Mocht je je harde schijf voor wat voor reden dan ook niet meer gebruiken, gooi deze dan niet meteen weg. Je kunt je oude harde schijf op genoeg verschillende manieren gebruiken. Hieronder zet ik verschillende ideeën voor je onder elkaar. Verder wordt ingegaan op het uitlezen, verwijderen, vernietigen en klonen van de harde schijf.

In het kort:
- Gebruik je oude interne harde schijf als externe harde schijf.
- Bouw een NAS-box met een oude harde schijf.
- Repareer je harde schijf.
- Lees je oude harde schijf uit.
- Verwijder of vernietig je harde schijf.
- Kloon je harde schijf.
Tijd voor een nieuwe harde schijf? Dit zijn goede opties:
Dit kun je doen met een oude harde schijf
Of je nu een SSD of HDD gebruikt maakt niet uit. Wat je er precies mee doet is afhankelijk van of de schijf werkt of niet. Hieronder vind je een paar creatieve ideeën voor een oude harde schijf:
- Een oude interne harde schijf die nog goed functioneert zou je kunnen gebruiken als externe harde schijf. Dit is vaak het geval voor als je je laptop wil upgraden of als je ruimte vrij wil maken. Meestal houd je dan een harde schijf over die nog goed werkt en kan blijven gebruiken.
- Bouw een NAS-box met een oude harde schijf. Als je een externe harde schijf hebt is het mogelijk een idee om er een Network Attached Storage mee te bouwen. Hiermee kun je vanuit elk apparaat dat is aangesloten op je wifi toegang krijgen tot de harde schijf. NAS zijn er op verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan een TerraMaster NAS-box waar je je schijf in kunt doen. Meer hierover kun je hier lezen: hoe sluit je een harde schijf aan?
- Harde schijf repareren. Misschien dat je je kapotte harde schijf kunt repareren. Het repareren of herstellen van je bestanden is op verschillende manieren mogelijk. Dit kun je zelf doen of laten doen door professionals. Je kunt hier meer lezen over het repareren van je harde schijf. Ben je bestanden kwijt en wil je je harde schijf herstellen, lees dan dit artikel: hoe herstel je een harde schijf?
Oude harde schijf uitlezen
Bij het uitlezen van je harde schijf probeer je je bestanden van je harde schijf te halen. Een goed idee als je van plan bent om je oude harde schijf te vervangen. Om je schijf uit te lezen moet je hem eerst aansluiten op je computer. Het uitlezen van je harde schijf kan op de volgende manieren:
- Sluit hem aan met een speciale USB-adapterkabel. Met deze adapter kun je een harde schijf direct aansluiten op je pc. Ze worden meestal geleverd met aansluitingen voor SATA-schijven. De meeste harde schijven van tegenwoordig gebruiken een SATA-verbinding. Nadat je de adapter via USB op je pc hebt aangesloten kun je deze inschakelen. De schijf wordt op je computer vervolgens gedetecteerd als USB-apparaat, waardoor je hem kunt openen en gebruiken.
- Hack een externe harde schijf. Het kan zijn dat je een externe harde schijf hebt liggen met USB-aansluiting. De externe harde schijf bestaat in feite uit een printplaat, SATA-connectoren om de schijf te dokken en een behuizing. Je zou de behuizing van je externe harde schijf kunnen openen en vervangen door de oude harde schijf. Sluit de externe schijf met de oude schijf erin aan op je laptop via de USB-aansluiting.
- Gebruik een USB-dockingstation voor schijfstations. Een andere manier waarop je bestanden van je harde schijf kunt halen is door een USB-dockingstation te gebruiken. Dit is een apparaat op je bureau en wordt aangesloten op de USB-poort van je computer. In het dockingstation zitten SATA-connectoren waarop de schijf kan worden aangesloten. Hierdoor bieden ze toegang tot de inhoud via USB. De meeste dockingstations bieden SATA-aansluitingen voor 3,5 inch en 2,5 inch schijven.
- Installeer je de schijf in je pc. Het is verder ook mogelijk om een harde schijf rechtstreeks aan te sluiten op het moederbord. Dit zou aan de hand van een kabel kunnen, maar de exacte stappen zijn afhankelijk van het type HDD-connector. Sluit de SATA-schijven bijvoorbeeld aan met een SATA-kabel, die de meeste harde schijven van tegenwoordig gebruiken. Is er geen poort compatibel met je schijf, gebruik dan een compacte adapter die klein genoeg is om in de pc-behuizing te passen.
Sluit het USB-uiteinde van de kabel aan op de computer. Je interne harde schijf met SATA-connectoren kan je aansluiten op de adapter.
Hoe kan ik een oude harde schijf uitlezen?
Heb je een kapotte harde schijf die gecrasht is of heb je bestanden per ongeluk verwijderd, lees dan eventueel dit artikel: hoe herstel je een harde schijf? Het kan ook voorkomen dat je professionele hulp moet inschakelen. Zij beschikken over speciale software en apparatuur om je harde schijf uit te lezen.
Oude harde schijf verwijderen
Als je een oude harde schijf hebt wil je hem mogelijk verwijderen uit je computer. In de stappen hieronder laat ik kort zien hoe je je harde schijf uit je computer kunt halen:
- Maak allereerst een back-up van je bestanden om je gegevens te behouden. Door je harde schijf te verwijderen verlies je geen bestanden, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn.
- Zet de computer uit en koppel hem los van alle kabels en randapparatuur. Je zal moeten sleutelen aan de binnenkant van de computer en dan kunnen draden in de weg zitten.
- Open vervolgens de computerkast. De manier waarop je je computer opent verschilt natuurlijk per model. Er kan een zijpaneel zitten die je opent met een schroevendraaier of een knop waarop je kunt drukken. In de gebruikershandleiding kun je vinden hoe je de behuizing van je computer kunt openen. Eenmaal de computerbehuizing geopend kan je de harde schijf zien zitten.
- Ga vervolgens na hoe de harde schijf is aangesloten op je computer. Op basis daarvan kun je zien hoe deze moet worden verwijderd en losgekoppeld.
- Meestal zit een harde schijf op een set rails naar de voorkant van de computerkast. Gebruik beide handen om de harde schijf voorzichtig naar buiten te schuiven.
- Verwijder de IDE-lintkabel. Dit is een breed, dun en meestal grijs lint dat van je moederbord naar je harde schijf loopt.
- Verwijder de stroomconnector Dit is een plastic, rechthoekige connector met 1 of 2 vergrendelingen.
- Haal de harde schijf uit de behuizing en bewaar deze eventueel in een antistatische zak. Harde schijven die uit een computer zijn verwijderd zijn erg gevoelig voor schade door vocht, stof en elektrische schokken. Je harde schijf in speciale zakjes bewaren kan beschadigingen zoveel mogelijk tegengaan.
Sluit het USB-uiteinde van de kabel aan op de computer. Je interne harde schijf met SATA-connectoren kan je aansluiten op de adapter.
Oude harde schijf vernietigen
Op je harde schijf zit vaak gevoelige informatie die je niet met anderen wil delen. Het simpelweg formatteren van je harde schijf niet genoeg om al je gegevens voor goed te wissen. Pas als je je gegevens overschrijft met andere bestanden zijn ze daadwerkelijk verwijderd. Voordat je hem weggooit is het daarom geen slecht idee om hem volledig van binnen te vernietigen. Om je harde schijf fysiek te vernietigen zal je hem eerst uit je computer moeten halen. Het verwijderen van je harde schijf uit je computer kan door de stappen hierboven te volgen.

