Wat betekenen de lampjes van mijn KPN Experia Box

Wat betekenen de lampjes van mijn KPN Experia Box?

Hoe of in welke kleur het lampje brandt zegt veel over de status van je modem. Zo kan je zien wat er gebeurt, of alles goed werkt en of er eventuele problemen zijn. Let erop dat de betekenis van de lampjes kunnen verschillen per soort model. Echter komt het bij alle KPN modems ongeveer op hetzelfde neer.

In het kort:

  1. Lampje is groen: iets werkt en en er zijn geen problemen.
  2. Lampje is rood: er is een probleem en er is iets niet gelukt.
  3. Lampje is oranje: je Experia Box is opzoek naar iets, zoals je IP-adres of een apparaat.
  4. Lampje knippert: er is iets bezig (behalve bij het lampje ‘Internet’).

Heb je problemen met je KPN Experia Box? Lees dan wat je moet doen als je KPN Experia Box geen internet heeft.

Als je goed zoekt kan je op de site van KPN lezen wat de lampjes van elke Experia Box betekenen.

  1. Experia Box v10A
  2. Experia Box v10 
  3. Experia Box v9 
  4. Experia Box v8 

Sommige lampjes zijn tegelijkertijd ook knoppen op de modem. Ook knopjes die licht geven worden besproken in dit artikel. Lees meer over de betekenis van modem lampjes.

Wat betekenen de lampjes op je Experia Box?

Hieronder bespreek ik alle lampjes waarover bijna alle Experia Boxen beschikken. De betekenis is bij vrijwel alle modellen hetzelfde. Het kan echter zijn dat jouw specifieke model niet alle onderstaande statuslampjes gebruikt. Deze lampjes worden wel gebruikt op andere modellen en zijn niet interessant voor jou. Bovenaan deze pagina zie je de 4 nieuwste modellen staan.

Over het algemeen hebben de v10, v9 en v8 ongeveer dezelfde lichtjes. De Experia Box v10A daarentegen niet en heeft slechts 2 lampjes. In de tabel hieronder vind je welke lampjes je vindt op welk model:

KPN Experia v10AKPN Experia v10KPN Experia v10, v9 en v8
DSL/InternetPowerPower
Lampje/knopWirelessWireless
 ServicesVoice
 InternetBroadband
 WPSInternet
 ECOTV
  Upgrade
  WPS
  ECO

Power: de meeste Experia modellen beschikken over een powerlampje. Dit geeft aan of je modem stroom krijgt en correct is aangesloten op het elektriciteitsnet. Het lampje kan groen, rood en soms blauw branden. Wat dit precies betekent lees je in de tabel hieronder:

KleurBetekenis
GroenAls het lampje groen brandt krijgt de Experia Box stroom en is hij correct aangesloten op het elektriciteitsnet.

Rood

Er is mogelijk iets defect of niet goed aangesloten.

Blauw

Sommige Experia modellen kunnen ook een blauw powerlampje hebben. Dit betekent dat het apparaat wordt geüpdatet.

Wireless: dit lampje geeft de status aan van het draadloze netwerk. Het lampje kan groen branden of uitstaan. Als het Wireless lampje groen brandt kan je gebruik maken van het draadloze internet (WiFi). Als het goed is brandt dit lampje altijd groen als je gebruik maakt van het internet. Brandt het lampje niet terwijl je wel een wifi-verbinding hebt, dan is dit een signaal dat je modem mogelijk kapot gaat.

Voice: net zoals het wireless lampje kan deze groen branden of uitstaan. Zodra het lampje groen brandt ben je correct geregistreerd op het KPN telefonieplatform. Hij gaat pas groen branden als het geactiveerd is. Let erop dat dit lampje niet op elke Experia Box te vinden is.

Broadband: het doel van een modem is om de informatie van je internetprovider (in dit geval KPN) te converteren naar en digitaal signaal. Dit digitale signaal kan worden gebruikt door apparaten in je hele huis. Je router zorgt er vervolgens voor dat dit signaal door de ruimte wordt verspreid. Als het broadband lampje groen brandt, dan geeft dit aan dat dit proces goed verloopt. Niet alle Experia modellen gebruiken dit statuslampje.

Internet: dit is een lampje dat vaak knippert of onregelmatig groen brandt. Hierdoor lijkt het alsof er iets mis is, maar dit is hartstikke normaal. Als dit lampje groen brandt of knippert heb je een internetverbinding voor je KPN Internet Abonnement. Het geeft aan dat er dataverkeer is over de verbinding. Dataverkeer is onregelmatig waardoor het lampje knippert. Rood geeft aan dat hij zoekt naar een internetverbinding, maar dat deze internetverbinding niet is gelukt.   

