PS4 werkt niet

PS4 werkt niet? – Dit moet je doen!

PS4 problemen komen voor in allerlei soorten en maten. Denk aan je console dat niet aangaat, geen beeld of geen geluid heeft. Daarnaast kunnen er ook problemen met je ps4 controller opduiken. Wat het probleem ook mag zijn, in dit artikel worden de meest voorkomende besproken.

In het kort:

 1. Ontkoppel je ps4 van het stroom voor 30 seconden.
 2. Houd de aan/uitknop 30 seconden ingedrukt, ontkoppel de voedingskabel en wacht 20 minuten.
 3. Gebruik een andere voedingskabel.
 4. Start op in de veilige modus.
 5. Start je ps4 opnieuw op.
 6. Controleer de hdmi-aansluiting.
 7. Koppel je controller opnieuw.
Sony Playstation 5 Console

Sony Playstation 5

Tijd voor een nieuwe console? Bekijk of de ps5 op voorraad is.

Veel problemen kan je oplossen door je PS4 te herstarten of te resetten. Als het herstarten niet werkt, probeer je console dan een soft of hard reset te geven. Lees eventueel de verschillende manieren waarop je je ps4 kunt resetten.

PS4 gaat niet aan

Een van de meest voorkomende ps4 problemen zijn opstartproblemen. Er kunnen een hoop redenen zijn dat je ps4 niet aangaat. Denk aan hardware-, software-, firmware- of stroomproblemen. Er zijn dan ook een hoop oplossingen die dit probleem kunnen oplossen. Begin eerst met de meest eenvoudige opties voordat je je hele console uit elkaar haalt. De meest effectieve oplossingen bespreek hieronder:

Ontkoppel je ps4 van het stroom: door je console even van het stroom te halen geef je je ps4 een soort soft reset. Het herstarten van je apparaat kan een hoop problemen voor je oplossen. Ontkoppel de voedingskabel voor ongeveer 30 seconden en sluit hem daarna opnieuw aan. Zodra je voedingskabel weer is verbonden kan je je console weer proberen op te starten.

Geef je PS4 een power cycle: schakel je ps4 uit door de aan/uitknop te gebruiken, ook al lijkt het alsof deze al uitstaat. Houd de knop ongeveer 30 seconden ingedrukt en wacht totdat alle lampjes stoppen met knipperen/branden. Ontkoppel vervolgens de voedingskabel en laat het console voor ongeveer 20 minuten staan. Sluit je ps4 hierna weer aan op het stroom en probeer hem opnieuw in te schakelen.

Gebruik een andere voedingskabel: als een apparaat niet opstart ligt dit meestal aan de stroomtoevoer. Vandaar dat het extra belangrijk is om te controleren of je wel stroom krijgt. Gebruik een andere voedingskabel om te kijken of je ps4 nu wel aangaat. Mogelijk ligt het aan het stopcontact. Controleer daarom of andere apparaten hier wel op werken. Je kunt dit ook controleren door je ps4 aan te sluiten op een ander stopcontact.

De ps4 gebruikt een standaard IEC C7-voedingskabel. Deze kabel wordt ook gebruikt voor de Xbox One S en een aantal andere elektronische apparaten. Zorg dus dat je de oude kabel vervangt door deze voedingskabel.

voedingskabel-voor-ps4-console

PS4 voedingskabel

8-vormige C7 stekker voor onder andere de ps4 console.

Start op in de veilige modus: je kunt je ps4 ook opstarten in de veilige modus. Dit is een modus waarin het console opstart met alleen de essentiële functies actief. Om in deze modus op te starten schakel je de console eerst helemaal uit. Houd vervolgens de aan/uitknop ingedrukt totdat je het console 2 keer hoort piepen. De eerste piep hoor je meteen en het tweede piepje na ongeveer 10 seconden. Sluit vervolgens een controller aan via USB en druk op de PS-knop. 

Verschijnt er nu een nieuw menu in de veilige modus, dan heb je zeer waarschijnlijk een softwareprobleem. Vanuit deze veilige modus kan je een software-update of een fabrieksreset doorvoeren.

