Wat moet je doen als je app vastloopt

Wat moet je doen als je app vastloopt?

Het komt regelmatig voor dat een app halverwege vastloopt. Vervelend, aangezien het gebruik van de app hierdoor niet mogelijk is. Zowel op Android als op iOS komt dit probleem af en toe voor. In dit artikel lees je hoe je dit probleem oplost en hoe je de app weer werkende krijgt.

In het kort:

 1. Start je telefoon opnieuw op.
 2. Open de app-instellingen en forceer de app om af te sluiten.
 3. Installeer de app opnieuw.
 4. Zorg dat je een internetverbinding hebt.
 5. Controleer de app en je telefoon op updates.
 6. Maak ruimte vrij op je telefoon.
 7. Controleer of de app compatibel is.

Waarom loopt een app vast?

Voordat we gaan kijken naar oplossingen is het belangrijk dat we de oorzaken op een rijtje zetten. Vrijwel alle onderstaande oorzaken gelden voor zowel je Android telefoon als iPhone. Zoals je kan zien zijn er een hoop verschillende redenen waarom een app crasht. Zowel de telefoon als de app zelf kan de boosdoener zijn.

 1. De apps bevat bugs of fouten in de code.
 2. Het besturingssysteem van je telefoon bevat bugs.
 3. De app is niet geüpdatet.
 4. Er zijn teveel apps tegelijk bezig.
 5. Er zijn problemen met het netwerk.
 6. Je hebt niet genoeg opslagruimte op je telefoon.
 7. Je hebt de app geen toestemming gegeven voor het gebruik van je camera, microfoon of locatie.
 8. Je telefoon is oververhit.
 9. Externe aangesloten apparatuur wordt niet ondersteund door de app.
 10. Een oude telefoon die een nieuwe app niet ondersteunt.

Op basis van de bovenstaande oorzaken kan je al een aantal oplossingen verzinnen. Hieronder bespreek ik de meest effectieve oplossingen voor zowel je Android als iPhone.

App loopt vast op Android

Zolang je geen gekke dingen hebt gedaan met je telefoon is de oplossing meestal vrij eenvoudig. Het is dan ook verstandig om eerst de makkelijkste oplossingen te proberen.

Start je telefoon opnieuw op

Als 1 of meerdere apps niet meer werken kan je je telefoon het beste eerst even herstarten. Dit is de meest eenvoudige en effectieve oplossing die er is. Zo kan je telefoon weer aan een schone lei beginnen en kunnen de apps opnieuw inladen. De meeste apps werken weer nadat je je Android telefoon volledig hebt afgesloten. Mogelijk heb je dit al geprobeerd. Zo niet, doe dit dan eerst voordat je doorgaat naar de onderstaande oplossingen.

Forceer de app om af te sluiten

Naast je telefoon kan je ook de app die vastloopt opnieuw opstarten. Je zult hem hiervoor eerst geforceerd af moeten sluiten. Dit is naast het opnieuw opstarten van je telefoon een hele effectieve oplossing. Door de app opnieuw op te starten verwijder je niet alleen bugs en glitches, maar maak je ook RAM-geheugen vrij op je telefoon. Dit kunnen de prestaties van je telefoon verbeteren. Een app geforceerd sluiten gaat als volgt:

 1. Open de instellingen op je Android apparaat.
 2. Ga naar ‘Apps’ waar je een lijst ziet staan met alle geïnstalleerde apps.
 3. Tik op de app die is vastgelopen.
 4. Rechtsboven zie je een optie staan om de app geforceerd te stoppen. Selecteer dit en open de app opnieuw. Kijk nu of de app nog steeds vastloopt.

Bekijk de video hieronder om een Android app geforceerd af te sluiten:

Je kan ook proberen de app op de normale manier af te sluiten zoals je gewend bent. Het hoeft dus niet altijd geforceerd.

Controleer de app op updates

Compatibiliteitsproblemen kunnen ontstaan zodra de app niet meer de juiste versie gebruikt. Mogelijk is de app tegen een probleem aangelopen en is dit opgelost in de nieuwe versie. Controleer daarom altijd of je de nieuwste software gebruikt. De meest ontwikkelaars voeren regelmatig updates door om bepaalde bugs op te lossen en te voorkomen dat de app crasht.

