TV gaat niet aan

TV gaat niet aan – Dit is wat je moet doen

Er zijn gelukkig veel tv problemen die je vrij makkelijk kunt oplossen. Zo had ik recent een probleem met mijn tv. Na even zoeken kwam ik erachter dat de batterij in mijn afstandsbediening leeg was. In dit artikel ga ik het hebben over mogelijke oplossingen voor tv’s in het algemeen en per merk.

In het kort:

 1. Check allereerst of alle kabels goed zijn aangesloten.
 2. Check of de batterijen in je afstandsbediening nog werken.
 3. Probeer eerst een ander apparaat aan te sluiten op het stopcontact.
 4. Probeer de tv aan te zetten via een knopje die meestal aan de zijkant van de tv zit.

Tijd voor een nieuwe tv? De beste tv’s van dit moment:

TV gaat niet aan

Tv’s kunnen veel problemen hebben die allemaal andere oplossingen vereisen, maar de meeste problemen kan je erg snel oplossen door bepaalde stappen te volgen. Het belangrijkste om te realiseren is dat bij normale tv’s vooral de stroomtoevoer van belang is. Zonder een goede stroomtoevoer kan de tv namelijk geen signaal uitzenden. Het is belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen. De tips hieronder kunnen je daarmee helpen:

 1. Bij vrijwel elke tv is het belangrijk om allereerst te checken of alle kabels zijn aangesloten. Soms kan een kabel namelijk niet goed in het stopcontact zitten.
 2. Vervolgens is het belangrijk om te checken of de batterijen in je afstandsbediening nog werken.
 3. Probeer eerst een ander apparaat aan te sluiten op het stopcontact. Zo kan je controleren of het stopcontact het überhaupt nog doet.
 4. Probeer de tv aan te zetten via een knopje die meestal aan de zijkant van de tv zit. Zo kan je controleren of het probleem wordt veroorzaakt door je afstandsbediening.
 5. Ook heeft vrijwel elke tv een lampje die aangeeft of de tv aan of uit staat. Dit is een goede indicator om erachter te komen waar het probleem ligt.             
tv icoon gaat niet aan werkt niet

TV gaat niet aan per merk

Per merk bespreek ik wat je het beste kunt doen om dit probleem op te lossen.

Philips TV gaat niet aan

Als een Philips tv niet aangaat zijn er een paar stappen die je kan volgen om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt. Kijk ten eerste naar het lampje op de tv of de tv box. Als er een stroomtoevoer is zou het lampje op rood moeten staan. Dit betekent dat het waarschijnlijk aan de afstandsbediening ligt.

Ga allereerst opzoek naar een fysiek aan/uit knopje onder of aan de zijkant van de Philips tv. Druk dit knopje in en kijk of je tv nu wel aangaat. Als het lampje geen licht geeft of knippert wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door de stroomtoevoer of door de tv zelf. Er zijn een aantal oplossingen die eventueel werken. Het eerste dat je kan doen is de stekker in een ander stopcontact stoppen om te testen of er iets mis is met het stopcontact.

philips tv gaat niet aan

Mocht het probleem niet bij het stopcontact liggen, ga dan over op een hard reset. Doe dit door de stekker en alle andere aangesloten kabels te ontkoppelen en wacht voor ongeveer een minuut. Sluit vervolgens alle kabels weer aan op de juiste plekken en probeer de tv aan te zetten.

Start de Philips TV nog steeds niet op, herhaal dan deze stappen en wacht het resultaat af. Je zou verder nog een andere HDMI kabel kunnen aansluiten. In het ergste geval neem je contact op met de support van Philips. Controleer tot slot of de garantie nog niet is verlopen.

Alle stappen staan hieronder nog eens op een rijtje:

 1. Check of het lampje op de Philips tv of op het tv kastje licht geeft.
 2. Als het lichtje brandt kan je proberen de tv via een knopje aan de zijkant aan te zetten. Als dit werkt ligt het waarschijnlijk aan je afstandsbediening.
 3. Check ook of je tv niet verbonden is met andere hdmi apparaten, zoals een PlayStation.
 4. Als het lichtje knippert of uit staat kan je de stekker in een ander stopcontact stoppen.
 5. Doe een harde reset door alle kabels los te koppelen voor 1 minuut. Sluit daarna alle kabels weer aan. Herhaal dit proces meerdere keren.
 6. Is het probleem nog steeds niet opgelost, dan kun je als laatste redmiddel proberen de hdmi kabel te vervangen.
 7. Als dit allemaal niet werkt is er waarschijnlijk intern iets mis met de tv. Bel de Philips support en check of je nog garantie op je tv hebt.

