Nintendo Switch laadt niet op

Nintendo Switch laadt niet op? – Dit moet je doen!

Van alle problemen die je met Switch je kunt hebben, zijn oplaadproblemen een van de meest voorkomende. Let op: misschien heb je helemaal geen oplaadproblemen. Het kan voorkomen dat je Switch helemaal niet aangaat. In dit geval kan er intern een probleem zijn dat moet worden opgelost. 

In het kort:

 1. Geef je Switch genoeg tijd.
 2. Laad je Switch correct op.
 3. Gebruik de originele oplader.
 4. Update je Nintendo Switch.
 5. Controleer op beschadigingen.
 6. Reset je Nintendo Switch.
 7. Reset de AC-adapter.
 8. Maak de oplaadpoorten schoon.
 9. Laat je Switch repareren.

Mogelijk moet je 1 van de onderstaande oplaadaccessoires vervangen. Gelukkig kan je deze apart bestellen indien nodig. 

Wat moet je doen als je Nintendo Switch niet oplaadt?

Zoals je kunt zien zijn er een hoop dingen die je kunt doen om oplaadproblemen op te lossen. Begin allereerst met de meest eenvoudige methodes voordat je het hele apparaat uit elkaar haalt.

Geef je Switch genoeg tijd

Als je je Nintendo Switch oplaadt verschijnt er een batterij-icoontje in het scherm. Deze geeft aan dat het apparaat aan het opladen is. Als je Nintendo Switch echt helemaal leeg is verschijnt dit icoontje echter niet. Hierdoor kan het lijken alsof het console niet oplaadt, terwijl dat wel het geval is.

Geef je Switch dus voldoende tijd om op te laden zodat het batterij-icoontje in beeld verschijnt. Hoelang het opladen duurt hangt af van hoelang je het console niet meer hebt gebruikt. Soms kan het tussen de 12 en 24 uur duren als je je Switch al weken niet meer hebt gebruikt.

Nintendo switch batterij icoontje opladen

Bron: nintendo.co.uk

Laad je Switch correct op

Heb je het genoeg tijd gegeven en is er nog steeds geen teken van leven, dan gaat er zeer waarschijnlijk wat fout. Mogelijk laad je je Nintendo Switch niet op de juiste manier op. Dit is natuurlijk wel van belang als je wil dat je apparaat stroom krijgt.

De meeste mensen laden hun Nintendo Switch console op met het dock station. Mocht dit niet werken, laad je Switch dan op zonder dock station en kijk of dit werkt. Het kan zijn dat je dock station kapot is waardoor je Switch niet oplaadt. Werkt het direct opladen van je Switch niet, gebruik dan juist wel het dock station om te kijken of dit werkt. Lees indien nodig hoe je een Nintendo Switch op de juiste manier oplaadt.

nintendo switch opladen in dock station

Bron: playerassist.com

Gebruik de originele oplader

Nintendo zal je altijd aanraden om de originele Nintendo accessoires te gebruiken. Niet alleen is dit economisch gezien gunstig voor ze, ook weten ze dan zeker dat het werkt. In plaats van de Nintendo oplader te gebruiken zou je eventueel ook andere AC-adapters of USB-kabels kunnen gebruiken. Om er echt zeker van te zijn dat het opladen goed verloopt, raad ik je aan om de officiële oplader van Nintendo te gebruiken. Het gaat hierbij voornamelijk over de AC-adapter.

Je kunt de AC-adapter herkennen aan het Nintendo logo. Het is de Nintendo AC-adapter (Model No. HAC-002).

Update je Nintendo Switch

Als je je Nintendo Switch nog kan inschakelen, zorg dan dat je de nieuwste software hebt geïnstalleerd. Je Switch bijwerken naar de nieuwste versie kan mogelijke problemen en bugs met je systeem verhelpen. Volg de onderstaande stappen om eventuele nieuwe updates uit te voeren:

 1. Druk op ‘systeeminstellingen’ in het hoofdmenu.
 2. Klik op ‘systeem’.
 3. Klik op ‘systeemupdate’.

Wacht vervolgens totdat het systeem is bijgewerkt voordat je het console weer gaat gebruiken. Controleer vervolgens of het apparaat weer kan worden ingeschakeld.

systeem updaten nintendo switch instellingen

Bron: Nintendo.nl

Controleer op beschadigingen

Als je Switch niet oplaadt kan dit worden veroorzaakt door verschillende oorzaken. Controleer daarom of alle onderdelen nog heel zijn en niet zijn beschadigd. Let hierbij op het dock station, de AC-adapter, de USB-kabel en de Switch zelf. Vervang deze onderdelen stap voor stap om erachter te komen waar het probleem zit. Zeker USB-kabels kunnen op den duur breken of verbuigen. Gebruik in dit geval een andere USB-kabel en kijk of je console weer kan opladen. Is dit niet de oplossing, vervang dan de AC-adapter of stop met het opladen via het dock station.

Oplaadproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door een stopcontact dat niet werkt. Dit is vrij eenvoudig te controleren door je Switch op te laden met een ander stopcontact.

