versterker aansluiten

Versterker aansluiten, hoe doe je dat?

Je kunt een versterker aan veel verschillende soorten apparaten verbinden. In deze blog bespreek ik veelgebruikte aansluitingen die worden gebruikt bij versterkers. Na het lezen hoop ik je goed op weg te helpen op dit gebied.

In het kort:

Een versterker sluit je aan met RCA-kabel, een HDMI-kabel of een optische kabel. Veel moderne versterkers sluit je aan met HDMI of kan je draadloos verbinden via bluetooth.

Opzoek naar een versterker? Dit zijn de beste:

Versterker aansluiten op je autoradio

Opzoek naar een autoversterker? Dit zijn de beste auto versterkers:

Allereerst, wat heb je nodig? De meeste versterkers worden meegeleverd met alle benodigde bedrading. Mocht dit niet het geval zijn, dan zie je hieronder de meest voorkomende bedrading voor autoversterkers:

  1. DC-DC schakelende voeding
  2. Aardingsdraad
  3. RCA-kabels (inschakeldraad)
  4. Luidsprekerdraden
  5. Draad voor het aanzetten van de afstandsbediening
  6. Connector stekkers

Let erop dat versterkers warm kunnen worden. Zorg dat je hem op een plek zet waar er genoeg luchtstroom is. Als je de speaker in een box zet, dan zou je de versterker aan de zijkant van de box kunnen monteren.

Eventuele goede plekken voor je versterker:

  1. In de motorruimte
  2. In de achterbak
  3. Onder de stoelen
auto versterker aansluiten bedrading

Bron: images.crutchfieldonline.com

Het volgende waar je op moet letten is de manier waarop je de bedrading in je auto legt. Allereerst wil je een kabel van de versterker met de geluidsinstallatie (radio van de auto) verbinden. De kabels kun je het beste in de vloerafwerking aan de zijkant van je auto bevestigen. RCA kabels kun je het beste aan de andere kant van de auto kunt leggen, zodat ze niet door elkaar lopen. Let op de positie van de accu in de motorruimte van je auto. Zorg ervoor dat de voedingskabel rechtstreek naar de motorruimte leidt.

Leg je het draad onder het dashboard, zet deze dan altijd vast met tyraps. Zorg ervoor dat de draden andere bedrading niet belemmeren.

Dan kunnen we nu beginnen met het volgen van de stappen.

Stap 1: koppel de batterij los.

Stap 2: monteer de versterker op de plek waar je hem wil monteren.

Stap 3: je zult vervolgens de voedingskabel moeten aansluiten. Stel dat je je versterker in de achterbak hebt geplaatst. Je zult dan de voedingskabel vanuit de batterij in de motorruimte naar de versterker moeten leiden. Zoek in de motorruimte voor plekken waar je de voedingskabel doorheen kunt doen.

Stap 4: het kan zijn dat bij de bedrading van je versterker een zekering houder* zit. Mocht dit niet het geval zijn, ga dan door naar stap 5. Is dit wel het geval, plaats de zekering houder dan dicht bij de accu.

*Dit is een beveiliging die je elektrische installatie en bekabeling tegen overbelasting en kortsluiting beschermt.

Stap 5: verbind de voedingskabel. Sluit deze aan op de positieve pool van de accu.

Stap 6: verbind het aardingsdraad. Dit is het belangrijkste draad van de hele aansluiting. Dit voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren. Sluit dit draad aan op een metalen punt dat is aangesloten op het chassis van de auto of een speciaal aardingspunt.

aardingsdraad versterker aansluiten

Bron: learn.sonicelectronix.com

Stap 7: installeer het inschakeldraad. Dit draadje vind je meestal aan de achterkant van de geluidsinstallatie in je auto. Het is meestal een blauwe en witte draad.

Stap 8: de signaalverbinding maken. Mocht de ontvanger in je dashboard een voorversterkeruitgang hebben (RCA), sluit je RCA kabels hier dan op aan. Je kunt vervolgens de radio weer in het dashboard van je auto installeren.

Stap 9: speaker bedrading. Nu moet je de muziek van je versterker naar de speakers sturen. De beste manier om dit te doen is door voor elke speaker een apart speakerdraad te gebruiken. Zorg ervoor dat je dezelfde pool gebruikt voor zowel de versterker als voor de speaker(s). Dit betekent dat de positieve pool van de versterker wordt aangesloten op een positieve pool van een luidspreker.

Versterker aansluiten op je TV

De manier waarop je je tv op een versterker aansluit hangt af van de soort aansluitingen die je hebt. Ik ga verschillende soorten aansluitingen met je doornemen.

Gebruik de analoog stereo uitgang (RCA): dit is de meest gebruikelijke manier om je tv met een externe geluidinstallatie te verbinden. De RCA kabels kunnen rood en wit zijn of rood, wit en geel. Verbind de kleuren van de RCA-kabel met de juiste kleuren bij de ingangen.

Het kan ook zijn dat je een smart tv op een versterker wil aansluiten:

Stap 1: zorg ervoor dat de versterker beschikt over een RCA-aansluiting.

Stap 2: Bij gebruik van een analoog kabel, verbind de mini stereo plug met de audio output van de tv. Gebruik je RCA-kabels, zorg dan dat de kleuren overeenkomen met de ingangen op de versterker.

Stap 3: zet de apparaten aan. Zowel de versterker als de tv kunnen worden ingeschakeld.

