Soundbar op je tv aansluiten

Soundbar op je TV aansluiten, hoe doe je dat?

Soundbars en tv’s ondersteunen van allerlei verschillende soorten aansluitingen en kabels. Zeker als we naar zowel de oude als de nieuwe apparaten kijken. Hoe sluit je soundbars aan op verschillende apparaten? Welke aansluiting is het beste en worden ook oude tv’s ondersteunt?

In het kort:

Meestal sluit je een soundbar aan met een HDMI kabel. Zorg dat je tv, soundbar en kabel allemaal HDMI ARC ondersteunen. Een soundbar kan je ook aansluiten met optische kabels, RCA en bluetooth.

Nieuwe soundbar aansluiten? Dit zijn de beste soundbars:

Van plan om je soundbar op te hangen? Lees hier hoe je een soundbar onder je tv hangt.

Kan je op elke TV een soundbar aansluiten?

Soundbars beschikken over technologie waardoor ze met elke tv werken, ongeacht of de modellen oud of nieuw zijn. Dit komt door de verschillende verbindingen die mogelijk zijn met de tv. Denk aan optische kabels, HDMI-kabels, wifi en bluetooth.

Om er zeker van te zijn of je soundbar op je tv kan worden aangesloten kan je de aansluitingen controleren. Fabrikanten zorgen ervoor dat de soundbars compatibel zijn met oude en nieuwe tv’s. De meeste soundbars kun je aansluiten met de onderstaande aansluitingen:

 1. HDMI
 2. Optische aansluiting
 3. RCA
 4. 3.5 mm
 5. Koptelefoon aansluiting
 6. Wifi
 7. Bluetooth

In vrijwel alle gevallen krijg je een van deze kabels meegeleverd. Indien dit niet het geval is kun je altijd nog een kabel apart bestellen. Zorg dat je een HDMI-kabel koopt die ARC ondersteunt. Iets waar ik later in dit artikel nog op terug kom. Heb je een oude televisie, dan gebruik je zeer waarschijnlijk een optische aansluiting.

hdmi arc poort tv aansluiten

Bron: consumentenbond.nl

Hoe sluit je een soundbar aan op je TV?

Een soundbar kan je op een aantal verschillende manieren aansluiten. Er zijn 2 manieren hoe we hier naar kunnen kijken:

 1. Gebruik je soundbar als hub en laat er een aantal apparaten doorheen lopen, waardoor je maar 1 kabel op je tv hoeft aan te sluiten.
 2. Stel je soundbar in als luidspreker en sluit al je andere apparaten aan op de tv. Sluit vervolgens de tv aan op de soundbar.

Welke opties je hebt hangt af van de soort soundbar die je zelf gebruikt. Denk aan een HDMI-ARC aansluiting. We beginnen met de soort aansluiten die de hoogste kwaliteit levert.

Soundbar aansluiten via HDMI

Het aansluiten van een soundbar middels een hdmi-kabel is de beste manier. Niet alleen is dit super eenvoudig, ook is de kwaliteit erg hoog. Hdmi-kabels kunnen grote hoeveelheden digitale audiogegevens vervoeren. Ook nieuwe technologie zoals DTS:X en Dolby Atmos worden ondersteunt. Je moet er alleen op letten dat je de hdmi-kabel aansluit op de juiste hdmi-poort. De meeste hdmi-poorten op je tv zijn namelijk voor invoer. Aangezien wij geluid van de tv op de soundbar willen zetten hebben we een uitvoer nodig.

hdmi kabel soundbar installeren

Als je je soundbar via hdmi wil aansluiten, moet je HDMI-ARC ondersteunen. ARC staat voor Audio Return Channel wat betekent dat je audio in beide richtingen van de kabel vervoert kan worden. Dit betekent dat je veel andere apparaten, zoals settopboxen en gameconsoles kunt aansluiten op je soundbar. De soundbar sluit je vervolgens met een enkele hdmi-kabel aan op je tv. Zorg dat je bij het aansluiten van de hdmi-kabel alleen gebruik maakt van de HDMI-ARC of de HDMI out van de soundbar.

