TV zet zichzelf aan en uit

TV zet zichzelf aan en uit – Wat moet je doen?

Een tv kan soms plotseling uit zichzelf aan- of juist uitgaan. Dit kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Denk hierbij aan problemen met de afstandsbediening of de tv zelf. In dit artikel vind je snel de oorzaak en los je je probleem binnen no-time op.

In het kort:

 1. Check of de afstandsbediening intact is.
 2. Check of alle kabels correct zijn aangesloten en nog werken.
 3. Controleer of er geen andere apparaten zijn aangesloten op de tv.
 4. Ga naar het menu van de tv en update de software.
 5. Reset je tv.

Tijd voor een nieuwe tv? De beste tv’s van dit moment:

Waarom gaat mijn TV vanzelf aan en uit?

Een tv gaat meestal uit zichzelf aan of uit door interne of externe timersDit zijn systemen die via een timer de stroomtoevoer bepalen. Een voorbeeld hiervan is een tv die na 4 uur inactiviteit zichzelf uitschakelt. Ook zitten vaak in moderne tv’s andere timers, zoals een slaaptijd die de tv automatisch na een bepaalde tijd uitzet om de gebruiker te laten slapen. Het probleem wordt veroorzaakt door:

 1. Een timer die aanstaat op je tv.
 2. Software dat niet helemaal is bijgewerkt. Zorg dat je dit bijwerkt, anders ontstaan er problemen met een verouderd systeem.
 3. Toch zijn er ook simpelere redenen waarom de tv uit zichzelf aan- of uitgaat. Zo kan een knop op je afstandsbediening vastzitten.
 4. De afstandsbediening heeft een laag batterijpercentage.

Wat moet ik doen als mijn TV automatisch aan- en uitgaat?

Een tv die automatisch aan- en uitgaat kan meerdere oorzaken hebben. Het probleem ligt echter meestal bij de afstandsbediening, de stroomtoevoer of de software in de tv zelf. Het beste wat je in dit geval kunt doen is het controleren van de afstandsbediening. Controleer eerst of er geen knop vast zit en vervang vervolgens de batterij. Als dit niet helpt kun je kijken naar de kabels. Soms zijn de kabels defect of niet goed aangesloten, wat kan leiden tot een tv die ineens uitgaat.

tv afstandsbediening op tafel

Mocht ook dit niet werken, update dan de software van de tv zelf via het menu als dat mogelijk is. In de instellingen van de tv kan je ook zoeken naar mogelijke oorzaken. Denk hierbij aan andere apparaten die via bluetooth of hdmi zijn aangesloten. Via andere apparaten kan de tv vaak ook automatisch aan of uit worden gezet. Volg in dit geval de onderstaande stappen:

 1. Check of de afstandsbediening intact is en of er geen knopje vastzit. Vervang ook de batterijen van de afstandsbediening als dat nodig is.
 2. Check of alle kabels correct zijn aangesloten en nog werken. Sluit alle kabels opnieuw aan en vervang eventueel een kabel om te testen of de kabel niet kapot is gegaan.
 3. Controleer of er geen andere apparaten zijn aangesloten op de tv, bijvoorbeeld via hdmi of bluetooth.
 4. Check of er geen andere tv’s in de buurt zijn van bijvoorbeeld hetzelfde merk. Het kan zijn dat er een afstandsbediening wordt gebruikt die verschillende tv’s kan aanzetten.
 5. Ga naar het menu van de tv en update de software.
 6. Als er geen verandering is, probeer de tv dan te resetten. Hoe je een tv terugzet naar de fabrieksinstellingen kan per merk verschillen. Zorg dat je de de ingestelde instellingen ergens opschrijft. Zo kun je de tv na het resetten weer instellen zoals voorheen.
 7. Als de problemen niet stoppen na deze stappen kan je het beste de tv fabrikant contacteren of een vervanging regelen.

TV gaat vanzelf aan per merk

We kunnen het probleem opsplitsen in 2 delen: een tv die telkens aangaat of uitvalt. Allereerst gaan we kijken wat je moet doen als je tv vanzelf aangaat. Wat je exact moet doen om het probleem op te lossen verschilt per merk. Vandaar dat we dieper ingaan op tv’s van Samsung, Philips, Sony en LG. Wees niet bang, het spookt niet in je huis.

Samsung TV gaat vanzelf aan.

