Wat is een oude Nintendo console waard

Wat is een oude Nintendo console waard?

Nintendo consoles zijn al een lange tijd enorm populair over de hele wereld. Er zijn dan ook een hele hoop mensen mee opgegroeid. De kans is dus aanwezig dat je ergens op zolder nog een oud Nintendo console hebt liggen. Alhoewel sommige consoles al tientallen jaren oud zijn, leveren ze alsnog een zakcentje op. Sterker nog, de verkoop van oude (Nintendo) consoles is een actieve markt.

In het kort:

De gemiddelde retro Nintendo console is tussen de 50 en 100 euro waard. Dit is afhankelijk van het model, de conditie en in hoeverre de set compleet is.

Nintendo Switch Console

Nintendo Switch Console

Tijd voor een nieuwe Nintendo console? Bekijk de huidige prijs van de Nintendo Switch.

Wat beïnvloedt de waarde van je oude Nintendo console?

De waarde van je Nintendo console wordt bepaalt door 3 belangrijke factoren. Hieronder zet ik de belangrijkste factoren voor je onder elkaar.

Het model: wat voor console je precies hebt is erg van invloed op de waarde van het desbetreffende Nintendo product. Nintendo heeft door de jaren heen verschillende speciale varianten van bepaalde consoles uitgebracht. Uiteraard zijn er hier minder van gemaakt, waardoor de vraag ernaar hoger is. Deze speciale varianten worden ook wel limited editions genoemd. Dit soort limited edition consoles worden later dit artikel nog besproken. Een ander kleurtje kan je console al een stuk meer waarde geven, zolang het maar een originele is van Nintendo.

De conditie: dit geldt natuurlijk voor alle spullen die je wil verkopen. Ook een 20 jaar oude console verkoop je sneller als hij nog in goede staat is. Maak de console indien nodig schoon zodat hij er weer zo nieuw mogelijk uitziet. Hoe minder zeldzaam je console is, hoe belangrijker het is dat hij in een goede staat verkeerd. Onderdelen die kapot zijn, ontbreken of zijn vervangen door iets niet origineels gaan ten koste van de totale waarde. Veel oude toestellen hebben last van vergeling dat wordt veroorzaakt door de zon. Dit kan je voorkomen door je console niet voor een lange tijd in de zon te houden.

Compleet: naast de conditie is het ook belangrijk dat alles compleet is. Je hoeft niet alle bijbehorende controllers en spellen te hebben, maar je wil wel dat alle onderdelen origineel van Nintendo zijn. Originele kabels die bij je oude Nintendo horen is dan wel weer een groot pluspunt. Naast je kabels is het ook mooi meegenomen als je de handleiding en de originele doos nog hebt bewaard. Een console + handleiding + kabels + doos levert het meeste op.

Accessoires zoals controllers en oude spellen leveren natuurlijk ook extra op, maar die kan je ook apart verkopen. Dit hoort niet per se bij de verkoop van het console zelf. Zo heb ik mijn Nintendo Gamecube console los gekocht en later alle spellen en controllers. 

nintendo waarde bepaling

Hoe bepaal je de waarde van je oude Nintendo console?

Uiteindelijk wordt de waarde bepaalt door de vraag en het aanbod. Het is dus maar de vraag wat de mensen ervoor geven. Populaire consoles zoals de Nintendo 64 en de Nintendo Gamecube worden nog veel verkocht en gekocht. Het is dus een vrije actieve markt waar nog veel in gehandeld wordt, onder andere door retro winkels. De beste manier om de waarde te achterhalen is door op tweedehands websites te kijken.

Op marktplaats staan bijvoorbeeld genoeg mensen die Nintendo consoles aanbieden. Kijk hoeveel zij ervoor vragen en bepaal op basis hiervan hoeveel jouw set waard is. Houd hierbij de 3 eerdergenoemde factoren in je achterhoofd, oftewel: het model, de conditie en of alles compleet is. Zo snap je waarom de ene Nintendo NES voor 100 euro wordt verkocht en de ander voor 50 euro. Je komt er waarschijnlijk al snel achter dat een Nintendo NES console voor veel meer wordt verkocht zodra er een doos bij zit.

Een grote kans dat je 1 van de onderstaande Nintendo consoles in bezit hebt:

 1. Nintendo 64
 2. Nintendo NES
 3. Nintendo Gamecube
 4. Nintendo Gameboy

Hoeveel zijn deze Nintendo consoles nu waard? Hieronder geef ik een korte beschrijving van de meest voorkomende Nintendo consoles. Later dit artikel ga ik ook verder in op de limited editions. Welke oude console je ook koopt, je hebt altijd 3 keuzes:

 1. Tweedehands: de meeste mensen verkopen en kopen de oude cosnoles online via tweedehands websites. Deze zijn meestal niet refurbished, maar kunnen alsnog in een goede staat zijn. Houd hierbij extra goed in de gaten of het console werkt en niet heel erg is vergeeld.
 2. Refurbished: Er zijn ook retrowinkels in Nederland die oude Nintendo consoles opknappen en hem als refurbished op de markt zetten. Dit houdt in dat de console al een keer is gebruikt, maar er weer zo goed als nieuw uitziet. Deze refurbished Nintendo apparaten worden voor meer verkocht. Niet alleen omdat retrowinkels er winst op willen maken, maar ook omdat je dan zeker weet dat je een werkend console koopt. Hij ziet en werkt weer als nieuw, ook al is hij misschien al heel vaak gebruikt. Bij een refurbished console heb je de zekerheid dat je het console binnenkrijgt en eventueel terug kan sturen. Deze zekerheid heb je niet als je het console op marktplaats koopt.
 3. Ingepakt: er worden ook nog Nintendo consoles verkocht die nog helemaal niet zijn gebruikt. Deze zijn dus in de perfecte staat zonder beschadigingen aan het console of aan de doos. In deze conditie is je console het meest waard.