TV: dit lampje geeft de status aan van je tv-ontvanger. Hij gaat groen branden zodra de tv-ontvanger is aangesloten op de Experia Box. Je tv-ontvanger staat aan of staat op stand-by. Zoals je in de tabel bovenaan dit artikel kunt zien heeft niet elke Experia Box dit lampje.

Upgrade: dit spreekt eigenlijk voor zich. Dit lampje staat uit of brandt continu blauw. Als het lampje blauw brand is je Experia Box aan het upgraden. Dit betekent dat er automatisch onderhoud wordt gepleegd op de Experia Box. Deze software upgrade wordt uitgevoerd om je diensten correct/beter te laten werken. Schakel je modem niet uit zolang dit lampje blauw brandt.

WPS: met WPS kun je veilig apparaten aan je beveiligde draadloze netwerk toevoegen, zonder dat je een gecodeerde beveiligingssleutel moet invoeren. Het lampje kan groen, oranje en blauw branden, zoals je in de tabel hieronder ziet:

KleurBetekenis
GroenAls dit lampje groen brandt wordt dit protocol met succes afgerond.

Oranje

Het WPS-lampje kan ook oranje branden, wat betekent dat hij opzoek is naar een apparaat. Het kan ook zijn dat je modem verbinding aan het maken is met een draadloos apparaat.

Rood

Het WPS Protocol is niet gelukt als het lampje rood brandt. In dit geval moet je het opnieuw proberen.

ECO: de meeste Experia boxen hebben ook een energiezuinige stand waarin je ze kunt zetten. In dit geval brandt het lampje blauw. Zodra je modem in de energiezuinige stand staat wordt er geen draadloos internet signaal uitgezonden. De functie van de USB-poort wordt overigens ook uitgeschakeld. Dit is bijvoorbeeld handig om in te schakelen in de nacht.

Zoals ik al eerder zei gebruiken niet alle Experia boxen dezelfde lampjes. De KPN Experia Box v10A gebruikt bijvoorbeeld maar 2 lampjes, die ik hieronder ga bespreken. Deze worden niet ondersteunt door de andere Experia Boxen.

DSL/internet lampje: je herkent alle lampjes aan het label wat erbij staat. Dit lampje wordt aangegeven met ‘DSL/internet’. Let op: je vindt dit lampje op de Experia Box v10, maar lang niet op alle Experia modellen. Het lampje geeft aan of het apparaat goed is aangesloten en of alles werkt. Bekijk de tabel hieronder voor de verschillende situaties:

KleurBetekenis

Uit

Je Experia Box staat uit

Brandt groen

Je modem is klaar om te gebruiken

Knippert groen

Er wordt een software-update uitgevoerd
Knippert blauwDe xDSL Training wordt opgestart
Brandt blauwDe DSL Show Time wordt opgestart
Brandt roodJe modem probeert op te starten maar dat lukt niet. Internet is niet actief of er kan geen IP-adres opgehaald worden.
Brandt oranjeIP-adres wordt opgehaald

Het knipperen en de kleur van het lampje geven dus beide iets aan.

Knop/lampje: aan de zijkant van de Experia Box v10A zit een knop met een lampje. Ook dit lampje geeft een hoop aan. Het lampje kan rood of blauw branden, maar ook knipperen.

KleurBetekenis

Uit

WiFi staat uit.

Brandt rood

WiFi staat in een onveilige modus.

Brandt blauw

Dit betekent dat je WiFi aanstaat en je thuisnetwerk is opgezet met een WPA beveiligde verbinding.
Knippert blauwEr is sprake van gegevensoverdracht binnen je netwerk.
Brandt blauw en knippert roodJe WPS is actief en je kan je Experia Box nu koppelen met je laptop, tablet of smartphone.

Welke lampjes moeten branden op je Experia Box?

Voor de meeste Experia Boxen geldt dat de lampjes ‘Power’, ‘Internet’, ‘Wireless’ en ‘Services’ groen branden. Als dit het geval is zou alles goed moeten werken. Je kan je Experia Box nu gebruiken zoals het hoort. Kijk er niet van op als je ziet dat het lampje ‘Internet’ groen knippert. Dit geeft aan dat er dataverkeer is over de verbinding. Dataverkeer heeft nu eenmaal een onregelmatig karakter, waardoor het lampje zeer waarschijnlijk knippert.

Scroll naar boven