Als een Samsung tv automatisch wordt ingeschakeld zijn er een paar mogelijke oplossingen:

 1. Check of de HDMI-CEC aan- of uitstaat. Dit kan ervoor zorgen dat een tv automatisch aangaat door andere hdmi-apparaten. HDMI-CEC heet op Samsung ‘Anynet+’ en is te vinden in de instellingen > Algemeen > Extern apparaat beheer. Selecteer daar ‘Anynet+’ en zet deze op ‘off’.
 2. Mocht dit niet werken, ga dan naar Home > Instellingen > Ondersteuning > Software update en schakel daar ‘Automatisch updaten’ in om automatisch je updates te ontvangen.
 3. Ga via Instellingen > Ondersteuning > Zelfdiagnose en klik daar op ‘Resetten’.
 4. Voordat je zelf begint te sleutelen aan de tv kun je het beste de garantie te checken. Als die is verlopen kun je eventueel een specialist ernaar laten kijken. Als ook de specialist de Samsung tv niet kan repareren en de problemen blijven, dan zit er helaas niks anders op dan een nieuwe tv aan te schaffen.
samsung tv gaat vanzelf aan

Philips TV gaat vanzelf aan

Dit is wat je moet doen als je Philips tv automatisch aangaat:

 1. Koppel alle kabels los en wacht een paar minuten voordat je de kabels weer aansluit.
 2. Zet de Philips tv weer aan en ga vervolgens naar Menu > Instellingen > klik twee keer op het pijltje naar rechts > klik op ‘Reset AV-instellingen’ en selecteer ‘Start now’. Hiermee zet je de Philips tv weer in de fabrieksmodus.
 3. Check of er geen andere Philips apparaten in de kamer actief zijn.
 4. Mocht dit niet werken, check dan de garantie. Schakel eventueel de contact service van Philips in en ga niet zelf sleutelen. Door zelf aan de tv te sleutelen vervalt de garantie.
philips tv gaat vanzelf aan

Sony TV gaat vanzelf aan

Dit kan je doen als je Sony tv vanzelf aangaat:

 1. Check of alle kabels goed zitten en sluit de kabels direct aan op het stopcontact zonder stekkerdoos. 
 2. Schakel eventueel de HDMI-CEC van de Sony tv uit om signalen van aangesloten bluetooth apparaten te blokkeren.
 3. De HDMI-CEC heet bij Sony ‘BRAVIA Sync’ en kan je uitzetten in de instellingen > Externe ingangen > BRAVIA Sync instellingen > BRAVIA sync beheer. Zet deze optie aan als je weer bluetooth apparaten op de Sony tv wil inschakelen. Je kan de apparaten één voor één inschakelen om te checken welk apparaat de Sony tv automatisch aanzet.
 4. Een andere optie: Instellingen > Voorkeuren > Klok > On timer en schakel het uit
 5. Mocht dit niet werken, contacteer dan de Sony tv support en check je garantie.
sony tv gaat vanzelf aan

LG TV gaat vanzelf aan  

De volgende stappen kunnen helpen bij een LG tv die vanzelf aangaat:

 1. Klik op de home knop van de afstandsbediening indien mogelijk.
 2. Selecteer Instellingen > Ondersteuning > Terugzetten naar de fabrieksinstellingen.
 3. Open het menu van je tv en ga naar de instellingen. Selecteer Instellingen > Tijd > en schakel de ‘On Time’ functie uit.
 4. Mocht dit niet werken, dan is de volgende stap om de HDMI-CEC uit te zetten. Dit heet ‘Simplink’ bij LG.
 5. Ga via de home knop op de afstandsbediening naar het menu en open de instellingen. Ga vervolgens naar Algemeen > Simplink en klik erop. Nu kan je aangeven of je het aan of uit wil zetten. Zet Auto Power Sync op ‘off’ en check of het probleem is opgelost.
 6. Lost stap 5 het probleem op, dan wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door aangesloten hdmi-apparaten die een signaal kunnen sturen. Zet Simplink zo nodig weer aan en sluit de apparaten één voor één aan. Zo kan je erachter komen welk hdmi apparaat het probleem veroorzaakt.
 7. Mocht dit niet werken, dan is de beste stap om te checken of er nog garantie zit op je LG tv. Voor reparatie kan je het beste de LG-support raadplegen. Vermijd zelf sleutelen aan de tv als er nog garantie op de tv zit, want die kan ongeldig worden verklaard.
lg tv gaat vanzelf aan

TV gaat vanzelf uit per merk

Er zijn ook genoeg tv’s die juist automatisch uitvallen. Minstens net zo irritant, dus laten we dat zo snel mogelijk oplossen.