Zijn de bovenstaande methodes niet duidelijk genoeg? In de video hieronder worden de bovenstaande stappen nog eens duidelijk gedemonstreerd:

PS4 geeft geen beeld

Het komt regelmatig voor dat je ps4 wel opstart, maar vervolgens een zwart scherm laat zien. Mogelijk krijg je de error ‘No Video Signal’. Let er hierbij op dat het niet per direct aan het console hoeft te liggen. Mogelijk is er iets mis met je monitor waardoor het beeld niet kan worden weergegeven. Om dit te controleren kan je je ps4 aansluiten op een andere monitor of tv.

Heb je wel het vermoeden dat je ps4 de boosdoener is, bekijk dan de mogelijke oplossingen hieronder.

Start je ps4 opnieuw op: dit is een hele effectieve en eenvoudig oplossing voor een breed scala aan elektronische apparaten. Dit is ook meteen de eerste oplossing die je moet proberen voordat je je hele console uit elkaar gaat halen. Het opnieuw opstarten van je ps4 gaat als volgt:

 1. Houd de aan/uitknop voor ongeveer 7 seconden ingedrukt totdat je de tweede piep hoort. Door dit te doen schakel je je console volledig uit.
 2. Ontkoppel de voedingskabel en wacht ongeveer 30 seconden.
 3. Sluit de voedingskabel weer aan.
 4. Schakel je ps4 weer in en kijk of je nu weer beeld hebt.

Controleer de hdmi-aansluiting: een reden dat je geen beeld ziet is mogelijk vanwege een slechte aansluiting. De meeste mensen gebruiken een hdmi-kabel voor de video-output. Het kan zijn dat er problemen zijn met de hdmi-kabel of hdmi-poort. Probeer desnoods een andere hdmi-kabel of sluit de kabel aan op een andere hdmi-poort van je ps4/beeldscherm. Controleer ook de hdmi-poort op beschadigingen of viezigheid. Een beschadigde hdmi-poort kan je niet zomaar repareren. Hiervoor zal je een reparatiebedrijf moeten inschakelen.

HDCP uitschakelen: HDCP staat voor High-bandwidth Digital Content Protection en is een beveiligingstechnologie die is ontworpen om te voorkomen dat digitale inhoud illegaal wordt gekopieerd. Digitale videostandaarden gebruiken het, zoals hdmi, DisplayPort, DVI, enz.

Als je tv of monitor dit niet ondersteunt kan dit leiden tot video en audio dat wordt geblokkeerd. Dit is dan ook zeer waarschijnlijk de reden dat je een zwart scherm voor je ziet. Het zwarte scherm komt tevoorschijn bij het openen van specifieke applicaties. Het uitschakelen zorgt ervoor dat je hier geen last meer van hebt. Je kunt het uitschakelen in de instellingen van je ps4:

 1. Start je ps4 op en ga naar de instellingen.
 2. Selecteer ‘systeem’.
 3. Schakel ‘HDCP’ uit door de optie te deselecteren.

Nu je de HDCP hebt uitgeschakeld open je de applicatie of game waar je eerst een zwart scherm bij kreeg.

Hebben de bovenstaande oplossingen je niet verder geholpen? Bekijk dan de video hieronder die je verder kan helpen. Zij laten zien hoe je het probleem kunt oplossen in de veilige modus.  

PS4 geeft geen geluid

Naast beeldproblemen kunnen ook geluidsproblemen ontstaan. Geluidsproblemen komen voor in verschillende vormen. Denk aan geluid dat abrupt uitvalt, hapert of helemaal niet werkt. Ook voor dit probleem zijn veel mogelijke oplossingen. Ps4-audioproblemen oplossen kan als volgt:

Kijk van tevoren of het niet aan de game zelf ligt. Een cd met diepe krassen erin kan uiteraard ook roet in het eten gooien. Dit is mogelijk het geval als je alleen geluidsproblemen hebt met 1 game.

Verander de input van je display: audioproblemen kunnen veroorzaakt worden door signaalproblemen. Wisselen van ingangskanaal op je monitior of tv kan de oplossing zijn. Sluit je ps4 aan op een andere hdmi-poort. Gebruik je nu bijvoorbeeld hdmi 1, sluit je console dan aan op hdmi 2. Start je game opnieuw op om te zien of deze methode het probleem met de ps4 audio oplost.

