platenspeler werkt niet meer

Platenspeler problemen oplossen – Repareren

Het meest voorkomende probleem is dat je platenspeler niet draait. Verder hebben veel mensen last van een slechte geluidskwaliteit. Deze komen in alle soorten en maten voor. In veel gevallen is dit onnodig en eenvoudig op te lossen.

In het kort:

  1. Reset de toonarm.
  2. Vervang de riem.
  3. Vervang de naald.
  4. Verwijder stof.
  5. Plaats je platenspeler recht.

Tijd voor een nieuwe platenspeler?

Platenspeler draait niet

Platenspelers gaan om een aantal redenen niet aan en stoppen dan met draaien. Hieronder bespreek ik een aantal oorzaken en oplossingen omtrent dit probleem.

Arm is niet gereset

De arm is het lange gedeelte boven de platenspeler. Hiermee zorg je ervoor dat de muziek door het element en de naald uit de groeven wordt gehaald. Bij een platenspeler is het moeilijk te voelen of er iets van binnen kapot is. Een mogelijke oorzaak van een niet draaiende platenspeler is de arm die niet gereset is. Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen.

platenspeler draait niet

De meest handmatige platenspelers hebben een toonarm die terug in de resetpositie moet worden geduwd. Bij sommige platenspelers moet hij worden gereset voordat hij weer werkt en kan draaien. Mocht het lijken alsof de toonarm niet ver genoeg naar achteren is geduwd, til hem dan gewoon op en duw hem naar de rechterkant. Als het goed is hoor je dan een klikgeluid om aan te geven dat de arm van je platenspeler is gereset.

Het is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen het antwoord niet op weten. Zorg dus dat je eens in de zoveel tijd de arm reset.

Problemen met de riem van je platenspeler

Het kan ook zijn dat de riem aan de zijkant van je platenspeler de oorzaak is. Let erop dat niet elke platenspeler gebruik maakt van zo’n aandrijving. Er bestaan platenspelers met een directe aandrijving en een riemaandrijving. Bij een directe aandrijving bevindt de motor zich onder het plateau. Bij een platenspeler met riemaandrijving daarentegen zit de motor aan de zijkant van het plateau. Deze riem zorgt er vervolgens voor dat de plaatjes draaien.

Het kan zijn dat de riem is losgeraakt of op wat voor manier dan ook beschadigd is. Is je riem kapot of zit hij op de verkeerde plek, dan zal de platenspeler stoppen met draaien. Mocht hij op de verkeerde plek zitten, zorg dan dat je he weer goed installeert.

Het kan ook zijn dat je riem compleet is afgesloten. In dit geval moet je een nieuwe kopen. Zonder riem kan een platenspeler met riemaandrijving niet goed functioneren.

Problemen met een directe aandrijving

Net hebben we het gehad over platenspelers met een riemaandrijving. Het kan ook zijn dat je een platenspeler hebt die niet draait op een riemaandrijving, maar op een directe aandrijving. Bij dit soort platenspelers kan het moeilijk zijn om het probleem te achterhalen. Het kan zijn dat er problemen zijn met het interne mechanisme van de directe motor.

Bij platenspelers met een directe aandrijving kunnen er veel oorzaken zijn waarom een platenspeler niet werkt. Denk aan vuil dat vastzit in het motorcomponent. Een vastgelopen plateau of een defecte aan- en uitschakelaar kan ook voor problemen zorgen. Er is ook een kans dat de stroom naar de motor wordt afgesneden. En natuurlijk, kijk voor de zekerheid of je platenspeler wel daadwerkelijk is aangesloten op het stroom.

Platenspeler geluidproblemen

Uiteindelijk is het belangrijkste dat het geluid van je platenspeler goed is. Maar wat als dit niet het geval is? Geluidsproblemen komen voor in verschillende vormen:

  • Geluid kraak
  • Geluid is te zacht
  • Geluid bevat ruis
  • Geluid is vervormd
  • Geluid is dof

Wat er ook mis is met het geluid van je platenspeler, het kan altijd opgelost worden. De meeste audioproblemen bij platenspelers worden veroorzaakt door de naald. Kijk allereerst of de naald van je platenspeler niet is gebogen. Mocht hij gebogen zijn, koop dan een nieuwe. De naald proberen recht te buigen heeft geen zin, omdat ze daar te breekbaar voor zijn.

naald platenspeler gereset

Kijk ook naar het uiteinde van de naald en zorg dat daar geen stof zit. Als er erg veel stof zit kan dit het geluid vervormen en kan je een dof geluid krijgen. Logisch, omdat het audiosignaal door het stof de luidsprekers niet kan bereiken. Mocht de naald van je platenspeler stoffig zijn, gebruik dan niet je vinger om het hiermee weg te halen. Hiervoor is de naald te breekbaar en is de kans op een verbuiging te groot. Je zou het stof daarentegen wel weg kunnen blazen of een naaldreiniger kunnen gebruiken.

