Toetsenbord geblokkeerd

Toetsenbord geblokkeerd? – Toetsenbord ontgrendelen

Als je toetsenbord is geblokkeerd kan je deze niet meer gebruiken. Tijd dus om dit op te lossen. Een vergrendeld toetsenbord kan op meerdere manieren veroorzaakt worden. Er zijn dan ook verschillende methodes om je toetsenbord weer van het slot te halen.

In het kort:

 1. Start je computer opnieuw op.
 2. Schakel filtertoetsen uit.
 3. Zet NumLock uit.
 4. Gebruik je toetsenbord op een andere computer.
 5. Vervang de batterijen van je draadloze toetsenbord.
 6. Installeer of update het toetsenbordstuurprogramma opnieuw.
 7. Let op het onderhoud van je toetsenbord, zoals vuil.

Let op: dit artikel richt zich voornamelijk op toetsenborden van Windows pc’s. Sommige oplossingen werken ook voor veel andere soorten toetsenborden. Het artikel is ook bruikbaar indien je andere problemen ervaart met je toetsenbord.

Hoe wordt een toetsenbord geblokkeerd?

Er zijn een paar problemen waardoor je toetsenbord kan vastlopen. Het kan voorkomen dat je een verkeerde toets combinatie hebt ingedrukt waardoor hij in de slaapstand gaat. Dit komt voornamelijk voor bij toetsenborden van je laptop. Het kan ook worden veroorzaakt door een toetsenbord die niet goed is aangesloten op het systeem. Bij draadloze toetsenborden kan er een probleem zijn met de verbinding.

Het probleem kan ook worden veroorzaakt door een probleem met de software die rechtstreeks bij het toetsenbord wordt geleverd. Een veelvoorkomende reden is de shift-toets 8 seconden of langer ingedrukt houden. Een toetsenbord kan ook voor slechts een deel vergrendeld zijn. In dit geval heb je waarschijnlijk de Num Lock toets gebruikt of andere specifieke toetsen. Volg de onderstaande stappen om je toetsenbord weer te activeren.

Hoe ontgrendel je een toetsenbord?

Nu we de mogelijke oorzaken hebben besproken kunnen we het probleem gaan oplossen. Welke methode je moet gebruiken kan afhangen van de oorzaak van het probleem. Het volgen van de stappen hieronder zou echter voldoende moeten zijn om het probleem te verhelpen. Allereerst bespreek ik de meest eenvoudige oplossingen.

Oplossing 1: start je computer opnieuw op. Wat voor problemen je ook hebt met je computer, opnieuw opstarten kan een hele hoop oplossen. Het werkt als een soort reset waardoor bugs of instellingen weer worden hersteld. Een hele eenvoudige oplossing, maar het proberen zeker waard. Een programma kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je toetsenbord op slot zit. Door je computer opnieuw op te starten sluit je het programma of de applicatie af en kan je het toetsenbord ontgrendelen.

Soms kan het lijken alsof je een probleem hebt met het toetsenbord, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het probleem kan namelijk ook gewoon te maken hebben met de computer zelf. In dit geval kan het opnieuw opstarten van je computer het verschil maken.

Oplossing 2: schakel filtertoetsen uit. Dit is een functie in Windows waarmee je herhaalde toetsen kunt negeren of de herhaalsnelheid van het toetsenbord kunt vertragen. Je kunt deze functie in- of uitschakelen door de rechter shift-toets 8 seconden ingedrukt te houden. Als het goed is hoor je een pieptoon en zie je een bericht knipperend op het scherm. Het uitschakelen van de filtertoetsen zorgt ervoor dat je toetsenbord weer normaal functioneert.

Op de Windows toolbar kan je op het icoontje in de vorm van een pijltje klikken. Door hier op te klikken kun je verborgen pictogrammen weergeven. Als de filtertoetsen zijn ingeschakeld zie je hiervan een icoontje verschijnen. Het gaat om een grijs stopwatchicoontje.

Er is ook een andere manier om je filtertoetsen uit te schakelen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Open de instellingen.
 2. Ga naar ‘Toegankelijkheid’.
 3. Scrol indien nodig een beetje naar onder en selecteer ‘Toetsenbord’.
 4. Scrol wederom naar onder en ga opzoek naar de functie ‘filtertoetsen gebruiken’. Zorg dat deze functie is uitgeschakeld.
toegankelijkheid selecteren windows instellingen
toetsenbord instellingen aanpassen windows
filtertoetsen gebruiken functie inschakelen

Oplossing 3: zet NumLock uit. Als je toetsenbord niet de juiste tekens weergeeft kan dit te maken hebben met NumLock. Om een dergelijk probleem op te lossen moet je de NumLock eerst uitschakelen. Moeilijk is dit niet, aangezien je hiervoor een toets hebt op je toetsenbord. Zoek naar de toets ‘NumLK’ om de functie uit te zetten. Meestal brandt er een lichtje als hij aan staat. Zorg er dus voor dat deze niet meer brandt.

