Wat is de beste soundbar met radio

Wat is de beste soundbar met radio?

Een soundbar zorgt voor een beter geluid van je tv, maar wat als je de tv niet aan hebt staan? Een soundbar zonder je tv gebruiken is mogelijk. Zo kun je muziek afspelen op je soundbar. Een soundbar met radio tuner pikt het radiosignaal op uit de ether of een kabelaansluiting. Hoe dit allemaal precies werkt vind je in dit artikel.

De beste soundbars met radio:

Wat is de beste soundbar met radio?

Een soundbar hoeft niet over een ingebouwde radio te beschikken om radio af te spelen. Hier kun je bijvoorbeeld ook een app voor gebruiken. Later dit artikel kom ik hier nog op terug. Aangezien er vrij weinig (goede) soundbars met ingebouwde radio tuner op de markt zijn, ga ik hier verder niet op in. Je bent het beste uit als je een slimme soundbar kiest die je via wifi kunt verbinden met internetradio.

#1 Sonos Arc

De Sonos Arc is de beste soundbar met radio. Misschien dat je al eens eerder hebt gehoord van dit model. Het is een slimme soundbar die je kunt gebruiken met de Sonos S2 app. In de S2 app kun je de Sonos Radio en TuneIn vinden om radio af te spelen. Gebrui

k je liever geen app voor het afspelen van radio, gebruik dan Google Assistent. Hiermee kun je de soundbar middels spraak bedienen, zodat je zonder moeite de radio van je soundbar aan kunt zetten. Het nadeel is dat hij niet over bluetooth beschikt. Radio afspelen met bijvoorbeeld je mobiel via bluetooth is dus niet mogelijk. Alleen via de Sonos app kun je radio luisteren.

sonos-arc-soundbar-met-radio

#2 Denon DHT-S716H

In tegenstelling tot de Sonos Arc kan je deze soundbar zowel verbinden via wifi als bluetooth. Je kunt ook met deze soundbar via internet radio luisteren. Verder heeft hij een ingebouwde spraak assistent, oftewel Google Assistant. In plaats van de Sonos app gebruik je voor deze Denon soundbar de HEOS-app. Je kunt hem zowel downloaden voor iOS als Android. Via de app kun je via het internet verbinding maken met tal van radiozenders over de hele wereld. En vanwege zijn bluetoothfunctie kun je natuurlijk ook radio rechtstreeks van je telefoon naar je soundbar sturen.  

denon-dht-s716h-soundbar-met-radio_

#3 Sonos Beam Gen 2

Net zoals bij de Sonos Arc zit ook bij deze soundbar een wifi-functie. Gebruik eenvoudig de Sonos S2 app voor internetradio. Helaas zit er geen bluetooth op. De soundbar is ideaal voor als je iOS apparaten gebruikt. Met een iOS apparaat stel je het geluid af op de ruimte via TruePlay. Ook wordt AirPlay ondersteunt. Helemaal mooi dus als je een Apple telefoon of tablet gebruikt. Op het gebied van radio functies komt de Sonos Beam Gen 2 overeen met de Sonos Arc.

Heeft een soundbar een radio?

Ja, er zijn soundbars die beschikken over een ingebouwde radio. De meeste soundbars van tegenwoordig hebben echter geen ingebouwde radio.

Om los van de tv radio af te spelen kunnen soundbars beschikken over een ingebouwde radio tuner. Deze radio tuner pikt het radiosignaal op uit de ether of een kabelaansluiting. Er zijn soundbars die hiervoor een FM-ontvanger gebruiken. Voor een beter geluid kun je echter het beste DAB+ gebruiken. Het verschil tussen FM en DAB+ is dat FM een analoge en DAB+ een digitale radio is. Soundbars met een ingebouwde DAB+ radio zijn echter niet veel verkrijgbaar.

