platenspeler aansluiten

Platenspeler aansluiten, hoe doe je dat?

Door de jaren heen zijn het soort aansluitingen veranderd en dat kan tot problemen leiden. De manier waarop je een platenspeler aansluit kan enorm verschillen per situatie. In de blog kom je precies te weten hoe jouw aansluiting precies in zijn werking gaat.

In het kort:

 1. Controleer of je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft.
 2. Sluit je platenspeler met een RCA-kabel aan op bijvoorbeeld je versterker.
 3. Sluit het uiteinde van de RCA kabel aan op de LINE-ingang van je versterker.

Je kunt het voor jezelf een stuk makkelijker maken door een platenspeler te kopen met een ingebouwde voorversterker. Maar ook bluetooth platenspelers of platenspelers met een bepaalt merk kunnen het proces vereenvoudigen. Later deze blog kom je hier meer over te weten.

Hieronder zie je de beste platenspelers met een ingebouwde voorversterker:

Platenspeler aansluiten op versterker

Om een platenspeler met andere apparaten aan te sluiten heb je een voorversterker nodig. Soms heb je een voorversterker in je platenspeler zitten. Het kan ook zijn dat je een voorversterker in je versterker hebt zitten. Tot slot kan het voorkomen dat beiden niet over een voorversterker beschikken. Hoe dan ook, ik ga alle scenario’s met je langs. Of je apparaat een voorversterker heeft of niet kun je achterhalen door te zoeken naar het label ‘PHONO’. 

Je hebt een platenspeler met een ingebouwde voorversterker: deze situatie is niet heel erg moeilijk. Je kunt een RCA kabel gebruiken om je platenspeler op je versterker aan te sluiten. Deze sluit je vervolgens aan op 1 van de LINE aansluitingen van de versterker. Zo kun je bijvoorbeeld de RCA-verbinding van je platenspeler in de CD-aansluiting van je versterker doen. Om plaatjes te draaien selecteer je vervolgens als bron ‘CD’ op je versterker.

versterker bruin platenspeler aansluiten

Je heb een platenspeler zonder een ingebouwde voorversterker: deze situatie komt vaker voor. In het vorige scenario gebruikten we de voorversterker van de platenspeler door van PHONO (op de platenspeler) naar LINE (op de versterker) te gaan. Omdat er nu geen voorversterker in de platenspeler zit, gebruiken we de voorversterker van de versterker. Dit doen we door de PHONO-ingang van de versterker te gebruiken. Vandaar dat we nu de RCA kabel van de platenspeler in de PHONO-ingang van de voorversterker doen.

Om plaatjes te kunnen draaien selecteer ik ‘CD’ als bron op mijn versterker.

Je hebt een platenspeler zonder voorversterker en een versterker zonder voorversterker: In dit geval is er geen voorversterker die je PHONO-input om kan zetten naar een LINE-output. We willen immers het PHONO-signaal omzetten naar het LINE-signaal.

We zullen in dit geval een aparte externe voorversterker moeten gebruiken. De platenspeler verbind je vervolgens met een RCA kabel aan de externe voorversterker. Deze externe voorversterker verbind je vervolgens met een andere RCA kabel op de LINE-input. Je versterker heeft geen ingebouwde voorversterker, vandaar dat we LINE gebruiken in plaats van de PHONO. Je zou vervolgens de CD-aansluiting als LINE-input kunnen gebruiken, zodat je plaatjes kunt afspelen. Vergeet dan niet om ‘CD’ als bron te selecteren op je versterker.

Platenspeler aansluiten op Sonos

Hoe zou het zijn als je je platenspeler kunt verbinden met je Sonos apparaat? Om je Sonos apparaat op je platenspeler aan te sluiten kan je 3 verschillende aansluitingen gebruiken:

 1. Five (+ stereo mini naar RCA Y-Audio kabel)
 2. Amp
 3. Port

Om een platenspeler aan te sluiten op Sonos heb je dus 1 van de bovenstaande versterkers nodig. Een versterker is bedoelt om zwakke elektrische signalen van bijvoorbeeld een platenspeler om te zetten naar een signaalniveau dat bruikbaar wordt.

Om een platenspeler op Sonos aan te sluiten heb je natuurlijk ook een platenspeler nodig. Je kunt in dit geval het beste een platenspeler gebruiken met een phono-voorversterker ingebouwd. Dit betekent dat je een voorversterker er niet apart bij hoeft te bestellen. Je ziet dan de LINE audio input al op de platenspeler staan.

Denon DP-450USB met voorversterker

Denon DP-450USB met voorversterker

De beste platenspeler met ingebouwde phono-voorversterker van dit moment.

Maar hoe verbind je een platenspeler met Sonos die een ingebouwde voorversterker heeft? Dit is niet heel erg moeilijk. Je stop de RCA kabel van de platenspeler in de LINE audio input van je platenspeler. Dit zie je ergens op de versterker staan. De LINE audio input is een audioaansluiting wat onder andere wordt gebruikt bij versterkers. Het wordt gebruikt om externe audioapparaten (bijvoorbeeld een platenspeler) aan te sluiten. 

De meeste platenspelers beschikken echter niet over zo’n ingebouwde voorversterker. Je zal dan een losse voorversterker moeten gebruiken. Kies 1 van de 3 hieronder:

 1. Five (+ stereo mini naar RCA Y-Audio kabel)
 2. Amp
 3. Port

Platenspeler aansluiten op soundbar

Ook bij deze aansluiting hangt het er vanaf of je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft. Hieronder ga ik alle scenario’s met je doornemen:

Je platenspeler heeft een ingebouwde voorversterker: dan kun je deze rechtstreeks op je soundbar aansluiten. Ga vervolgens op zoek naar 1 van deze ingangen: AUX, LINE, Audio, Tape, Video, CD, enz. Vervolgens stop je hier een phono of RCA kabel in.

