Regelmatig komen mensen nog een oude platenspeler tegen op zolder. Mogelijk wil je afscheid nemen van het oude apparaat of besluit je om hem op te knappen. Hoe dan ook, in dit artikel wordt besproken wat je kunt doen met je oude platenspeler en of hij mogelijk nog wat oplevert.

In het kort:
De meeste oude platenspelers zijn maximaal een paar tientjes waard. Een platenspeler waar veel vraag naar is kan enkele honderden euro’s waard zijn. Let bij het bepalen van de waarde vooral op de conditie, het merk, het model en het design.
Hoeveel is je oude platenspeler waard?
Natuurlijk is het lastig om te bepalen hoeveel je oude platenspeler precies waard is. Sommige platenspelers zijn honderden of duizenden euro’s waard, terwijl andere vrijwel niets waard zijn. Uiteindelijk is het een kwestie van vraag en aanbod. Er zijn echter wel een paar belangrijke factoren die de waarde van je vinyl speler bepalen. Hieronder bespreek ik in het kort de belangrijkste factoren:
- De conditie
- Het merk
- Het model
- Het design
Uiteraard geldt ook: hoe zeldzamer de platenspeler, hoe meer vraag er is. Hoe meer vraag er is hoe hoger de waarde van je platenspeler. Hoe zeldzaam je platenspeler is hangt af van de bovengenoemde 4 punten.
Maar waarom zijn oude platenspeler mogelijk wat waard? Er is vraag naar, maar waarom? Oude platenspelers zijn niet alleen interessant voor een verzameling. De manier waarop oude platenspelers muziek afspelen verschilt ten opzichte van de moderne modellen. Oude platenspelers spelen een analoog signaal af, terwijl veel nieuwe modellen een digitaal audiosignaal gebruikt. Nieuwe platenspelers die een digitaal audiosignaal uitzenden zijn erg gemakkelijk te gebruiken, maar de geluidskwaliteit is niet per direct beter.
Neem digitale audio van ITunes, Spotify en MP3 als voorbeeld. Deze muziekbestanden zijn gecomprimeerd waardoor de geluidskwaliteit afneemt. Door deze compressie kunnen er wel meer muziekbestanden op je apparaat worden opgeslagen.
Daar komt bij dat fabrikanten vroeger erg complexe interne onderdelen gebruikten. Farbrikanten hebben in het verleden draaitafels gemaakt die voor een lange tijd mee kunnen. Dit betekent dat veel oude platenspelers hoogwaardige onderdelen gebruiken. Uiteraard is de staat waarin deze onderdelen verkeren erg van belang. De belangrijkste onderdelen van een (oude) platenspeler zijn:
- De Cartridge of stylus
- De lager
- De schotel
- De motor
- De toonarm
Maar hoe bepaal je nu de waarde van je oude platenspeler op zolder? De eerder genoemde punten worden hieronder in het kort beschreven.
De conditie: uiteraard is de staat waarin je platenspeler verkeerd van invloed op de waarde. Hoe beter de staat, hoe meer vraag er naar zal zijn. Het is bijvoorbeeld wel handig als de platenspeler nog steeds muziek kan afspelen. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om naar de belangrijkste onderdelen te kijken. De 4 belangrijkste onderdelen heb ik net onder elkaar gezet. Als deze allemaal goed functioneren ben je al een heel eind.

Het merk: het ene merk produceert betere platenspelers dan de ander. Ook dit zie je terug in de waarde van je platenspeler. Hoe duurder het merk, hoe meer je platenspeler oplevert. De meest waardevolle platenspelers zijn gemaakt door de onderstaande merken:
- Thorens Linn
- Denon
- Garrard
- Dual
- Kenwood
- Micro Seiki
- Technics and Rega
- Marantz
Tot slot kan een platenspeler van het merk Bang & Olufsen wat opleveren. Dit is een merk dat al voor een lange tijd bekend staat om het maken van uitzonderlijke platenspelers. Is je platenspeler van 1 van de bovenstaande merken, dan is de kans weer iets groter dat je wat moois hebt.
Model: deze verschillende merken hebben ook weer verschillende modellen op de markt gebracht. Het ene model komt vaker voor dan het ander. Een platenspeler dat echt veel waard is moet dat ene model zijn waar veel naar wordt gezocht. Een veel gezocht model onder de verzamelaars is de Linn Sondek LP12. Verder is ook het model Garrard 301/401 eentje waar je op moet letten.
Design: een platenspeler hoeft niet altijd te werken om wat waard te zijn. De platenspelers uit de jaren 60 en 70 werden voorheen natuurlijk alleen gebruikt voor het produceren van de muziek, maar dat is veranderd door de tijd heen. Als je platenspeler een uniek/uitonderlijk design heeft, dan is de vraag hiernaar alsnog aanwezig. In dit geval worden de platenspelers als pronkstukken/decor gebruikt.
Platenspelers met een zeldzaam design zijn:
- Michel Transcriptors
- Dieter Rams Design
- Audio Research XA
De beste manier om de waarde te achterhalen is door er iemand naar te laten kijken. Zoek naar platenspeler winkels of audiowinkels in je buurt en vraag of zij enig idee hebben. Je kan ook marktplaats of eBay raadplegen om te kijken voor hoeveel soortgelijke platenspelers worden verkocht.