Zodra je harde schijf uit je computer is gehaald kan je beginnen met erop te slaan. Door aan verschillende kanten te slaan kun je de harde schijf proberen te openen. Zodra de harde schijf is geopend zie je een zilveren schotel/disk. Probeer deze disk zo veel mogelijk te beschadigen door hem in te deuken en te bekrassen. Natuurlijk zijn er een stuk meer creatieve ideeën te verzinnen om de schijf kapot te maken. Denk aan het verbranden, in stukjes snijden of zagen van de schijf. Zorg er in ieder geval voor dat de zilveren schijf binnenin de behuizing goed is beschadigd.
Hieronder geef ik een gedetailleerd stappenplan van hoe je een harde schijf vernietigd:
- Draai de harde schijf om zodat je de printplaat kunt zien.
- Gebruik een Torx schroevendraaier om de printplaat los te draaien.
- Trek de bovenplaat eraf. Deze zul je waarschijnlijk moeten loswrikken met een schroevendraaier. Krijg je hem niet open, controleer dan of er geen groeven vastzitten. Meestal zit er nog een verborgen schroef onder het papieren label.
- Eenmaal open kun je beginnen met het verwijderen van de interne componenten. Je kunt vervolgens de schroevendraaier gebruiken om krassen toe te brengen aan de schotel/schijf.
In de video hieronder kun je zien hoe je een harde schijf stap voor stap verwijderd en vernietigd. Ze gebruiken een net wat andere methode dan ik hierboven heb beschreven, maar het helpt voor de beeldvorming.
Oude harde schijf klonen
Een back-up maken kan zeker geen kwaad, maar je kunt je bestanden ook overzetten. Bij het klonen van je harde schijf maak je een exacte kopie die je meteen kunt opstarten. Om je harde schijf te klonen moet je het volgende bij de hand hebben:
- Een laptop of desktop
- Een SATA/USB-adapter
- Een externe harde schijf
- Macrium Reflect Free
Hieronder zet ik de stappen onder elkaar die je moet volgen om je harde schijf te klonen.
- Stap 1 is om de harde schijf aan te sluiten op je computer. Dit kun je doen aan de hand van een SATA/USB-adapter. De adapter is voorzien van 2 usb-kabels. 1 daarvan is bedoelt voor de aansluiting op de computer en de ander voor de aansluiting op het stroom.
- Start het programma Macrium Reflect Free op. Bovenaan zie je de schijven van je computer staan. Selecteer de schijf die je wil klonen en selecteer de optie ‘Clone this disk’.
- Nadat je hier op hebt geklikt verschijnt er een nieuw scherm waarop je je nieuwe harde schijf kunt selecteren. Klik op ‘Select a disk to clone to’.
- Een harde schijf bestaat uit verschillende delen, die ook wel partities worden genoemd. In dit menu kun je bepalen welke partities je wil verwijderen en welke je wil klonen. Als je nieuwe harde schijf meer opslag heeft kun je de partities ook eventueel vergroten. Dit doe je door op de knop ‘Cloned Partition Properties’ te drukken. Druk om verder te gaan op ‘Next’.
- Neem de instellingen door die je nu in beeld ziet staan. Ben je tevreden, klik dan op ‘next’.

Het klonen van je harde schijf is voltooid! Alle partities die je hebt geselecteerd zijn nu gekloond en overgezet naar je nieuwe harde schijf.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.