versterker afstellen en instellen

Versterker instellen en afstellen, hoe doe je dat?

Je wil natuurlijk het meeste uit je geluidsinstallatie halen. Hier hoort een versterker bij en die wil je op de goede manier instellen. Door hem op de goede manier in te stellen kun je de hoogste geluidskwaliteit uit je installatie krijgen. In deze blog laat ik je zien hoe je op verschillende manieren je versterker optimaal kunt gebruiken.

In het kort:

 1. Zet allereerst alle filters uit en zet je gain op 0.
 2. Draai het volume van de autoradio omhoog totdat het geluid vervormt.
 3. Doe de gain omhoog totdat je ruis hoort.
 4. Doe hetzelfde met de hoogdoorlaatfilter.

Voor het afstellen van een versterker kan je een multimeter goed gebruiken:

multimeter-voor-afstellen-versterker

Strex Digitale Multimeter

Met een multimeter meet je elektrische grootheden, zoals spanning, stroomsterkte en weerstand. De versterking van je versterker aansluiten kan door de AC-uitgangsspanning van je head-unit af te stemmen op de ingangsspanning van de versterker.

Belangrijke termen bij het instellen van je versterker

Het afstellen van een versterker kan door middel van meerdere methodes. Voordat ik meerdere methodes ga bespreken wil ik eerst ingaan op belangrijke termen die je moet weten. Zodra je de termen kent is het volgen van dit artikel een stuk eenvoudiger.

Gain Instellen

De gain past de gevoeligheid van de versterker aan. Hiermee bepaal je de grenzen van je versterker en ga je vervorming tegen. Je stelt dit in op basis van hoeveel je luidsprekers aankunnen. Door deze waarde te verlagen kun je storende ruis verminderen. Zo kun je met het maximale vermogensniveau helder geluid krijgen.

Frequentie instellen

Dit is de muzikale ‘pitch’ van je versterker. Je kunt deze instellingen eenvoudig aanpassen door te kijken naar het frequentielabel op de behuizing van je luidspreker. Je kunt ook andere frequentie-instellingen vinden op de achterkant van elke luidspreker. Het is essentieel om de opgegeven frequentienummers te gebruiken om uw versterker correct af te stellen. 

frequentie versterker instellen

Hoogdoorlaatfilter en laagdoorlaatfilter instellen

Wanneer je deze ingebouwde frequentie-instellingen aanpast, stel je het hoogste of laagste frequentiebereik in dat door je uitgangsaansluitingen gaat. Voor kleine speakers raad ik je aan om de hoogdoorlaatfilter te gebruiken vervolgens in te schakelen op gerelateerde uitgangskanalen. Voor middelgrote speaker kun je het beste de ‘volledige’ filterinstellingen gebruiken, waardoor het volledige frequentiebereik laag, midden en hoog kan worden afgespeeld.

 • Hoogdoorlaatfilter staat aangeduid als: HPF
 • Laagdoorlaatfilter staat aangeduid als: LPF

Hoe stel je een versterker goed in?

Het instellen/afstellen van een versterker kan, zoals eerder vermeld, op meerdere manieren. Allereerst bespreek ik een methode die relatief eenvoudig is. Hierbij stel je de versterker in op basis van wat je hoort.

 1. Zet allereerst alle filters uit en zet je gain op 0.
 2. Draai het volume van de autoradio omhoog totdat je hoort dat het geluid vervormt. Dit betekent dat er een afleidend achtergrondgeluid te horen is. Zet het geluid van je radio dan wat zachter, totdat er geen vervorming meer plaatsvindt. Zet het volume van je muziek op 75%.
 3. Zet nu je gain aan en draai de draaiknop omhoog totdat je het deel van het geluid bereikt waar je vervorming hoort. Draai deze dan terug totdat het geluid weer helder is.
 4. Doe vervolgens hetzelfde met de hoogdoorlaatfilter. Je draait hem omhoog totdat het geluid niet meer helder is, om hem vervolgens iets terug te draaien.