Stap 4: ga vervolgens naar de instellingen van je tv. Stel in dat de audio output via de RCA-aansluiting wordt verzonden. Stel voor de rest in dat de tv zijn interne speakers gebruikt, indien dit mogelijk is. 

Versterker aansluiten op je TV met een optische kabel

Stap 1: verzamel de materialen. Zorg dat je een tv, versterker, coax kabel en optische kabel bij de hand hebt.

Stap 2: verbind de optische kabel. Stop de coax kabel of optische kabel in de output-aansluitingen van je televisie. Sluit het andere gedeelte van de kabel aan op de versterker.

optische kabel versterker aansluiten

Stap 3: zodra je de optische kabel gebruikt zet je de tv en de versterker aan.

Versterker aansluiten op je TV met een HDMI kabel

Om gebruik te maken van deze methode moet je tv en audioapparaat ARC ondersteunen. Met deze functie kan het audiosignaal afkomstig van de tv terug naar een met HDMI-ARC uitgeruste versterker worden overgebracht.

Stap 1: verzamel alle materialen. Je hebt een tv, versterker, hoge kwaliteit snelheid HDMI-kabel en een tv-out ARC verbinding nodig.

Stap 2: verbind een hdmi-kabel aan de hdmi-poorten die zijn gelabeld met ARC. Zoek de HDMI-poorten op zowel de tv als de versterker. Deze kunnen ook worden aangeduid door ARC. Verbind hem eerst met de tv en daarna met de versterker.

Versterker aansluiten op je pc

De power van de ingebouwde speakers in je laptop is niet al te hoog. Om zonder kwaliteitsverlies het volume omhoog te krijgen kunnen we een versterker gebruiken. De onderstaande stappen kun je volgen door RCA adapter kabel te gebruiken. Veel oude versterkers maken namelijk nog gebruik van deze aansluiting.

Stap 1: zet zowel je laptop als je versterker uit.

Stap 2: Zoek de RCA-aansluitingspunten aan de achterkant van de versterker. Je ziet er meerdere paren staan. Zoek voor de RCA-aansluiting waarbij een ‘aux’ of ‘line in’ label bij staat. Sluit de rode RCA-aansluiting aan op de rode RCA-ingang. Doe vervolgens hetzelfde met de witte.

Stap 3: zet de versterker aan en schakel over naar ‘aux’ of ‘line in’.

Stap 4: speel iets af op je pc en als het goed is hoor je geluid uit de speakers van de versterker komen.

Je kunt je versterker ook op je pc aansluiten aan de hand van een USB kabel. Dit hangt er vanaf of je versterker gebruik maakt van een USB-ingang. Voornamelijk nieuwe versterkers beschikken hierover.

Stap 1: zet de computer en de versterker uit.

Stap 2: stop het uiteinde van de USB-kabel in je pc. Het gaat hierbij om het uiteinde die een vorm heeft van een rechthoek.

versterker aansluiten op laptop

Stap 3: ga opzoek naar de USB-aansluiting op je versterker. Dit is een uiteinde in de vorm van een driehoek. Stop dit uiteinde in de USB-ingang van je versterker.

Stap 4: zet zowel de versterker als je laptop aan.

Stap 5: ga naar de instellingen van je laptop en selecteer ‘apparaten’ op Windows. Als het goed is zie je hier je aangesloten versterker bij staan. Klik vervolgens op de versterker.

Stap 6: klik op het speaker icoontje en klik op de schuifregelaars voor ‘toepassingen’ en ‘apparaat’. Stel ze allebei ongeveer op de helft in.

Stap 7: als je nu geluid afspeelt op je laptop hoor je als het goed is geluid uit de speakers van de versterker.

Versterker draadloos aansluiten

Let erop dat je een versterker alleen draadloos aan kunt sluiten als andere apparaat ook draadloos verbonden kunnen worden. In de meeste gevallen wil je een versterker aansluiten op een draadloze speaker. Deze draadloze speakers werken vrijwel altijd op bluetooth. Om bluetooth op een normale versterker aan te sluiten heb je een bluetoothadapter nodig. De bluetoothadapter sluit je vervolgens aan op de versterker die je wil gebruiken.

Veel versterkers maken gebruik van een RCA-aansluiting. Dit betekent dat we een adapter nodig hebben die een RCA-verbinding converteert naar een bluetoothverbinding. Hieronder zie je een adapter die dit mogelijk maakt.

bluetooth-transmitter-en-receiver-platenspeler

Bluetooth Transmitter & Receiver

Sluit de bluetoothadapter hiernaast aan op de versterker om een draadloze aansluiting mogelijk te maken.

Let erop dat we het niet over wifi hebben. Het is dus niet mogelijk om deze adapter te gebruiken als je apparaten aan de hand van wifi draadloos verbinding wil laten maken.

Dus nog even kort alle stappen:

Stap 1: sluit de bluetoothadapter aan op de versterker.

Stap 2: zet de ontvanger aan nadat hij is aangesloten op het stroom.

Stap 3: hierna start de adapter op en zendt een bluetoothsignaal uit naar alle bluetoothapparaten in de omgeving.

Stap 4: verbind je de draadloze speaker met de bluetoothadapter.

Stap 5: eenmaal verbonden kun je de versterker met je speaker draadloos gebruiken. Uiteraard hoeven dit niet alleen draadloze speakers te zijn. Het kunnen ook andere draadloze geluidsapparaten zijn, zolang ze maar op bluetooth werken.

Heb je na het aansluiten van je versterker problemen met het apparaat? Dan heb je mogelijk een versterker die niet meer werkt.

Scroll naar boven