Samsung TV gaat niet aan

Ook een Samsung tv heeft soms moeite met opstarten. Er zijn een hoop oorzaken waardoor een Samsung tv niet aangaat. De oplossingen zijn vergelijkbaar met die van een Philips tv. Toch heeft Samsung een paar hulpmiddelen die het makkelijker maken om te zien wat de oorzaak exact is en hoe je dit kunt oplossen.

samsung tv gaat niet aan

De eerste stap is om te kijken naar het lampje onderaan de Samsung tv. Het lampje kan rood branden, knipperen of uitstaan. Als het lampje rood is zal het waarschijnlijk aan de afstandsbediening liggen. Zoek het knopje aan de zijkant of onderkant van de Samsung tv en druk hierop. Gaat de tv aan, dan ligt het het waarschijnlijk aan de afstandsbediening.

Als de Samsung tv niet werkt terwijl het lampje knippert, dan kan het eventueel liggen aan de stroomtoevoer. Zodra je Samsung tv problemen heeft met de stroomtoevoer gaat het lampje telkens 2 keer achter elkaar knipperen. Dit betekent waarschijnlijk dat er iets mis is met het stopcontact of met de kabels.

Als het lampje knippert of uitstaat kan je altijd een hard reset proberen door alle kabels te ontkoppelen. Vervolgens zoek je naar de knop aan de zijkant of onderkant van de Samsung tv. Houd deze knop voor 10 seconden ingedrukt. Sluit daarna alle kabels weer aan en herhaal dit eventueel meerdere keren. Levert dit niks op, dan kan je als laatste middel de hdmi kabel vervangen. Doe dit voordat je de Samsung tv support opbelt of checkt of de garantie nog geldig is.

 1. Check of er niks mis is met de afstandsbediening door de power knop aan te zetten aan de zijkant van je Samsung tv.
 2. Check of je op het juiste hdmi kanaal zit.
 3. Zorg dat er geen externe apparaten op je tv zijn aangesloten, zoals een PlayStation of dvd speler.
 4. Check of het led lampje op de tv 2 keer achter elkaar knippert of uitstaat.
 5. Kies een ander stopcontact.
 6. Doe een harde reset door de aan knop 10 seconden lang ingedrukt te houden. Houd de knop ingedrukt nadat alle kabels zijn losgekoppeld.
 7. Heeft dit allemaal tot niets geleid, neem dan contact op met de Samsung support en check je garantie.

Sony TV gaat niet aan

Bij een defecte Sony tv kan het probleem liggen aan de stroomtoevoer of een defect onderdeel in de tv zelf. Als een Sony tv niet aan gaat moeten je eerst checken of het lampje aan de onderkant of zijkant van de tv brandt, knippert of helemaal uit staat. Als het lampje wordt het probleem eventueel veroorzaakt door de afstandsbediening of door de hdmi instellingen. Als het lampje knippert is er vaak een probleem met de stroomtoevoer.

sony tv gaat niet aan

Als de Sony tv helemaal uit staat wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een defect onderdeel of een defecte kabel die helemaal geen stroom levert. De oplossingen voor deze problemen zijn als volgt:

 1. Check of het lampje brandt en zoek naar de power knop aan de zijkant of onderaan de Sony tv. Als de tv aan gaat ligt het waarschijnlijk aan een lege of defecte afstandsbediening.
 2. Als het lampje groen wordt en er een zwart scherm verschijnt, check dan of er geen andere hdmi apparaten zijn aangesloten.
 3. Probeer een ander stopcontact als het lampje knippert.
 4. Druk de power knop van de tv 5 seconden in en herhaal dit een paar keer.
 5. Check of de power save knop onderaan de zijkant van de Sony tv op ‘aan’ staat.
 6. Haal alle kabels uit de Sony tv en wacht 2 minuten. Herhaal dit eventueel.
 7. Mocht het probleem vaker voorkomen, zet de tv dan terug naar de fabrieksinstellingen.
 8. Gebeurt er nog steeds niets, bel dan de Sony tv support en check de garantie.

