Of je nu een USB-kabel of USB-stick gebruikt, er kunnen zich altijd problemen voordoen. Denk bijvoorbeeld aan een bericht op je computer dat aangeeft: ‘Het USB-apparaat wordt niet herkend’. Gelukkig ben je niet de enige met deze error en zal ik je in dit artikel alle mogelijk oorzaken en oplossingen geven.

In het kort:
- Start je computer opnieuw op.
- Probeer een andere USB-poort.
- Voer de USB-probleemoplosser uit.
- Verwijder het USB-apparaat.
- Schakel de USB Selective Suspend-instelling uit.
- Installeer de nieuwste chipsetstuurprogramma’s.
- Installeer de nieuwste Windows-update.
- USB-controller opnieuw controleren.
- Formatteer je USB-schijf.
Een nieuwe USB-stick nodig? Dit is mogelijk een goede optie:
Oorzaak van een USB die niet is herkend
Er zijn meerdere oorzaken van een USB die niet zichtbaar is of wordt herkend. Voordat je het probleem kunt oplossen zal je eerst een idee moeten hebben waar het probleem zit. Als een USB-apparaat niet wordt herkend denken de meeste mensen dat dit ligt aan het apparaat. Dit is echter het slechtst mogelijke scenario. In veel gevallen is dit dus helemaal niet aan de orde.
Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de hardware van je computer. Het kan echter ook gewoon aan Windows liggen. Dit kan ertoe leiden dat je geen melding krijgt op je computer en je daardoor je USB niet kunt vinden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een kapotte USB-poort of partitieproblemen op je externe harde schijf. Een verkeerd bestandssysteem gebruiken of problemen met het stuurprogramma in Windows kunnen ook een oorzaak vormen.
Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een USB die niet zichtbaar is:
- Een descriptorverzoek.
- Een van de apparaten die op deze computer zijn aangesloten heeft een storing en Windows herkent het niet.
- Schijf is niet succesvol geladen.
- Het apparaat wat je op de computer hebt aangesloten werkt niet goed.
- USB-apparaat herkent Windows 7 of 10 niet.
- Onbekende schijf.
USB weer zichtbaar maken
Maar hoe los je het probleem met een USB dat niet zichtbaar is op? Bij een hoop oorzaken horen ook een hoop oplossingen. Ik raad je aan om allereerst de meest eenvoudige oplossingen te proberen. Vaak is een probleem best eenvoudig te verhelpen en dan heeft het geen zin om je hele computer uit elkaar te halen.
Start je computer opnieuw op
Het opnieuw opstarten van een apparaat kan in heel veel gevallen helpen. Kan je je USB niet op de computer vinden, zet de computer dan uit. Wacht eventjes en zet hem daarna weer aan. Het is een erg eenvoudige oplossing, maar het is zeker de moeite waard om te proberen. Het opnieuw opstarten van je computer zorgt ervoor dat alles wat je hebt aangepast/toegepast niet meer wordt uitgevoerd. Belangrijke software, zoals USB-stuurprogramma’s, worden vervolgens opnieuw opgestart. Het werkt dus eigenlijk als een kleine reset.
Probeer een andere USB-poort
Een andere eenvoudige oplossing is het proberen van een andere USB-poort. Een niet goed werkende USB-poort is namelijk verantwoordelijk voor veel verschillende problemen. Aangezien de meeste laptops en pc’s meerdere USB-poorten hebben is het de moeite waard om te proberen. Het kan ook helpen om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt. Probeer het USB-apparaat of de USB-kabel eventueel op een andere computer aan te sluiten. Door je USB op een ander apparaat aan te sluiten kun je controleren of er iets van hardware problemen zijn.

Naast het gebruik van een ander apparaat zou je ook een andere USB-kabel kunnen gebruiken. Het vervangen van een USB-kabel is niet zo duur en misschien dat je er nog eentje hebt liggen. Gebruik je een USB-stick, probeer dan bijvoorbeeld een USB-kabel aan te sluiten.
Tot nu toe zijn de oplossingen vrij eenvoudig. De onderstaande oplossingen zijn al iets moeilijker, maar alsnog erg goed te volgen. Zorg dat je de stappen doorneemt en de afbeeldingen bekijkt, dan komt het helemaal goed.
Voer de USB-probleemoplosser uit
Windows computers hebben een ingebouwd hulpprogramma waarmee je problemen met je USB-aansluiting(en) op kunt lossen. Dit geldt alleen voor de recente Windows-versies. Het openen en gebruiken van dit hulpprogramma kan met een paar klikken. Volg hiervoor de onderstaande stappen:
- Open de bestandsverkenner.
- Aan de linkerkant van het menu zie je het USB-station wat je op je computer hebt aangesloten.
