TP-Link router werkt niet

TP-Link router werkt niet – Problemen oplossen

Er kunnen een hoop problemen ontstaan bij het gebruik van een TP Link router. Denk aan je TP Link die geen internet heeft of geen verbinding kan maken. Het resetten kan een hoop algemene problemen oplossen, vandaar dat dit ook uitgebreid aan bod komt.

In het kort:

  1. Zorg dat je router goed is aangesloten.
  2. Sluit apparaten (zoals je computer) rechtstreeks met een netwerkkabel aan op je router.
  3. Kloon het MAC-adres van je computer.
  4. Start je router opnieuw op door de stroomkabels tijdelijk los te koppelen.
  5. Reset je router door de reset knop achterop het apparaat in te drukken.

Om problemen met je TP Link router op te lossen moet je mogelijk inloggen op het webinterface van je router. Als je niet weet hoe dit moet kan je de video hieronder raadplegen. Het inloggen kan op de pagina van TP Link.

TP Link heeft geen internet

De allereerste stap is om in te loggen op de interface van je TP Link router. Dit is onder andere aan bod gekomen bij het installeren van de router. Om in te loggen kan je de volgende webbrowser openen van de TP Link router. Gebruik vervolgens je inloggegevens om toegang te krijgen tot de router.

Als je eenmaal bent ingelogd op je router kan je het internet IP adres controleren. Dit kun je controleren door naar geavanceerd > status te gaan. Er zijn 2 verschillende mogelijke opties:

  1. Het kan zijn dat je IP adres ongeldig. In dit geval zie je achter het IP adres ‘0.0.0.0’ staan.
  2. Er kan ook staan dat je IP adres geldig. In dit geval zie je gewoon een normaal adres staan met verschillende cijfers.

Op basis van 1 van de bovenstaande statussen volg je diverse stappen. Hieronder zie je welke stappen je moet volgen bij een ongeldig en een geldig IP adres.

Ongeldig IP adres

Stap 1: zorg er allereerst voor dat je TP Link router goed is aangesloten. Het is belangrijk dat de fysieke verbinding tussen de router en je hoofdaansluiting goed is. Sommige mensen gebruiken naast hun router ook een losse modem. Het is uiteraard van belang dat de modem goed is aangesloten op de internetpoort van de TP Link router.

Stap 2: kan je geen internet krijgen op bijvoorbeeld je computer? Sluit je computer dan rechtstreeks aan op de TP Link router. Je kunt een kabelaansluiting creëren door je computer middels een internetkabel op je router aan te sluiten. Als je modem geen internetverbinding heeft is het verstandig om deze opnieuw op te starten.

Stap 3: een andere optie is om het MAC-adres van je computer te klonen. Sluit allereerst je computer met een internetkabel aan op je TP Link. Log in op het interface van je TP link router en ga naar geavanceerd > netwerk > internet en let op het gedeelte MAC Clone. Kies vervolgens de optie ‘Use Default MAC Address’ en klik op ‘opslaan’. Wanneer je de MAC Clone instelt is het belangrijk dat je je computer met een internetkabel aansluit.

Stap 4: wijzig het LAN IP adres van je router. Let op: de meeste TP Link routers maken gebruik van een standaard IP adres, namelijk: 192.168.0.1/192.168.1.1. Dit kan in strijd zijn met het IP-bereik van je huidige DSL-modem/router. In dit geval kan je router niet communiceren met je modem en heb je geen toegang tot het internet. Om dit op te lossen kan je het LAN IP adres van je router wijzigen. Verander het bijvoorbeeld naar 192.168.2.1.

Om het IP adres te wijzigen log je allereerst in op het webinterface van de router. Ga vervolgens naar Geavanceerd > Netwerk > LAN.

Stap 5: start je modem en router opnieuw op. Het opnieuw opstarten van het apparaat werkt als een soort reset. Zet je modem of router uit en laat ze uitstaan voor 1 minuut. Zet je router vervolgens weer aan en wacht ongeveer 2 minuten zodat het apparaat voldoende stroom krijgt. Schakel vervolgens de modem in en wacht weer 2 minuten totdat alle lampjes branden. Wacht een paar minuten en controleer of je weer een internetverbinding hebt.

Geldig IP adres

Het komt ook voor dat je internetproblemen hebt met een IP adres dat geldig is. In dit geval zie je gewoon een normaal IP adres staan. Om te controleren wat je IP adres is kun je een website gebruiken.