De kans dat ze over een ingebouwde FM tuner beschikken is ook vrij klein. In het verleden waren er soundbars met FM radio, maar die zijn grotendeels verdwenen. De soundbars met een FM radio die tegenwoordig nog worden verkocht zijn meestal van lagere kwaliteit. Dit komt omdat veel hiervan gemaakt is door minder goede merken of Chinese fabrikanten. Het zoeken van een radio met FM radio is dus een stuk moeilijker geworden.

soundbar radio functie

De meeste soundbars van tegenwoordig beschikken wel over internetradio. Internetradio zorgt ervoor dat je meer dan 20.000 radiozender over de hele wereld kunt beluisteren. Dit zijn vrijwel alle radiozenders van de hele wereld. Het voordeel is dus het ontzettend grote aanbod. Het nadeel van internetradio is echter het feit dat je een internetverbinding nodig hebt. Geen internetbereik betekent dus dat je geen radio kunt luisteren via je soundbar. Aangezien je je soundbar vaak thuis gebruikt kun je er echter van uitgaan dat hij altijd internetverbinding heeft.

Let op: FM radio zal binnenkort verdwijnen. Dit betekent dat je alleen nog via internet of DAB+ radio kunt luisteren. Wanneer het daadwerkelijk verdwijnt is niet zeker, maar het zal op den duur bijna niet meer gebruikt worden.

Hoe luister je radio via je soundbar?

Je soundbar hoeft niet over een ingebouwde radio te beschikken. Er zijn ook andere manieren waarop je radio kunt luisteren met je soundbar, zonder hiervoor je tv te gebruiken. Hieronder zet ik verschillende opties voor je onder elkaar.

Gebruik een aparte tuner

We hebben het eerder dit artikel gehad over soundbars met een ingebouwde radio tuner. In veel gevallen beschikken ze echter niet over zo’n FM of DAB+ tuner. Een aparte tuner op je soundbar aansluiten is dan een optie. Controleer of de aansluitingen van de tuner overeenkomen met die van je soundbar. Verder is het slim om even te controleren of niet alle aansluitingen van je soundbar al in gebruik zijn. Je hebt namelijk een vrije analoge of digitale aansluiting nodig. Let er tot slot op dat de soundbar staat ingesteld op de juiste ingang. 

Een tuner die je zou kunnen gebruiken is de Technisat Digitradio. De tuner beschikt over alle vormen van radio. Ik heb het dan over DAB+ FM en internet radio. Zo kun je DAB+ gebruiken voor de hoogste geluidskwaliteit of internet radio voor het grootste aanbod. Voor de rest kun je de tuner op afstand bedienen met behulp van een app. De tuner heeft nog een hele hoop andere functies, maar die zijn voor nu niet relevant. Kijk voor meer informatie bij beschrijving van het product.

Gebruik een slimme soundbar

Om internet radio te luisteren kun je een zogenaamde slimme soundbar gebruiken. Een slimme soundbar kun je verbinden met bijvoorbeeld wifi of bluetooth. Denk hierbij aan de soundbars van Sonos. Deze soundbars kun je bedienen met een app. In de Sonos app kan je vervolgens Sonos Radio gebruiken. Dit is een functie van Sonos die het mogelijk maakt om via internet radio te luisteren. Dit betekent dat je toegang hebt tot vrijwel alle radiozender van de wereld. Verder is het bij Sonos ook mogelijk om TuneIn te gebruiken in plaats van de Sonos Radio.

Soortgelijke functies zijn ook beschikbaar op andere soundbar merken. Denk hierbij aan LG, Yamaha en BlueSound. Het zijn allemaal soundbars die via een app te bedienen zijn. Hierbij is dus geen sprake van een ingebouwde radio. Je regelt het dus net zoals bij de tuner via een extern systeem.

Gebruik bluetooth

Net hebben we het gehad over radio via apps. Je kunt ook bluetoothverbinding maken met je soundbar. Door je soundbar (die bluetooth ondersteunt) te verbinden met je telefoon kan je ook radio afspelen. Je zult dan wel iets van radio op je telefoon moeten hebben. Hiervoor kun je een radio app downloaden of op internet zoeken naar de gewenste radiozender. Onthoud wel dat je soundbar moet beschikken over bluetooth, anders is een verbinding niet mogelijk.

radio bluetooth soundbar

Scroll naar boven