versterker werkt niet

Versterker werkt niet – Problemen oplossen

Na het lezen van deze blog weet je wat eventuele oorzaken en oplossingen zijn van verschillende versterker problemen. Ook vertel ik je hoe je de oorzaak van het probleem kunt vinden.

In het kort:

  1. Controleer het inschakeldraad.
  2. Zorg dat lichtdimmers, tl-lampen en andere apparaten niet op hetzelfde stopcontact zitten als je geluidsinstallatie.
  3. Controleer of je een zwaar netsnoer of een stopcontact in de muur hebt dat versleten is en niet vasthoudt.

Tijd voor een nieuwe versterker? Dit zijn de beste:

Versterker gaat niet aan

Als je versterker niet aan gaat, dan ligt dit meestal aan het inschakeldraad. Deze werkt zoals een lichtschakelaar.

Om je versterker in de schakelen hebben zowel de remote draad als de stroomdraden stroom nodig. Het spreekt voor zich dat het zogeheten inschakeldraad (remote draad)* van je versterker stroom nodig heeft. Een versterker heeft een draad waardoor je het apparaat op afstand kunt gebruiken. De draad van het op afstand inschakelen komt meestal van de radio. Controleer dus of deze is aangesloten. Dit is erg belangrijk omdat dit de versterker regelt en vertelt om aan of uit te gaan. Als het niet is aangesloten kan het ook niet worden ingeschakeld.

*dit is een draad dat bijvoorbeeld tussen je radio en versterker zit. De versterker schakelt vervolgens aan / uit als de radio aan / uit gaat.

versterker gaat niet aan

Naast het inschakeldraad kun je het stroomdraad controleren. Dit draad is dikker dan het inschakeldraad en heeft een batterijspanning nodig. Als dit niet het geval is, controleer dan op zekeringen** of controleer of het draad niet los zit. Er zijn 2 zekeringen op een autoversterker, één op het rode stroomdraad en de andere op de autoversterker zelf. Haal ze allebei uit de zekeringshouder en houd ze omhoog. Als je in het midden kijkt kun je zien of er iets kapot of doorgebrand is. Indien dit het geval is moet je deze natuurlijk vervangen.

**een zekering is een beveiliging dat je tegen overbelasting en kortsluiting beschermt.

Als het inschakeldraad en de stroomdraden beide in orde zijn, is het volgende waar je op moet letten de continuïteit op de aardingsdraad. Mocht deze niet slecht of helemaal niet zijn aangesloten, dan kan de versterker niet worden ingeschakeld of niet goed werken.

Gaat je versterker slechts af en toe aan, dan is er iets mis met de bedrading. Het komt soms nog wel eens voor dat het inschakeldraad wordt aangesloten op het stroomantennedraad.

Versterker geeft geen geluid

Je hebt je versterker verbonden op je luidsprekers, maar er komt geen geluid uit. Het beste wat je kunt doen is de ingangen controleren. Je kunt de RCA-kabels loskoppelen en een nieuwe set RCA-kabels aansluiten, zodat je kunt controleren of dit probleem aanwezig is.

Zorg er allereerst voor dat het volume van je audiosysteem hoog genoeg staat om geluiden te horen. Krijgt je audiosysteem alleen geluid van de radiotuner, aux-ingang of cd-speler, dan heeft dit aan dat er iets mis is met de hoofdeenheid van je versterker.

versterker geen geluid

Mocht er na deze tests nog steeds geen geluid uit de speakers komen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om de versterker van de luidspreker los te koppelen. Sluit de versterker vervolgens aan op een systeem waarvan je weet dat hij werkt. Als je versterker hier wel werkt, dan licht het aan de luidsprekers of de bedrading.

Maar wat als je nog steeds geen geluid krijgt na het aansluiten van de versterker aan een werkend geluidssysteem? In dat geval is er zeer zeker wat mis met de versterker zelf. Controleer nog eens of je versterker wel in de juiste modus staat.

Versterker bromt

Om de oorzaak van het probleem te vinden is het niet handig om meteen de hele versterker uit elkaar te halen. Je kunt in dit geval het beste eenvoudig beginnen. Bij dit soort problemen is het belangrijk dat je de zaken op een rijtje zet en een paar algemene basiselementen controleert om te kijken of het probleem complex of eenvoudig is.

  1. Begin met de processorontvanger om te bepalen of de brom bron gerelateerd is of veroorzaakt wordt door een aardlus* die optreedt na de versterkingsfase.
  2. Er kunnen ook recente wijzigingen in het systeem zijn. De oorzaak van het probleem is makkelijker te achterhalen door het toevoegen van nieuwe apparaten.
  3. Het kan zijn dat de modus waarop de versterker staat ingesteld van invloed is op het brommen.