Samsung TV gaat vanzelf uit

Als een Samsung tv automatisch uitgaat, volg dan deze stappen:

 1. Koppel alle kabels los en wacht een paar minuten voordat je de kabels weer aansluit.
 2. Ga naar Menu > Ondersteuning > Software-update en zet de optie ‘Automatisch Update’ op ‘on’. Dit zorgt ervoor dat je geen update zal missen waardoor je tv niet achterloopt en de software netjes is bijgewerkt.
 3. Instellingen > Algemeen > Eco oplossing > auto power off. Klik vervolgens op ‘off’.
 4. Ga naar Instellingen > Algemeen > Systeem beheer > Tijd en schakel de sleep timer uit.
 5. Mocht dit niet werken, contacteer dan de Samsung tv support en check je garantie.
samsung tv gaat vanzelf uit

LG TV gaat vanzelf uit

Bij een defecte LG tv die plotsteling uitgaat volg je deze stappen:

 1. Als een LG tv automatisch uitgaat, probeer dan eerst alle kabels opnieuw aan te sluiten.
 2. Check welke apparaten zijn aangesloten en ontkoppel deze één voor één. Zo kom je erachter welk apparaat het probleem veroorzaakt.
 3. Klik op Settings > Tijd en klik op ‘Enter’. Ga vervolgens opzoek naar de off timer. Check of de off timer op ‘off’ staat.
 4. Controleer of er garantie op je LG tv zit en contacteer eventueel de LG -support.
LG tv gaat vanzelf uit Bij een defecte LG tv die plotsteling uitgaat volg je deze stappen: Als een LG TV automatisch uitgaat probeer je eerst alle kabels te ontkoppelen. Check welke apparaten zijn aangesloten op je tv en probeer ze te ontkoppelen. Klik op Settings > tijd en klik op enter. Ga vervolgens opzoek naar de off timer. Check of de off timer op off staat. Controleer of er garantie op je LG tv zit en contacteer eventueel de LG -support.

Philips TV gaat vanzelf uit

Probeer dit als je Philips tv vanzelf uitgaat:

 1. Check of alle kabels correct zijn aangesloten, ontkoppel ze en verbind de kabels weer na een paar minuten. Vermijd stekkerdozen en sluit de voedingskabel direct aan op het stopcontact.
 2. Ga vervolgens naar Menu > Instellingen > Voorkeuren > Slaap timer en check of het uitstaat. Zo niet, zet deze modus dan uit.
 3. Klik op ‘Setup’ van de afstandsbediening als daar verder geen problemen mee zijn. Open de instellingen en ga vervolgens naar ‘Nu bijwerken’.
 4. Ga naar Instellingen > Algemene instellingen > Fabrieksinstellingen en klik op ‘Ja’.
 5. Mochten deze stappen niet werken , controleer dan of er garantie op je tv zit en contacteer de Philips tv support.
philips tv gaat vanzelf aan

Sony TV gaat vanzelf uit

Dit is wat je kan doen als je Sony tv vanzelf uitgaat:

 1. Check of alle kabels goed zijn aangesloten en haal alle stekkers uit de Sony tv en het stopcontact. Sluit de kabels na een paar minuten weer aan en vermijd stekkerdozen.
 2. Check of er geen apparaten zijn verbonden, zoals Playstations of andere apparaten.
 3. Ga via de instellingen naar ‘Netwerk’ en zet de connectie uit. Is het probleem hiermee opgelost, dan ligt het aan het netwerk.
 4. Ga naar het Startmenu > Systeem settings en vervolgens naar ‘Eco’. Zet de Eco-modus uit.
 5. Ontkoppel de stekker van de tv terwijl je de power en volumeknoppen ingedrukt houdt. Stop de stekker daarna terug in het stopcontact. Zie je het groene lampje en is de tv weer opstart, wacht dan tot de fabriek reset is uitgevoerd voordat je de knoppen loslaat.
 6. Als dit niet werkt kan je controleren of je Sony tv garantie heeft. Bel eventueel met de Sony supportlijn.
sony tv gaat vanzelf uit

Scroll naar boven