Wat kan je doen met oude CD’s en DVD’s

Wat kan je doen met oude CD’s en DVD’s?

Een grote kans dat je nog een hoop cd’s en dvd’s op zolder hebt liggen. Alhoewel veel mensen ze niet meer gebruiken is er alsnog vraag naar. Een grote kans dus dat je je oude cd’s en dvd’s kunt verkopen. Naast het verkopen heb je ook andere opties die ik in dit artikel ga bespreken.

In het kort:

  1. Verkoop cd’s op websites als discogs.com, decluttr.com en zapper.co.uk.
  2. Repareer oude cd’s door een polijstmiddel te gebruiken.
  3. Recycle je cd en breng ze naar een verzamelpunt.
  4. Rip je cd’s en dvd’s.
  5. Gooi de cd’s weg en vernietig ze.

Oude CD verkopen

Voor de meeste mensen is het verkopen van oude cd’s de beste optie. Zo houd je er een zakcentje aan over en maak je er iemand anders blij mee. Ook al worden cd’s en dvd’s steeds minder gebruikt, er zijn alsnog veel platenwinkels die oude cd’s overkopen. Hetzelfde geldt voor sommige tweedehandsboekenwinkels. Houd er wel rekening mee dat dit niet heel veel zal zijn, maar dat hangt uiteraard ook van de staat af.

Naast platenwinkels en tweedehandsboekenwinkels zijn er mogelijk nog meer partijen geïnteresseerd. Uiteraard kun je je oude cd’s en dvd’s ook gewoon op marktplaats zetten. Er zijn ook genoeg websites die zich speciaal richten op het verkopen van tweedehands cd’s. Zeker in het Engels zijn er veel websites te vinden waarop je terecht kunt. Het voordeel van zo’n website is dat er veel mensen op het platform opzoek zijn naar wat jij hebt. Een paar voorbeelden:

Op zapper.co.uk heb je bijvoorbeeld de optie om de barcode van je cd in te vullen. Vervolgens krijg je een indicatie van hoeveel de cd waard is. Uiteindelijk is het een kwestie van vraag en aanbod, maar het kan je een idee geven. Deze functie vind je op meer websites waarop je cd’s en dvd’s kunt verkopen.

Je hebt ook de mogelijkheid om de cd’s 1 voor 1 te verkopen. Dit zou je kunnen doen op de discogs website, maar ook eBay of marktplaats is hiervoor geschikt. In dit geval kan je meer geld krijgen per cd, maar het duurt langer om ze allemaal te verkopen. De laatste optie is om je cd’s te doneren. Er zijn inleverpunten zoals bibliotheken of partijen die de opbrengst doneren aan een goed doel. Ook kringloopwinkels hebben vaak speciale bakken waar je je cd’s en dvd’s kwijt kunt.

Oude CD repareren

Het komt regelmatig voor dat een hoop van je oude cd’s het niet meer doen, bijvoorbeeld omdat er diepe krassen in zitten. Je kan je cd of dvd weer werkende krijgen door het te repareren en goed schoon te maken. Hierdoor kan je je cd’s weer afspelen op je oude cd-speler of in je computer stoppen. Je kunt na het repareren ervoor kiezen om je cd te digitaliseren (rippen), waar ik straks nog op terug kom.

Dit zijn de beste en meest gebruikte methodes om je cd of dvd te repareren:

  1. Gebruik tandpasta en smeer het over de krassen die op de cd zitten. Dit vult het gat dat door de kras is veroorzaakt.
  2. Gebruik polijstmiddel.
  3. Gebruik wax als tijdelijke oplossing.