Zo werk je apps bij naar de nieuwste versie:

 1. Open de Google Play Store en zoek de app op waar je problemen mee hebt.
 2. Mogelijk zie je bij de app de optie om deze te updaten. Zo ja, voer dan de update uit en wacht tot deze is voltooid. Zo niet, dan is de app al bijgewerkt en is dit niet de oorzaak van het probleem.

De meeste apps worden automatisch bijgewerkt zodra je verbonden bent met een draadloos netwerk.

Controleer je internetverbinding

Over internet gesproken, het is belangrijk dat apps (indien nodig) gebruik kunnen maken van het internet. Een apps wil nog weleens vastlopen als deze niet is verbonden met een stabiel wifi netwerk. Loop in dit geval naar een gebied toe waarvan je zeker dat er een sterk internetsignaal is. Check eventueel met welke internetverbinding je momenteel verbinding hebt:

 1. Open de instellingen en navigeer naar ‘Wifi’.
 2. Kijk met welk netwerk je verbinding hebt en maak eventueel verbinding met een ander netwerk.

Zodra je een sterk genoeg wifi signaal hebt kan je weer berichten en notificaties van de app ontvangen.

Reset de app-instellingen

Zoals al helemaal aan het begin werd gezegd hebben sommige apps toegang nodig tot je microfoon, camera of locatie. Als je ze hiervoor geen toestemming geeft kan dit de mogelijkheden van de app beperken. Sommige apps hebben toegang tot deze onderdelen nu eenmaal nodig zodat ze goed kunnen functioneren.

De kans is groot dat je de app die vastloopt geen toestemming hebt gegeven om bepaalde onderdelen van je telefoon te gebruiken. Het makkelijkste is om de app-gegevens te wissen, zodat je app opnieuw toestemming vraagt. Je doet dit als volgt:

 1. Open de instellingen.
 2. Selecteer ‘App beheer’.
 3. Ga naar ‘Machtigingenbeheer’ en geef de app de vereiste toegang.

Waartoe je de app toestemming geeft hangt af van de app. Ga voor jezelf na wat de app nodig heeft om fatsoenlijk te kunnen functioneren.

Controleer compatibiliteit van de app

De ene app eist meer dan de andere app. Sommige apps werken alleen met specifieke hardware specificaties. Denk hierbij aan het benodigde RAM-geheugen waarover de telefoon moet beschikken. Zodra je telefoon niet aan deze eisen voldoet kan dit tot problemen leiden met de app. Volg de stappen hieronder om te achterhalen of je app door je telefoon wordt ondersteunt:

 1. Open de Google Play Store en ga opzoek naar de app waarvan je de specificaties wil weten.
 2. Open de sectie ‘Over deze app’ en je ziet er alle benodigde specificaties staan.

Het gebrek aan geheugen op je telefoon kan, zeker bij oude Android telefoons, ook tot compatibiliteitsproblemen leiden. Verwijder daarom onnodige apps en media om meer ruimte te creëren.

App loopt vast op iPhone

Ook iPhones hebben regelmatig last van apps die vastlopen. Veel van de bovenstaande oplossingen voor Android zijn ook toepasbaar voor iOS. Kijk daarom eventueel ook naar die oplossingen om het probleem met je app(s) op te lossen. Begin eerst met de meest eenvoudige oplossingen voordat je veel tijd besteedt aan andere opties.

Start je iPhone opnieuw op

Wat voor probleem je ook hebt, het opnieuw opstarten van je telefoon kan de oplossing zijn. Het is een erg snelle en effectieve manier om problemen met je app op te lossen. Je geeft hierdoor je iPhone de kans om alles opnieuw in te laden en te openen. Het werkt als een soort soft reset waardoor je hardware mogelijk weer naar behoren werkt. Zeker als je je telefoon al een tijdje niet meer opnieuw hebt opgestart kan dit de oplossing zijn.

