versterker met bluetooth gebruiken

Wat is een bluetooth versterker? – Hoe sluit je deze aan?

Een versterker kun je op verschillende manieren aansluiten op je geluidsinstallatie. Zo is het mogelijk om een versterker met bluetooth te gebruiken. Op die manier wordt het gebruik van bedrading zo veel mogelijk beperkt. Maar wat bedoelen we precies met een bluetooth versterker en hoe werkt het? Alles over versterkers met bluetooth komt aan bod.

In het kort:

Een bluetooth versterker is een versterker die je draadloos kan verbinden met bluetooth. Open de instellingen van de versterker en zet bluetooth aan. Selecteer de versterker in de bluetoothinstellingen van je telefoon en maak verbinding.

De beste Bluetooth versterkers:

Wat is een bluetooth versterker?

Een bluetooth versterker is een versterker die draadloos verbonden kan worden via een bluetoothverbinding. Hierdoor hoef je geen kabels meer te gebruiken en kan je je audioapparaat draadloos met je versterker koppelen.

Versterkers worden vaak samen met een geluidssysteem gebruikt. Zo kan het geluid van bijvoorbeeld een autoradio of een thuisbioscoop versterkt worden. Deze versterkt dan de elektronische apparaten. Het audiosysteem krijgt voldoende Watt, oftewel vermogen. Bij het afspelen van muziek op je platenspeler heb je bijvoorbeeld een versterker nodig. Het geluid zal hierdoor een stuk mooier klinken.

Vergeet niet dat een heleboel audioapparaten van tegenwoordig al beschikken over een ingebouwde versterker. Ook ingebouwde versterkers kunnen gebruik maken van bluetooth. De reden dat mensen kiezen voor een versterker met bluetooth is natuurlijk vanwege het gemak en de uitstraling. Hoe minder kabels je hoeft te gebruiken hoe beter. In eerste instantie werd bluetooth gezien als een optie met lage geluidskwaliteit. In de afgelopen jaren is dit echter enorm verbeterd en is de geluidskwaliteit via bluetooth helemaal zo slecht nog niet.

versterker met bluetooth

Uiteindelijk is het grootste voordeel van een bluetooth versterker de flexibiliteit die erbij komt kijken. Zolang je de kabels goed kunt wegwerken maken extra kabels niet zo heel veel uit, maar dat ligt voornamelijk aan de situatie. Een auto of boot zijn bijvoorbeeld compacte ruimtes waar het beperken van kabels erg handig kan zijn. Later in dit artikel ga ik verder in op de aansluiting van een versterker via bluetooth. Dan kom je erachter dat het vrij eenvoudige technologie betreft.

Hoe sluit je bluetooth aan op je versterker?

Bij het aansluiten van je versterker op bluetooth is het belangrijk dat zowel je versterker als het apparaat gebruik maakt van deze verbinding. Nu is het mogelijk om de audiobron aan te sluiten op de bluetooth van je versterker. Volg de onderstaande stappen om de bluetoothverbinding te gebruiken:

  1. Zet de versterker aan.
  2. Schakel bluetooth in. Het aanzetten van je bluetooth op je versterker kan vaak in de instellingen van het apparaat. Raadpleeg hiervoor eventueel de handleiding. Bij Sony kun je hiervoor naar ‘AMP MENU’ gaan > selecteer BT – BT POWER op het display schermpje > selecteer BT ON.
  3. Ga vervolgens naar de bluetoothinstellingen van je telefoon en ga opzoek naar de versterker.
  4. Zodra je de versterker bij de bluetoothapparaten ziet staan kun je hem selecteren en verbinden.

Hoe maak je je versterker bluetooth?

Lang niet alle versterkers beschikken over bluetooth. Gelukkig is er wel een mogelijkheid om de bluetoothfunctie op je telefoon te zetten. Zo kun je je versterker alsnog verbinden via bluetooth, terwijl deze functie hier niet is ingebouwd. Bluetooth toevoegen aan je versterker kan door een bluetoothadapter te gebruiken. Dit is een klein kastje dat je via een kabel aan je versterker verbindt. Hierdoor kan de versterker wel bluetoothsignalen ontvangen, bijvoorbeeld van je telefoon.

Het aansluiten van zo’n bluetoothadapter is niet zo erg moeilijk. De adapter wordt vaak via een aux of RCA kabel aangesloten op je versterker. Controleer dus voor het aansluiten of je versterker beschikt over deze aansluiting. De kans hierop is vrij groot.

logitech-bluetooth-audio-adapter-versterker-draadloos-maken

Logitech Bluetooth Audio Adapter

De bluetoothadapter die je kunt gebruiken is bijvoorbeeld de Logitech Bluetooth Audio Adapter. Hierbij wordt ook het draad geleverd waarmee je de adapter op de versterker kunt aansluiten.

Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om bluetooth op je versterker aan te sluiten via een adapter:

  1. Zorg ervoor dat je een versterker, een bluetooth adapter en een audiobron hebt die bluetooth ondersteunt.
  2. Sluit de bluetooth adapter aan op de versterker. Dit kan je doen door de meegeleverde RCA kabel (kabel met het witte en rode uiteinde) te gebruiken. Sluit het witte en rode uiteinde aan op de adapter. Stop het andere witte en rode uiteinde in de versterker.
  3. Schakel de bluetooth in op de bluetoothadapter. De knop in het midden van de adapter kun je indrukken om hem in de koppelingsmodus te zetten.
  4. Zet de versterker aan.
  5. Ga naar de bluetoothinstellingen van je telefoon en zoek de bluetoothadapter waarmee je wil verbinden.
  6. Selecteer de bluetoothadapter zodra je hem ziet.

In de video hieronder wordt deze aansluiting duidelijk geïllustreerd.

Wat is een goede bluetooth versterker?

Hoe duur je versterker ook is, ze beschikken niet allemaal over bluetooth. Vandaar dat ik de beste bluetooth versterkers voor je heb uitgezocht. Hieronder bespreek ik 2 modellen die je rechtsreeks kunt verbinden met bluetooth.

#1 Cambridge Audio CXA81

Dit is een erg moderne versterker met erg moderne aansluitingen. Het voordeel is dat je hem naast bluetooth ook via USB op je laptop kunt aansluiten. Het nadeel is dat hij niet beschikt over een phono-ingang. Een phono-ingang wordt gebruikt om bijvoorbeeld je platenspeler op je versterker aan te sluiten. Alhoewel steeds meer platenspelers nu ook, net zoals versterkers, over bluetooth beschikken. Al om al een ontzettend goede versterker die je draadloos een krachtig geluid kan geven. 

CAMBRIDGE AUDIO CXA81 versterker met bluetooth

#2 Denon RCD-N11

Dit is een erg compacte versterker die je op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken, bijvoorbeeld met bluetooth. Zo beschikt hij ook over een ingebouwde radio. Hij zit weer in een andere prijsklasse dan de Cambridge Audio CXA81. Desalniettemin een goede optie met veel aansluitmogelijkheden aan de achterkant. Let erop dat dit geen AV receiver is, maar slechts een versterker. Voor een hele surround geluidsopstelling is hij dus niet geschikt.

Denon RCD-N11DAB versterker met bluetooth

Scroll naar boven