Tijdens het opruimen van je zolder kom je van allerlei oude spullen tegen. Ook oude speakers worden vaak voor een lange tijd bewaard, aangezien er vaak een aardig prijskaartje aan hangt. De vraag is echter wat je er nu nog mee kunt doen. In dit artikel lees je wat je kunt doen met oude speakers die je nog hebt liggen.

In het kort:
- Sluit je oude speaker aan op moderne geluidsapparatuur.
- Geef je oude speaker een upgrade door deze te voorzien van bluetooth.
- Verkoop je speaker op tweedehandswebsites, zoals Marktplaats en eBay.
- Recycle je oude speaker door er mee te knutselen of weg te brengen naar een inleverpunt.
Tijd voor een nieuwe speaker? Als je oude speaker toe is aan vervanging is dit de beste keus. De KEF LS50 Meta is de beste speaker van dit moment.
Let op: met een oude speaker bedoelen we een speaker die minstens 10 jaar oud is.Veel van wat in dit artikel wordt besproken kan overigens ook gelden voor speakers die minder oud zijn.
Oude speaker aansluiten
Oude speakers klinken lang niet altijd minder goed dan moderne speakers. Een groot verschil is dat de oude speakers vaak niet over de moderne snufjes beschikken. Denk aan een bijbehorende app of een verbinding via bluetooth. Aangezien het uiteindelijk om het geluid draait, is het een idee om je speakers gewoon weer te gebruiken.
Er zijn mensen die oude speakers aansluiten op hun moderne geluidsinstallatie. Zo maak je optimaal gebruik van de oude speakers en kan je de moderne functies van het geluidssysteem alsnog benutten. Een voorbeeld hiervan is het aansluiten van je speaker op een Sonos Port. Een nieuwe geluidsinstallatie hoeft dus niet te betekenen dat je oude speakers niks meer waard zijn.
In principe werken oude stereoluidsprekers op dezelfde manier als moderne luidsprekers. Hoe je dit doet is uiteraard erg afhankelijk van het soort geluidssysteem en het soort speaker dat je gebruikt. Oude luidsprekerkabels moet je mogelijk strippen zodat je ze kan aansluiten op de nieuwe apparatuur, zoals een receiver. Ik ga hier verder niet op in, maar in de video hieronder wordt dit duidelijk gedemonstreerd.
In veel gevallen is dit echter niet nodig. De meest voorkomende aansluitingen op oude speakers zijn:
- AUX-kabels
- RCA kabels
De meeste receivers, versterkers en tv’s ondersteunen deze aansluitingen nog. In dit geval kan je ze rechtstreeks aansluiten.
Oude speaker upgraden
Mochten je speakers toch te oud zijn voor je gloednieuwe geluidssysteem, dan heb je de mogelijkheid om je oude speakers te upgraden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je oude speakers om te bouwen tot draadloze bluetooth luidsprekers. Tegenwoordig zijn er diverse bluetooth adapters beschikbaar die dit mogelijk maken. In de stappen hieronder leg ik uit hoe je met behulp van zo’n bluetooth adapter een oude speaker draadloos kan maken:
Stap 1: kies een bluetooth adapter. De eerste stap is om een bluetooth adapter te vinden die dit mogelijk maakt. Een bluetooth adapter is niet meer dan een klein apparaatje dat je kunt verbinden met oude speakers om er draadloos muziek op af te spelen. Zorg ervoor dat je de goede bluetooth adapter koopt, aangezien ze niet allemaal gemaakt zijn voor geluidsapparatuur. Er zijn immers een hoop andere apparaten zonder bluetooth die zo’n adapter kunnen gebruiken.
De adapter die we hier aanbieden is een goed optie. Je sluit hem eenvoudig aan op een AUX-poort van je speaker.
De adapter die we hier aanbieden is een goed optie. Je sluit hem eenvoudig aan op een AUX-poort van je speaker.