Soundbar aansluiten via digitaal optisch of digitaal coaxiaal

Beschikt je soundbar niet over een hdmi-aansluiting, dan kan je het beste een optische aansluiting gebruiken. Hiervoor gebruik je een digitale optische kabel of een digitale coaxkabel. Het verschil tussen deze 2 aansluitingen is dat de optische kabel een vierkante connector heeft en de coaxkabel een ronde. Voordat je de kabels gaat kopen of gebruiken is het de moeite waard om de aansluitingen van je tv te controleren. De meeste tv’s hebben een optische connector, maar niet altijd een digitale coaxiale connector.

Soundbar aansluiten via 3,5 mm of RCA

In plaats van digitale audio dragen deze kabels beide analoge audio. Ze zijn dus niet in staat om een volledige surround sound-ervaring te leveren. Voor 1 van deze 2 aansluitingen kan je gaan als je geen hdmi en geen optische/coaxiale aansluitingen tot je beschikking hebt.

3,5 mm kabel gebruiken: met de 3,5 mm lijnuitgang hoef je er alleen voor te zorgen dat de aansluiting met het label ‘LINE OUT’ gebruikt. Voorkom dat je de koptelefoonaansluiting gebruikt, aangezien je geluidskwaliteit dan erg slecht is. Let erop dat deze 2 ingangen erg op elkaar lijken. Zodra je de kabel in de line-out van je tv hebt gestopt kun je het andere uiteinde in de soundbar stoppen.

RCA kabel gebruiken: de meeste mensen herkennen deze kabel wel. Dit zijn namelijk de rode en witte connectoren. De rode connector sluit je aan op de rode uitgangsaansluiting en de witte connector op de witte uitgangsaansluiting.

rca kabel cd speler aansluiten

Hoe sluit je een soundbar aan op je Samsung TV?

Net zoals bij veel andere tv’s beschikken ook Samsung tv’s over veel verschillende soorten aansluitingen. Je kunt kiezen voor een draadloze verbinding of een verbinding via een kabel. Samsung tv’s ondersteunen de onderstaande aansluitingen voor je soundbar:

 1. HDMI-kabel
 2. Optische kabel
 3. Bluetooth
 4. Wifi

Samsung raadt je voornamelijk aan om gebruik te maken van HDMI ARC. Je soundbar aansluiten op je Samsung tv via hdmi doe je als volgt:

 1. Houd een hdmi-kabel bij de hand.
 2. Sluit de hdm-kabel aan op de HDMI IN ARC van je Samsung tv.
 3. Sluit het andere uiteinde van de hdmi-kabel aan op de HDMI OUT (TV-ARC) van je soundbar.
 4. Zet de tv en je soundbar aan en stel de bron in op D.IN.
 5. Het geluid van je Samsung tv zal nu via de soundbar afspelen.
hdmi-arc-aansluiting-tv-soundbar

Bron: images.samsung.com

Hoe sluit je een soundbar aan op je Philips TV?

Om je soundbar op je Philips tv aan te sluiten kun je de onderstaande aansluitingen gebruiken:

 1. HDMI ARC
 2. Optische en coaxiale uitgang
 3. Hoofdtelefoonaansluiting

Ook Philips adviseert om HDMI ARC te gebruiken indien mogelijk. Dit hangt er vanaf of je externe apparaat (in dit geval je soundbar) ook ARC ondersteunt.

De aansluiting van een HDMI-kabel op Philips werkt vrijwel hetzelfde als op Samsung. Je zou hiervoor het kopje hierboven kunnen lezen. Mocht je soundbar geen ARC ondersteunen, sluit de HDMI-kabel dan aan op een ‘input’ poort van de soundbar. Een hdmi-aansluiting op je Philips tv werkt als volgt:

 1. Houd een hdmi-kabel bij de hand.
 2. Sluit de hdm-kabel aan op de HDMI IN ARC van je Philips tv.
 3. Sluit het andere uiteinde van de hdmi-kabel aan op de HDMI OUT (TV-ARC) van je soundbar.
 4. Het geluid van je Philips tv zal nu via de soundbar afspelen.

Mocht de aansluiting via HDMI ARC niet werken, dan kan er iets mis zijn met de ARC instellingen op de tv. Zorg dat deze goed zijn ingesteld door hier naartoe te gaan: configuratie > TV instellingen > Geluid > Geavanceerd > HDMI ARC > Aan.

Hoe sluit je een soundbar aan op je LG TV?