Zet de vliegtuigmodus aan en uit

Zet de vliegtuigmodus aan en uit als je vermoed dat het probleem wordt veroorzaakt door een zwakke internetverbinding. Sommige apps hebben een wifi verbinding nodig om te kunnen werken. Ga als volgt te werk:

 1. Open de instellingen op je iPhone.
 2. Ga naar de vliegtuigmodus.
 3. Zet de vliegtuigmodus aan en wacht ongeveer 15 seconden. Zet de vliegtuigmodus vervolgens weer uit.

Ga naar een gebied met een sterkere internetverbinding als je denkt dat dit de oorzaak is.

vliegtuigmodus in en uitschakelen iphone

Maak ruimte vrij op je iPhone

Sommige apps vereisen een bepaalde hoeveelheid vrij geheugen. Zodra je niet genoeg ruimte meer hebt op je iPhone kan dit de werking van bepaalde apps belemmeren. Controleer of je nog ruimte over hebt op je iPhone en verwijder het één en ander om ruimte vrij te maken. Je vindt dit in de instellingen > Algemeen > Opslag.

Denk aan het verwijderen van andere apps, foto’s, video’s of muziek. Je hebt ook nog de optie om de opslag van je telefoon uit te breiden.

iphone instellingen algemeen (1)
iphone opslag bekijken ios

Update je iPhone

Om compatibiliteitsproblemen op te lossen en te voorkomen is het belangrijk dat je telefoon de nieuwste software gebruikt. Om de juiste software van je telefoon te gebruiken moet je je telefoon regelmatig bijwerken. Controleren of je telefoon openstaande updates heeft doe je als volgt:

 1. Open de instellingen op je iPhone.
 2. Ga naar ‘Algemeen’.
 3. Tik op ‘Software-updates’.
iphone instellingen algemeen (1)
werk je iphone bij intellingen

Indien er een update klaarstaat raad ik je aan om deze bij te werken. Probeer na het updaten de app opnieuw te openen en kijk of hij nu vastloopt.

Het kan ook de moeite waard zijn om te controleren of de app die vastloopt nog bijgewerkt moet worden. Ontwikkelaars werken hun app telkens bij om bugs en glitches te voorkomen. Om te controleren of de desbetreffende apps openstaande updates heeft volg je de onderstaande stappen:

 1. Open de Apple Store.
 2. Gebruik de zoekbalk om de app op te zoeken die vastloopt.
 3. Als de app bijgewerkt kan worden zie je een knop met ‘Werk bij’. Is dat niet het geval, dan heb je de nieuwste versie van de app al geïnstalleerd. Daar komt bij dat met een stabiele internetverbinding apps automatisch bijgewerkt worden.

Installeer de app opnieuw

Je kan je telefoon opnieuw opstarten, maar ook de app opnieuw installeren. Als het installatieproces niet goed is verlopen kan dit een reden zijn dat de app plotseling crasht of sluit. Een app verwijderen op je iPhone doe je als volgt:

 1. Tik op de desbetreffende app en houd deze ingedrukt.
 2. Selecteer de optie ‘Verwijder app’ in het nieuwe menu wat nu verschijnt.
 3. Selecteer nogmaals ‘Verwijder app’ om je keuze te bevestigen.
 4. Start je iPhone opnieuw op.
 5. Open de Apple Store, ga opzoek naar de app die je zojuist hebt verwijderd en installeer deze opnieuw.
verwijder app iphone ios

In plaats van de app opnieuw te installeren kan je deze ook opnieuw openen. Swipe hiervoor van onderen naar boven op je scherm, zodat je alle openstaande tabbladen voor je ziet. Swipe vervolgens de app naar boven om deze af te sluiten. Probeer daarna de app wederom te openen en kijk of dit werkt.

Zoek naar een alternatief

Als alle bovenstaande oplossingen niet hebben geholpen, wacht dan of het probleem aanhoudt en neem contact op met de ontwikkelaars. Soms zit er echter niets anders op dan stoppen met het gebruiken van de app. Vervelend, maar er zijn waarschijnlijk genoeg andere apps die hetzelfde te bieden hebben. Ga opzoek naar een app die exact hetzelfde kan (of nog beter) en download deze. Kijk eventueel op internet voor alternatieven.

Scroll naar boven