Als je je subwoofer in je auto wil plaatsen zijn de opties beperkt. In dit geval heb je de keuze om je subwoofer onder je autostoel te plaatsen. In dit artikel kom je alles te weten over het plaatsen van je subwoofer onder je stoel. Later dit artikel ga ik ook verder in op andere plekken in de auto of in je woonkamer.

In het kort:
Wil je de gaten van je muziekinstallatie opvullen met wat lage tonen, dan is een underseat subwoofer een goede keus. Een goede optie voor als je een klein voertuig hebt met een kleine coupe.
Zit je te denken aan een underseat subwoofer? Dit zijn de beste van dit moment:
Waarom plaats je een subwoofer onder je stoel?
Uiteraard is het lang niet altijd slim om je subwoofer onder je stoel te zetten. Als je een subwoofer in je auto plaatst is dit echter helemaal geen gek idee. Het is hierbij echter wel belangrijk dat je een speciale underseat subwoofer gebruikt. Dit zijn subwoofers die speciaal gemaakt zijn om onder je autostoelen te plaatsen. De beste underseat subwoofers zet ik later dit artikel voor je op een rijtje.
De vraag is echter: waarom zou je een subwoofer onder je stoel plaatsen? Uiteraard heb je in een auto relatief weinig ruimte, wat het lastiger maakt om een goede plek te vinden. Tegelijkertijd willen mensen dat de subwoofer niet teveel opvalt en mooi is weggewerkt in het meubilair. Een subwoofer onder je stoel plaatsen zou dan een goede optie kunnen zijn. Er zijn 4 redenen om voor een underseat subwoofer te kiezen:
Bespaar ruimte: door je subwoofer onder je stoel te plaatsen bespaar je aardig wat ruimte in je auto. De ruimte onder je autostoel is zeer waarschijnlijk nog niet in gebruik. Meestal wordt een subwoofer in de achterbak geïnstalleerd, maar dat beperkt wel de ruimte voor andere bagage.
Eenvoudige installatie: subwoofers die speciaal gemaakt zijn voor onder je stoel zijn vaak eenvoudig te installeren. Je kan dit laten doen door een expert, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag gaan. Zogenaamde underseat subwoofers zijn dan ook vrij compact en eenvoudig te bevestigen.
Laag energieverbruik: deze speciale compacte subwoofers gebruiken verder ook weinig stroom. Ze hebben niet zoveel stroom nodig om geluid te produceren. Er zijn ook underseat subwoofers die beschikken over een ingebouwde versterker. In dit geval hoef je er geen aparte versterker bij te kopen.
Goede audiokwaliteit: uiteraard kan je aardig wat geluid verwachten als je je subwoofers recht onder je installeert. Het komt echt tot zijn recht als je de subwoofer aansluit op luidsprekers die hogere frequenties uitvoeren. Uiteraard is zo’n compacte subwoofer een goede keus als je niet wil dat andere bestuurders je kunnen horen. Bij subwoofers van een normaal formaat is dit namelijk af en toe wel het geval.
Er zijn echter ook nadelen als je kiest voor een subwoofer onder je stoel. Als je een subwoofer onder je stoel plaatst is de kans groot dat je veel trillingen voelt. Dit klinkt in eerste instantie niet als een probleem, maar kan voor veel ongemak zorgen zodra je lange afstanden aflegt. Een trillerige stoel is voor een korte tijd leuk, maar bij lange ritten niet altijd gewenst. In dit geval ben je beter af als je de subwoofer in de achterbak monteert.