Let erop dat het Nintendo console op zichzelf lang niet altijd het duurste is wat je van je collectie kunt verkopen. In veel gevallen zijn de oude Nintendo spellen meer waard dan je console. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nintendo Gamecube. Een ander voorbeeld is de Nintendo 64 die evenveel waard is als de game Mario Kart 64.

Voornamelijk de Mario spellen verkopen goed en zijn aardig wat waard. Denk aan Mario Party en Mario kart. Dit heb ik zelf ook gemerkt toen ik spullen voor mijn Nintendo Gamecube ging kopen. Bij de spellen is het misschien nog wel belangrijker dat er een handleiding bij zit. Sommige verzamelaars hebben zelfs het bonnetje nog in de verpakking zitten.

retro nintendo console verkopen

Wat is een Nintendo 64 waard?

Een Nintendo 64 met kabels + controller is ongeveer 50 a 60 euro waard. Zodra je games en controllers erbij verkoopt stijgt de waarde van de set. Deze accessoires zijn namelijk minstens net zoveel waard als het console zelf.

Een refurbished Nintendo 64 kan al oplopen tot ongeveer 100 euro, misschien iets minder. En dan krijg je er geen controller bij. De retrowinkels die deze refurbished consoles verkopen bieden ook handleidingen aan die je los kunt bestellen. Het maakt het mogelijk om alles in 1 winkel te halen, in plaats van contact op te nemen met 10 verschillende verkopers. Het nadeel is echter dat je duurder uit bent.

nintendo 64 waarde verkopen

Wat is een Nintendo NES waard?                               

Een Nintendo NES met kabels + 1 controller worden hedendaags voor ongeveer 50 euro verkocht. Met de originele opbergdoos erbij levert de hele set een paar tientjes extra op, denk aan 80 euro. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat je Nintendo NES compleet is en weinig/geen beschadigingen heeft.

Uiteraard kost een refurbished NES console van bijvoorbeeld een retrowinkel vaak meer dan 50 euro. Deze retrowinkels verkopen de NES consoles voor veel meer, denk aan 150 euro. Een nieuwe nog nooit uitgepakte NES kan nog veel meer waard zijn.

nintendo nes console waarde verkopen

Wat is een Nintendo GameCube waard?

Een Nintendo Gamecube met kabels + 1 controller is ongeveer 60 euro waard. Een refurbished set zal richting de 100 euro gaan. Met de originele doos en handleiding kan je al snel richting de 150 euro gaan. Heb je ook Mario spellen nog op zolder liggen, dan zijn deze ook zeker wat waard. Bekende Gamecube spellen zijn Mario Kart Double Dash, Zelda en Super Smash Bros Melee. Deze kunnen per stuk ook 40 a 50 euro opleveren.

Er zijn echter ook spellen die slecht een paar euro opleveren. Het verschil hiertussen is dus enorm. Kijk wat anderen hiervoor vragen op Marktplaats en bepaal op basis hiervan je prijs. Let er tot slot op dat er ook een hoop nep Nintendo spullen op de markt zijn. Als je het Nintendo logo niet ziet is hij waarschijnlijk nep. Dit gebeurt vaak bij Gamecube controllers. Je kan je voorstellen dat ze vrijwel niets waard zijn.

nintendo gamecube console waarde verkopen

Wat is een Nintendo Gameboy waard?

Een Nintendo Game Boy is ongeveer 50 waard. Let erop dat er meerdere soorten Gameboy consoles zijn uitgebracht. Deze verschillende modellen hebben allemaal een net wat andere waarde. Dit zijn alle modellen:

 1. Nintendo Gameboy
 2. Gameboy Pocket
 3. Gameboy Color
 4. Gameboy Advance
 5. Gameboy Advance SP
 6. Gameboy Micro
gameboy modellen verschillende soorten

Bron: upload.wikimedia.org

Wat zijn de meest waardevolle Nintendo consoles?

Er zullen ook mensen dit lezen die hopen dat ze de jackpot binnen hebben. De kans is erg klein, maar je kunt ook een limited edition console hebben. Hier zijn maar een beperkt aantal van gemaakt, wat ze zeldzaam maken. Elk game console heeft wel een limited editon. Hieronder zet ik de meest waardevolle Nintendo consoles voor je onder elkaar. Ga er niet vanuit dat je 1 van de onderstaande consoles hebt, want daar zijn ze echt te zeldzaam voor.

Nintendo consoleWaarom zeldzaam?Prijs
Nintendo Gamecube MTV editie5 van gemaaktOnbetaalbaar
Panasonic QWas tijdelijk verkrijgbaar in 1 land400 euro
Gameboy Micro Mother 3 consoleWas alleen verkrijgbaar in Japan2000 euro
Nintendo DS Animal Crossing Wild WorldAlleen in Zweden als prijs weggevenOnbetaalbaar
Gameboy Advance SP Pokémon Center CharizardWas alleen verkrijgbaar in het Pokémon center in Japan1000 euro
Pocket Pikachu ColorWas alleen verkrijgbaar in Japan60 euro
Nintendo 64 Watermelon RedTijdelijk verkrijgbaar + meest zeldzame kleur250 euro
Hyundai ComboyDestijds alleen verkrijgbaar in Korea1000 euro
Hong Kong Edition FamicomWas alleen verkrijgbaar in Japan200 euro
Gameboy Advance SP 24K Gold EditieOnbekend hoeveel er van zijnOnbetaalbaar (als hij bestaat)

Scroll naar boven