Wat moet je doen als je beeldscherm niet werkt

Wat moet je doen als je beeldscherm niet werkt?         

Er kunnen altijd problemen opduiken waarbij je helemaal geen beeld op je monitor krijgt. Ook kan het voorkomen dat je scherm niet scherp is of niet wordt gedetecteerd. En aan mooie beelden op je scherm zonder geluid heb je ook niks.

In het kort:

 1. Controleer de kabels.
 2. Controleer je computer; staat hij aan of in de slaapstand?
 3. Start je monitor en computer opnieuw op.
 4. Selecteer de juiste hdmi-bron.
 5. Stel de resolutie goed in.
 6. Schakel niet-essentiële toepassingen uit.
 7. Geef je monitor een soft of een hard reset.

Let op: in dit artikel bespreken we monitors, oftewel externe beeldschermen voor je laptop en pc. Heb je een probleem met je laptop zelf. Lees dan wat je moet doen als je laptop een zwart beeld weergeeft.

Samsung LS24R350

Tijd voor een nieuwe monitor? Dit is de beste monitor van dit moment.

Beeldscherm geeft een zwart beeld

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Eerst moet je een onderscheid maken of je dat zwarte lege scherm ziet voor of nadat je je hebt aangemeld. Soms zie je een leeg scherm waarop je enkel een cursor opmerkt.

Controleer de kabels: een eerste stap is nakijken of alle kabels wel goed zijn aangesloten. Als dat allemaal in orde blijkt, dan kan het zijn dat er iets is fout gegaan bij een software-update of upgrade van Windows of Apple. De belangrijkste kabels zijn:

 1. De hdmi-kabel. Gebruik de hdmi-kabel eventueel op een ander apparaat om te controleren of deze nog wel werkt.
 2. De stroomkabel. Zonder stroom kom je uiteraard ook niet ver. Zorg ervoor dat je de stroomkabel goed hebt aangesloten. Sluit deze eventueel aan op een andere stekkerdoos of een ander stopcontact indien mogelijk.

Controleer je computer: uiteraard hoeft het niet altijd te liggen aan je monitor. Het is uiteindelijk je pc of laptop die het beeldsignaal naar je monitor zendt. Controleer of je computer nog aanstaat of dat hij in de slaapstand staat. Mogelijk is het je laptop die geen beeld weergeeft.

Start je monitor en computer opnieuw op: start je computer opnieuw op en ontkoppel alle kabels van je monitor. Door je monitor even van het stroom af te halen kan je bugs en glitches verhelpen. Het werkt als een soort soft reset voor je beeldscherm. Het is ook mogelijk om je monitor een reset te geven. Hier kom ik aan het eind van dit artikel uitgebreid op terug.

Naast de bovenstaande oplossingen zijn er nog een aantal oorzaken:

 1. Er heeft zich een probleem voorgedaan met een stuurprogramma.
 2. Er is iets mis met een opstarttoepassing.
 3. Er is sprake van een hardwareprobleem.

Een zwart scherm voordat je je hebt aangemeld: dan gaat het dikwijls om een stuurprogramma van je toestel of om een hardwareprobleem.

Een zwart scherm nadat je je hebt aangemeld: dan heeft het meestal iets te maken met Windows, Apple of de app/software die je recent hebt geïnstalleerd.

Beeldscherm gaat niet aan

Dit probleem heeft veel overlap met een beeldscherm dat een zwart scherm weergeeft. Controleer ook in deze situatie het volgende:

 1. Controleer de kabels.
 2. Controleer je computer.
 3. Start je monitor en computer opnieuw op.

Vooral het controleren van alle kabels en aansluitingen is belangrijk. Het gaat vaak om de volgende kabels:

 1. HDMI
 2. DVI
 3. DisplayPort
 4. VGA

Vervang de oude kabel(s): de monitor en kabels even ontstoffen/schoonblazen kan al helpen, want het zijn best wel stofnesten! Maar kabels kunnen ook stukgaan of beschadigd geraken. Dat kom je snel te weten als je even een andere kabel probeert waarvan je weet dat die werkt (bijvoorbeeld een kabel die op je tv-toestel is aangesloten). Als je dan weer beeld krijgt, dan weet je dat je aan een nieuwe kabel voor je computer toe bent!

Zorg dat als je een hdm-kabel koopt, je ook de goede aanschaft. Hierdoor kan je optimaal gebruik maken van de beeldkwaliteit van je monitor en computer.  

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

LifeGoods HDMI 2.0 Kabel

Gebruik deze hdmi kabel zodat je je monitor goed kan aansluiten. Met deze hdmi kabel garandeer je de kwaliteit van je monitor en het externe waarop je hem wil aansluiten.

