Waarom verbinden mijn Airpods niet

Waarom verbinden mijn Airpods niet?

Het verbinden van je Airpods is niet heel ingewikkeld, maar er kan altijd wat misgaan. Er zijn dan ook een hoop mensen die verbindingsproblemen ervaren met hun Airpods. In dit artikel lees je alle oplossingen die dit probleem kunnen oplossen. Zorg er allereerst voor dat je de Airpods op de juiste manier verbindt.

In het kort:

 1. Gebruik de juiste versie van iOS.
 2. Reset je Airpods.
 3. Start je mobiel opnieuw op.
 4. Zet bluetooth uit en weer aan.
 5. Houd je Airpods in de buurt van het apparaat.
 6. Controleer de batterij.
 7. Reset de netwerkinstellingen.
 8. Maak je Airpods schoon.
 9. Update je Airpods.

Je Airpods verbind je als volgt:

 1. Doe de opgeladen Airpods in de oplaadcase en houd het klepje open.
 2. Zorg dat bluetooth aanstaat op het apparaat waarmee je wil verbinden.
 3. Houd het knopje achterop je Airpods ingedrukt totdat het statuslampje wit knippert.
 4. Ga naar de bluetoothinstellingen en selecteer je Airpods.

Het is dus belangrijk dat je Airpods zijn opgeladen en het klepje van de oplaadcase open is. Zonder dat je bluetooth aan staat wordt draadloos verbinding maken ook lastig. Hoe je je bluetooth aanzet verschilt per apparaat. Meestal zet je deze aan door naar de bluetoothinstellingen te gaan van je telefoon, tablet of computer. Houd tot slot het knopje achterop de Airpods lang genoeg ingedrukt, anders staat hij niet in de pairing modus.

Let op: het stappenplan hierboven geldt voor de Airpods en Airpods Pro. De Airpods Max beschikt over een knop op het rechter oortje. Dit is de Noise Control knop. Houd deze ingedrukt totdat hij in de pairing modus staat.

Apple AirPods 2

Apple AirPods 2

Van plan om Airpods te halen? Dit zijn de nieuwste Airpods van Apple. Deze wordt meegeleverd met de reguliere oplaadcase.

Gebruik de juiste versie van iOS

We hebben het net gehad over de basis dingen waar je op moet letten. Maar zelfs als je alle bovenstaande stappen volgt is verbinden niet altijd mogelijk. Dit kan worden veroorzaakt door een verouderde versie van iOS. Hier is uiteraard alleen sprake van als je je Airpods probeert te verbinden met een iOS-apparaat.

Om je Airpods te kunnen gebruiken op je iPhone of iPad is het belangrijk dat ze voldoen aan de minimale systeemvereisten. Gebruik je de eerste generatie Airpods, dan is het belangrijk dat je iOS 10 of later gebruikt. Voor de tweede generatie Airpods gebruik je iOS 12.2 of later. Het is dus belangrijk om te controleren op nieuwe updates en om deze te installeren indien nodig.

 1. Open de instellingen op je iPad of iPhone.
 2. Ga naar Algemeen > Software-update.
 3. Hier kun je zien welke software je gebruikt en of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Indien er nieuwe versies beschikbaar zijn, update deze dan.
iphone instellingen algemeen
software update controleren iphone instellingen
huidige ios versie iphone menu instellingen

Reset je Airpods

Wat voor probleem je ook hebt, resetten lost veel problemen met elektrische apparaten op. Let erop dat je na het resetten je Airpods weer opnieuw moet koppelen aan het desbetreffende apparaat. Volg de onderstaande stappen om je Airpods te resetten:

 1. Begin allereerst met het unpairing proces. Op je iPhone of iPad open je de instellingen. Ga in de instellingen naar ‘bluetooth’. Je bent nu in de bluetoothinstellingen waar je alle bluetoothapparaten kunt vinden. Als het goed is staan je Airpods hier ook bij als apparaat dat niet is verbonden. Tik op het i’tje ernaast en selecteer ‘apparaat vergeten’.
 2. Stop daarna de Airpods in de oplaadcase en doe het klepje dicht. Wacht ongeveer 30 seconden en doe het klepje daarna weer open.
 3. Koppel je Airpods vervolgens weer opnieuw aan het apparaat. Doe dit door de Airpods in de pairing modus te zetten. Hiervoor kun je de knop achterop de oplaadcase ingedrukt houden. Houd dit knopje ingedrukt totdat het statuslampje wit gaat knipperen.
 4. Als het goed is verschijnt het apparaat nu opnieuw in de lijst van bluetoothapparaten op je telefoon of tablet. Probeer nog een keer de Apple oortjes te verbinden.

Bekijk eventueel de video hieronder als de stappen niet duidelijk genoeg zijn. 

Start je mobiel opnieuw op

Ook hiermee geef je je apparaat een soort reset. Het opnieuw opstarten helpt dan ook tegen veel uiteenlopende problemen. Hoe je je telefoon of tablet opnieuw opstart verschilt uiteraard per model. iPhones zonder gezichtsherkenning kan je meestal uitzetten door de aan-/uitknop ingedrukt te houden. iPhones met gezichtsherkenning zet je meestal uit door 1 van de volumeknoppen + de knop aan de zijkant ingedrukt te houden.

Nadat je de knop(pen) hebt ingedrukt verschijnt er een optie om je telefoon uit te schakelen. Gebruik hiervoor de slider die in beeld is gekomen. Zet je telefoon daarna weer aan en probeer nogmaals verbinding te maken met je Airpods.

opnieuw opstarten iphone functie

Zet bluetooth uit en weer aan

Dit is een heel eenvoudige oplossing, maar zeker de moeite waard om te proberen. Je lost hier kleine verbindingsproblemen eenvoudig mee op. Ga naar de instellingen van het apparaat waarmee je je Airpods wil verbinden.

