Toetsenbordindeling veranderen naar QWERTY of AZERTY

Toetsenbordindeling veranderen naar QWERTY of AZERTY?

Als je voor een internationaal bedrijf werkt kan het voorkomen dat je een toetsenbord moet gebruiken waar je niet bekend mee bent. In dit geval heeft het toetsenbord zeer waarschijnlijk een andere indeling, wat het typen een stuk moeilijker maakt. Dit kan kloppen, aangezien niet alle landen dezelfde toetsenbordindeling gebruiken. In dit artikel vind je alles over het kiezen en veranderen van je toetsenbordindeling.

In het kort:

 1. Open de instellingen van je computer.
 2. Ga naar ‘Tijd en Taal’.
 3. Selecteer ‘Taal’ aan de linkerkant.
 4. Kies een taal onder ‘Voorkeurstalen’.
 5. Kies Nederland voor QWERTY en België voor AZERTY.
 6. Test of je de juiste indeling hebt ingesteld door de eerste 6 letters van je toetsenbord te gebruiken.

Toetsenbord omzetten naar QWERTY

Op basis van de informatie later in dit artikel kan je een keuze maken tussen de verschillende indelingen. Afhankelijk van welke indeling je wil moet je mogelijk de indeling veranderen naar QWERTY of AZERTY. De tekens op je toetsenbord kan je uiteraard niet veranderen. De toets Q zal altijd aangegeven worden met Q, maar je kunt de functie ervan wel veranderen. Als je je indeling verandert van QWERTY naar AZERTY, dan wordt de Q toets op je toetsenbord de A toets.

Er zijn een paar stappen die je moet volgen om je huidige toetsenbord om te zetten naar QWERTY:

 1. Start je computer op en ga naar de instellingen van je laptop of pc.
 2. Eenmaal in de instellingen ga je naar ‘Tijd en taal’.
 3. Aan de linkerkant zie je een menu waarin je ‘Taal’ kunt selecteren.
 4. Onder ‘Voorkeurstalen’ kan je een taal toevoegen. Klik op het + icoontje naast ‘Een taal toevoegen’.
 5. Om een QWERTY toetsenbord te gebruiken kan je Nederland kiezen als taal. Typ ‘Nederland’ in het zoekbalk en selecteer de taal. Klik vervolgens op ‘volgende’ en daarna op ‘installeren’.
 6. Nadat je een nieuwe voorkeurstaal hebt ingevoerd ga je naar het toetsenbord icoontje bovenaan het menu.
 7. Hier kan je de invoermethode selecteren. Verander de invoermethode naar de Nederlandse taal. Je kunt nu hetzelfde toetsenbord gebruiken, maar dan staan de toetsen ingesteld op QWERTY. Je kunt dit testen door de eerste 6 letters op je toetsenbord in te drukken. Als het goed is spel je dan QWERTY.
tijd en taal selecteren windows instellingen
taal selecteren instellingen
een taal toevoegen toetsenbordinstellingen
nederlands toetsenbordindeling instellen
nederland toetsenbord installeren QWERTY
toetsenbordindeling selecteren
standaardinvoermethode aanpassen nederlands toetsenbord

Zoals ik net al zei wordt de toets op je toetsenbord alsnog aangegeven als QWERTY. Je hebt alleen de functie van de toetsen veranderd. Dit kan best vervelend zijn, omdat je niet kan zien welke toets welke is. Om dit te voorkomen zou je in plaats van het fysieke toetsenbord ook tijdelijk een digitaal toetsenbord kunnen gebruiken. Hier veranderen de toetsen daadwerkelijk mee als je bijvoorbeeld van AZERTY naar QWERTY gaat.

Stel allereerst de gewenste toetsenbordindeling door de stappen hierboven te volgen. Activeer vervolgens het digitale toetsenbord: instellingen > Toegankelijkheid > Toetsenbord (scrol een beetje naar beneden > ‘het scherm toetsenbord gebruiken’ aanzetten.

Shortcut: Windowstoets + Ctrl + O om je digitale toetsenbord snel in of uit te schakelen.

Toetsenbord omzetten naar AZERTY

Het is natuurlijk ook mogelijk om je toetsenbord van QWERTY over te zetten naar AZERTY. Je doet dit bijna op dezelfde manier zoals hierboven beschreven.

 1. Start je computer op en ga naar de instellingen van je laptop of pc.
 2. Eenmaal in de instellingen ga je naar ‘Tijd en taal’.
 3. Aan de linkerkant zie je een menu waarin je ‘Taal’ kunt selecteren.
 4. Onder ‘Voorkeurstalen’ kan je een taal toevoegen. Klik op het + icoontje naast ‘Een taal toevoegen’.
 5. Om een AZERTY toetsenbord te gebruiken kan je België kiezen als taal. Dit komt omdat België standaard een AZERTY indeling gebruikt. Typ ‘België’ in het zoekbalk en selecteer de taal. Klik vervolgens op ‘volgende’ en daarna op ‘installeren’.
 6. Nadat je een nieuwe voorkeurstaal hebt ingevoerd ga je naar het toetsenbord icoontje bovenaan het menu.
 7. Hier kan je de invoermethode selecteren. Verander de invoermethode naar de Belgische taal. Je kunt nu hetzelfde toetsenbord gebruiken, maar dan staan de toetsen ingesteld op AZERTY. Je kunt dit testen door de eerste 6 letters op je toetsenbord in te drukken. Als het goed is spel je dan AZERTY.
tijd en taal selecteren windows instellingen
taal selecteren instellingen
een taal toevoegen toetsenbordinstellingen
nederlands belgie toetsenbord azerty invoeren
nederland belgie taal toetsenbord installeren
toetsenbordindeling selecteren
standaardinvoermethode toetsenbordindeling AZERTY selecteren