Wanneer kies je voor een subwoofer onder je stoel?
Klinkt allemaal geweldig, maar voor wie is zo’n installatie nu precies bedoelt? Dit is ook deels afhankelijk van wat voor soort voertuig je hebt en hoeveel geluid je wil. Als je aan de andere kant van de straat gehoord wil worden, dan heb je mogelijk een andere soort subwoofer nodig. Denk aan subwoofers van een normaal formaat die je in de achterbak installeert. Wil je slechts de gaten opvullen met wat lage tonen, dan kan een compacte subwoofer onder je stoel juist wel een uitkomst zijn.
Het is een goede optie als je een klein voertuig hebt met een kleine coupe. Zeker het compacte design komt van pas zodra je weinig kofferruimte of binnenruimte hebt. De volgende vraag is echter onder welke stoel je de subwoofer installeert.
Het is een prima optie om je subwoofer onder de bestuurdersstoel of passagiersstoel te plaatsen. In principe hoef je hem niet onder je stoel te installeren, maar kan je hem ook in de achterbak plaatsen. Alhoewel het een klein apparaatje is, produceert hij alsnog erg lage tonen.
Wat zijn de beste subwoofers voor onder je stoel?
Hier heb ik het eerder dit artikel ook al over gehad, namelijk underseat subwoofers. Dit zijn subwoofers die speciaal gemaakt zijn om onder je autostoel te plaatsen. Het formaat is helemaal aangepast aan de ruimte die je hebt onder de stoel. Er zijn echter een hoop verschillende underseat subwoofers op de markt waaruit je kunt kiezen.
Krachtbron: sommige subwoofers hebben een ingebouwde versterker, wat de installatie een stuk eenvoudiger maakt. Anderen modellen daarentegen worden aangedreven met externe versterkers. In dit geval is de installatie iets lastiger, omdat je de subwoofer ook nog moet aansluiten op een externe versterker ergens in je auto. De kans is echter groter dat je underseat subwoofers tegenkomt met interne versterkers.
Vermogen: ook dit is 1 van de belangrijkste punten waarop je moet letten bij het kopen van een (underseat) subwoofer. Het vermogen wordt uitgedrukt en aangegeven met ‘RMS’, wat staat voor Root Mean Square. Dit is het vermogen wat een subwoofer continu aankan. Het bepaalt het soort geluid wat de subwoofer produceert.
Formaat: we hebben het natuurlijk over compacte subwoofers, maar hoe compact moet hij zijn? Niet iedereen heeft evenveel ruimte onder zijn/haar autostoel. Sommige subwoofers passen onder een gewone autostoel, terwijl andere modellen alleen in vrachtwagens bevestigt kunnen worden. Dat ze zijn gemaakt voor onder je stoel wil niet zeggen dat ze onder alle stoelen passen.
Uiteraard is ook het merk belangrijk om naar te kijken. De meest populaire merken voor underseat subwoofers zijn:
- Rockford Fosgate
- Rockville Audio
- JBL
- Kenwood
- Pioneer
Hieronder zet ik de beste underseat subwoofers van dit moment voor je onder elkaar:
Waar plaats je je subwoofer in de auto?
Het kan geen kwaad om je te verdiepen in andere locaties in je auto. Hieronder zet ik de voor- en nadelen van de verschillende plekken voor je op een rijtje:
Achterbak: de meest populaire plek voor je subwoofer is toch wel in de kofferbak. Dit is dan ook een plek waar de meeste mensen als eerst aan denken zodra ze een subwoofer installeren. Een voordeel aan deze locatie is dat je subwoofer niet zichtbaar is voor je passagiers. Dit helpt bijvoorbeeld mee bij het voorkomen van diefstal. Een ander voordeel is dat je de subwoofer stevig achter de achterbank kan bevestigen.
Een nadeel bij het plaatsen van je subwoofer in je achterbak is de ruimte die het inneemt. Als je een underseat subwoofer installeert is dit geen probleem, maar grotere subwoofers kunnen al snel in de weg zitten.

Voorkant van de auto: je kan je subwoofer in de achterbank of onder je stoel installeren, maar ook aan de voorkant van de auto. Het grootste voordeel van deze plek is de geluidskwaliteit. De bass klinkt beter. Dit komt doordat het bassbereik breder is en de kwaliteit van de baslijnen duidelijker is. Daar komt bij dat ze vrij eenvoudig te installeren zijn.
Een subwoofer in de cabine van je auto kent echter ook nadelen. Zo is een subwoofer aan de voorkant van je auto vrij snel te spotten. Dit maakt je kwetsbaarder voor diefstal. Uiteraard staat de subwoofer in dit geval op de passagiers en bestuurder gericht. Dit kan best overweldigend zijn en een dreunend effect hebben. Verder is het ook lastiger om de ruimte te vinden aan de voorkant.
Ik raad je aan om grote subwoofers van ‘normaal’ formaat in de achterbank te installeren. Heb je zoveel bass niet nodig, kies dan voor een compacte underseat subwoofer. Deze plaats je vervolgens onder je stoel. Houd dan wel rekening met de trillingen die het mogelijk kan veroorzaken.
Waar plaats je je subwoofer in de woonkamer?
Waar je je subwoofer het beste kunt plaatsen is deels afhankelijk van de ruimte. Ten eerste is het belangrijk dat je rekening houdt met kabels. Een bedrade verbinding met bijvoorbeeld je receiver/versterker moet mogelijk zijn. Je kan een subwoofer in de hoek zetten om het uitgangsvermogen te verhogen. Hierdoor gaat de sub harder klinken.
Of dit een goede keus is hangt af van de grootte van de ruimte. Als de ruimte te groot is en de subwoofer zit te ver van de luisterruimte, dan is deze plek geen optie. Je subwoofer tegen een vlakke muur zetten kan ook een onaangenaam geluid veroorzaken. Uiteindelijk is het voornamelijk een kwestie van smaak wat de beste plek is.
In de meeste gevallen kan je je subwoofer het beste vooraan de kamer plaatsen tussen de linker- en rechter frontspeaker. In de afbeelding hieronder kan je zien waar dit precies is.

Bron: dummies.com
Om een goede plek te kiezen sluit je je subwoofer aan en speel je muziek af met veel bas. Verplaats vervolgens de subwoofer door de kamer totdat hij ideaal klinkt. Houd rekening met de kabels en de plek waar je normaal zit als je een film kijkt of muziek luistert.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.