- Klik met je rechter muisknop op het USB-station en selecteer ‘eigenschappen’.
- Ga vervolgens naar het tabblad ‘extra’ en klik op de knop ‘controleren’.
- Selecteer de optie ‘schijf scannen en repareren’.
- Windows zal je nu verder begeleiden en controleert op problemen met je USB.
Het USB-apparaat verwijderen
Het USB-stuurprogramma kan beschadigd raken en de meest eenvoudige manier om dit probleem op te lossen is door het USB-apparaat te verwijderen. Je kunt vervolgens de computer opnieuw opstarten en Windows zal automatisch de juiste schijf opnieuw laden.
- Open het menu Start.
- In de zoekbalk zoek je ‘computerbeheer’ op. Selecteer computerbeheer die als het goed is als resultaat naar boven komt.
- Aan de linkerkant zie je een menu. Klik in dit menu op ‘apparaatbeheer’. Hier zie je alle onderdelen waaruit je computer bestaat.
- In dit hele rijtje vind je ‘schijfstations’. Selecteer dit om alle USB-apparaten zichtbaar te maken. Als het goed is zie je hier ook het USB-apparaat wat niet wordt herkend. Klik met je rechter muisknop op dit USB-station en selecteer ‘apparaat verwijderen’.
- Nadat je het USB-apparaat hebt verwijderd kan je de computer opnieuw opstarten.
- Sluit het verwijderde USB-apparaat opnieuw aan.
Schakel de USB Selective Suspend-instelling uit
Om de batterij te besparen en de levensduur van USB-apparaten te verlengen schakelt het Windows-besturingssysteem uit. Dit komt omdat je het USB-apparaat een tijdje niet gebruikt hebt. Deze instelling kan in sommige situaties tot problemen leiden, al helemaal als je vorige USB-apparaat niet goed werkte in Windows 10/8/7. Het uitschakelen van deze functie is echter vrij eenvoudig.
- Open de instellingen op je computer en ga naar Systeem > Energiebeheer en slaapstand > Extra energie-instellingen. De extra energie-instellingen vind je aan de rechterkant in dit menu.
- Klik vervolgens op: ‘wijzigen wanneer de computer in slaapstand gaat’.
- Ga vervolgens naar: ‘geavanceerde energie-instellingen wijzigen’.
- Je krijgt nu allerlei verschillende instellingen te zien. Als het goed is zie je hiertussen ook de USB-instellingen staan. Vouw dit uit door op het + icoontje naast de USB-instellingen te klikken.
- Vouw ‘instellingen voor selectieve USB-ondersteuning’ ook uit door op het + icoontje te klikken.
- Hier kun je de 2 soorten USB-onderbrekingen uitschakelen.
Kortom, aardig wat stappen die je moet volgen. Het zit dan ook best wel verstopt in de instellingen van je computer.
Installeer de nieuwste chipsetstuurprogramma’s
Net als alle andere hardware apparaten heeft je moederbord stuurprogramma’s nodig om goed te werken. Door je chipsetstuurprogramma te controleren kun je erachter komen of je de nieuwste gebruikt. Je kunt dit vinden door naar de officiële website te gaan van de fabrikant van je moederbord. Mocht er een nieuwe chipsetdriver beschikbaar zijn, download deze dan op je computer en installeer het net zoals elke andere driver.
Ik raad je af om externe stuurprogramma’s te gebruiken of stuurprogramma updates te vermijden. Veel daarvan is oplichterij en sommige kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Pas hier dus mee op.
Installeer de nieuwste Windows-update
Eens in de zoveel tijd brengt Windows zogeheten hotfixes* uit. Zo is er bijvoorbeeld een hotfix geweest die problemen met het verplaatsen via USB opgelost heeft. Het kan dus zeker geen kwaad om te controleren of de nieuwste Windows-updates wel zijn doorgevoerd. Om dit te controleren en eventueel op te lossen volg je de onderstaande stappen:
- Open het menu Start. Typ in de zoekbalk ‘Windows Update’ en selecteer deze optie. Als er updates beschikbaar zijn kun je ze installeren. Terwijl ik dit aan het typen ben zie ik dat ik nog 2 updates kan installeren. Als je geen updates ziet staan zie je als het goed is een knop waarop staat ‘controleren voor updates’.
- Selecteer de updates die je wil installeren en wacht totdat dit is afgerond. Start na het afronden van de updates je computer opnieuw op.

*een hotfix is een enkelvoudig samengesteld softwarepakketje dat een of meer bestanden bevat die worden gebruikt om een probleem in een softwareproduct op te lossen.