Ook bij problemen met je geluid is de hdmi-aansluiting belangrijk. Een hdmi-kabel verzendt immers niet alleen beeld, maar ook audio. Controleer daarom de kabel en de hdmi-poort op beschadigingen.

Configureer de instellingen van je audioapparaat: het kan zijn dat je een koptelefoon of een ander audioapparaat voor je ps4 gebruikt. In dit geval kan het geen kwaad om de instellingen van dat apparaat op je ps4 te controleren. De instellingen van je aangesloten apparaat controleren kan als volgt:

 1. Start je ps4 op en ga naar het startscherm.
 2. Open de instellingen.
 3. Selecteer ‘apparaten’.
 4. Selecteer ‘audio apparaten’.
 5. Selecteer ‘output naar koptelefoon’ en daarna ‘alle audio’.

Start de game opnieuw op en kijk of je nu wel geluid hoort.

instellingen ps4 console menu toolbar
instellingen ps4 apparaten
instellingen ps4 audio apparaten
instellingen ps4 output koptelefoon

Bron: drivereasy.com

Configureer de audio-uitgangsinstellingen: mogelijk heb je de audio uitgangsinstellingen verkeerd ingesteld. Ook dit kan je aanpassen in de instellingen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Start je ps4 weer op en open de instellingen.
 2. Ga naar de instellingen.
 3. Selecteer ‘geluid en beeld’.
 4. Selecteer ‘audio output instellingen’.
 5. Selecteer ‘primaire uitgangspoort’.
 6. Selecteer ‘digitale uitgang (optisch)’.
 7. Vink alle audioformaten aan die door je audioapparaat worden ondersteund. Controleer indien nodig welke formaten je audioapparaat ondersteunt. Nadat je de gewenste audioformaten hebt geselecteerd druk je op ‘ok’.
 8. Selecteer ‘audio-indeling (prioriteit)’ en daarna ‘Bitstream (dolby)’.
instellingen ps4 console menu toolbar
ps4-console-instellingen-geluid-en-beeld
ps4 console instellingen audio output instellingen
ps4 console instellingen primaire output poort
ps4 console instellingen digitaal out (optisch)
ps4 console instellingen audio input format
ps4 console instellingen audio formaat bitstream

Bron: drivereasy.com

Update de systeemsoftware: updates voer je door om eventuele bugs of problemen met je ps4 te voorkomen/verhelpen. Het is dus belangrijk, ongeacht welk probleem je hebt, om de nieuwste softwareversie te gebruiken. Vergeet dus niet regelmatig je ps4 te updaten. Om je systeem te controleren op updates volg je de onderstaande stappen:

 1. Start je Playstation op.
 2. Open de instellingen.
 3. Selecteer ‘systeem software update’. Als er een beschikbare update is, volg dan instructies die in beeld verschijnen. Houd er rekening mee dat het updaten van het systeem een tijdje kan duren.

Na het bijwerken van de nieuwste software kan je controleren of het probleem is verholpen. 

instellingen ps4 console menu toolbar
systeem software update ps4 console

Bron: drivereasy.com

PS4 maakt geen verbinding met wifi

Verder weigeren ps4 consoles regelmatig om verbinding te maken met het wifi-netwerk. Controleer ook bij dit probleem of het wel echt aan je ps4 zelf ligt. Om dit te controleren kan je met een ander apparaat wifi-verbinding proberen te maken. Iets wat je waarschijnlijk al hebt gedaan, anders was je niet op deze website terechtgekomen. Er zijn heel wat oplossingen voor wifiproblemen met je ps4:

Controleer de status van je Playstation netwerk: als je je PSN uit hebt staan maakt het niet uit of je console wifiverbinding kan maken. PSN is een dienst voor online gaming en multimedia. Als deze uitstaat zijn de diensten niet beschikbaar en is een wifiverbinding niet mogelijk. Controleer hier of alle services actief zijn https://status.playstation.com/nl-NL/ . Er kunnen regelmatig PSN-storingen zijn, waarbij mensen denken dat het aan hun eigen netwerkconnectiviteit ligt.

