Wat betekenen de lampjes op mijn Sonos?

Wat betekenen de lampjes op mijn Sonos?

Er zijn momenten waarop je Sonos apparaat je iets probeert te vertellen. Dit doet hij met behulp van de statuslampjes rondom het apparaat. Een Sonos heeft verschillende lampjes die elk hun eigen betekenis hebben. Om de taal van je Sonos te spreken moet je eerst weten wat de lampjes betekenen. Iets wat in dit artikel uitgebreid wordt besproken.

In het kort:

 1. Groen: je Sonos staat op de mute stand.
 2. Oranje: het installatieproces kon niet voltooid worden.
 3. Wit: Sonos is verbonden en klaar voor gebruik.
 4. Rood: Sonos installatie is mislukt.
 5. Blauw: de Sonos Move is succesvol verbonden.
 6. Brandt geen lampje: je Sonos krijgt geen stroom.

Let op: wat de lampjes exact betekenen kan verschillen per soort model. Over het algemeen komen de betekenissen echter met elkaar overeen. Het lampje waarover in dit artikel wordt gesproken is het statuslampje. Deze bevindt zich meestal aan de voor- of bovenkant van het apparaat in de buurt va knoppen.

Is er iets mis je met je Sonos-product? Lees dan wat je moet doen als je Sonos niet meer werkt.

Sonos lampje brandt groen

Als het groene lampje stabiel is dan betekent dit dat de Sonos op de mute stand staat. De Sonos speelt op dat moment wel, maar je zult merken dat je geen geluid hoort. Wil je het geluid weer horen, dan hoef je enkel de fysieke knop op de Sonos in te drukken. Ook kun je het volume hoger zetten door de Sonos app te gebruiken. Je kunt ook de spraakfunctie eventueel gebruiken om het geluid weer harder te zetten.

Sonos lampje knippert langzaam groen

Als het Sonos lampje groen is en knippert kan dit verschillende betekenissen hebben. Het volgende kan dan aan de hand zijn:

 • Het groene lampje knippert langzaam.
 • Het groene lampje knippert snel of onregelmatig.

Een langzaam knipperend lampje op je surroundspeakers betekent dat je ze via de Sonos app hebt uitgeschakeld. Om ze in te schakelen open je de instellingen in de Sonos app. Ga naar ‘Systeem’, kies jouw home cinema-product en selecteer ‘Surroundaudio’. Schakel hier de surround-optie weer in.

Sonos lampje knippert snel groen

In de meeste gevallen is je Sonos product ingeschakeld en klaar om geïnstalleerd te worden. Het kan ook betekenen dat je Sonos net is gereset en klaar is om geïnstalleerd te worden.

Als je een Sonos hebt aangeschaft en geïnstalleerd dan zal het groene lampje zelden snel of onregelmatig knipperen. Als het onregelmatig of snel gaat knipperen betekent dit dat er iets aan de hand kan zijn met de Sonos. Het volgende kan dan aan de hand zijn:

De Sonos zou ook defect kunnen zijn. Als de reset dan niet werkt kun je eerst proberen de stroom er 5 minuten af te halen. Plug de Sonos dan opnieuw in en probeer een nieuwe reset. Als dat niet werkt dan heb je waarschijnlijk te maken met een defecte Sonos.

Sonos lampje brandt oranje

Over het algemeen betekent dit dat je Sonos het installatieproces niet kon voltooien. Het opnieuw opstarten van het apparaat kan dit probleem oplossen.

Het kan ook betekenen dat je Sonos te warm wordt. Wanneer dit gebeurt kan je het beste de stekker uit het apparaat trekken. Na 5 minuten kun je de stekker weer in het stopcontact steken. Wacht totdat de Sonos weer is opgestart en is verbonden met het netwerk. Het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Mocht het probleem aanhouden, neem dan contact op met de support service van Sonos.

Sonos lampje knippert oranje

Een knipperend oranje lampje kan verschillende oorzaken hebben. Als het lampje meerdere keren oranje knippert weet de Sonos niet wat die af moet spelen. Er staat dan niets in de afspeelwachtrij of er is voorheen niets afgespeeld. Er is bijvoorbeeld geen afspeellijst aanwezig in de wachtrij. Selecteer in dit geval in de Sonos app een liedje of afspeellijst.  

Sonos lampje knippert oranje en wit

Wanneer je de Sonos installeert kan die ook oranje knipperen. De Sonos speaker laat je dan weten dat die bezig is om een verbinding te maken. Als die oranje knippert tijdens een installatie, trek dan de stekker er niet uit. Als je merkt dat het lampje oranje & wit knippert dan is het geen probleem. Dit betekent dat het apparaat wordt bijgewerkt met nieuwe software. Gewoon even geduld hebben en de speaker is up-to-date.

