subwoofer problemen

Subwoofer werkt niet – Geen geluid

Een niet werkende subwoofer kan op allerlei manieren veroorzaakt worden. De meest voorkomende problemen met subwoofers worden in dit artikel besproken. Zijn de onderstaande oorzaken niet voor jou van toepassing, dan kan een onderdeel van je subwoofer kapot zijn. In dit geval moet je je sub eventueel repareren.

In het kort:

  1. Controleer de verbinding en kabels.
  2. Controleer de systeem- en menu-instellingen.
  3. Controleer of het wel echt aan je subwoofer ligt.
  4. Zorg ervoor dat de subwoofer is aangesloten op de MIX- of SUB-uitgang van het stereo systeem of de tv.

Subwoofer kapot? Overweeg een nieuwe:

Wat zijn de oorzaken van een subwoofer die niet werkt?

Ik bespreek in dit artikel zowel de oorzaken en oplossingen. Het is belangrijk om allereerst te kijken wat de oorzaak is, zodat je het ook daadwerkelijk kunt oplossen. Alhoewel sommige oplossingen vrij eenvoudig zijn en veel algemene problemen kunnen verhelpen. Heb je een probleem met bijvoorbeeld het geluid van je subwoofer, schakel hem dan opnieuw in. Dit is een oplossing die veel problemen bij elektronische apparaten kan verhelpen.

Los het probleem met kortsluiting op

Kortsluiting is een veelvoorkomende oorzaak van een niet werkend elektronisch apparaat. Een kortsluiting voorkomt dat er elektronische signalen in de subwoofer komen. Verder beperkt het de elektrische stroom die de subwoofer kan bereiken.

Magneet werkt niet

In plaats van een elektromagneet maken zowel de woofer als de subwoofer gebruik van een permanente magneet. Aan de onderkant van de subwoofer zit een magneet om als elektromagneet te fungeren. Als de permanente magneet om wat voor reden breekt, stopt de subwoofer met het maken van geluid.

Problemen met de frequentie

Nauwkeurige frequentie is erg belangrijk voor subwoofers om goed geluid te produceren.

Wat moet je doen als je subwoofer niet werkt?

Hieronder bespreek ik alle oplossingen voor een niet werkende subwoofer. Zorg voordat je begint dat alle apparatuur uitstaat, waaronder de subwoofer. Je wil voorkomen dat je de subwoofer koppelt of ontkoppelt terwijl het apparaat aan staat.

Controleer de verbinding en kabels

Een subwoofer die niet werkt wordt vaak door een slechte verbinding veroorzaakt. Controleer daarom alle kabels die van je subwoofer versterker, receiver of speakers gaan. Zorg ervoor dat alle kabels goed zijn verbonden en aangesloten zijn op de juiste ingangen. Twijfel je over de manier waarop je subwoofer is aangesloten, lees dan dit artikel: hoe sluit je een subwoofer aan?

De ingangen aan de achterkant van de subwoofer worden over het algemeen aangesloten op de subwooferuitgang aan de achterkant van ontvangers en versterkers. Als je subwoofer via een kabel is aangesloten op je luidsprekeruitgangen, inspecteer dan de kabel op defecten. Denk aan een kabel die verscheurd, versleten of beschadigd is. Vervang indien nodig de kabel door een nieuwe.

rca kabel aansluiten subwoofer

Naast de aansluiting met je geluidsinstallatie doe je er ook goed aan om de stroomkabels, stopcontacten en zekeringen te controleren. De meeste subwoofers maken gebruik van een LED-lampje waarmee wordt aangegeven dat het apparaat aanstaat. Indien dit LED-lampje niet aan staat is er zeer waarschijnlijk iets mis met de stroomtoevoer. Controleer of het apparaat goed is aangesloten op een stopcontact, overspanningsbeveiliging of stekkerdoos. Sluit je subwoofer eventueel aan op een ander stopcontact om te kijken of het aan het stopcontact ligt.

Controleer de systeem- en menu-instellingen

Nadat je alle kabels hebt gecontroleerd kun je de instellingen van je versterker of ontvanger nagaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de subwoofer is gekoppeld aan de juiste audio-ingang. In sommige gevallen kun je de luidsprekergrootte instellen. De luidsprekerinstellingen instellen op iets groters kan ervoor zorgen dat je subwoofer geen signaal krijgt en daardoor geen geluid maakt.

menu-instellingen controleren subwoofer problemen

Controleer de aansluitingen, zet de subwoofer aan en stel het volume aan. Nadat alle aansluitingen en instellingen zijn gecontroleerd zet je de subwoofer aan. Controleer het volumeniveau op de subwoofer en ontvanger of versterker voordat je de audio-invoer verzendt. Zet het volume laag en verhoog het geleidelijk om te bepalen of de subwoofer correct werkt.

Hieronder nog wat tips/oplossingen in het kort:

  1. Zorg ervoor dat de subwoofer is aangesloten op de MIX- of SUB-uitgang van het stereo systeem of de tv.
  2. Zorg ervoor dat het geluid van je subwoofer wel hoog genoeg staat. Controleer eerder of je de subwoofer niet per ongeluk hebt gedempt.
  3. Controleer of het wel echt aan je subwoofer ligt. Sluit je subwoofer op een ander geluidssysteem aan of gebruik een andere subwoofer.
  4. Zorg ervoor dat de luidsprekerinstellingen op je stereosysteem of de tv correct zijn geconfigureerd.
  5. Bepaalde luidsprekerinstellingen kunnen ervoor zorgen dat de subwoofer wordt uitgeschakeld. Raadpleeg in dit geval de handleiding van de geluidsinstallatie of tv.
  6. Sluit de subwoofer aan op een andere MIX- of SUB-uitgang van het geluidssysteem.   

Mocht de subwoofer na al deze bovenstaande oplossingen het nog steeds niet doen en geen geluid maken, dan kan er een onderdeel van je subwoofer defect zijn. De kans is dan groot dat het onderdeel vervangen moet worden.

Als je de mogelijkheid hebt kun je een andere subwoofer op je audioapparaten aansluiten. Zo kun je testen of de hardwarestoringen geen verband houden met de audioapparaten waarmee je de subwoofer gebruikt.  

Scroll naar boven