Start de modem/router opnieuw op: bij wifiproblemen kan het nooit kwaad om de router en/of modem te resetten. Het herstarten van je modem of router is eenvoudig, maar kan even duren. Het opstarten van je modem/router kan wat tijd in beslag nemen, afhankelijk van het model. Sommige mensen gebruiken een modem en router in één. Hierbij hoef je maar 1 apparaat te herstarten.

PS4 opnieuw opstarten: naast je modem/router kan je ook het console zelf resetten. Hier hebben we het eerder dit artikel ook al over gehad. Het helpt bij ontzettend veel algemene problemen, zoals verbindingsproblemen. 

Plaats je console dichter bij de router: de wifi die door je router wordt verspreid heeft maar een bepaalt bereik. Sommige plekken in je huis zitten mogelijk te ver van je router vandaan. Mogelijk heb je hierdoor soms wel en soms geen wifiverbinding, afhankelijk van de signaalsterkte. Er zijn 2 manieren waarop je dit probleem kunt oplossen:

 1. Zet de ps4 dichterbij de router. Hierdoor plaats je de ps4 op een plek waar de signaalsterkte wel sterk genoeg is. De wifiverbinding zal hierdoor niet telkens wegvallen.
 2. Gebruik een wifiversterker. Er zijn genoeg wifiversterkers op de markt die je wifisignaal versterken. Hierdoor wordt het bereik vergroot en hoef je je ps4 niet te verplaatsen.

Bevestig het juiste wifiwachtwoord: soms komt het voor dat je ps4 geen verbinding kan maken vanwege een incorrect wifiwachtwoord. Probeer een ander apparaat (zoals je telefoon) te verbinden met hetzelfde wifi-netwerk en gebruik het wifiwachtwoord. Kan ook dit apparaat geen verbinding maken met het desbetreffende wachtwoord, dan is de kans groot dat je wachtwoord ongeldig is.

PS4 controller werkt niet

We hebben tot nu toe alleen problemen besproken met de ps4 console zelf, maar ook de controllers hebben te maken met problemen. Er zijn een paar oplossingen die problemen specifiek voor je controller kunnen verhelpen.

Koppel je controller opnieuw: het opnieuw verbinding maken tussen de controller en het console werkt als een soort reset. Heb je een tweede (werkende) ps4 controller, dan kun je de niet-werkende controller verwijderen. Dit kan ook een PS Move of PS VR controller zijn. Ga hiermee naar de instellingen > apparaten > bluetooth apparaten en selecteer DualShock 4.

Het is degene die niet het groene lampje ernaast heeft staan. In het volgende menu druk je op de OPTIONS-knop van de ps4 controller. Selecteer tot slot ‘vergeet apparaat’. Hierdoor vergeet de ps4 dat de controller überhaupt bestaat en heb je het ‘verwijderd’. Je zult hem nu weer opnieuw moeten koppelen aan de ps4. Het koppelen van je ps4 controller kan je als volgt doen:

 1. Schakel je ps4 console uit.
 2. Sluit de controller die je wil koppelen via een USB-kabel aan op je Playstation.
 3. Druk op de PS-knop in het midden van je controller.

Hiermee kan je je controller in 1 keer koppelen. Mocht dit niet werken, gebruik dan de normale methode waarbij je je ps4 inschakelt.

status ps4 controller groen lampje

Bron: makeuseof.com

Reset je ps4 controller: net zoals je ps4 console kan je ook je controller resetten. Sterker nog, dit kan op 2 verschillende manieren. Om je ps4 controller een hard reset te geven draai je hem eerst om. Als je de controller hebt omgedraaid zie je rechtsboven een klein gaatje zitten. Hij bevindt zich dicht naast een schroef. Pak een pinnetje om het knopje in het gaatje in te drukken. Houd dit kleine knopje voor ongeveer 5 seconden ingedrukt en laat het daarna los. Tot slot is het mogelijk om je Playstation controller een soft reset te geven.

ps4-controller-reset-knop-achterkant

Bron: makeuseof.com

Scroll naar boven