Je platenspeler staat niet op een vlakke ondergrond

Het kan zo zijn dat je platenspeler een beetje schuin staat. Dit kan een oorzaak zijn van slecht geluid. Als een platenspeler schuin staat sleept de naald aan de binnenwand van de groeven. Zorg dus dat je platenspeler op een recht op een vlakke ondergrond staat. Een platenspeler dat niet waterpas staat kan al snel leiden tot verlies van geluidskwaliteit.

Riem van platenspeler werkt niet

Het kan zijn dat de riem van je platenspeler los zit of niet op de juiste snelheid draait. Let erop dat niet alle platenspelers gebruik maken van een riem. Hier is eerder in dit artikel al over gesproken. Riemen van platenspelers kunnen op gegeven moment uitrekken en dat komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Is dit het geval, zorg dan dat je de riem vervangt door een nieuwe. Een nieuwe riem kun je opzoeken door de naam van de platenspeler, het modelnummer en het woord ‘riem’ in Google op te zoeken.

Platenspeler is niet goed geaard

Een platenspeler dat niet goed geaard is kan tot zoemende of brommende geluiden leiden. Dit kan nog weleens voorkomen bij vintage platenspelers. Je kunt dit oplossen door het aardingsdraad op de juiste manier van de draaitafel op de ontvanger te bevestigen. Met een aardingsdraad leidt je elektronische stroom om naar een metalen geleider (kabel). Die kabel loopt naar een pin die in de grond is geslagen. Hierdoor staat het apparaat dus niet onder stroom en word je niet geëlektrocuteerd als je het aanraakt.

platenspeler naald op plaat draaien

Ingebouwde voorversterker staat op de verkeer instelling

Om een platenspeler te gebruiken heb je een voorversterker nodig. Sommige platenspelers hebben een externe voorversterker nodig, maar er zijn ook zat platenspelers die een ingebouwde voorversterker hebben. Het kan zijn dat deze ingebouwde voorversterker niet goed staat ingesteld. Dit zie je voornamelijk bij moderne platenspelers.

Het kan zijn dat jij je ingebouwde voorversterker hebt ingesteld op ‘LINE’ en de RCA-kabels hebt aangesloten op ‘PHONO’ op een ontvanger. Deze combinatie kan voor vervorming in je geluid zorgen.

rca kabel cd speler aansluiten (2)

Ingebouwde voorversterkers op platenspelers moeten worden ingesteld op ‘Phono’ met de RCA-kabels aangesloten op de Phono-ingang van de ontvanger. Heb je de RCA-kabels op de aux-ingang aangesloten, selecteer dan de ingebouwde versterker op ‘Line’. 

Met de bovenstaande oorzaken en oplossingen zou je je geluidsproblemen met je platenspeler op kunnen lossen. Mocht dit niet lukken, overweeg dan een bedrijf in te schakelen die je ermee kan helpen.

Vervorming van de binnenste groef

Naarmate je in het midden van de plaat komt, kan de geluidskwaliteit hoorbaar slechter worden. Dit komt omdat de golflengten korter worden naarmate de plaat langer duurt. Het is erg eenvoudig om erachter te komen of dit het probleem is. Je kunt de toonarm voorzichtig oppakken en hem verplaatsen naar het begin van de plaat. Vervolgens luister je goed of er nog steeds vervorming in het geluid te horen is. Als je nog steeds slecht geluid hoort dan kun je hier niets aan doen. Je weet dan in ieder geval dat het niet aan je systeem ligt.

Problemen met de voorversterker of versterker

Het kan zijn dat je platenspeler en platen het beide hartstikke goed doen, maar je nog steeds slecht geluid hoort. Mochten de plaat en de platenspeler beide niet het probleem zijn, dan kan het aan de voorversterker of versterker liggen.

Versterkers en ontvangers worden opgegeven moment oud en er kunnen onderdelen binnenin doorbranden. Er kan op den duur stof in komen en dat kan kortsluitingen veroorzaken. Mocht je een aparte voorversterker gebruiken, dan is het niet zo moeilijk om te achterhalen of dit de boosdoener is. Je sluit simpelweg een ander apparaat, zoals een koptelefoon, aan op de voorversterker.

Hoor je ook slecht geluid uit je koptelefoon, dan is je voorversterker of versterker het probleem. Wat er dan is met je versterker is lastig te zeggen, aangezien er heel veel problemen kunnen zijn. Als je niet bekend bent met het rommelen aan elektronica, laat de versterker dan controleren door iemand die hier wel verstand van heeft. Zelf aan je versterker werken zonder ervaring kan erg gevaarlijk zijn. Vervang desnoods je huidige versterker met een nieuwe.

Over de auteur

Scroll naar boven