autoradio werkt niet

Radio werkt niet – Problemen met autoradio oplossen

De meest voorkomende problemen met je radio worden in dit artikel besproken. Ik raad je aan allereerst de meest eenvoudige oplossingen te proberen. Denk hierbij aan het in- en uitschakelen van je radio. Zorg dat je eerst weet wat het probleem is voordat je de radio helemaal uit elkaar haalt. Mocht je niet zeker zijn van je zaak, laat het dan oplossen door een professional.

In het kort:

 1. Controleer of de radio in de beveiligingsmodus staat.
 2. Zekeringen controleren.
 3. Controleer de pigtail-connector.
 4. Controleer de stroomtoevoer.
 5. Zorg dat je radio goed is aangesloten.
 6. Vervang de contactschakelaar van je radio.

Dit artikel richt zich voornamelijk op autoradio’s, maar is ook te gebruiken voor andere soorten radio’s.

Tijd voor een nieuwe radio? Dit zijn de beste autoradio’s:

Beste radio:

Radio gaat niet aan

Dit probleem komt bij bijna elk elektronisch apparaat voor. Als je radio het opeens niet meer doet kan het zijn dat je hem moet vervangen. Toch is het verstandig om eerst te kijken wat de oorzaak van het probleem is.

Controleer of de radio in beveiligingsmodus staat: sommige head units* hebben een beveiligingsfunctie die voorkomt dat ze werken zodra de stroom is onderbroken. Dit voorkomt dat de head unit nog werkt nadat hij wordt gestolen. Wat er precies gebeurt in de beveiligingsfunctie verschilt per head unit, maar het is duidelijk dat hij niet meer werkt. In dit geval heb je meestal een code nodig of moet je een procedure van de fabrikant doorlopen. Contact opnemen met de fabrikant is in dit geval aan te raden.

*een head unit is een soort apparaat dat een soort tablet toevoegt aan je auto.

autoradio gaat niet aan

Zekeringen controleren: staat je radio niet in de antidiefstalmodus, bekijk dan de zekeringen. De meeste autoradio’s hebben 2 zekeringen die gecontroleerd moeten worden. Dit kun je doen door ze gewoon met het blote oog te inspecteren of door een multimeter te gebruiken. Zo kun je meten of er nog stroom door de zekeringen loopt. Head units in auto’s hebben vaak zekeringen aan de achterkant. Als één van de zekeringen zijn doorgebrand kan dat een reden zijn dat je radio niet meer kan worden ingeschakeld.

Controleer de pigtail-connector: een head unit in je auto is verbonden met een zogenaamde pigtail-connector. Zorg ervoor dat deze goed is aangesloten op de head unit. Koppel indien nodig de connector los en sluit hem opnieuw aan.  

Controleer de stroomtoevoer: de meeste autoradio’s hebben 2 verschillende stroomdraden. Als deze stroomdraden worden verwisseld zal de radio niet goed of helemaal niet meer werken. Ook bij dit probleem kun je een multimeter gebruiken om te kijken of de radio stroom krijgt.

Radio gaat niet uit

Er zijn een paar veelvoorkomende problemen bij een radio die plotseling uitvalt. Bij elk probleem is er sprake van een specifieke situatie. De meest voorkomende oorzaak is een onjuist bekabelde head unit. De head unit is een soort apparaat dat als een soort tablet in je auto dient. De meest voorkomende oorzaken zie je hieronder onder elkaar:

 1. Bedrading van de head-unit: als dit probleem al een tijdje aanwezig is, dan is de radio zeer waarschijnlijk verkeerd aangesloten.
 2. Contactschakelaar: de contactschakelaar levert mogelijk stroom voor accessoires, zelfs als het lijkt alsof deze is uitgeschakeld. Het kan zijn dat je de contactschakelaar van de radio moet vervangen.
 3. Radio ontworpen om aan te blijven: sommige radio’s, bijvoorbeeld in de auto, zijn ontworpen om voor een bepaalde tijd aan te blijven.

We hebben nu een paar oorzaken onder elkaar gezet, maar hoe los je dit nu op?

Controleer allereerst de bedrading van de head unit. Autoradio’s zijn ontworpen om een enkele aardingsdraad en twee stroomdraden te hebben. De ene voedingskabel is de hele tijd heet en de andere heeft alleen stroom als de motor draait. Als de hoofdstroomkabel voor je head-unit is aangesloten op een stroombron die altijd heet is, zal de radio nooit uitschakelen. Voor dit probleem zou je een voltmeter kunnen gebruiken. Indien dit het geval is moet je de radio opnieuw bedraden.

radio gaat niet uit auto probleem

Er bestaan verder autoradio’s die voor een bepaalde tijd aan blijven staan. In dit geval zet je je motor uit, verwijder je de sleutel en verlaat je de auto. Controleer na een paar minuten of de radio nu wel is uitgeschakeld. Indien dit het geval is hoef je je geen zorgen te maken. Als je radio niet uitgaat, kijk dan of de lichten in je auto automatisch uit gaan. Het kan zijn dat de schakelaar in de deur niet werkt, waardoor je lichten en de radio aan blijven staan. Om dit probleem op te lossen moet je zeer waarschijnlijk professionele hulp inschakelen.

Radio maakt geen geluid

Net zoals sommige andere elektrische apparaten hebben autoradio’s zekeringen. Dit heb ik eerder dit artikel bij een ander radioprobleem ook al besproken. Er zijn gevallen waar overtollig stroom wordt afgegeven aan het audiocomponent van het voertuig, waardoor de zekering kan doorbranden. De meeste verzekeringen van een autoradio bevinden zich aan de achterkant van de radio.