Stap 1: ga naar geavanceerd > Netwerk > DHCP-server. Voer bij de ‘Primary DNS’ 8.8.8.8 in als primaire DNS. Klik daarna op opslaan. Dit is een veilige publieke DNS server die wordt beheerd door Google.

Stap 2: een tweede optie is het opnieuw opstarten van je modem/router. Hier heb ik het net ook al over gehad. Laat je modem of router ongeveer 1 minuut uitstaan. Zet hem daarna weer aan en wacht ongeveer 2 minuutje. Controleer of de internetverbinding is hersteld.

Je hebt altijd nog de mogelijkheid om de technische hulp van TP Link zelf in te schakelen. Als je contact opneemt met is het belangrijk om de volgende gegevens bij de hand te houden:

  1. Het internet IP adres van je TP Link router.
  2. Het modelnummer van je Modem. Is het een kabelmodem of een DSL modem?
  3. Of je de bovenstaande stappen hebt gevolgd.

Of je nu een geldig of ongeldig IP adres hebt, er zijn nog wat andere oplossingen die kunnen werken. Zo kan het voorkomen dat je een DNS server probleem hebt. De standaard DNS-server werkt soms gewoon niet. Log in op je interface en ga naar de pagina geavanceerd > DHCP-server. Stel vervolgens de Primaire DNS in als 8.8.8.8 en de secundaire DNS als 8.8.4.4. Klik tot slot op ‘opslaan’.

Is het tot dusver nog niet gelukt om het probleem op te lossen, bekijk dan de video hieronder. Hier worden diverse oplossingen besproken en geïllustreerd.

Hoe reset je een TP Link router?

Een oplossing die bij veel elektrische apparaten werkt is het resetten. Door je router te resetten kan je een hoop verschillende algemene problemen verhelpen. Vandaar dat dit uitgebreid aan bod komt in dit artikel. Door het apparaat een hard reset te geven herstel je het naar de fabrieksinstellingen. Je zult in dit geval het apparaat opnieuw moeten configureren.

Voor bijna alle modellen gebruik je de WPS/reset-knop aan de achterkant van de router. Als het goed is is de knop gelabeld met ‘WPS’ of ‘RESET’. Het is een klein knopje die meestal aan de rechterkant zit. Houd de knop minder dan 5 seconden ingedrukt om de WPS-functie te gebruiken. Vervolgens gaat het WPS-LED knipperen. WPS staat voor WiFi Protected Setup. Door deze functie te gebruiken kan je apparaten aan je beveiligde draadloze netwerkt toevoegen. Je hebt geen gecodeerde beveiligingssleutel nodig. Deze functie kan je alleen gebruiken bij een WPS-router.

Je kunt in plaats van de WPS-functie je router ook een harde reset geven. In dit geval houd je dezelfde knop voor minimaal 10 seconden ingedrukt. Er zijn in principe 2 methodes waarop je je TP Link router kunt resetten:

Methode 1: terwijl de router is ingeschakeld houd je de WPS/RESET-knop voor minimaal 10 seconden ingedrukt. Hier heb ik het net ook al over gehad. Houd het knopje ingedrukt totdat het SYS-LED van langzaam naar snel gaat knipperen. Laat de knop vervolgens los en wacht totdat de router opnieuw is opgestart met de fabrieksinstellingen.

Methode 2: de tweede methode is het gebruik van de webinterface. Hiervoor moet je allereerst inloggen op de webinterface van je router. Hier heb ik het aan het begin van dit artikel al over gehad. Bekijk eventueel de YouTube video aan het begin van deze pagina voor een duidelijke instructies.

Eenmaal ingelogd ga je naar geavanceerd > systeemwerkset > Back-up en herstel > fabrieksinstellingen herstellen. Selecteer daarna de optie fabrieksherstel en wacht totdat de router opnieuw is opgestart. Het is belangrijk dat je router is ingeschakeld als je hem terugzet naar de fabrieksinstellingen.

Let op: welke methode je ook gebruikt, als je teruggaat naar de fabrieksinstellingen verlies je ook je huidige gebruikersnaam en wachtwoord. Om na het resetten alsnog in te loggen kan je de standaard gebruikersnaam en het standaard wachtwoord gebruiken. Het standaard IP adres kan je vinden op het onderste label van het product. Voor zowel het wachtwoord als de gebruikersnaam kan je ‘admin’ invoeren.

Scroll naar boven