USB-controller opnieuw controleren
USB-controllers zorgen ervoor dat het USB-apparaat en de computer met elkaar kunnen communiceren. De complexe gegevensstromen van de USB worden beheerd om ervoor te zorgen dat ze op de goede plek terechtkomen. Het opnieuw installeren van je USB-controllers zorgt ervoor dat je USB-apparaatfouten opgelost kunnen worden. Een niet-werkende USB-controller kan je vervangen door een werkende USB-controller.
- Open het menu Start. Typ in de zoekbalk ‘computerbeheer’ en klik hierop zodra deze verschijnt.
- Eenmaal in het menu aangekomen zie je aan de linkerkant als het goed is ‘apparaatbeheer’ staan. Klik hierop.
- In deze lijst zie je ‘Universal Serial Bus-controllers’ staan. Door hier dubbel op te klikken krijg je alle USB-aansluitingen van je computer te zien.
- Klik met je rechtermuisknop op de USB-controller en selecteer ‘Apparaat verwijderen’.
- Start vervolgens je computer opnieuw op.
- Sluit je USB-apparaat opnieuw aan.
Mocht je niet precies weten welke USB-controller je nu precies moet verwijderen, overweeg dan om ze allemaal te verwijderen. Zodra je je computer opnieuw opstart worden de USB-controller weer opnieuw geïnstalleerd. Als ik zelf ga kijken heb ik slechts 1 USB-controller, dus in mijn geval heb ik weinig keus.
Formatteer je USB-schijf
Deze oplossing zou ik als laatste proberen. Let erop dat je door het formatteren van je USB-apparaten alle bestanden erop verwijdert. Probeer daarom eerst het USB-apparaat op een andere computer aan te sluiten. Zo kan je de beelden eventuele overzetten naar een andere computer en ze alsnog bewaren. Om je USB-schijf te formatteren gaan we weer naar het computerbeheer. Volg hiervoor de onderstaande stappen:
- Ga naar Start en typ ‘computerbeheer’.
- Zodra je het computerbeheer hebt geopend zie je een menu voor je met aan de linkerkant ‘Schijfbeheer’. Klik hierop.
- Je ziet vervolgens alle schijven van je computer. Klik met je rechtermuisknop op het USB-apparaat waarover het gaat. Je ziet dan als het goed is ‘Formatteren..’ staan.
Algemene oplossingen
Mochten alle bovenstaande oplossingen niet gewerkt hebben, overweeg dan om er iemand naar te laten kijken. Vergeet vooral niet de oorzaak van het probleem te achterhalen. Ligt het aan de USB-kabel, het apparaat wat je aansluit op je computer of de computer zelf? Om dit te achterhalen kan je nog even terug gaan naar oplossing 2.
Vergeet ook niet te letten op beschadigingen of vuil van je USB-poort, USB-apparaat of USB-kabel. Let bij het gebruik van een USB-stick op eventuele knoppen. Het kan voorkomen dat je USB-stick een knop heeft waarmee je hem kunt inschakelen.
Mocht je het echt even niet meer weten, kijk dan of er een andere manier is om je apparaat op je computer aan te sluiten. Naast bestanden overzetten via een USB-kabel kan je vaak ook een SD-kaart gebruiken. Bij mijn camera en drone kan ik bijvoorbeeld zowel een USB-kabel als een SD-kaart in mijn computer stoppen. Gebruik je een USB-stick die je niet kan vinden op je computer? Kijk dan of je de bestanden via de mail naar je computer kan sturen.
Hoe herstel je verloren gegevens van je USB?
Het is je gelukt om een USB-apparaat dat niet wordt herkend weer zichtbaar te maken, maar wat als je bestanden mist? In dit geval zal je je bestanden van je USB moeten herstellen. Er bestaat speciale software die je USB-apparaat kan repareren en verloren bestanden kan herstellen. Een voorbeeld van zo’n software is Disk Drill.
Het doel van Disk Drill is om USB-flashstations, externe harde schijven en andere opslagapparaten te scannen op bestanden die niet meer toegankelijk zijn vanuit Windows, maar nog wel fysiek op het opslagapparaat staan. Het gebruik van het programma is erg eenvoudig. In een paar simpele stappen heb je je gegevens hersteld:
- Installeer Disk Drill op je Windows-computer.
- Disk Drill kan gratis worden geïnstalleerd op de officiële website en kan bestanden herstellen tot 500 MB. Om meer te kunnen herstellen zal je moeten upgraden naar Disk Drill Pro.
- Scan het USB-apparaat. Zodra je Disk Drill op je computer hebt geïnstalleerd kun je doorgaan en het starten.
- Selecteer vervolgens je opslagapparaat en klik op de knop: ‘zoeken naar verloren gegevens’. Of in het Engels: ‘Search for lost data’.
- Gebruik de scanresultatenfilter van Disk Drill, selecteer de bestanden die je wil herstellen en klik op de knop herstellen. Kies een goede herstelbestemming en bevestig het.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.