Je zult in dit geval de zekering moeten vervangen. Bij een kapotte zekering is er echter nog een onderliggende oorzaak. Er is namelijk een reden waarom je zekering is doorgebrand. Dit betekent dat als je de zekering vervangt, hij binnen een korte tijd weer kapot is. De kans is groot dat er iets defect is aan het elektrische systeem. Dit kan alleen goed worden bekeken door professionals die je bij een autowerkplaats kunt vinden.

Wat je zelf eventueel wel zou kunnen doen is het vervangen van de zekering(en). Ik ga hier niet erg uitgebreid op in, maar hieronder zet ik de stappen in het kort onder elkaar:

 1. Zet de auto stil en de motor uit.
 2. Zoek het zekeringenpaneel.
 3. Bekijk het zekering diagram. Dit is een diagram die de zekeringen in het zekering blok identificeert en de stroomsterkte aangeeft.
 4. Verwijder de radiozekering met behulp van de zekering trekker.
 5. Vervang de doorgebrande zekering.

De video hieronder kan je helpen om de zekeringen van je autoradio te controleren:

Er kan ook sprake zijn van een defecte antenne of tuner. Als je problemen hebt met je radio en niet met je cd-speler, dan is de kans groot dat je antenne kapot is. Is het andersom, dan is er iets mis met de tuner.

Anti-diefstal interferentie is ook een veelvoorkomende oorzaak van een niet werkende autoradio. Hier ben ik eerder dit artikel ook op ingegaan. Het wordt meestal veroorzaakt door een losgekoppelde of lege accu. Vaak wordt er om een code gevraagd om je uit deze diefstal preventie modus te halen. Voorkom in de toekomst dat de accu van de auto onnodig wordt losgekoppeld.

Over het algemeen is bedrading altijd een probleem geweest bij auto’s die zijn geïnstalleerd met radio’s die niet compatibel zijn met het voertuigmodel. In veel gevallen bespaart het inschakelen van een professional je een hoop tijd. Tot slot raad ik je aan om vooral te letten of de aansluitingen helemaal in orde zijn. Kijk zo nodig naar eventuele oplossingen onder het kopje: ‘radio gaat niet aan’ bovenaan dit artikel. De oplossingen die hier staan vermeld kunnen mogelijk ook dit probleem verhelpen.

Radio heeft ruis, valt weg of hapert

We kunnen problemen met het geluid van je radio op veel verschillende manieren beschrijven. Het geluid van je radio kraakt, bromt, zoemt, bevat ruis of hapert. Hoe dan ook, er zijn problemen met het geluid van je radio. De oplossingen die eerder dit artikel zijn opgesomd kunnen ook dit probleem verhelpen.

Ik heb 4 specifieke mogelijke oorzaken:

 1. Een defect onderdeel.
 2. Interferentie van een ander onderdeel.
 3. Interferentie van AC-lijnen die signaalkabels kruisen.
 4. Slechte aarding.

Een defect onderdeel: mocht je hiervoor geen geluidsproblemen hebben, bedenk dan wat er mogelijk veranderd kan zijn. Heb je een nieuw component of kabel toegevoegd? Verwijder eventueel dit onderdeel kijk of er nog steeds een probleem is. Als je geen problemen hebt kan je controleren of het aan het onderdeel zelf ligt of aan de aansluiting van het onderdeel. Dit kun je testen door het onderdeel aan te sluiten op een ander systeem.

radio met ruis, valt weg en hapert

Interferentie van een ander onderdeel: bijna elk elektronisch apparaat maakt gebruik van een transformator. Deze zet de wisselstroom uit de muur om in een gelijkstroomspanning in het apparaat. Transformatoren van 2 componenten kunnen voor interferentie zorgen zodra ze te dicht bij elkaar staan. Door de draden verder van elkaar af te houden kun je geluidsproblemen tegengaan. Zo kan bijvoorbeeld ruis worden voorkomen.

Interferentie van AC-lijnen die signaalkabels kruisen: AC-kabels kunnen ook problemen met geluid veroorzaken, maar dit komt minder vaak voor. Zorg ervoor dat de luidsprekerdraden niet oprollen om dit te voorkomen.

Slechte aarding: het is moeilijk om te achterhalen of dit de oorzaak van het probleem is. Alle elektrische componenten moeten worden geaard. Dit betekent dat er een fysieke verbinding moet zijn met de grond buiten in de aarde. Aardingsproblemen zijn er in verschillende vormen. Hier kan je op letten:

 1. De vochtigheid van de grond kan van invloed zijn op hoe sterk de aarding is.
 2. Meerdere componenten kunnen tegelijk op verschillende stopcontacten worden aangesloten. Dit kan een aardlus veroorzaken, waarbij een component een ander component als meer geaard ziet. Dit kan je oplossen door al je componenten aan te sluiten op 1 stopcontact.

Een radio met ruis ligt vrijwel altijd aan een defect onderdeel. Ruis kan bijna nooit ontstaan door een externe bron. Er is dus iets mis binnenin de radio. 2 veelvoorkomende oorzaken van ruis zijn:

 1. Vooral buizen maken een sissend of statisch geluid als ze defect zijn.
 2. Componenten met een te hoge versterking kunnen ook ruis veroorzaken.  

Scroll naar boven