soundbar werkt niet

Soundbar werkt niet – Problemen oplossen

In deze blog bespreek ik veelvoorkomende problemen die op kunnen treden bij soundbars. Tip: begin allereerst met de meest eenvoudige oplossingen, voordat je je hele soundbar uit elkaar gaat halen. Je allereerste eenvoudige oplossing (die geldt voor veel problemen) is het aan en uitzetten van je soundbar.

In het kort:

 1. Controleer je tv.
 2. Start je soundbar opnieuw op.
 3. Controleer je verbonden kabels.
 4. Controleer de instellingen van je tv, soundbar en audiobron.
 5. Reset je soundbar.

Soundbar kapot? Dit zijn de beste soundbars:

Soundbar gaat niet aan

Een soundbar die niet aan gaat ligt zeer waarschijnlijk aan de stroomtoevoer. Controleer daarom allereerst de stroomkabel. Deze bestaat meestal uit 2 delen. Zorg dat de 2 delen van deze stroomkabel goed zijn aangesloten op elkaar. Controleer ook eventueel of het stopcontact werkt. Dit kun je eenvoudig testen door de soundbar op een ander stopcontact aan te sluiten. Je kunt ook een ander apparaat op het stopcontact aansluiten om te kijken of deze het wel doet.

Een andere oplossing is om je soundbar te resetten. Later dit artikel ga ik je stap voor stap laten zien hoe je de meeste soundbars kunt resetten.

Geluid van je soundbar loopt niet synchroon

Je geluid uit de soundbar komt voor de een of andere manier niet overeen met het beeld op je tv. Je soundbar en tv werken, maar niet op de goede manier. Hier zijn een aantal oorzaken voor die ik hieronder met je ga bespreken.

Controleer je tv: het hoeft niet per direct aan je soundbar te liggen. Vind een mediabron die je ter controle kunt gebruiken. Denk aan een Blu-ray disc of een of YouTube video waarvan je zeker weet dat het geluid en beeld gelijk lopen. Ontkoppel je soundbar van je tv en gebruik de interne speakers van je tv om te controleren of hij nog steeds niet synchroon loopt.

tv controleren soundbar problemen

Mocht hij niet synchroon lopen, dan weet je dat het ligt aan de tv zelf. Gebruik de resetfunctie in de instellingen waarmee je de audio kunt resetten. Update eventueel de firmware van je tv zodat je de nieuwste versie gebruikt.

Controleer je soundbar: nu je de vorige stap hebt gevolgd weet je of je soundbar of de tv de boosdoener is. Mocht je soundbar het probleem veroorzaken, probeer deze dan eerst uit en weer aan te zetten. Deze methode kan al een heleboel problemen oplossen. Ontkoppel de soundbar en zet hem uit. Wacht vervolgens eventjes en sluit hem weer aan. Beginnen met de meest eenvoudige oplossingen is altijd een goed idee.

Controleer je verbonden kabels: controleer of de kabels goed zijn verbonden. Het gaat hierbij voornamelijk om de HDMI kabel. Deze kan loszitten of op een bepaalde manier beschadigd zijn.

Controleer de instellingen: de instellingen van je tv, soundbar en audiobron (bijvoorbeeld een Blu-ray speler) kan worden ingesteld. Alle 3 kunnen ze een oorzaak zijn van dit probleem. Hieronder zet ik de 3 onderdelen op een rijtje:

 1. Televisie-instellingen: het kan zijn dat je tv in ‘game mode’ staat, wat uiteraard alleen optimaal is voor tijdens het gamen. Je digitale audio-instellingen zijn mogelijk ook verkeerd ingesteld. Er wordt aangeraden om je audio outputinstellingen in te stellen op PCM.
 2. Soundbarinstellingen: sommige soundbars hebben instellingen voor audiovertraging. Ik raad je aan om deze in te stellen op 0 en voor tv kijken 300 milliseconden.
 3. Bron-instellingen: ook je audioborn, zoals je Blu-ray speler, kan audio vertragingsinstellingen hebben. Stel deze hetzelfde in als je soundbar.
soundbar instellingen controleren