Hoe sluit je je oude platenspeler aan?
De nieuwe platenspelers van tegenwoordig hebben vaak een ingebouwde voorversterker. Ook beschikken ze nu over een USB-aansluiten en een bluetoothverbinding. Bij de oude platenspeler ontbreken deze functies. Nu is een USB-aansluiting en bluetooth niet noodzakelijk, maar een phono-voorversterker wel.
Om een oude platenspeler aan te sluiten heb je een phono-versterker nodig. Deze phono-voorversterker kan in je versterker zitten, maar kan je ook los aanschaffen en gebruiken. Een voorversterker is niets anders dan een onderdeel dat het zwakke signaal van je platenspeler versterkt. Nadat het signaal is versterkt door je voorversterker kan het versterkt worden door een ‘normale’ versterker.
Als je al een versterker hebt, controleer dan of deze versterker een aansluiting heeft genaamd ‘Phono’. Veel oudere versterkers en receivers beschikken over zo’n ingebouwde voorversterker. In dit geval kan je je platenspeler rechtstreeks aansluiten op je receiver/versterker.
Heeft zowel je platenspeler als versterker geen ingebouwde voorversterker, dan heb je een externe voorversterker nodig. Deze kan je gewoon aanschaffen op internet en zijn eenvoudig te gebruiken. Je sluit ze aan tussen je platenspeler en je versterker/receiver. Oftewel: sluit je platenspeler aan op de externe voorversterker. Sluit de voorversterker vervolgens aan op de aux-ingang van je versterker/receiver. Deze aansluitingspoort kan ook worden aangegeven met ‘Tape’, ‘Line’, ‘CD’ en ‘Video’.
Strex Compacte Phono Voorversterker
Gebruik deze phono-voorversterker om je oude platenspeler aan te sluiten op een versterker.
Ik heb ook nog een apart artikel geschreven waarin ik uitgebreid inga op het aansluiten van platenspeler.
Hoe herstel je een oude platenspeler?
Je kunt de waarde van je oude platenspeler eventueel ook verhogen door hem te repareren en goed te onderhouden. Dit draagt bij aan een betere conditie van je platenspeler. Een belangrijk onderdeel van de onderhoud is het schoonmaken van de onderdelen. Je wil in de meeste gevallen je platenspeler zo origineel mogelijk houden. Het is dus niet handig om meteen allerlei onderdelen te vervangen.
Soms heb je geen keus en zal je interne elektrische onderdelen moeten vervangen, zodat je nog wel muziek kunt afspelen. Een onderdeel wat je op den duur mogelijk moet vervangen is de riem van je platenspeler. Het kan soms echter lastig zijn om te achterhalen of je riem kapot is. Let hierbij op de onderstaande punten:
- Het geluid van je platen is lager.
- Er is een snelheidsverandering terwijl je een plaat draait.
Of je plaat op de juiste snelheid draait kan je controleren door een stroboscoop schijf te gebruiken. Zodra het probleem is geconstateerd zoek je het model van je platenspeler op. Zoek op welke riem jouw model precies gebruikt. Uiteraard zijn er ook reparatiebedrijven die je kunnen helpen met het vervangen van onderdelen.
Uiteraard is het ook belangrijk dat je je platenspeler af en toe schoonmaakt. Voor schoonmaken van je platenspeler kun je verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken:
- Stylus borstel
- Antistatische stofdoek
- Pluisvrije droge doek
- Schoonmaakalcohol
Ga in de volgende volgorde aan de slag:
- Maak de stylus schoon
- Veeg het oppervlak van de platenspeler schoon
- Verwijder het vocht
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.