Selecteer de juiste hdmi-bron: als je een nieuwe HDMI-kabel aansluit, zorg dan dat de instellingen kloppen, want dat gebeurt niet altijd automatisch! Als het juiste kanaal niet is geselecteerd, krijg je dus geen beeld en/of geen geluid. Veel nieuwere computermonitors hebben meerdere HDMI-ingangen. Je kunt echter niet aan de buitenkant zien of een HDMI-ingang niet meer functioneert.

Om dit juist in te stellen kan je de besturingsknoppen op je monitor gebruiken. Soms kan je hier een afstandsbediening gebruiken. Open het menu van je monitor en selecteer de juiste HDMI-bron. Dit kan soms even zoeken zijn.

monitor knoppen gebruiken hdmi selecteren
hdmi bron monitor selecteren

Stel de resolutie goed in: het beeldscherm kan ook verkeerd zijn ingesteld. Dat kan je testen door een ander beeldscherm te proberen. Vaak komt het voor dat de resolutie die jehebt ingesteld op je computer niet overeenkomt met je monitor. Zo kan een gaming-pc een probleem hebben met een monitor die niet elke resolutie kan weergeven. In dit geval moet je de resolutie op je computer lager zetten.

Open de instellingen op je laptop en ga naar Systeem > Beeldscherm en scrol naar onder. Stel hier de beeldschermresolutie in. Stel een lagere resolutie in en kijk of je monitor dit wel ondersteunt.

Schakel niet-essentiële toepassingen uit: het kan echter ook zijn dat je monitor niet aangaat omdat het tijd is om de opstarttoepassingen te optimaliseren. Daarvoor kun je een hulpprogramma inschakelen zoals AVG TuneUp, dat zowel voor Windows als Mac beschikbar is. Dit schakelt alle niet-essentiële toepassingen uit en zet ze in de slaapmodus. Zo bespaar je RAM-geheugen en processorkracht en zijn er meer systeembronnen beschikbaar.

Mogelijk zijn er programma’s die de aansluiting met je beeldscherm in de weg zitten. In plaats van software kan je ook taakbeheer gebruiken in Windows. Dit maakt het mogelijk om handmatig bepaalde programma’s af te sluiten die op de achtergrond actief zijn. Doe dit als volgt:

 1. Klik met je rechtermuisknop op de Windowsbalk onderaan je computerscherm.
 2. Selecteer ‘Taakbeheer’.
 3. Onder de sectie ‘Achtergrondprocessen’ kan je zien welk programma’s op de achtergrond bezig zijn.
 4. Klik met je rechtermuisknop op een programma dat je wil afsluiten en selecteer ‘Beëindigen’.
taakbeheer windows openen computer
achtergrondprocessen beheren taakbeheer
achtergrondprocessen beeindigen taakbeheer

Beeldscherm heeft geen geluid

Start je computer opnieuw op: laatst had een vriend van mij dit probleem. Het enige wat diegene hoefde te doen was het opnieuw opstarten van de computer. Het beste is om de ‘Opnieuw opstarten’ functie te gebruiken. Kijk daarna of het probleem is verhopen.

Controleer de geluidsinstellingen: het kan zijn dat je de verkeerde instellingen op je computer hebt ingesteld.  De geluidsinstellingen kan je hier vinden:

 1. Open de het configuratiescherm. Gebruik de Windows zoekbalk en typ ‘configuratiescherm’ in.
 2. Gebruik de zoekbalk rechtsboven en typ ‘Geluid’ in.
 3. De geluidsinstellingen komen nu tevoorschijn. Selecteer ‘Geluid’.
 4. Klik met je rechtermuisknop op de monitor waarop je computer is aangesloten.
 5. Selecteer daarna ‘Eigenschappen’.
 6. Controleer vervolgens of het geluid van je monitor is ingeschakeld.
configuratiescherm openen windows
geluid configuratiescherm windows
monitor eigenschappen openen windows
monitor inschakelen windows geluid aanzetten

Als het echt foute boel is kan de geluidskaart defect zijn. Die zit meestal geïntegreerd in het moederbord van je computer. Welk type geluidskaart dat is kom je te weten via het configuratiescherm onder ‘Apparaatbeheer’ of op de website van de fabrikant. Om deze te vervangen heb je wat extra expertise nodig.

Beeldscherm is niet scherp

Monitoren werken het best in de oorspronkelijke resolutie. Als de bron het beeldscherm van een signaal in ‘native resolutie’ voorziet dan wordt het beeld automatisch scherp en op het volledige scherm weergeven. De beschikbare resolutiemodi variëren per beeldscherm, afhankelijk van de videokaart, de grootte van de monitor en de videodriver. De resolutie kan je aanpassen in het besturingssysteem van de bron.