Controleer je geluidssysteem: het in de verkeerde volgorde aansluiten van je geluidssysteem kan ook leiden tot beeld en geluid dat niet synchroniseert. De meeste geluidssystemen bestaan uit een tv, soundbar en audiobron, zoals in de vorige stappen al werd beschreven. Hieronder beschrijf ik bijvoorbeeld 2 verschillende aansluitmogelijkheden:

 1. GOED: Je audiobron sluit je aan op de soundbar met behulp van een HDMI-kabel. De soundbar sluit je vervolgens met een HDMI-kabel aan op je tv.
 2. FOUT: Audiobron met een HDMI-kabel aansluiten op je tv. Je soundbar met een andere HDMI-kabel aansluiten op je tv.

Soundbar maakt geen verbinding

De meest eenvoudige oplossing bij dit probleem is om de kabels te ontkoppelen en te wachten voor ongeveer 3 minuten. Hierdoor kun je de apparaten herstarten en een hoop problemen verhelpen. Ook het resetten van je soundbar of tv kan helpen. Hoe je een soundbar reset laat ik je zien later in dit artikel. Mocht je soundbar via een kabel worden aangesloten, probeer dan eventueel de kabels te vervangen.

Er zijn ook soundbars die je aan de hand van bluetooth verbindt. Hieronder vind je nog wat specifieke oplossingen voor een soundbar die niet via bluetooth verbindt:

 1. Zet de bluetooth in de ‘pairing’ modus. Door je soundbar in de pairing modus te zetten zal hij opzoek gaan naar apparaten om zich heen. Zodra hij een apparaat heeft gevonden kun je bijvoorbeeld je tv met bluetooth erop aansluiten. Raadpleeg eventueel de handleiding om te kijken hoe je je soundbar in de pairing modus zet. Per model verschilt het hoe je hem in de ‘pairing’ modus zet. Je bluetooth soundbar zou moeten verschijnen op je tv.
 2. Controleer voor een firmware update op je soundbar.
 3. Reset je soundbar. Zoals bij heel veel andere problemen is dit een effectieve oplossing. Het resetten van je soundbar kan echter ook door gewoon de batterijen uit het apparaat te halen. Na het verwijderen van de batterijen stop je ze er weer in en zet je de soundbar weer aan.

Soundbar maakt geen geluid

Zonder geluid uit je soundbar heb je vrijwel niets. De oplossing kan vrij moeilijk zijn, maar ook eenvoudig. Ik raad je aan om eerst te beginnen met de makkelijkste oplossingen. Begin met het opnieuw aan en uitzetten van je soundbar.

Controleer de aangesloten kabels: zorg er allereerst voor dat je volume hoog genoeg staat en dat je soundbar staat ingesteld op de juiste audio input. Mocht je je kabel op de HDMI 1 poort hebben aangesloten, zorg er dan voor dat de soundbar staat ingesteld op de HDMI 1 poort. Dit kun je via de bijbehorende app van je soundbar instellen of via de afstandsbediening. Controleer tot slot dat de kabels goed op je soundbar en tv zijn aangesloten.  

HDMI ARC problemen: veel mensen gebruiken naast hun tv en soundbar ook een audiobron, denk aan een Blu-ray speler. Er zijn in dit geval 3 verschillende aansluitingen mogelijk:

 1. Audiobron > TV > Soundbar met HDMI kabel
 2. Audiobron > TV > Soundbar met optische kabel
 3. Audiobron > Soundbar > TV met HDMI kabel
hdmi arc problemen

Gebruik je geen externe audiobron, dan zal je waarschijnlijk de 1e of 2e vorm van aansluiting hebben. Aansluiting nummer 1 heeft een HDMI ARC nodig. De ARC staat voor Audio Return Channel. Televisies hebben echter vaak slechts 1 HDMI ARC poort. Dit hoeft niet de eerste te zijn, maar kan ook de 3e poort zijn. Kijk voor de HDMI-poort waar ‘ARC’ boven staat. Een HDMI ARC kabel aansluiten op een normale HDMI-poort zonder ARC veroorzaakt problemen.