Als je eenmaal een voorkeurstaal hebt ingevoerd kan je snel wisselen tussen de verschillende indelingen. Dit kan je doen door het icoontje rechtsonder in je beeldscherm te gebruiken. Vanuit hier kan je snel switchen naar andere talen en de indeling van je toetsenbord wijzigen.

Welke toetsenbordindeling moet je kiezen in Nederland?

In Nederland worden over het algemeen QWERTY toetsenborden gebruikt en verkocht. Dit is dan ook een goede keuze als je een indeling moet kiezen. Woon je in België, dan is AZERTY normaal om te gebruiken. Het is belangrijk om de indeling te kiezen die je gewend bent. Verschillende indelingen door elkaar gebruiken is niet aan te raden.

Als je internationaal werkt heb je soms geen keus en zal je een bepaalt soort indeling moeten gebruiken. Ben je AZERTY gewend en ga je in Nederland werken, dan is het aan te raden om over te stappen op QWERTY. Het is dan verstandig om ook een laptop met QWERTY toetsenbord aan te schaffen, aangezien je dan hieraan kunt wennen.

Schrijf je teksten in het Engels, dan kan het ook geen kwaad om te kiezen voor het QWERTY toetsenbord. De QWERTY indeling is namelijk ontworpen voor de Engelse taal.

Heb je het idee dat de toetsen op je toetsenbord niet werken, lees dan wat je moet doen als je toetsenbord verkeerde tekens geeft.

Wat is het verschil tussen AZERTY en QWERTY?

Voordat je de indeling van je toetsenbord wijzigt is het een goed idee om de verschillen ertussen te kennen. Welke toetsenbordinstelling je gebruikt is afhankelijk van het land waarin je je bevindt. Verschillende landen gebruiken verschillende toetsenborden. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld QWERTY, terwijl ze in België AZERTY normaal gesproken gebruiken.  

Desalniettemin kan het soms handig zijn om een andere indeling te gebruiken. Of je nu van AZERTY naar QWERTY gaat of van QWERTY naar AZERTY, beide opties komen aan bod. Welke indeling het beste is hangt uiteindelijk voornamelijk af van wat je gewend bent. Alhoewel de ene indeling beter in elkaar zit dan de ander.

Let op: er bestaan meerdere soorten QWERTY toetsenborden. Je hebt namelijk QWERTY internationaal en QWERT-NL. In dit artikel ga ik enkel in op QWERTY-NL en AZERTY toetsenborden. Dit zijn de meest voorkomende toetsenbordindelingen:

 1. QWERTY international – Amerika en delen van Europa
 2. QWERTY-NL – Nederland
 3. QWERTZ – Duitssprekende landen, zoals Duitsland en Zwitserland
 4. AZERTY – Frankrijk en België

Het grootste verschil tussen deze toetsenborden is de positie van de Q, W, Z en A toetsen. In Europa zie je over het algemeen QWERTY internationaal toetsenborden, zoals hierboven al was aangegeven. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen QWERTY en AZERTY, de belangrijkste indelingen van Europa?

Het verschil tussen QWERTY en AZERTY kun je zien door naar de eerste 6 letters op je toetsenbord te kijken. Hoe beide toetsenbord zijn ingedeeld kun je goed controleren door de 2 afbeeldingen hieronder met elkaar te vergelijken. Lees eventueel de beschrijving van een QWERYY en AZERTY toetsenbord om de belangrijkste kenmerken naast elkaar te leggen.

QWERTY toetsenbordindeling nederland veranderen
QWERTY-NL
azerty toetsenbordindeling veranderen
AZERTY

Bron: sbsupply.eu

QWERTY-NL toetsenbord: dit toetsenbord verschilt wat betreft de indeling een beetje van de QWERTY internationaal. Dit toetsenbord is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets. Woorden vind je niet op het toetsenbord, enkel karakters. Verder zijn er een aantal sleutels verplaatst.

Omdat de Enter/Return-toets verticaal is, is de backslash naar links van de enter/Return-toets verplaatst. De linker Shift-toets is kleiner geworden en de accent toets ‘ zit nu naast de linker Shifttoets. Verder heeft het Nederlandse toetsenbord een Euroteken op de 2. Deze kun je gebruiken door de toetsencombinatie Alt + 2 te drukken.

AZERTY toetsenbord: dit toetsenbord verschilt weer een beetje van het QWERTY toetsenbord. Allereerst zijn de letters Q en A verwisseld en ook de letters Z en W zijn van plaats verwisseld. De letter M is een rij naar boven verplaatst. Een ander opvallend verschil is dat er naast de cijfers verschillende karakters staan en dat speciale karakters zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken op verschillende plaatsen staan.

Scroll naar boven