Receiver aansluiten

Receiver aansluiten, hoe doe je dat?

Het aansluiten van een receiver gaat over het algemeen op dezelfde manier. Toch kan de manier waarop je je receiver aansluit verschillen per apparaat. In deze blog ga ik verschillende methodes en apparaten met je bespreken.

In het kort:

 1. Zorg er allereerst voor dat je receiver staat uitgeschakeld.
 2. Gebruik een hdmi kabel. Oudere receiver kan je ook aansluiten met component-video, S-video of composiet-video gebruiken.
 3. Sommige receivers gebruiken een optische kabel.

Een nieuwe receiver gebruiken? Dit zijn de beste receivers:

Receiver aansluiten op je TV

Een hoop mensen willen hun receiver aansluiten op hun tv. Dit kan met of zonder gebruik te maken van een hdmi-kabel. Ik ga nu in op zogenaamde surround receivers (AV receivers) die het meest worden gebruikt bij televisies. Deze hebben namelijk minsten 5 speakerkanalen en ondersteunen naast audio ook video. Zogenaamde stereo receivers (die puur bedoelt zijn voor audio) hebben deze optie niet. Of je je receiver nu met of zonder hdmi-kabel gaat aansluiten, ik bespreek beide methodes.

Receiver op je tv aansluiten met hdmi

Zodra we het hebben over thuisentertainment is het gebruik van hdmi meestal je beste optie. Het biedt de benodigde brandbreedte voor beelden met een hoge resolutie en verzendt zowel video- als audiogegevens. Bij het aansluiten van een AV receiver op je tv moeten we allereerst kijken of beide apparaten hdmi ondersteunen. Is dit het geval, dan moet de monitoruitgang van de AC-receiver eenvoudig worden aangesloten op de tv-ingang voor hdmi.

Zodra je hdmi gebruikt is het van belang dat je weet of ARC wordt ondersteund. Bij moderne televisies is dit meestal wel het geval. ARC staat voor ‘Audio Return Channel’. Deze functie zorgt ervoor dat de tv audiogegevens kan verzenden en niet alleen kan ontvangen. Het is van belang dat zowel je tv, receiver als hdmi over deze ARC-functie beschikt. Doordat je via een hdmi kabel met ARC nu ook audio kan verzenden, heb je geen extra losse optische kabel nodig.

Om te kijken of je tv, receiver en hdmi kabel beschikken over een ARC-functie kun je de labels raadplegen. Bij de hdmi-ingangen zie je er ‘ARC’ bij staan. Is je hdmi-kabel voor 2009 gemaakt, dan beschikt hij zeer waarschijnlijk niet over een ARC-functie.

tv hdmi arc aansluitingspoort

Bron: sony.com

Receiver op je TV aansluiten zonder hdmi

Maar wat als 1 van de apparaten geen hdmi ondersteunt? Voornamelijk oude tv-modellen ondersteunen deze aansluiting niet. In plaats daarvan maken ze gebruik van een analoge poort. Het nadeel hiervan is echter dat ze geen HD-signaal kunnen verzenden. De mogelijke poorten zijn:

 1. Component-video: deze voert het signaal via 3 aparte RCA-kabels. De uiteinden zijn groen, blauw en rood. 
 2. S-video: kleur- en helderheidswaarden worden via deze kabel verzonden. De kwaliteit van de verzonden signalen is aanzienlijk lager dan die van component-video.
 3. Composiet-video: deze methode van signalen versturen gebeurt zowel via een SCART-kabel als via een RCA-poort. 
rca kabel tulp receiver op tv aansluiten

Bron: upload.wikipedia.org

rca kabel poorten receiver op tv aansluiten

Bron: upload.wikipedia.org

Receiver aansluiten op je soundbar

De meeste mensen willen een actieve soundbar* op een receiver aansluiten om deze als voorste 3 kanalen (links, midden, rechts) te gebruiken. Om er vervolgens aparte surround-speakers bij te gebruiken. Deze methode is echter niet aan te raden, omdat soundbars hier niet voor bedoelt zijn. De 3 voorste kanalen worden samengevoegd en dat kan erg ten koste gaan van de geluidskwaliteit.

Mocht je dit toch van plan zijn, dan zijn er meerdere opties om je soundbar op je receiver aan te sluiten.

Gebruik een optische kabel: mocht je receiver gebruik maken van een optische aansluiting, gebruik dan een optische kabel.

 1. Zorg er allereerst voor dat je receiver staat uitgeschakeld. Hiermee voorkom je mogelijk schade of kortsluitingen.
 2. Sluit het ene uiteinde van de optische kabel aan op de uitgang van de ontvanger. Pak het andere uiteinde en stop deze in de optische ingang van je soundbar.
 3. Sluit de receiver vervolgens aan op je tv of op een ander apparaat.
 4. Schakel de stroom in.
 5. Pas de instellingen van de receiver aan zodat het geluid van de soundbar wordt verzonden naar de receiver.
 6. Pas de instellingen van de tv aan zodat er audio naar de receiver gestuurd kan worden.

Gebruik een hdmi-kabel: heeft je receiver een hdmi aansluitingsmogelijkheid, gebruik dan een hdmi-kabel met ARC. Deze sluit je op de volgende manier aan:

 1. Controller allereerst of al je apparaten een hdmi met ARC-functie ondersteunen. Dit kun je zien door naar de hdmi-poorten te kijken. Als het goed is zie je er ‘ARC’ bij staan.
 2. Schakel de tv en de soundbar en receiver uit.
 3. Sluit het ene uiteinde van de hdmi-kabel aan op de HDMI ARC-poort van de receiver. Sluit het andere uiteinde aan op de soundbar.
 4. Sluit vervolgens een hdmi-kabel van de receiver aan op bijvoorbeeld je tv.
 5. Schakel vervolgens alle apparaten aan en wijzig de tv-instellingen zodat de hdmi-aansluiting wordt geaccepteerd.
 6. Denk er verder ook aan dat de tv-instellingen zo moeten worden ingesteld dat de audio naar de receiver kan worden verzonden. 