Zoek audio formaten die worden ondersteunt: niet alle tv’s en soundbars kunnen elk geluidsformaat decoderen. Sommige tv’s kunnen bijvoorbeeld alleen Dolby Digital decoderen, maar de DTS-audio op sommige Blu-ray schijven niet. De meeste streaminginhoud is gecodeerd in Dolby Digital of Dolby Digital Plus, terwijl Blu-rays Dolby en DTS kunnen gebruiken.

Ook een aansluiting met een optische kabel kan roet in het eten gooien. Zo hebben optische kabels niet genoeg brandbreedte om 5.1 kanaals PCM te vervoeren. Bekijk ook je tv audio instellingen en selecteer het juiste audioformaat. Kijk voor bitstream, Dolby Digital en PCM of andere opties. Het kan ook zijn dat je dit kunt instellen op je soundbar. Probeer verschillende formaten en kijk of het werkt.

Audiobron direct op de soundbar aansluiten: net ben ik al ingegaan op de verschillende manieren waarop je je geluidssysteem kunt aansluiten. Het kan helpen om je audiobron (zoals je Blu-ray speler) direct aan te sluiten op je tv. Het nadeel hiervan is echter dat de meeste soundbars slechts 1 HDMI-poort hebben. En die is waarschijnlijk al in beslag genomen door de HDMI-kabel van je tv.

Andere mogelijke oplossingen:

 1. Schakel de slaaptimer uit
 2. Koppel de surround speakers opnieuw
 3. Update firmware

Hoe reset je een soundbar?

Het resetten van je soundbar kan softwareproblemen vaak oplossen. Het geldt vaak als oplossing voor veel verschillende problemen. Vandaar dat ik in deze blog verder inga op de manier waarop je je soundbar reset. Mocht je je soundbar willen resetten omdat je soundbar niet goed werkt, kijk dan of je probleem eerder dit artikel is besproken. Daar vind je specifiekere oplossingen voor je probleem.

Omdat niet alle soundbars op dezelfde manier worden gereset ga ik in op meerdere merken.

Sony soundbar resetten

Houd de aan/uitknop en de volumeknop voor 5 seconden ingedrukt. Ontkoppel vervolgens de voedingskabel. Wacht eventjes en sluit de voedingskabel weer aan. Het kan zijn dat het resetten van je soundbar ervoor zorgt dat draadloos verbonden apparaten worden ontkoppeld. Dit hangt echter af van het soort Sony soundbar model.

soundbar resetten

Heos soundbar resetten

Om je Heos soundbar te resetten houd je de connect en bluetoothknop ingedrukt aan de achterkant van je soundbar. Doe dit voor ongeveer 5 seconden, totdat de LED lampjes aan de voorkant beginnen te knipperen.

Philips soundbar resetten

Om je Philips soundbar te resetten kun je je afstandsbediening gebruiken. In plaats van 1 knop ingedrukt te houden, zal je in dit geval meerdere knoppen achter elkaar moeten indrukken. Zoek de bass omhoog knop, de volume omlaag knop en de hoge tonen omhoog. Druk ze binnen 3 seconden achter elkaar in die volgorde in. Zodra je dat hebt gedaan gaat je soundbar aan en uit.

LG soundbar resetten

Houd de volumeknop omlaag van het bedieningspaneel van je soundbar en de geluidseffectknop op je afstandsbediening ingedrukt. Zodra je ze hebt gevonden houd je ze tegelijk ingedrukt voor een paar seconden. Op de display van je soundbar zie je als het goed is dat hij is gereset.

Scroll naar boven