Verder is het ook mogelijk om met bepaalde tools de muziek op je cd te herstellen. Dit kan alleen als je computer de cd nog wel detecteert, maar niet leesbaar is. Hiervoor kan je software gebruiken dat vrij eenvoudig te downloaden is. Ik heb een apart artikel geschreven waarin ik uitgebreid inga op het repareren en herstellen van je cd. Het kan ook geen kwaad om je oude cd’s schoon te maken.  

cd schijf schoonmaken onderhouden

Oude CD recyclen

Als je ze niet besluit te verkopen of te repareren kan je ze mogelijk recyclen. Er staan veel verschillende knutselideeën online die je kunnen inspireren. Op Pinterest staan er een hoop designs en een hoop verschillende knutselideeën met cd’s.

Naast knutselen met cd’s kan je ze ook inleveren bij een bepaalt verzamelingspunt. Meestal bevatten cd’s sporen van aluminium, wat gemakkelijk te recyclen is.

Ook online zijn er partijen die je cd’s aannemen en op een verantwoorde manier weggooien. Een paar cd’s weggooien in de prullenbak is geen probleem, maar een hele collectie is het overwegen waard. Een voorbeeld van een organisatie die cd’s op een verantwoorde manier weggooit is GreenDisk. Dit is handig voor als je geen inzamelingsplek in de buurt hebt. Je kunt namelijk via de mail cd’s opsturen naar dit bedrijf. Zij zorgen er vervolgens voor dat het gerecycled wordt.

Zij gaan de cd reinigen, malen, mengen en samenstellen van cd’s tot herbruikbaar plastic. Dit plastic kan dan onder andere gebruikt worden voor auto-onderdelen, apparatuur en straatverlichting. Om deze cd’s in te leveren hoef je natuurlijk niets te betalen, behalve de verzendkosten.

oude cd recyclen

Oude CD rippen

Voordat je je oude cd’s weggooit of verkoopt kan je de inhoud van de cd bewaren. Het rippen van je cd betekent simpelweg dat je de cd digitaliseert. De muziekbestanden op de cd kopieer je naar je pc of laptop in de vorm van een MP3 of een ander audioformaat. Vanuit hier kan je de muziekbestanden bijvoorbeeld op een USB-stick zetten.

Het rippen van een cd is niet erg moeilijk en veel computers hebben al de juiste programma’s geïnstalleerd. Voor Windows kan je Windows Media Player gebruiken en voor Mac is ITunes een goede applicatie. Meestal staan deze programma’s al op je computer en is het proces zo voltooid. Lees hoe je een cd of dvd kunt rippen in zowel Media Player als ITunes.

oude cd rippen

Oude CD weggooien

Je hebt 2 opties wat betreft het weggooien van je cd’s en dvd’s:

  1. Gooi je cd’s en dvd’s bij het restafval. Het restafval wordt verbrand, waardoor energie wordt opgewekt. Deze energie wordt gebruikt om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken.
  2. Lever je cd’s en dvd’s in bij een speciaal inleverpunt. Hier heb ik het eerder dit artikel al even over gehad. De speciale bakken die hiervoor worden gebruikt heten ‘blipverts’. Deze zitten verspreid over het hele land

Als er geen inzamelingsplek in de buurt is kan je je cd’s en dvd’s weggooien bij het restafval. In sommige gevallen kun je gebruik maken van speciale inzamelbakken, maar dat hangt van je gemeente af. Het weggooien van je cd collectie is in sommige gevallen de enige optie.

Wist je dat het ook mogelijk is om je cd volledig te vernietigen? Sommige mensen hebben gevoelige informatie op hun cd gezet. Om al deze bestanden te verwijderen is het belangrijk dat je cd kapot is en niet meer kan worden gelezen. Je kan de cd zelf kapotmaken, maar ook een papierversnipperaar gebruiken. Veel papierversnipperaars hebben ook een functie om cd schijven of dvd schijven te vernietigen.

De papierversnipperaar hieronder heeft een speciale gleuf waar je een cd of dvd in kunt stoppen. Dit kan handig zijn als je een grote collectie volledig wil vernietigen. Alles wat je hiervan overhoudt kan je kwijt bij het restafval.

cd vernietiger

CD vernietiger

Gebruik dit apparaat om je cd’s volledig mee te vernietigen.

Scroll naar boven