TV afstandsbediening werkt niet

TV afstandsbediening werkt niet? – Dit moet je doen! 

Een defecte afstandsbediening is één van de grootste boosdoeners van tv problemen. Zo kan het lijken alsof je tv niet aan gaat, hapert of ineens uitgaat. Deze problemen kunnen echter allemaal ontstaan doordat er simpelweg iets mis is met de afstandsbediening. In dit artikel meer over wat je moet doen als je afstandsbediening niet werkt.

In het kort:

 1. Check of er knoppen van de afstandsbediening vastzitten.
 2. Ontkoppel externe apparaten van de tv.
 3. Haal de batterijen uit je Samsung afstandsbediening en wacht enkele minuten.
 4. Download de remote tv app op je telefoon als tijdelijke oplossing.
 5. Geef je afstandsbediening een reset.

Samsung TV afstandsbediening werkt niet

Als de afstandsbediening van je Samsung niet werkt zijn er een aantal basis stappen die je kan doorlopen. Vooral de batterijen zijn een belangrijk onderdeel van je afstandsbediening, omdat ze vaak zorgen voor problemen. Verder kunnen er ook simpelweg knopjes vastzitten of is er iets intern kapot gegaan.

Het is belangrijk om van tevoren te controleren of je problemen hebt met je afstandsbediening of met je tv. Dit kan je controleren door aan de achterkant, onderkant of zijkant van de Samsung tv te zoeken naar een power knop.

De power knop kan worden gebruikt om de tv in te schakelen. Vervolgens kan je de +/- en < > knopjes gebruiken om het geluid aan te passen en van zender te wisselen. Als deze opties allemaal werken zal het probleem waarschijnlijk liggen aan je afstandsbediening. Hieronder een stappenplan over wat je moet doen als je Samsung tv afstandsbediening niet werkt.

 1. Check of er knoppen van de afstandsbediening vastzitten en zorg dat de afstandsbediening schoon is.
 2. Ontkoppel externe apparaten van de tv die de afstandsbediening eventueel kunnen beïnvloeden.
 3. Haal de batterijen uit je Samsung afstandsbediening en wacht enkele minuten voordat je nieuwe batterijen weer plaatst. Let op de +/- tekens van de batterij zodat je deze op de goede manier in je afstandsbediening stopt.
 4. Pak je telefoon en download de SmartThings app om je tv via je telefoon te besturen. Dit kan als tijdelijke oplossing dienen terwijl je afstandsbediening wordt gerepareerd.*
 5. Check of je onder de 24 maanden garantie periode van Samsung valt.
 6. Koop een nieuwe afstandsbediening via de Samsung parts website. Vul het model van je tv in en welk onderdeel je nodig hebt.

*Bij stap 4 werd de SmartThings app als optie genoemd. Dit is een app van Samsung om apparaten met elkaar te kunnen verbinden via bluetooth. Eén van de mogelijkheden van deze app is de compatibiliteit met een Samsung tv. Je kan de app namelijk gebruiken als afstandsbediening. Als je normale afstandsbediening niet werkt is dit een goede tijdelijke optie. Dit is hoe je de app gebruikt:

 1. Download de app en zet de tv aan via de powerknop aan de zijkant.
 2. Open de app en er zal een pop up verschijnen die vraagt of je de tv wil koppelen.
 3. Klik op ‘Nu toevoegen’ en start de installatie. Kies daarna een kamer waar je het wil toevoegen.
 4. Wacht nu tot de tv is gekoppeld aan de app en je kan de tv via de app besturen.
samsung smartthings tv remote app

Als je tv niet direct wordt opgepakt door de app kies je de optie ‘Apparaat toevoegen’. Selecteer het + icoontje in home en kies bij ‘TV’ het merk Samsung. Kies ‘Start’ en vul de pincode in die op je tv scherm verschijnt.

LG TV afstandsbediening werkt niet

Een LG tv afstandsbediening die niet meer werkt kan problemen hebben met de batterij. Verder kan het probleem ook liggen aan de LG tv zelf. Je zult dus eerst moeten checken of het probleem wel echt aan je afstandsbediening ligt. Daarnaast moet je ook checken of er sprake is van schade of een simpel probleem. Hieronder een stappenplan wat je kan doorlopen als je LG tv afstandsbediening niet reageert.

