Populariteit e-commerce platformen anno 2022

Het aantal webwinkels stijgt in Nederland nog altijd (CBS). In het eerst kwartaal van 2022 zijn er alleen al 2255 webwinkels bij gekomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Het totaal aantal webshops komt momenteel uit op ruim 80 duizend. De meeste van deze online winkels maken gebruik van e-commerce software waarmee de online verkoop mogelijk wordt gemaakt.  

Een e-commerce platform is een softwareapplicatie die je helpt bij het bouwen van een online winkel. De software maakt het mogelijk om eenvoudig je online verkoopactiviteiten te beheren. Nu zijn er onderhand al een heleboel verschillende e-commerce platformen op de markt. Bekende platformen zijn WooCommerce, Shopify en Magento. De ontwikkelingen gaan echter hard en het marktaandeel van de platformen fluctueert door de jaren heen. Techtiek.nl onderzoekt welke e-commerce platformen het populairst zijn op dit moment. Gegevens worden verzameld, weergegeven in een diagram of tabel en vergeleken met de voorgaande jaren. 

Op basis van verschillende data-analyses worden er conclusies getrokken. Voor dit onderzoek zijn 3 verschillende databronnen gebruikt. Het gaat hierbij op BuiltWith, Statista en Google Trends. Voornamelijk de data van BuiltWith is gebruikt om het marktaandeel in kaart te brengen. BuiltWith is een tool voor websiteprofiler, leadgeneratie, concurrentieanalyse en business intelligence. Om de gegevens hiervan te controleren hebben we Statista en Google Trends gebruikt. Alle drie geven ze ongeveer dezelfde data en trends weer. De percentages in dit onderzoek worden afgerond op hele getallen.

Wat zijn de populairste e-commerce platformen in Nederland?

Op basis van de geanalyseerde data kunnen we concluderen dat WooCommerce het meest gebruikte e-commerce platform is van Nederland. Hiervoor zijn ruim 214.000 websites geanalyseerd, waarvan 46.244 websites WooCommerce hebben geïnstalleerd. Van alle e-commerce websites die door de software van BuiltWith zijn gevonden, gebruikt 22% WooCommerce. Op plek twee staat Shopify met in totaal 33.633 gedetecteerde websites. Dit staat gelijk aan een marktaandeel van 16%. De meeste mensen binnen de online wereld zullen deze software wel kennen. Een minder bekend e-commerce platform is Ecwid die op plek 3 een marktaandeel van 12% inneemt. De cijfers hieronder zijn voor het laatst geüpdatet op 15 mei 2022.

Naast de gegevens van BuiltWith is er ook data gebruikt van Statista. Alhoewel de data van Statista enkele procenten verschilt ten opzichte van BuiltWith, komen de resultaten alsnog vrijwel met elkaar overeen. Ook hieruit blijkt dat WooCommerce, Shopify en Ecwid de grootste platformen zijn. De top 10 populairste e-commerce platformen in Nederland volgens BuiltWith en Statista vind je in de onderstaande tabel.

De Populariteit van e-commerce platformen vergeleken 2020

Om een trend te onderzoeken hebben we de meest recente data van 2022 vergeleken met de data van 2 jaar geleden. Zo kunnen we eventuele verschuivingen binnen de markt in kaart brengen. Beide cirkeldiagrammen beschikken over gegevens afkomstig van BuiltWith. 

We zien voornamelijk een verschuiving bij WooCommerce en Shopify. WooCommerce heeft duidelijk terrein verloren in de afgelopen 2 jaar. Sinds 2020 heeft Shopify daarentegen een groter martkaandeel veroverd. Dit e-commerce platform is in Nederland bijna verdubbeld. Daarnaast zien we ook een duidelijke daling bij Magento die van 12% naar 5% is gezakt. Het e-commerce platform OpenCart staat nog wel in de top 10, maar heeft na een daling plaats moeten maken voor MyOnlineStore en Mijnwebwinkel. In de tabel hieronder staan de meest populaire e-commerce platformen van 2020 met de toe-/afname van het marktaandeel.

Wat zijn de populairste e-commerce platformen wereldwijd?

De meest opvallende resultaten zijn de flinke groei van Shopify en een daling bij WooCommerce en Magento. Hoe verhoudt dit zich echter tot de rest van de wereld? Ook wereldwijd kunnen we concluderen dat de populariteit van WooCommerce en Magento iets aan het dalen is. Het aantal websites dat Shopify gebruikt blijft echter hard door stijgen. De onderstaande grafieken laten dit zien op basis van de meest recente data van BuiltWith. De top 1 miljoen websites over de hele wereld zijn geanalyseerd.

WooCommerce

Shopify

Magento

Om de bovenstaande gegevens van BuiltWith te bevestigen gebruiken we Google Trends. Google Trends is een tool van Google waarmee je de populariteit en trend kan inzien van zoekwoorden in een land. Hieronder zie je de zoekwoordenpopulariteit in Nederland van WooCommerce, Shopify en Magento. Ook deze gegevens tonen een daling/stijging bij de desbetreffende e-commerce platformen. 

Het is interessant om te zien hoe Shopify in zo’n korte tijd een enorme groei heeft doorgemaakt. Het is een Canadees multinational e-commercebedrijf wat in Canada al de grootste is met een marktaandeel van 33%. Ook in de Verenigde Staten zijn ze al de grootste met een marktaandeel van 28%. Dit lijkt over te slaan naar Europa, waaronder Nederland. Zoals je in de cirkeldiagram kunt zien gaat het wereldwijd erg gelijk op tussen WooCommerce en Shopify. Inmiddels is Shopify over de hele wereld al de grootste en volgens de bovenstaande grafieken zet de groei van Shopify zich voort. 

Bronnen:

  • BuiltWith
  • Statista
  • Google Trends

Scroll naar boven