Hieronder zie je veelvoorkomende oorzaken van een versterker die bromt:

  1. Controleer of je een zwaar netsnoer of een stopcontact in de muur hebt dat versleten is en niet vasthoudt. Een verkeerde aansluiting op het stopcontact kan leiden tot een brommende versterker. Probeer eventueel een ander stopcontact of een andere netsnoer.
  2. Een andere veelvoorkomende oorzaak is het feit dat lichtdimmers, tl-lampen en andere apparaten op hetzelfde circuit zitten als je geluidsinstallatie. Dit kan namelijk brom veroorzaken.
  3. Randapparatuur aangesloten op je computer (indien je versterker is aangesloten met je computer). Externe harde schijven en controllers zijn voorbeelden van apparaten die hapering in je audio kunnen veroorzaken. Haal deze allemaal uit je computer en stop ze één voor één in je computer om erachter te komen welke het probleem veroorzaakt.
  4. Een voedingskabel van lage kwaliteit. Als je een vervangende voedingskabel gaat gebruiken, zorg er dan voor dat de specificaties overeenkomen met de versterker.
  5. Meerdere stopcontacten gebruiken. Indien het mogelijk is raad ik je altijd aan om je geluidsinstallatie op hetzelfde stopcontact aan te sluiten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld stekkerdozen te gebruiken. Ook al is je computer niet aangesloten op stroom, toch kan dit bijvoorbeeld ruis veroorzaken. Het is immers een extern apparaat dat een eigenvoeding heeft.
  6. Elektrische apparaten in de buurt, zoals koelkasten en ventilatoren. Deze zou je allemaal los kunnen koppelen om te kijken welk apparaat de oorzaak is. Je zou de versterker ook in een andere ruimte kunnen gebruiken om te kijken of dit het probleem oplost.

Net heb ik je tips gegeven hoe je erachter kunt komen waar het probleem precies wordt veroorzaakt. Om de oorzaken 3 tot en met 6 op te lossen zijn er verschillende oplossingen. Die zal ik nu met je bespreken.

*Een aardlus is een probleem in elektrotechnische installaties waarbij een magnetisch veld of elektrische stroom onbedoeld een elektrische spanning induceert in een gesloten elektrisch circuit. Het is een veelvoorkomende oorzaak van bromproblemen bij audio. 

Versterker heeft ruis

Zodra je ruis ervaart ligt het waarschijnlijk niet aan je luidsprekers. Wanneer je de koptelefoonuitgang gebruikt hoor je de uitvoer van de voorversterker in je apparaat. Dat geluid wordt vervolgens naar de eindversterker gestuurd en daarna via uw luidsprekers naar buiten verzonden. Elke ruis in de voorversterker wordt versterkt door de eindversterker en de eindversterker voegt zijn eigen ruis toe. Alhoewel eindversterkers niet veel ruis toevoegen vanwege ontwerp en eenvoud. 

versterker heeft ruis

Als je het niveau van de voorversterker verhoogt (met name het versterkingsniveau) of het algemene volumeniveau van de versterker, verhoog je de ruisoutput. De beste verhouding tussen de hoeveelheid ruis en het volume krijg je als je voorversterker een matige versterking, een relatief hoog voorversterkervolume en een laag hoofdvolume heeft.

Mochten de bovenstaande tips niet werken, dan zou je een kijkje kunnen nemen onder het kopje ‘versterker bromt’. Hier vind je eventuele oorzaken en oplossingen die ook relevant kunnen zijn voor versterkers met ruis.

Versterker kraakt

Het kan zijn dat het geluid wat je versterker versterkt vervormt , kraakt of hapert. Het geluid valt dan soms weg en dat is erg vervelend om naar te luisteren. Het soort geluid wat je hoort kan je ook vertellen waarom je versterker niet aan gaat. Hoe dan ook, in de meeste gevallen wordt dit probleem veroorzaakt door de luidsprekerdraden en patchkabels.

Zodra de kabels naast stroombronnen of geaarde lijnen lopen, wordt de interferentie die je oppikt vervorming wat je uiteindelijk hoort. Luidsprekerkabels hebben hetzelfde probleem. Door de draden om te leiden kun je deze interferentie vermijden. Zo kunnen de kabels niet meer met elkaar in contact komen.

Over de auteur

Scroll naar boven