Als je de gain instelling op het verkeerde niveau zet, dan kan je hele ervaring met de geluidsinstallatie onnodig veel ruis creëren. Het correct instellen van de grain is cruciaal om al je luidsprekers goed in te stellen.

Let bij het afstellen van je versterker op het volgende:

 1. Het type versterker
 2. Het type luidspreker
 3. Het type stereo

Alle besproken afstemmingsmethoden in deze blog kunnen een goed geluid geven zonder dat je hiervoor aparte afstemmingstools nodig hebt. Technische afstemmingstools kunnen op hun eigen manier nuttig zijn, omdat je de vervorming eenvoudig kunt volgen zonder zoveel heen en weer te gaan. Sommige tools gebruiken telefoon-apps waarbij een microfoon op de telefoon is aangesloten. Hierdoor kun je versterkercomponenten afzonderlijk testen.

Uiteindelijk hangt de manier van afstellen af van de soorten apparaten die je gebruikt. De combinatie van het type head-unit (het hoofdbedieningspaneel van je audiosysteem) en het type versterker dat je gebruikt zorgt voor heel veel manieren van instellen. Sommige gain-componenten moeten hoog worden ingesteld, terwijl anderen niet zoveel stroom nodig hebben. Onthoud in ieder geval dat meer gain niet gelijk staat aan meer volume.

Hoe stel je je versterker in voor een betere bas?

Door je versterker op de juiste manier af te stellen kun je ook een veel betere bas creëren. Hieronder laat ik je zien welke stappen je hiervoor moet volgen. Om een lage as te creëren kun je uiteraard een subwoofer gebruiken. Je zult deze echter wel op de goede manier moeten gebruiken. De stappen hieronder zullen dus ook van pas komen.  

Stap 1 is om de vervorming auto het geluid van je versterker te halen. Eigenlijk pas je hier dezelfde methode toe als degene die hierboven staat beschreven. Je zet het geluid van bijvoorbeeld de radio van je auto op een hoger niveau, totdat er vervorming plaatsvindt. Vervolgens draai je hem weer een beetje terug om het geluid weer helder te laten klinken. Je kunt op dezelfde manier de gain aanpassen.

Stap 2 is om het signaal plat te maken en de laagdoorlaatfilter aan te zetten.

 • De versterking van uw subversterker moet op het laagste niveau staan.
 • Zet de laagdoorlaatfilter op hoog (door de knop met de klok mee te draaien).
 • Zet de bass boost uit of op een gemiddeld niveau.
 • Stel de bastoon van je ontvanger in op nul of ‘vlak’.
 • Schakel de laagdoorlaatfilter in.

Ik raad je niet aan om tegelijkertijd een crossover*, laagdoorlaatfilter, of basversterking te gebruiken (op je versterker of hoofdunit).

*een crossover kun je over het algemeen zien als een filter wat ervoor zorgt dat de hoge en lage tonen van elkaar gescheiden worden.  

Stap 3 is om je laagdoorlaatfilter en subwooferversterking te tweaken. Stel dat je een autoradio gebruikt. Zet deze dan op ¼ van het maximale volume. Zet de versterkingsinstelling van de subwoofer op het vervormingsniveau en draai het langzaam terug totdat het geluid weer helder is. Zet de laagdoorlaatfilter van de subversterker langzaam lager, totdat je niet alle midden en hoge tonen hoort. De laagdoorlaatfilter helpt je subwoofer om alle andere hoge tonen (zoals zang, snaren en gitaren) uit te filteren, zodat je de bas en lage drums extra goed kunt horen.

Stap 4: stem het volume van bijvoorbeeld je autoradio af op het volume van je subwoofer. Dit doe je door het volume van je autoradio en je subwoofer te verhogen, totdat je het basgeluid goed hoort opgaan in de muziek.

Scroll naar boven