Sonos lampje brandt wit

Met een wit lampje weet je dat de Sonos goed is verbonden. Je Sonos speaker is ingesteld, verbonden met een netwerk en klaar voor gebruik. Zolang het witte lampje brandt en je verbonden bent zie je de Sonos terug in de Sonos app.

Vind je de speaker niet terug in de Sonos App? Je smartphone heeft dan geen verbinding met de Sonos speaker. Waarschijnlijk zit je speaker niet op hetzelfde wifi-netwerk. Je kunt het probleem verhelpen door te schakelen naar hetzelfde wifi-netwerk.

Sonos lampje knippert wit

Zodra je het Sonos-product aansluit op een stopcontact knippert er een wit lampje. De Sonos speaker gaat nu verbinding maken met een wifinetwerk. Wanneer je Sonos weer verbinding heeft gemaakt gaat het witte lampje weer stabiel branden. Zoals ik net al heb besproken betekent dit dat je Sonos klaar is voor gebruik.  

Sonos lampje knippert rood

Een rood knipperend lampje op jouw Sonos betekent een mislukte installatie. Het lampje begint rood te knipperen zodra het apparaat niet binnen 30 minuten na het inschakelen is ingesteld. Het lampje gaat alleen rood knipperen wanneer het apparaat is gereset en niet volledig is ingesteld. Soms kan het gebeuren dat een Sonos per ongeluk is gereset.

Sonos lampje knippert rood

Het Sonos lampje kan ook rood en wit knipperen. Als dit gebeurt is je Sonos-product niet geüpdatet. In de meeste gevallen gaat het hier om een update die niet correct is uitgevoerd. Je kunt dan de volgende 2 dingen proberen:

 1. Ga naar instellingen > Kamer en controleer of er beschikbare updates zijn. Lukt het niet zover te komen omdat jouw Sonos niet zichtbaar is in de Sonos app, start dan je Sonos opnieuw op.
 2. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht 2 minuten. Sluit daarna de Sonos weer aan op het stroom. Na zo’n soft reset is je Sonos weer bijgewerkt en zou het lampje moeten stoppen met knipperen.

Sonos lampje brandt blauw

Een blauw lampje vind je alleen op de Sonos Move. Wanneer je de Sonos Move hebt en je ziet dat het lampje een blauwe indicatie geeft, dan betekent dit dat het apparaat met succes is gekoppeld. De Sonos speaker is dan klaar voor gebruik en je kunt genieten van het geluid. Ook na het verbreken van de bluetoothverbinding blijft het lampje blauw branden.

Sonos lampje knippert blauw

Ook een knipperend blauw lampje tref je alleen aan bij de Sonos Move hebt aangeschaft. Wanneer dit lampje gaat blauw knipperen staat de Sonos Move in de pairing modus. In deze modus gaat je Sonos opzoek naar andere bluetoothapparaten waarmee het verbinding kan maken. Dit kan bijvoorbeeld je telefoon, laptop of tv zijn. 

Sonos lampje brandt niet

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het statuslampje op je Sonos helemaal niet brandt. In dit geval is het zeer waarschijnlijk dat je Sonos geen stroom krijgt. Controleer daarom eerst of de stroomkabel wel goed zit aangesloten. Probeer de stroomkabel eventueel op een ander stopcontact. Een draagbare Sonos speaker kan je het beste weer aan de lader leggen. Gebruik vervolgens de aan-/uitknop om het apparaat in te schakelen.

Het statuslampje kan je overigens ook zelf uitschakelen via de Sonos app. Mogelijk heb je dit in het verleden gedaan waardoor er nu geen lampje brandt. Houd er rekening mee dat het ledlampje standaard uitstaat op de Sonos Arc  en Arc SL. Zet het ledlampje als volgt weer aan:

 1. Open de Sonos app op je Android of iOS app.
 2. Ga naar instellingen > Systeem > selecteer de naam van je product.
 3. Onder ‘Hardware’ kan je het ‘Satuslicht’ aan of uitzetten.

Betekenis batterijlampje

Ik heb nu alleen nog maar het statuslampje besproken. Sonos speakers hebben echter ook nog een batterijlampje. Deze geeft, je raadt het niet, de status van de batterij weer.

Lampje knippert rood: dit betekent dat een draagbaar Sonos-apparaat last heeft van een storing. In dit geval raadt Sonos zelf aan om contact met ze op te nemen.
Lampje brandt oranje: je Sonos-product wordt opgeladen. Nadat je Sonos hebt aangesloten op het stroom brandt dit lampje voor ongeveer 10 seconden. Na die 10 seconden stopt het oranje lampje met branden, maar gaat het blijft het apparaat wel opladen.
Lampje knippert oranje: een knipperend oranje lampje betekent dat je minder dan 15% van je batterij over hebt.

Scroll naar boven