Toetsenbord geeft verkeerde tekens

Toetsenbord geeft verkeerde tekens – Dit moet je doen!

Een toetsenbord die verkeerde tekens geeft is een van de meest voorkomende toetsenbord problemen. Het zorgt ervoor dat je je toetsenbord niet meer goed kan gebruiken. Vandaar dat we dit probleem snel moeten oplossen.

In het kort:

 1. Controleer de NumLock toets op je toetsenbord.
 2. Er zijn meerdere voorkeurstalen ingesteld in de instellingen.
 3. Voer de probleemoplosser voor het toetsenbord uit.
 4. Verwijder toetsenbordstuurprogramma’s.
 5. Controleer op Windows updates.
 6. Controleer op autocorrectie.
 7. Reset je bluetooth toetsenbord door het bluetoothapparaat te verwijderen.

Het kan voorkomen dat je toetsenbord is geblokkeerd. Bekijk in dit geval hoe je een toetsenbord kunt ontgrendelen.

Toetsenbord geeft verkeerde tekens op Windows

Hoe je een toetsenbord normaal krijgt verschilt tussen Windows en Mac. Vandaar dat ik zowel Windows en Mac toetsenborden bespreek. Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om je toetsenbord weer te herstellen. De belangrijkste oplossingen voor Windows bespreek ik hieronder.

Oplossing 1: controleer de NumLock toets. Er zijn veel toetsenborden die een groot deel van hun toetsen omzet in een numeriek toetsenbord, zodra NumLock is ingeschakeld. Op je toetsenbord staat deze toets vaak aangegeven als ‘NumLK’. Druk op de NumLock of de Fn + NumLock om deze functie weer uit te schakelen. Meestal brandt er een lampje bij de toets om aan te geven of de functie aan of uit is. Probeer iets te typen om erachter te komen of het probleem is opgelost.

Oplossing 2: een andere veelvoorkomende oorzaak is het instellen van de taal. Het kan zijn dat je meerdere voorkeurstalen hebt ingesteld. Hierdoor gebruikt je toetsenbord mogelijk een andere indeling dan normaal. Het kan dus geen kwaad om de toetsenbordindeling te controleren en eventueel aan te passen. Er zijn 2 manieren waarop je de toetsenbordindeling snel kunt veranderen:

 1. Gebruik de optie rechtsonder in het startmenu om de taal te veranderen. Je toetsenindeling (bijv. QWERTY of AZERTY) verschilt per taal. Stel je de taal in op Nederland, dan krijg je QWERTY-NL. Stel je het toetsenbord op België in, dan staat AZERTY ingesteld. Lees meer over de verschillen tussen QWERTY en AZERTY. Waarschijnlijk ben je 1 van de 2 opties gewend, maar staat hij hierop niet ingesteld. Bekijk de afbeelding hieronder om te zien waar deze optie zit. 
 2. Een andere manier is via een shortcut op je toetsenbord. Houd je Windowstoets + spatiebalk ingedrukt en selecteer met de spatiebalk de juiste taal van je toetsenbord.
toetsenbordtaal veranderen windows

Uit welke talen je kunt kiezen is afhankelijk van de voorkeurstalen die staan ingesteld. Staat je toetsenbord op België, dan gebruik je AZERTY. Wil je in plaats van AZERTY de indeling QWERTY gebruiken, stel je toetsenbord dan in op de Nederlands taal. Mocht deze er niet bij staan, stel de taal dan in als voorkeurstaal. Ga hiervoor naar de instellingen > Tijd en taal > Taal > Een taal toevoegen. 

Nadat je een taal hebt toegevoegd selecteer je het toetsenbordicoontje en stel je de zojuist toegevoegde taal in. Voor een uitgebreide uitleg kan je lezen hoe je een toetsenbord instelt naar QWERTY.