Om je soundbar op je Philips tv aan te sluiten kun je de onderstaande aansluitingen gebruiken:

 1. HDMI
 2. Digitaal optisch en coaxiaal
 3. 3.5 mm line out en RCA
 4. Draadloos
 5. Koptelefoonaansluiting

Een soundbar op je LG tv aansluiten kan als volgt:

 1. Houd een hdmi-kabel bij de hand.
 2. Sluit de hdmi-kabel aan op de HDMI IN ARC van je LG tv.
 3. Sluit het andere uiteinde van de hdmi-kabel aan op de HDMI OUT (TV-ARC) van je soundbar.
 4. Het geluid van je LG tv zal nu via de soundbar afspelen.

Hoe sluit je een soundbar aan op je Ziggo mediabox?

Het aansluiten van een soundbar gaat op ongeveer dezelfde manier als op een tv. De mogelijkheden zijn iets beperkter, maar de belangrijkste aansluitingen heb je. Een Ziggo mediabox beschikt over de onderstaande aansluitingen voor je soundbar:

 1. Optische kabel
 2. Tulp-kabel (ook wel RCA genoemd)
 3. HDMI-kabel

Bekijk de aansluitingen die je soundbar heeft en kies er een. Mocht je de keuze hebben, kies dan voor een hdmi-aansluiting of een optische-uitgang voor de hoogste geluidskwaliteit. Als de aansluitingen van je soundbar niet overeenkomen met de aansluitingen van je Ziggo mediabox, dan raad ik je aan om een verloopstekker of omvormer te kopen. Op die manier kunnen 2 verschillende aansluitingen alsnog met elkaar verbonden worden.

soundbar aansluiten ziggo mediabox

Bron: tweakers.net

Bij het aansluiten van je soundbar op je Ziggo mediabox is het verstandig om de ingang waarop je de kabel aansluit onthoudt. Zo weet je later op welke knop je moet drukken op je afstandsbediening om het geluid van de mediabox te beluisteren.

Tot slot zet je de ontvanger en de soundbar aan. Selecteer op de geluidsapparatuur de ingang waarop je de ontvanger hebt aangesloten.

Hoe sluit je een soundbar aan op je receiver?

Kan je een soundbar op je receiver aansluiten? Ja, het is mogelijk om een soundbar op je receiver aan te sluiten. Het is echter niet een hele logische stap. Soundbars worden namelijk verkocht als een alles-in-een systeem. Dit betekent dat het een ingebouwde versterker, stuurprogramma en luidsprekers heeft. We spreken in dit geval over een actieve soundbar. Het is ongebruikelijk om een actieve soundbar aan te sluiten op je receiver of versterker.

Een soundbar op je receiver aansluiten kan als volgt:

 1. Optische kabel
 2. HDMI-kabel
soundbar aansluiten receiver

Afhankelijk van welke aansluiting je soundbar en receiver heeft kies je een aansluitingsvorm. Om je soundbar via een hdmi-kabel op je receiver aan te sluiten volg je de onderstaande stappen:

 1. Zet de tv, receiver en soundbar uit.
 2. Verbind het ene uiteinde van de hdmi-kabel met de HDMI ARC poort van je receiver.
 3. Verbind het andere uiteinde met de soundbar.
 4. Verbind de hdmi van receiver naar de tv.
 5. Zet de apparaten aan (de soundbar, receiver en tv).
 6. Stel de receiver in op HDMI.
 7. Doe hetzelfde met de tv.
 8. Stel voor de tv ook in dat hij audio kan sturen naar de receiver.

Hoe sluit je een Samsung soundbar aan?

Een Samsung soundbar sluit je aan door een HDMI ARC kabel te gebruiken. Mocht je tv dit niet ondersteunen, dan heb je altijd nog de keuze om voor een optische aansluiting te kiezen.

Hoe sluit je een Bose soundbar aan?

Een Bose soundbar sluit je eenvoudig aan door een HDMI ARC kabel te gebruiken. Mocht je tv dit niet ondersteunen, dan heb je altijd nog de keuze om voor een optische aansluiting te kiezen.

Hoe sluit je een JBL soundbar aan?

Een JBL soundbar sluit je aan met behulp van:

 1. HDMI ARC
 2. Optisch
 3. Bluetooth

Net zoals bij veel andere geluidsapparaten geldt dat je het beste gebruik kunt maken van HDMI ARC of een optische aansluiting. Lukt het aansluiten van je soundbar niet? Lees dan wat je moet doen als je soundbar niet werkt.

Scroll naar boven