Van videogames naar 3D-programma’s, een grafisch onderdeel is een belangrijk onderdeel van je computer. Door een grafische kaart te gebruiken voeg je echter een extra hardware toe aan je computer. Dit onderdeel kan op zichzelf echter problemen ondervinden. Misschien is je videokaart wel kapot, maar hoe kom je hierachter?

In het kort:
- GPU is niet ingeschakeld.
- Problemen komen specifiek voor bij games.
- Werk de stuurprogramma’s bij.
- Je stuurprogramma verwijderen.
- Laat je videokaart koelen.
- Videokaart correct aansluiten.
- Controleer de videokabel.
- Controleer de monitor.
- Vervang de videokaart.
Videokaart kapot? Dit zijn de beste:
Hoe weet je of je grafische kaart kapot is?
Als je grafische kaart defect is merk je dit misschien wel aan de beelden op het scherm. De grafische kaart bepaalt eigenlijk hoe de pc op de monitor tekent. Het is immers een kaart die tussen je monitor en je laptop zit. Als je harde schijf kapot is kan je dit dus duidelijk zien op je beeldscherm. Kleuren kunnen er vreemd uitzien, 3D-modellen zullen zonder reden uitrekken, enz. Ook bepaalde glitches tijdens het spelen van een spel kan een teken zijn.
Verder kunnen luide ventilatorgeluiden een duidelijke teken zij van een kapotte videokaart. Start je software die 3D-graphics gebruikt, hoor je misschien hard geluid uit de computer komen. Dit is een veel betekend geluid wat aangeeft dat je systeemfans overuren maakt. Als deze ventilator bij de grafische kaart hoort, dan kan dit een teken zijn dat hij kapot is.
Harde schijven die niet meer goed werken kunnen leiden tot een crash op je computer. Je pc kan dan vastlopen of en blauw scherm weergeven. Niet elke crash op je computer wordt veroorzaakt door een grafische kaart. Heb je geheugendumps ingeschakeld en geven zij de schuld van het stuurprogramma, dan zou dit de boosdoener kunnen zijn.

Gebruik je je pc normaal en valt het beeldscherm opeens uit, dan kan dat ook een teken zijn. Zeker als hij daarna weer aangaat en er staat dat je videoprogramma’s zijn gecrasht. Mogelijk moesten de videostuurprogramma’s opnieuw worden opgestart. Dit zal niet je hele pc laten crashen, maar kan wel vervelend zijn als het vaker voorkomt.
Het kan ook voorkomen dat je helemaal geen visuele aanwijzingen hebt. Denk aan het krijgen van een zwart scherm. In het scenario hierboven ging het scherm ook weer automatisch aan met een melding. Je zult mogelijk een geïntegreerde grafische kaart of een goedkope grafische kaart moeten gebruiken. Hiermee kan je zien of de videokaart roet in het eten gooit of andere onderdelen in je pc.
Mocht je er van overtuigd zijn dat je videokaart stuk is, dan heb je 3 opties:
- Lees de oplossingen hieronder en probeer je videokaart weer te laten werken.
- Laat je grafische kaart repareren en blijf hem daarna gebruiken.
- Vervang je defecte videokaart door een nieuwe, betere kaart.
Videokaart werkt niet
Er zijn aardig wat redenen om te bedenken waarom je videokaart het niet meer doet. Om het probleem op te lossen moeten we allereerst weten wat de oorzaken zijn. Na het bespreken van de oorzaken kunnen we een niet-werkende grafische kaart sneller en eenvoudiger oplossen.
Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat het niet direct aan de videokaart hoeft te liggen. Speel je een game, dan kan dit het probleem ook veroorzaken. Het kan zijn dat je een veel hogere frame rate had verwacht. Er zijn echter veel variabelen die dat beïnvloeden. Een gaming laptop of GPU kan soms minder goed presteren dan je in eerste instantie gehoopt had.

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken voor videokaart die niet werkt:
- GPU-componenten vallen voortijdig uit
- Incompatibele installatie van de videokaart
- Statische overbelasting tijdens het installeren van de videokaart
- Vuil of vocht op de videokaart
- Oververhitting door teveel vuil of vuil op koelcomponenten
- Grafische kaart gebruiken op games met incompatibele softwarestuurprogramma’s
Alhoewel de bovenstaande symptomen aangeven dat je videokaart stuk is, hoeft dit lang niet altijd zo te zijn. In veel gevallen kun je de schijf alsnog weer laten werken. Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om de videokaart te repareren voordat je een nieuwe koopt. Zo kun je eventuele kosten voor reparatie aan je videokaart voorkomen.
GPU is niet ingeschakeld
De eerste oplossing is vooral van toepassing op laptops. Het kan echter ook relevant zijn voor desktops zodra deze gebruik maakt van een CPU met geïntegreerde GPU. Veel laptops hebben een ingebouwde functie die, wanneer je ze loskoppelt van het stroom, automatisch de speciale GPU uitschakelt om de levensduur van de batterij te verlengen.