Stap 2: sluit de bluetooth adapter aan. Zoals net al werd aangegeven sluit je de bovenstaande bluetooth adapter aan op een AUX-poort van je speaker (zelfde als 3.5 mm jack of koptelefoonaansluiting). Dit geldt overigens voor vrijwel alle bluetooth adapters. Naast speakers kan je de adapter ook gebruiken op andere apparaten, zoals computers, auto stereo-installaties en koptelefoons.
Stap 3: zet de adapter aan. De volgende stap is om de bluetooth adapter aan te zetten. Zet ook meteen de speakers aan. Er bevindt zich aan de zijkant een knopje waarmee je de adapter inschakelt. Druk hierop en je telefoon/tablet kan verbinding maken met de adapter.
Stap 4: verbind je telefoon met de bluetooth adapter. Zodra alles is ingeschakeld kan je verbinding gaan maken met de adapter. Je hebt hier geen aparte app of iets dergelijks voor nodig. Maak verbinding met de adapter zoals je normaal verbinding maakt met een bluetooth apparaat:
- Zet je telefoon/tablet aan en open de instellingen.
- Ga naar ‘Bluetooth’ en zorg dat je dit aan hebt staan.
- Ga in de lijst van bluetooth apparaten opzoek naar de bluetooth adapter. Selecteer deze en maak verbinding.
Speel nu muziek af op je telefoon/tablet en je zal deze horen op de speakers.
Oude speaker verkopen
Moet je echt van je oude speaker af, dan heb je nog de mogelijkheid om deze te verkopen. Hoeveel je oude speakers waard zijn hangt uiteraard af van een hoop factoren. Denk aan het model, de staat en het belangrijkst: de vraag naar het product. Een zeldzame speaker in een goede staat kan echt wel wat opleveren. In de meeste gevallen is een speaker echter slechts een fractie waard van de originele prijs.
De beste manier om de waarde van je speaker te achterhalen is door tweedehandswebsites te bezoeken, zoals eBay, Marktplaats of Etsy. Door te kijken naar soortgelijke speakers kan je een goede prijsindicatie krijgen. Mocht ook dit je niet verder helpen om de waarde van de speaker te achterhalen, ga dan naar een audiowinkel en vraag of zij je verder kunnen helpen.

Je kan de speaker(s) verkopen op tweedehandswebsites, maar je kan ze ook verkopen aan de kringloopwinkel.
Oude speaker recyclen of weggooien
Bouw je speaker om: er zijn ook zat manieren om je oude speaker te recyclen. Zo staan er online zat voorbeelden van dingen die je kunt doen met oude speakers. Als je een beetje houdt van knutselen is dit een goede optie. Zo maken mensen van een oude speaker een tafel, internetradio of boombox.
Gebruik inleverpunten van organisaties: veel luidsprekers worden beschouwd als elektronisch afval en moeten op de juiste manier worden gerecycled. Veel gemeentes hebben een lokaal recyclingcentrum voor e-waste. Er zijn verder organisaties/stichtingen die het weggooien van e-waste vereenvoudigen. Een voorbeeld hiervan is Wecycle van Stichting OPEN. Zij hebben verspreid door Nederland inleverpunten waar ook speakers van harte welkom zijn.
Geef speakers weg aan winkels: tot slot heb je natuurlijk de mogelijkheid om de speaker gewoon weg te gooien. Het beste is om de speaker in te leveren bij de winkel waar je een nieuw, soortgelijke speaker koopt. Ga langs bij een audiowinkel en kijk of zij er iets mee kunnen. Op die manier kan de speaker mogelijk nog opgeknapt worden of kunnen de onderdelen nog gebruikt worden.
Speakers vallen onder kleine elektrische apparaten die je op veel plekken kwijt kunt. Je vindt inzamelpunten voor deze kleine elektrische apparaten vaak bij supermarkten en bouwmarkten.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.