In Windows wijzig je de schermresolutie als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied op het bureaublad en klik op ‘Beeldscherminstellingen’.
 2. Heb je meer dan één monitor aangesloten op je pc, selecteer dan de monitor waarvan je de schermresolutie wilt veranderen.
 3. Kies dan in het vervolgkeuzemenu onder ‘Resolutie’ een schermresolutie die je wil gebruiken voor het geselecteerde beeldscherm.
beeldscherminstellingen windows openen
beeldschermresolutie veranderen instellingen windows

In Mac wijzig je de schermresolutie als volgt:

 1. Ga naar de ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Selecteer op ‘Beeldschermen’/’Beeldscherm’ en houd de optietoets ingedrukt. Selecteer dan onder ‘geschaald’ de gewenste resolutie voor de tweede monitor.

Wanneer het niet mogelijk is om de resolutie van de bron aan te passen, kan je het beeld schalen of uitrekken op je monitor. Dat kan echter leiden tot een uitgerekt en/of onscherp beeld.

resoutie macbook beeld instellen

Bron: s3-storage.textopus.nl

Sommige monitoren vertonen nog meer afwijkingen, zoals:

 1. Flikkeren
 2. Kleur- of geometrische vervorming
 3. Problemen met de helderheid
 4. Wazige, vage of uitgerekte beelden
 5. Lichte of donkere vlekken
 6. Horizontale of verticale lijnen.
 7. Enz..

Voer een diagnostische test uit: bij sommige fabrikanten kan je een diagnostische test laten uitvoeren op het LCD-scherm om te zien of het probleem verband houdt met het LCD-scherm. Dit wordt ook wel een ingebouwde diagnose genoemd, wat veel monitors gebruiken. Hoe dit exact in zijn werking gaat verschilt per merk. Gebruikers van een Dell monitor kunnen bijvoorbeeld een stappenplan vinden voor het uitvoeren van een diagnostische test.

Beeldscherm wordt niet gedetecteerd

Veel van de bovenstaande oplossingen kunnen ook in deze situatie de uitkomst zijn. Ik heb het dan over de volgende oplossingen:

 1. Start je apparaat opnieuw op.
 2. Controleer de instellingen van je monitor.
 3. Controleer of alle kabels goed zijn aangesloten.
 4. Probeer eventueel een andere kabel om de oorzaak van het probleem te vinden.
 5. Test de monitor uit op een andere computer.
 6. Schakel de juiste hdmi-bron in op je monitor.

Gebruik de detecteer functie: als je een ander beeldscherm hebt aangesloten en je vindt dit niet terug in ‘Instellingen’, volg dan de volgende procedure: selecteer Start > Instellingen > Systeem > Beeldscherm > Detecteren.

instellingen systeem windows
beeldscherm detecteren functie windows

Wijzig de indelingen van je beeldschermen: je moet ook weten hoe je scherm 1 en 2 kunt wisselen. Dat kan je op je bureaublad met je rechtermuisknop door te kiezen voor ‘Scherm Resolutie’. Daar kun je de posities van beide monitoren wisselen door de linker monitor naar rechts te slepen of omgekeerd.

indeling van beeldscherm wijzigen

Bron: support.content.office.net

Gebruik de projecteerinstellingen: je kunt twee pc’s met elkaar verbinden door op WIN-P te klikken en op ‘Verbinding maken met een draadloos beeldscherm’. Zodra je andere pc is gedetecteerd en geselecteerd kan je kiezen of je wilt dupliceren of uitbreiden.

projecteer instellingen beeldscherm windows

Hoe reset je een monitor?

Een reset kan altijd helpen. Zeker als je vermoed dat je de instellingen niet goed het ingesteld. We kunnen onderscheid maken tussen een soft reset en een hard reset. Bekijk hieronder de verschillen:

Soft reset: met een soft reset wordt het opnieuw opstarten van het apparaat bedoelt. Start je monitor simpelweg opnieuw op. De soft reset werkt beter als je de stroomkabels van je monitor loskoppelt. Wacht ongeveer 30 seconden sluit de stroomkabels opnieuw aan.

Een hard reset: een hard reset zorgt ervoor dat je beeldscherm wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Je verliest dan dus al je ingestelde instellingen. Om je monitor een reset te geven kan je het menu openen. Gebruik hiervoor de menu-knop die ergens op de monitor zit.

Loop vervolgens het menu door en ga opzoek naar een optie om te resetten. Waar je dit kunt vinden is afhankelijk van het soort monitor dat je gebruikt.

 1. Op mijn monitor open ik eerst het Main menu. Dit doe ik met behulp van de knoppen aan de onderkant van mijn beeldscherm.
 2. Vervolgens scrol ik naar onder en selecteer ik ‘Management’.
 3. Hier zie ik vervolgens de optie ‘Factory Reset’. Deze optie selecteer ik.
monitor knoppen besturing menu
menu openen monitor instellingen
management instellingen openen monitor
monitor terugzetten naar fabrieksinstellingen

Scroll naar boven