Reset je Nintendo Switch

Het resetten van je Switch is net zoals bij andere apparaten erg effectief. Niet alleen oplaadproblemen, maar ook heel veel andere algemene problemen kunnen hiermee opgelost worden. Volg de onderstaande stappen om je Switch zonder dat hij aanstaat te resetten (soft resetten):

 1. Houd de aan-/uitknop ingedrukt voor ongeveer 12 seconden.
 2. Laat de knop daarna los.
 3. Druk de aan-/uitknop nog een keer in om het apparaat in te schakelen.

Met de methode hierboven geef je de Switch een soft reset. Het is echter ook mogelijk om je apparaat op een andere manier te resetten. Deze methode kan je gebruiken als je je Switch nog aan kan zetten.

 1. Druk de aan-/uitknop in totdat er een menu tevoorschijn komt.
 2. Selecteer vervolgens de ‘Power Options’.
 3. Selecteer ‘Turn Off’.
 4. Wacht 1 minuut voordat je je Switch weer opstart.

Bekijk de video hieronder als je een duidelijke demonstratie wil van het resetproces. 

Reset de AC-adapter

Er kan natuurlijk ook iets mis zijn met de AC-adapter. Je kan deze vervangen door een nieuwe, maar je kan ook de AC-adapter resetten. Het resetten van je AC-adapter gaat als volgt:

 1. Haal de AC-adapter uit de muur.
 2. Wacht 1 minuut nadat je je AC-adapter hebt ontkoppeld.
 3. Sluit de AC-adapter weer aan op het stopcontact.
 4. Verbind de Nintendo Switch met de oplaadkabel.
 5. Wacht ongeveer 30 minuten en kijk of het batterij-icoontje nu wel verschijnt. Is dit het geval, wacht dan totdat het apparaat volledig is opgeladen.

Maak de oplaadpoorten schoon

Naast beschadigingen kunnen ook vuil en stof roet in het eten gooien. Vooral bij de oplaadpoorten kan dit een probleem zijn. Vuil en stof kan zich ophopen in de oplaadpoorten en voorkomen dat de Switch kan worden opgeladen. Mocht dit het geval zijn, pak dan wat wattenstaafjes en isopropylalcohol.

 1. Maak 1 uiteinde van het wattenstaafje een klein beetje vochtig. Het mag absoluut niet druppelen.
 2. Maak met het wattenstaafje de buitenkant van de oplaadpoort schoon.
 3. Ga door met het voorzichtig reinigen van de buitenkant van de oplaadpoort totdat deze schoon is. Met het wattenstaafje kan je ook de USB-kabel schoonmaken.
 4. Laat zowel de kabel als de oplaadpoort een paar uur drogen om er zeker van te zijn dat ze droog zijn. Sluit de kabel en de Switch in de tussentijd nergens op aan.
isopropanol-reinigen-cd-rom

Isopropanol

Met isopropanol kan je de oplaadpoort en USB-kabel reinigen indien er sprake is van viezigheid. Ook voor veel andere elektronische apparaten wordt dit gebruikt.

Verwijder de mod van je console

Voor de meeste mensen geldt dit niet, maar er is een manier om software van derden op je Switch te downloaden. Hierdoor zijn er nieuwe functies beschikbaar en kan je games gratis spelen. Dit wordt ook wel jailbreaken genoemd, wat veel mensen vroeger deden met hun Nintendo DS. Dit is software dat niet van Nintendo afkomstig is, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Het ombouwen van je Nintendo Switch hoeft niet altijd goed te gaan. Zo kunnen er bepaalde functies niet meer werken. Dit kan worden veroorzaakt door verkeerde software te downloaden of door je Switch op de verkeerde manier te modden. Door de mod te verwijderen kan je mogelijk de oplaadproblemen verhelpen.

Laat je Switch repareren

Mochten alle stappen hierboven niet hebben geholpen, dan zal je professionele hulp moeten inschakelen. Er zijn 3 opties wat betreft het repareren van je console:

 1. Neem contact op met Nintendo zelf.
 2. Schakel een reparatiebedrijf in.
 3. Repareer je Nintendo Switch zelf.

Mochten er problemen zijn met de batterij van je Nintendo Switch, dan zou je deze zelf kunnen vervangen. Makkelijk is dit echter niet, aangezien je veel onderdelen moet verwijderen om bij de batterij te komen. Als je handig bent met apparaten is het echter wel een optie. Natuurlijk moet je dan wel weten of het aan de batterij ligt. Houd er verder rekening mee dat de garantie vervalt zodra je zelf de Switch repareert.

Het inschakelen van een extern reparatiebedrijf is ook mogelijk, maar is niet altijd de beste optie. Alhoewel een reparatiebedrijf het voor je kan oplossen, vervalt wederom de garantie. Verwacht dus geen hulp van Nintendo als je een ander bedrijf hebt ingeschakeld om het probleem op te lossen.

De beste optie is om eerst Nintendo zelf te contacteren. Zij kunnen je verder helpen met het oplossen van oplaadproblemen. Indien nodig kan je het apparaat opsturen voor reparatie. In het ergste geval kan je Switch worden vervangen als deze onder de garantie valt. Mogelijk komen hier kosten bij kijken.

Scroll naar boven