Maar wat als je soundbar geen RCA of AUX ingang heeft? Een hele hoop soundbars van tegenwoordig hebben alleen nog HDMI en optische aansluitingen. In dit geval is het (voor zover ik weet) niet mogelijk om een platenspeler op zo’n soort soundbar aan te sluiten.

Je soundbar heeft een phono voorversterker ingebouwd: dan is het alsnog mogelijk om hiermee een platenspeler te verbinden. Dit komt echter niet vaak voor. In dit geval heeft de platenspeler geen ingebouwde voorversterker nodig.

Zowel je soundbar als platenspeler hebben geen ingebouwde voorversterker: dan zal je deze apart erbij moeten bestellen. Deze situatie komt minder vaak voor, omdat meestal wel 1 van de 2 apparaten een ingebouwde voorversterker heeft. Volg de onderstaande stappen:

 1. Sluit de audiokabels van je platenspeler aan op je voorversterker.
 2. Verbind de audiokabels van de voorversterker met de aansluitingen van de soundbar.
 3. Tot slot sluit je de voorversterker aan op stroom en schakel je hem in.
externe phono voorversterker platenspeler

Strex Compacte Phono Voorversterker

Phono-voorversterkers kun je ook los erbij kopen.

Platenspeler aansluiten op bluetooth speaker

Het is zelfs mogelijk om je platenspeler aan de hand van een bluetoothverbinding op je speakers aan te sluiten. Ik raad je dit echter niet aan. Oorspronkelijk is bluetooth ontworpen voor headsets en niet voor hifi-audio. Om van een vinyl (platenspeler) naar een bluetoothluidspreker te gaan moet het volledige signaal gedigitaliseerd en gecomprimeerd worden. Normaal wordt dit verzonden door luidsprekerkabels. De kwaliteit van je geluid komt dit dus niet ten goede.

In de afbeelding hieronder zie je goed wat ik bedoel:

gedigitaliseerd en gecomprimeerd geluid bluetooth

cdn.shopify.com

Maar goed, wat als je toch van plan bent om dit te gaan doen? De afbeelding hieronder geeft een goede weergave van hoe deze aansluiting werkt. De situatie hieronder gaat er vanuit dat je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft.

platenspeler bluetooth transmitter tekening verbinding

Bron: cdn.shopify.com

Je hebt een platenspeler met een ingebouwde voorversterker: dit kun je onder andere achterhalen door naar het label ‘phono’ te zoeken op je plantenspeler. Vervolgens hoef je alleen nog maar je platenspeler op een bluetooth audio adapter aan te sluiten.

Je platenspeler heeft geen ingebouwde voorversterker: in dit geval hoef je alleen een aparte voorversterker te gebruiken. Je verbindt dan een platenspeler met je voorversterker en je voorversterker met een bluetooth audio adapter.

Je maakt gebruik van een bluetooth platenspeler: je kunt namelijk ook een bluetooth platenspeler hebben. Die verbind je vervolgens met een draadloze speaker.

Een bluetooth platenspeler sluit je aan als volgt:

 1. Zorg er allereerst voor dat de draadloze speakers werken op bluetooth en niet op wifi. Dit zijn 2 verschillende dingen.
 2. Vervolgens ga je ze met elkaar verbinden. Dit doe je meestal door de bluetooth-knop van beide apparaten in te drukken. Vervolgens zie je een lichtje branden of hoor je een geluidje en weet je dat hij klaar is om te verbinden.
 3. Zet de platenspeler en de draadloze speakers vervolgens dicht bij elkaar en wacht tot ze verbonden zijn.

Uiteraard werkt dit niet alleen met een draadloze speaker, maar ook met veel andere bluetooth audioapparaten zoals een draadloze koptelefoon.

Oude platenspeler aansluiten

De meeste audioapparaten van tegenwoordig gebruiken geen PHONO-aansluiting meer. Dit is een aansluiting die vele oude platenspelers echter nog wel gebruiken. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je oude platenspeler nog wel een PHONO-aansluiting kan gebruiken. Dit doe je door een voorversterker te gebruiken. Een voorversterker kan al in je platenspeler zitten, maar dat is lang niet altijd het geval.

Zodra je platenspeler geen voorversterker heeft (je ziet nergens het label PHONO op de platenspeler), dan heb je een versterker nodig met een PHONO-ingang. Er zijn echter ook versterkers die geen voorversterker hebben (zoals die van tegenwoordig). In dit geval moet je een aparte externe voorversterker gebruiken. In de afbeeldingen hieronder worden er 2 situaties geschetst:

platenspeler phono voorversterker aansluiten

 Bron: cdn.shopify.com

platenspeler externe phono voorversterker aansluiten

 Bron: cdn.shopify.com

In de linker afbeelding zie je een speaker set met een versterker. Deze versterker beschikt over een voorversterker (PHONO-ingang) en is dus makkelijk aan te sluiten op je platenspeler. In de rechterafbeelding wordt er echter gebruik gemaakt van een power amplifier* zonder voorversterker (PHONO-ingang). In dit geval heb je dus een externe voorversterker nodig (PHONO Preamp).

*een power amplifier is een eindversterker. Deze neemt je audiosignaal op en wordt versterkt zodat je luidsprekers het kunnen afspelen. Een normale versterker is bijna hetzelfde, behalve dat hij meer functionaliteiten heeft.

Scroll naar boven