 1. Check eerst of er geen knopjes vast of los zitten en check of er niks voor de sensor van je afstandsbediening zit. Er kan mogelijk iets voor zitten wat het signaal kan verstoren.
 2. Vervang de batterijen door nieuwe batterijen en zorg dat je let op de +/- tekens zodat je ze goed plaatst.
 3. Zorg dat er geen externe apparaten zijn die het signaal kunnen verstoren.
 4. Check of de knoppen aan de zijkant of onderkant van de LG tv wel werken.
 5. Download de LG Plus app op je Android of Apple telefoon en gebruik het tijdelijk als afstandsbediening. Een goede optie voor als je wacht op een vervangend product of een reparatie.*
 6. Ga naar de LG TV Audio Video Accessoires winkel op de site en koop een nieuwe afstandsbediening.

*De LG Plus app kan je downloaden op zowel Android als Apple apparaten. Met de app kan je de basisbesturingen van je tv uitvoeren. Denk aan het veranderen van zender of het aanpassen van het volume. Dit is hoe je de app gebruikt:

 1. Zet de tv aan via de powerknop aan de zijkant.
 2. Ga naar de Google Play Store of Apple store op je telefoon en download de app.
 3. Open nu de app en ga akkoord met de licentie eisen.
 4. Kies nu je privacy instellingen en selecteer de LG tv waarmee je wil verbinden.
 5. Zorg dat je LG tv aanstaat en er verschijnt een pincode op je tv. Vul de pincode in en je LG plus app is verbonden met je tv.
lg tv audio tv remote app

Philips TV afstandsbediening werkt niet

Als je Philips tv afstandsbediening niet werkt kan dit komen door een signaal dat wordt geblokkeerd of een lege batterij. Het belangrijkste om te checken is of het probleem bij je tv of afstandsbediening ligt. Hieronder een lijst met stappen die je kan doorlopen als je Philips tv afstandsbediening niet werkt.

 1. Zorg dat er geen felle lichtbronnen of externe apparaten rondom de tv zitten die het signaal van je afstandsbediening kunnen verstoren.
 2. Check of er knoppen vastzitten op de afstandsbediening en check aan de voorkant van de Philips afstandsbediening of iets het signaal verstoort.
 3. Haal de batterijen uit de Philips afstandsbediening en wacht enkele minuten voordat je deze verwisseld voor nieuwe batterijen. Vergeet niet om ze weer op de juiste +/- manier in de afstandsbediening te stoppen.
 4. Check of je Philips tv wel reageert op de knoppen aan de zijkant van de tv. Hiermee kan je de tv aanzetten en het volume veranderen.
 5. Download de Philips TV Remote App op je Android of Apple telefoon om je tv via de app te besturen. Dit kan je als tijdelijke optie kiezen.
 6. Koop een nieuwe afstandsbediening of een universele afstandsbediening die voor elke tv geschikt is.
philips tv remote app downloaden

Hoe reset je een TV afstandsbediening?

De meeste tv afstandsbedieningen hebben geen speciale reset mogelijkheden. Toch kan je een tv afstandsbediening ‘resetten’ door een paar stappen te volgen. Het resetten van je afstandsbediening kan dit soort problemen oplossen:

 1. Het kan voorkomen dat je afstandsbediening vastloopt.
 2. Een knopje op je afstandsbediening zit vast.
 3. Je hebt een bepaalde combinatie van knoppen ingedrukt.
 4. Er is iets misgegaan met de stroomtoevoer.

Check allereerst of er geen vuil op je afstandsbediening zit. Verder is het belangrijk dat je felle lichten en externe apparaten in de buurt vermijdt. Als dit niet het geval is kan je je afstandsbediening een soort reset geven. Dit doe je als volgt:

 1. Verwijder de batterijen uit de afstandsbediening.
 2. Druk vervolgens de power knop voor ongeveer 1 minuut in voordat je nieuwe batterijen in de afstandsbediening stopt.
 3. Stop de batterijen weer in de afstandsbediening en zet de tv aan.
 4. Haal de batterijen nu weer uit de afstandsbediening en druk elke knop op de afstandsbediening voor een paar seconden in. Zo kan je erachter komen of knoppen vastzitten en of de afstandsbediening wordt verstoord.

Als ook dit niet werkt moet je de garantie van je afstandsbediening checken en eventueel een nieuwe afstandsbediening kopen. Ik raad je af om zelf aan de afstandsbediening te sleutelen. Hierdoor vervalt de garantie en ben je verder van huis. 

Hoe weet je of je TV afstandsbediening kapot is?

Het is van te voren goed om te weten of het probleem wordt veroorzaakt door je afstandsbediening of door de tv zelf. Als je wil checken of je afstandsbediening kapot is kun je een aantal stappen nemen. Check eerst welke problemen je tv heeft die aan de afstandsbediening kunnen liggen. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Een tv die zichzelf aan- en uitzet.
 2. Een tv die niet reageert op je afstandsbediening.
 3. Een tv die plotseling aangaat. 