Zoek vervolgens naar de bluetoothinstellingen en open deze. Hier zie je als het goed is een optie om de bluetooth aan of uit te zetten. Staat deze uit, dan is dit zeer zeker de oorzaak van het verbindingsprobleem. Staat je bluetooth al ingeschakeld, zet deze dan uit. Wacht even en schakel de bluetooth vervolgens weer in. Nadat je het weer aan hebt gezet kan je opnieuw verbinding maken met de Airpods.

Houd je Airpods in de buurt van het apparaat

Met welk apparaat je ook verbinding probeert te maken, het is altijd belangrijk dat je je Airpods in de buurt houdt. Zorg dus dat je je Airpods naast je iPhone of iPad legt als je het verbindingsproces doorloopt. Dit heeft te maken met het feit dat je bluetooth gebruikt om je Airpods te verbinden. Bluetooth heeft nu eenmaal niet zoveel bereik.

Ook als je succesvol verbinding hebt gemaakt is het belangrijk om rekening te houden met de afstand. Je zult merken dat de geluidskwaliteit van je Airpods daalt zodra je verder van het verbonden apparaat vandaan bent.

Controleer de batterij

Eerder dit artikel heb ik al aangegeven dat je Airpods opgeladen moeten zijn. Als dit niet het geval is kan je ook geen verbinding maken met andere apparaten. Ook Airpods die bijna leeg zijn kunnen niet altijd gekoppeld worden. Je zult ze dus op de goede manier moeten opladen. De beste oplaadmethode is om de Airpods eerst in de oplaadcase te stoppen. Laad de oplaadcase vervolgens op met de bijbehorende lightningkabel. Sluit de lightningkabel aan op een USB-poort of stopcontact. Je Airpods zijn volledig opgeladen zodra het statuslampje groen brandt.  

Reset de netwerkinstellingen

We hebben tot nu toe veel dingen al gereset en opnieuw opgestart, maar nog niet de netwerkinstellingen. Als je iPhone verbindt met bluetooth of wifi, dan onthoudt deze hoe je verbinding maakt. Als iets binnen dat proces verandert, dan kan dat leiden tot verbindingsproblemen.

Software problemen en problemen met je netwerkinstellingen zijn best lastig te traceren. In plaats van de exacte oorzaak te achterhalen kan je het ook resetten. De vraag is echter: hoe reset je je netwerkinstellingen?

 1. Open de instellingen op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar ‘Algemeen’.
 3. Scrol helemaal naar beneden en tik op ‘Zet over of stel iPhone opnieuw in’.
 4. Selecteer vervolgen ‘Stel opnieuw in’.
 5. Er verschijnt nu een vervolgkeuzemenu waarin je ‘Herstel netwerkinstellingen’ kunt selecteren.
 6. Voer je wachtwoord in indien hier naar wordt gevraagd.
 7. Je iPhone al nu uitgaan, resetten en zichzelf weer inschakelen zodra het proces is voltooid.
iphone instellingen algemeen
iphone opnieuw instellen instellingen
iphone stel opnieuw in menu instellingen
herstel netwerkinstellingen iphone instellingen

Je hebt verder ook nog de mogelijkheid om alle instellingen opnieuw in te stellen. Deze optie bevindt zich in hetzelfde vervolgkeuzemenu als hierboven. Je selecteert echter ‘Herstel alle instellingen’. Veel problemen met je iPhone worden veroorzaakt door instellingen die niet goed zijn ingesteld. Het resetten van je iPhone lost niet alle softwareproblemen op, maar je kan er ver mee komen.

Maak je Airpods schoon

Vuil in de oplaadcase kan ook tot hardware problemen leiden. Ook stof in de case van je Airpods komt de functionaliteit niet ten goede. Vuil en stof kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je Airpods niet goed opladen. Hierdoor kan je ze mogelijk niet koppelen met andere apparaten. Als je geen knipperend lampje ziet kan het zijn dat de elektrische aansluitingen geen contact maken. Het gaat hierbij om de oplaadpunten aan de binnenkant van de case. 

Maak de oplaadcase van je Airpods op de volgende manier schoon:

 1. Pak een zachte, pluisvrije doek. Denk hierbij aan een microvezeldoekje of iets in die richting. Gebruik geen tissues of andere doeken die kunnen breken en in het apparaat blijven zitten.
 2. Veeg voorzichtig de Airpods en de case van de Airpods schoon.
 3. Gebruik indien nodig een wattenstaafje.

Update je Airpods

Tot slot is het mogelijk om je Airpods handmatig te updaten. Het zijn immers technologische apparaten die bijgewerkt moeten worden. Meestal worden Airpods automatisch bijgewerkt via bluetooth, maar dit is niet altijd het geval. Ze updaten zichzelf ook als ze in de oplaadcase zitten dichtbij je iPhone.

Het kan dus voorkomen dat ze niet automatisch updaten. In dit geval kan je het handmatig doen:

 1. Stop de Airpods in de oplaadcase.
 2. Sluit de oplaadcase aan op het stroom zodat je zeker weet dat ze worden opgeladen. Het bijwerken kan zomaar 30 minuten in beslag nemen.
 3. Plaats de case met Airpods naast het apparaat waarmee je wil verbinden. Zorg ervoor dat dit apparaat toegang heeft tot een internetverbinding.

In de video hieronder worden enkele oplossingen in dit artikel duidelijk gedemonstreerd. Bekijk de video als je precies wil zien hoe je het verbindingsprobleem kunt oplossen.

Naast een mislukte verbinding zijn er ook veel mensen die problemen hebben de microfoon van hun Airpods.

Scroll naar boven