Bron: www.pqr.com
Het kan voorkomen dat deze functie blijft ingeschakeld, zelfs als je op het stroom bent aangesloten. Of je hebt hem zelf aangezet. In dit geval is het de bedoeling om de GPU weer in te schakelen, wat ik hieronder zal bespreken:
- Als je een NVIDIA GPU hebt ga je allereerst naar het NVIDIA-configuratiescherm.
- Klik onder ‘3D-instellingen beheren’ op het tabblad programma-instellingen.
- Navigeer vervolgens naar de game waarmee je problemen hebt.
- Navigeer daarna naar de vervolgkeuzelijst en in de dropdown ‘Selecteer de gewenste grafische processor’. Selecteer je High-performance NVIDIA-processor.
Sommige laptops bieden eigen software aan waarmee je de GPU met 1 klik op de knop aan- en uitzet. Bij veel laptops kan dit bijvoorbeeld via het configuratiescherm.
Mocht het inschakelen van je GPU nog steeds niet zijn gelukt, dan kun je dit ook via BIOS doen. Tijdens het opstarten van je pc druk je op F2 of F8. Er opent nu een menu waar je de GPU ook kunt inschakelen. De manier waarop je het BIOS-menu opent verschilt per soort computer. Zoek dit eventueel op indien nodig.
Problemen komen specifiek voor bij games
Het is mogelijk niet echt een probleem als je alleen tijdens het gamen problemen ervaart met je videokaart. De moderne GPU’s van tegenwoordig produceren 3D-graphics in 3 verschillende API’s: DirectX, OpenGL, en Vulkan. Bij de meeste games kun je de rendering-API kiezen door de geavanceerde grafische instellingen te gebruiken. Bepaalde GPU’s gaan niet goed samen met bepaalde instellingen. Zowel AMD- als Nvidia-GPU’s hebben vrij vaak grafische functies die specifiek zijn ontworpen voor de ene of andere kaart.
Het inschakelen van functies die niet voor je videokaart bedoelt zijn kan leiden tot problemen. Een goed voorbeeld is de Nvidia HairWorks voor The Witcher 3. Deze game werkte prima op de Nvidia-kaarten, maar niet op de AMD-kaarten. Het verpestte namelijk de framerate volledig.
Werk de stuurprogramma’s bij
Grafische kaartstuurprogramma’s kunnen voor problemen zorgen, zeker als ze verouderd zijn. Het spelen van moderne games loopt dan niet zo soepel. Een verouderde grafische kaart is veel kwetsbaarder voor nieuwe stuurprogramma’s. Als je de stuurprogramma’s al een tijdje niet hebt bijgewerkt, update ze dan via Nvidia, AMD of Intel. Heb je onlangs de stuurprogramma’s bijgewerkt, dan kun je ook proberen om ze terug te zetten naar een oudere versie.
Je stuurprogramma verwijderen
Het kan zijn dat je vrij recent bent geüpgraded van GPU en bent overgesprongen naar een ander merk. Denk aan het vervangen van een AMD GPU door een Nvidia GPU. In dit geval kun je het beste de vorige GPU-stuurprogramma’s verwijderen. Hiervoor zou je eventueel software van derden kunnen gebruiken, bijvoorbeeld Display Driver Uninstaller.
Download Display Disk Uninstaller op de officiële pagina en voer het uit voordat je je GPU verwisselt of het gewenste stuurprogramma installeert. Gebruik de software om sporen van bestaande beeldschermstuurprogramma’s te verwijderen en sluit daarna je computer af.
Laat je videokaart koelen
Het kan voorkomen dat je harde schijf oververhit is en daardoor problemen ondervindt. Dit is voornamelijk relevant als de fouten pas optreden na een tijdje. Controleer in dit geval de temperatuur van de videokaart. Je kunt oververhitting tegengaan door de grafische kaart te verwijderen en eventueel stof weg te halen.
Videokaart correct aansluiten
Het installeren van je videokaart moet uiteraard goed zijn gegaan. Ze worden in zogeheten PCI-slots geplaatst om efficiënt te kunnen werken. Zorg dat hij goed in de PCI-slot is geplaatst en dat hij stevig zit vastgeschroefd. Zorg er ook voor dat alle stroomaansluitingen die nodig zijn voor de werking goed in het apparaat zijn geklikt.

Controleer de videokabel
Als de kabel tussen je pc en videokaart niet goed werkt kan dit vreemde visuele effecten veroorzaken. Controleer ook of de videokabel aan beide kanten goed is aangesloten of vervang de kabel indien nodig.
Controleer de monitor
Visuele problemen hoeven lang niet altijd te liggen aan de videokaart zelf. Het kan natuurlijk ook aan de monitor liggen. Werkt geen van de bovenstaande opties, vervang dan de monitor of de grafische kaart om te kijken waar het probleem zit.
Vervang de videokaart
Tot slot heb je natuurlijk ook de optie om de videokaart te vervangen. Je zou eventueel een zeer goedkope videokaart kunnen gebruiken om te kijken of deze wel werkt. Zo weet je zeker of het wel aan de videokaart ligt of aan een ander onderdeel in je laptop of pc.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.