Oplossing 4: maak je gebruik van een extern toetsenbord, dan kan het geen kwaad om deze te gebruiken op een andere computer. Zo kan je erachter komen of het aan je toetsenbord of aan de computer ligt.

Het is veel waarschijnlijker dat je computer is bevroren, dan dat je toetsenbord is vergrendeld. Een vastgelopen laptop kan al snel de indruk wekken dat er iets mis is met je randapparatuur. Het is dus erg belangrijk om er eerst achter te komen door welk apparaat het probleem wordt veroorzaakt.

Als het toetsenbord wel werkt op een andere computer, dan weet je dat het niet ligt aan het toetsenbord zelf. In dit geval kan je het beste Apparaatbeheer openen om te controleren of je toetsenbord überhaupt herkend wordt. Dit programma kun je openen door met je rechter muisknop op het Windowslogo te klikken linksonder in je beeldscherm. Ga vervolgens naar de USB-apparaten als je je toetsenbord aansluit met behulp van een USB-kabel.

Selecteer in het vervolgkeuzemenu ‘Apparaatbeheer’. Sluit je een draadloos toetsenbord via bluetooth aan, controleer dan of hij daadwerkelijk is verbonden.

apparaatbeheer openen toetsenbord controleren
toetsenbord aansluitingen apparaatbeheer beheren

Oplossing 5: gebruik je een draadloos toetsenbord, dan krijgt hij zeer waarschijnlijk stroom via batterijen. Zorg dat je de batterijen vervangt als je toetsenbord niet meer reageert. Bij mij waren de batterijen laatst leeg waardoor ik mijn toetsenbord niet meer kon gebruiken. Logisch, maar daar moet je net even aan denken. Je hoeft namelijk niet heel vaak de batterijen van je toetsenbord vervangen.

Er zijn ook toetsenborden die een zogenaamde USB dongle gebruiken. Deze USB dongle sluit je aan op je computer. Als deze niet goed in je computer zit kan dit de verbinding belemmeren. Controleer daarom of de USB dongle van je toetsenbord goed zit aangesloten. Probeer hem eerst los te koppelen en vervolgens weer in de computer te stoppen.

Oplossing 6: installeer of update het toetsenbordstuurprogramma opnieuw. Je toetsenbord kan ook vergrendeld worden vanwege een defect of een verouderd stuurprogramma. Om je toetsenbord weer aan de praat te krijgen zal je het stuurprogramma mogelijk opnieuw moeten installeren.

Het opnieuw installeren kan je in het Apparaatbeheer doen. Iets waar ik het eerder dit artikel al kort over heb gehad. Open het Apparaatbeheer door met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder in je beeldscherm te klikken.

Selecteer vervolgens ‘Apparaatbeheer’ en vouw de categorie ‘Toetsenborden’ uit. Klik met je rechtermuisknop op het toetsenbord dat je gebruikt en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’. Als je de optie ‘Apparaat verwijderen’ hebt gekozen, start je pc dan opnieuw op. Windows zal dan bij het opstarten de stuurprogramma weer installeren.

apparaatbeheer openen toetsenbord controleren
toetsenbord aansluitingen apparaatbeheer beheren
stuurprograma bijwerken toetsenbord aparaatbeheer

Oplossing 7: let op het onderhoud van je toetsenbord. Een toetsenbord met vuil kan ertoe leiden dat sommige toetsen niet goed werken. Het is dus belangrijk om je toetsenbord af en toe schoon te maken en schoon te houden. Om je toetsenbord schoon te maken kan je hem ondersteboven houden en een beetje schudden. Reinig het toetsenbord daarna met bijvoorbeeld een microvezeldoekje om het stof of ander viezigheid weg te halen. Naast viezigheid is het ook goed om te controleren op fysieke schade. Gebroken toetsen en scheuren in de behuizing kunnen ertoe leiden dat het toetsenbord van je computer mechanisch defect raakt. 

Als geen van de bovenstaande oplossingen werken, overweeg dan om een nieuw toetsenbord aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig genoeg upgrademogelijkheden wat betreft toetsenborden. Gebruik je geen extern toetsenbord, breng je laptop dan naar een reparatieservice.

Scroll naar boven