Oplossing 3: voer de probleemoplosser voor het toetsenbord uit. Als je toetsenbord niet werkt kan je een functie binnen Windows gebruiken. Zo kan je een toetsenbord met verkeerde symbolen/letters/tekens weer normaal krijgen. Volg de onderstaande stappen:

 1. Instellingen
 2. Bijwerken en beveiliging
 3. Ga naar ‘Problemen oplossen’.
 4. Klik op ‘extra probleemoplossers’.
 5. Ga opzoek naar het toetsenbord en selecteer ‘probleemoplosser uitvoeren’.
bijwerken en beveiliging windows instellingen
probleemoplosser beveilging en bijwerken windows
extra probleemoplosser toetsenbord problemen
toetsenbord probleemoplosser uitvoeren

Oplossing 4: verwijder toetsenbordstuurprogramma’s. Het verwijderen of opnieuw installeren van stuurprogramma’s kan algemene toetsenbord problemen verhelpen. Volg de onderstaande stappen om dit uit te voeren:

 1. Open allereerst Apparaatbeheer. Doe dit door met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder in je beeldscherm te klikken. Selecteer vervolgens ‘Apparaatbeheer’ in het menu wat nu verschijnt.
 2. Vouw het menu toetsenbord uit.
 3. Selecteer het toetsenbord dat verkeerde tekens geeft en klik er met je rechtermuisknop op. Selecteer vervolgens ‘Apparaat verwijderen’.
 4. Start nu je computer opnieuw op. Bij het opnieuw opstarten van je computer zal hij het stuurprogramma van je toetsenbord weer installeren.
apparaatbeheer openen windows
toetsenbord aansluiting beheren apparaatbeheer
toetsenbord apparaatbeheer verwijderen

Wordt het stuurprogramma van je toetsenbord niet automatisch geïnstalleerd, overweeg hier dan software voor te gebruiken. DriverFix is een voorbeeld van software die je helpt bij het detecteren en updaten van verouderde stuurprogramma’s. Hier ga ik voor de rest niet verder op in, maar je kan het gratis downloaden en het gebruik ervan is vrij eenvoudig.

Oplossing 5: controleer op Windows updates. Software dat niet up to date is kan altijd problemen veroorzaken. Controleer indien je problemen ervaart je Windowssysteem op updates. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Ga naar de instellingen van je computer.
 2. Selecteer ‘Bijwerken en beveiliging’.

Bovenaan het scherm vind je eventuele updates die je kunt uitvoeren. Download indien nodig de nieuwste versie van Windows. Start daarna je computer opnieuw op en kijk of het probleem met je toetsenbord is verholpen.

Oplossing 6: controleer op autocorrectie. Ben je bezig in Word, controleer dan de autocorrectie-instellingen van je Microsoft Word. Het kan geen kwaad om dit te controleren en de onderstaande stappen te volgen:

 1. Ga in Word naar ‘bestand’ linksboven in het scherm.
 2. Ga linksonder naar ‘Opties’.
 3. In het menu wat nu verschijnt ga je naar ‘Controle’ links in het menu.
 4. Klik op ‘AutoCorrectie-opties’.
 5. Zoek hier items die letters en functionele toetsen omzetten in cijfers en speciale tekens. Verwijder deze items.
opties word bestand openen
word opties controle
autocorrectie instellingen word

Toetsenbord geeft verkeerde tekens op Mac

Op Mac kan je het probleem met je toetsenbord weer net op een wat andere manier oplossen. Een toetsenbord dat vreemde tekens geeft komt zeker niet alleen voor bij Windows. Ook op Mac kan het voorkomen dat je de verkeerde taal voor je toetsenbord hebt ingesteld. Hieronder ga ik er uitgebreid op in.

Wissel tussen de verschillende geïnstalleerde talen. Op Windows kan je verschillende talen voor je toetsenbord instellen. Op Mac geldt precies hetzelfde. Er zijn op Mac verschillende manieren waarop je de taal kunt wijzigen:

 1. Klik op het pictogram dat lijkt op een vlag of teken in de menubalk bovenaan het bureaublad. Selecteer vervolgens je voorkeurstaal en toetsenbordinvoer.
 2. Een andere manier is om de command knop te gebruiken en tegelijkertijd de spatiebalk in te drukken. Dit is een shortcut waarmee je snel de taal kunt wijzigen. Wat de indeling van je toetsenbord is hangt af van de taal waarin het toetsenbord staat ingesteld. Stel je je toetsenbord in op Nederlands, dan is de toetsenbordindeling QWERTY. Staat je toetsenbord ingesteld op België, dan gebruik je AZERTY.