Dit kan allemaal ontstaan door een defecte afstandsbediening of een lege batterij. Zorg er ten eerste voor dat er geen knoppen vast zitten. Zitten de knoppen niet vast? Volg dan de onderstaande stappen:

 1. Check de batterij van je afstandsbediening en vervang de batterijen indien nodig.
 2. Schroef of schuif de batterijdeksel van de afstandsbediening en haal de batterijen eruit.
 3. Stop de nieuwe batterijen na enkele minuten in de afstandsbediening en zorg ervoor dat de pluskant (-/+) van de batterij gelijk staat aan die van de afstandsbediening.

Als je afstandsbediening nog steeds niet werkt zal het probleem waarschijnlijk aan de afstandsbediening liggen. Maar zelfs dan kan je dat niet met 100% zekerheid zeggen. Het probleem kan namelijk alsnog door de tv worden veroorzaakt. 

Om te checken of het toch niet aan je tv ligt kan je de knoppen aan de zijkant van je tv gebruiken. De meeste tv’s hebben minstens 2 fysieke knoppen:

 1. Power knop: bij de meeste tv’s zit er een power knop aan de zijkant of onderkant waarmee je het apparaat kunt inschakelen. Druk deze knop in en check of de tv wordt ingeschakeld.
 2. Navigeerknop: verder is er vaak ook een knop om te navigeren door zenders. Als deze knoppen van je tv werken ligt het probleem bij je afstandsbediening en kan deze kapot zijn.

Probeer eerst nog de stappen onder het kopje ‘Hoe reset je een TV afstandsbediening?’ voordat je de garantie checkt en een eventuele vervanging zoekt.

Hoe bedien je een TV zonder afstandsbediening?

Als je een tv wil bedienen zonder afstandsbediening heb je 2 keuzes.

Methode 1: gebruik de knopjes aan de zijkant van je tv. Ten eerste kan je de tv handmatig besturen met de knopjes aan de zijkant van de tv. Meestal kan je via de knoppen navigeren door de zenders en het volume aanpassen.

 1. Zoek naar de powerknop aan de zijkant van je tv en druk deze in. Je kunt deze knop herkennen aan het power icoontje.
 2. Zoek nu naar de pijltjes waarboven ‘CH’ voor channels of ‘PROG’ voor programs staat.
 3. Gebruik de pijltjes om van zender te wisselen.
 4. Gebruik de pijltjes met een volume teken om het volume niveau aan te passen.

Methode 2: gebruik een app. De tweede optie is om gebruik te maken van een app die bij je tv hoort. De meeste tv merken van tegenwoordig bieden de mogelijkheid om een app te downloaden waarmee je een tv kan besturen. 

Om een app te gebruiken als afstandsbediening moet je een tv met bluetooth hebben. Uiteraard moet je tv ook een app hebben waarmee je je tv kunt besturen. Hieronder een lijst met tv merken en de bijbehorende app die ze aanbieden.

 1. Samsung: SmartThings
 2. LG: LG TV Plus
 3. Philips TV: Philips TV Remote App
 4. Sony: Sony tv remote (third party)
 5. Hisense: RemoteNOW
 6. Panasonic: Panasonic TV Remote 2

Sony TV remote app

Om uit te leggen hoe je een gebruikt nemen we de Sony TV app als voorbeeld. Deze app is niet door Sony uitgebracht, omdat Sony TV Sideview had als remote app. De app is helaas niet meer te gebruiken. Daarom raad ik de Sony tv remote app aan als alternatief.

De meeste tv apps werken hetzelfde, vandaar dat je het stappenplan hieronder ook voor veel andere tv’s kunt gebruiken. Volg de stappen hieronder om de Sony TV Sideview te gebruiken voor je tv.

 1. Ga naar de Appstore of Google Playstore en download de Sony tv remote app.
 2. Zet je Sony tv aan (met de fysieke knoppen op de tv) en open de app.
 3. Klik op het tv icoontje rechtsboven in de app.
 4. Klik op ‘Start scan’ en wacht totdat je tv verschijnt.
 5. Zorg dat je tv met hetzelfde wifi netwerk is verbonden als het apparaat waarop je de app hebt geïnstalleerd.
 6. Klik op ‘Verbinden’ en vul de code in op het scherm in de app.
 7. Je bent nu verbonden met je Sony tv via de app en kan de app als afstandsbediening gebruiken.

Scroll naar boven