*een actieve soundbar is en soundbar met een ingebouwde voorversterker.

Receiver aansluiten op je pc

Een pc/laptop aansluiten op je Av receiver is niet erg moeilijk. Het zou kunnen dat je je pc via een USB-kabel eenvoudig op je receiver kunt aansluiten. Dan heb je natuurlijk wel een receiver nodig die gebruik van een USB-kabel ondersteunt.

Bij oude receivers gebruik je vaak een RCA-aansluiting. Een 3,5 mm (1/8’’) stereo ministekker naar dubbele RCA-kabel kan dan worden gebruikt. De 3,5 mm (1/8’’) stereo ministekker stop je in je pc. De meeste computers ondersteunen deze vorm van aansluiting wel. De dubbele RCA-kabel stop je vervolgens in de receiver.

Receiver aansluiten op Ziggo

Het is natuurlijk ook mogelijk om je receiver aan te sluiten op je mediabox van Ziggo. Het aansluiten hiervan kan best lastig zijn om te volgen via de handleiding.

 1. Sluit in eerste instantie altijd de mediabox XL rechtstreeks aan op een receiver. Dit kun je doen door simpelweg een hdmi-kabel te gebruiken.
 2. Sluit vervolgens de tv rechtstreeks aan op de receiver. De tv kan je aansluiten op de ARC van de receiver met een hdmi-kabel. Zorg dat je de hdmi-kabel in de uitgaande hdmi-poort van de receiver stopt, zodat video/beeld van de mediabox op jouw tv afgespeeld wordt.

Het aansluiten van een receiver op een ziggo mediabox kan ook via een optische kabel in plaats van een hdmi-kabel. Dit gaat bijna helemaal op dezelfde manier als hierboven beschreven. Als je een optische aansluiting gebruikt moet je bij een receiver vaak nog het audio format instellen. Je kies dan tussen bijvoorbeeld optische/analoog/coaxiaal. Kies in dit geval voor optisch dolby 5.1.

Of je nu een optische of een hdmi-aansluiting gebruikt, er is nog het een en ander wat je kunt instellen in de mediabox. Ga naar:

Optie > uitgebreide instellingen > audio

Hier kun je eventueel extra functies of instellingen aanpassen.

Receiver aansluiten op Sonos

Sonos apparaten kun je vrij eenvoudig aansluiten op een AV receiver. Ik laat je hieronder stap voor stap zien hoe dat moet.

Stap 1: positioneer de Sonos speaker

Bij het positioneren van je Sonos speaker is het belangrijk dat je hem dicht bij de receiver plaatst. Het aansluitpaneel moet bij voorkeur naar de Sonos speaker worden gericht. Dit maakt het aansluiten een stukje makkelijker.

Stap 2: sluit de externe schijven aan op de receiver

Alle externe apparaten die je nodig hebt moeten op de receiver worden aangesloten. Elk ander extra apparaat dat je voorlopig niet gaat gebruiken kun je beter loskoppelen van de receiver of tv.

Stap 3: sluit de eerste kabel in

Bij aansluiting van een Sonos apparaat en een receiver kun je een hdmi-kabel gebruiken. Het netsnoer gaat in de AC-voedingspoort van de Sonos luidspreker en de HDMI moet worden aangesloten op de hdmi-poort. Zorg ervoor dat de verbinding niet los zit en pas op dat de draden niet in de knoop raken.

Stap 4: software-installatieproces

Tot slot moet er een software-setup worden uitgevoerd. Deze installatie is vrij eenvoudig zolang je alle stappen goed blijft volgen.

 1. Download eerst de Sonos app in de Google Play Store of AppStore.
 2. Start de app op om het nieuwe Sonossysteem in te stellen.
 3. Log vervolgens in met je Sonosaccount. Heb je nog geen Sonosaccount, maak er dan eentje aan.
 4. Tik op de knop ‘doorgaan’ en ga verder met de normale installatie voor het Sonos-apparaat.
 5. Volg de instructies op het scherm om door te gaan.
 6. Een groen lampje op het apparaat geeft vervolgens aan of het is verbonden.
 7. Stel het netwerk voor het apparaat in. Hiervoor hoef je alleen op de knop te drukken die vraagt om verbinding te maken met het Sonos-netwerk.
 8. Ga naar de instellingen en volg de instructies op het scherm om de verbinding van het apparaat met je thuisnetwerk te voltooien.

Beste receivers:

subwoofer-instellingen-aanpassen
subwoofer-afstellen-menu

Hieronder geef ik je de beste instellingen:

 1. In de AVR/voorversterker menu stel je de linker- en rechterluidspreker in op ‘large’. Met deze instelling voorkom je dat je receiver een signaal met een volledig bereik stuurt.
 2. Zet in het menu ook je midden kanaal op ‘large’.
 3. Indien mogelijk, selecteer ‘yes’ bij de subwoofer.
 4. Ga naar speakers/crossovers en zorg ervoor dat front, center en surround zo laag mogelijk zijn ingesteld. Bij de Marantz/Denon receiver is het Hz het laagste wat mogelijk is.
 5. Stel de waarden van de front L en R in op 12. Hiermee kun je de vertragingsinstellingen mee aanpassen. Het vertelt je receiver hoeveel vertraging het signaal moet hebben dat naar verschillende luidsprekerkanalen gaat.

Scroll naar boven