Panasonic TV gaat niet aan

Als een Panasonic TV niet aan gaat zijn er een paar stappen die je kunt te volgen. Kijk eerst of het lampje op je tv brandt, knippert of helemaal uit staat. Volg daarna de onderstaande stappen:

 1. Check of het lampje brandt en zoek naar de power knop aan de zijkant of onderaan de Panasonic tv. Als de tv aan gaat ligt het waarschijnlijk aan een lege of defecte afstandsbediening.
 2. Als het lampje groen wordt en er een zwart scherm verschijnt, check dan of er geen andere hdmi apparaten zijn aangesloten. Denk hierbij aan een PlayStation en switch met de afstandsbediening naar het juiste kanaal.
 3. Als het lampje knippert, probeer dan een nieuw stopcontact zonder stekkerdoos of een nieuwe hdmi kabel.
 4. Als het lampje nog steeds uit staat of knippert, probeer dan een hard reset door alle kabels te ontkoppelen en de aan knop van de Sony tv voor 60 seconden in te drukken.
 5. Mocht dit niet werken, bel dan de tv reparateur en check de garantie.
panasonic tv gaat niet aan

LG TV gaat niet aan

Als een LG tv niet aan gaat zijn er een paar stappen die je kan volgen. Kijk hierbij goed naar het led lampje onderaan de tv. Vaak is dat een goede indicator voor het probleem. Als je LG tv niet aan gaat, volg dan deze stappen:

 1. Check of de afstandsbediening nog werkt door de power knop van de LG tv in te drukken. Controleer ook of je niet op een ander hdmi kanaal zit.
 2. Check of je stopcontact werkt en kijk of er iets mis is met de hdmi kabel.
 3. Ontkoppel alle kabels en druk de ‘OK’ knop voor 10 seconden in. Herhaal dit meerdere keren.
 4. Geen succes? Neem dan contact op met de support van LG en check de garantie van je tv.
lg tv gaat niet aan

Apple TV gaat niet aan

Als een Apple tv niet aan gaat kan dat liggen aan de wifi of aan de kabels waarmee de Apple tv is verbonden. Het belangrijkste is om te achterhalen of de problemen liggen bij de Apple tv of bij de tv waarmee het apparaat is verbonden. Test dit door de tv normaal aan te zetten zonder dat de Apple tv is aangesloten. Als de tv normaal werkt, dan is de Apple tv de boosdoener. De Apple tv heeft dan waarschijnlijk een probleem met de stroomtoevoer of met de wifi. Volg deze checklist om te kijken wat de oorzaak is:

 1. Probeer opnieuw verbinding te maken met het netwerk.
 2. Is het probleem nog steeds niet opgelost, check dan of bijvoorbeeld je telefoon / wifi netwerk geen problemen heeft.
 3. Check of je niet te ver van de router bent anders is het signaal misschien niet sterk genoeg. Een wifi versterker zou dan een oplossing kunnen zijn.  
 4. Probeer eerst een nieuw hdmi kanaal en loop alle hdmi kanalen af. Gebruik hiervoor de ‘source’ knop bovenaan de afstandsbediening van je tv. Deze knop wordt ook wel aangeduid als ‘input’.
 5. Mocht de Apple tv helemaal niet aan gaan, probeer dan de hdmi kabel opnieuw te aan te sluit op de tv. Een andere optie is om een nieuwe hdmi kabel te gebruiken.
 6. Als het probleem niet wordt veroorzaakt door de hdmi kabel, probeer dan hetzelfde maar dan met de kabel in het stopcontact.
 7. Als de Apple tv wel aan gaat maar ook vaak weer uitvalt, reset je tv dan via de instellingen van je tv. Hiermee reset het systeem zichzelf en zoekt hij naar eventuele problemen.
 8. Als dit allemaal niet werkt, bel dan met de Apple support en check je garantie.

Scroll naar boven