Je zult dus de juiste taal moeten instellen om een toetsenbordindeling te gebruiken die je gewend bent. Om de taal van je toetsenbord te wijzigen moet je eerst een nieuwe voorkeurstaal toevoegen. Een nieuwe taal op Mac toevoegen gaat als volgt:

 1. Klik op het Apple-icoontje linksboven in het scherm en selecteer systeemvoorkeuren. Dit opent het menu systeemvoorkeuren waar je kunt instellen welke invoertalen beschikbaar zijn op je computer.
 2. Je ziet nu een nieuw menu voor waar je je toetsenbord kunt selecteren. Als je op het icoon van het toetsenbord hebt gedrukt open je de toetsenbordinstellingen. Als je een ander toetsenbord dan een Mac-toetsenbord gebruikt, klik je op het toetsenbordtype wijzigen onder het tabblad ‘toetsenbord’.
 3. Klik op het tabblad invoerbronnen. Het staat bovenaan het toetsenbordmenu. Hier kan je kiezen welke talen zijn geïnstalleerd. Als de gewenste taal er niet bij staat moet je deze eerst toevoegen en installeren.
 4. Klik op het + icoontje onder de lijst met talen aan de linkerkant. Dit opent een menu waarmee je meerdere talen kunt toevoegen.
 5. Gebruik de zoekbalk om je gewenste taal op te zoeken. Welke taal je instelt is afhankelijk van welke toetsenbordindeling je wil gebruiken. Gebruik je QWERTY, selecteer dan Nederland of de VS. Gebruik je liever AZERTY, selecteer dan België als land.
 6. Nadat je het land hebt opgezocht en hebt geselecteerd klik je op toevoegen.
 7. Selecteer de voorkeurstaal in de lijst aan de rechterkant. Klik vervolgens op toevoegen in de rechterbenedenhoek van het venster.

Nu je een nieuwe voorkeurstaal hebt geselecteerd kan je deze instellen. Dit kan je doen door 1 van de 2 methodes te gebruiken die ik eerder dit artikel heb besproken. Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg, bekijk dan de video hieronder voor een duidelijke demonstratie.

Hoe reset je een toetsenbord?

Wat voor problemen je ook ervaart, het resetten van je toetsenbord kan een hoop problemen oplossen. Het is een erg effectieve methode om een toetsenbord dat raar doet te herstellen. Het resetten kan op veel verschillende manieren, maar hieronder bespreek ik de meest eenvoudige methode.

 1. Gebruik je een draadloos toetsenbord via bluetooth, schakel deze dan uit. Als je toetsenbord geen aan-/uitknop heeft haal je de batterijen eruit. Gebruik je een toetsenbord met draad, ontkoppel deze dan van de computer.
 2. Open de instellingen op je Windows instellingen.
 3. Ga naar ‘Apparaten’.
 4. Ga naar ‘Bluetooth en andere apparaten’ in het menu links. Controleer of bluetooth staat ingeschakeld.
 5. Klik op het toetsenbord icoontje. Er verschijnt nu een optie om het apparaat te verwijderen.
 6. Klik op de knop ‘verwijderen’.
 7. Bevestig je keuze.
apparaten windows instellingen
bluetooth en andere apparaten instellingen windows
toetsenbord verwijderen instellingen

Nadat je je toetsenbord hebt verwijderd voeg je het apparaat opnieuw toe aan je computer. Maak je gebruik van een draadloos bluetooth toetsenbord, klik dan op ‘Bluetooth- of ander apparaat toevoegen’. Klik daarna op ‘bluetooth’ en schakel je toetsenbord in. Zet hem indien nodig in de ontdekkingsmodus door de bluetoothknop in te schakelen. Als het goed is verschijnt je toetsenbord in de lijst op je computer en kan je verbinding maken.

Scroll naar boven