Een laptop kan soms erg snel warm worden. Meestal maakt je laptop dan meer lawaai, omdat er meer lucht uit de laptop komt via het koelsysteem. Dit kan soms erg luid zijn en vooral tijdens het gamen kan hij soms gloeiend heet aanvoelen. In dit artikel alles over hoe warm een laptop mag worden en wat je moet doen bij een te warme laptop.

In het kort:
- Zet je laptop uit.
- Leg iets onder je laptop.
- Vermijd warme ruimtes.
- Gebruik een Cooling Pad. Dit is een laptopstandaard met ingebouwde ventilators.
- Voer updates uit. Windows: instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update.
- Gebruik minder zware programma’s (tegelijk).
- Maak je laptop schoon.
Wat moet je doen als je laptop heet wordt?
Als je laptop heet wordt en je ervoor wil zorgen dat de laptop afkoelt, dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Een laptop wordt vooral snel warm als deze zware taken moet uitvoeren, zoals games. Dit is iets waar ik later dit artikel nog verder op inga.
Verder kan ook de temperatuur van de omgeving en het oppervlak waarop de laptop staat invloed hebben. Dit zijn belangrijke factoren waarop je een oplossing kan vinden. Hieronder een lijst met mogelijke manieren om je laptop af te koelen als deze te heet wordt.
Zet je laptop uit
Het kan verstandig zijn om je laptop niet te lang achter elkaar aan te houden. Als je laptop warm aanvoelt en al een tijdje aanstaat is het slim om de laptop even uit te zetten zodat het kan afkoelen. Wacht ongeveer 30 minuten totdat de laptop minder warm aanvoelt en zet de laptop weer aan. Zet je laptop indien mogelijk op een plek waar het minder warm is, bijvoorbeeld uit de zon.
Leg iets onder je laptop
De ondergrond waar je laptop op staat is in mijn ogen de grootste boosdoener van een oververhitte laptop. Het probleem met laptops is namelijk niet alleen de compacte indeling waardoor warmte moeilijk kan ontsnappen, maar ook de platte onderkant.
Een laptop wordt al snel warm en verwarmt meestal de ondergrond waarop het staat. Zet dus af en toe een tijdschrift of een doek onder de laptop als deze te warm aanvoelt. Hierdoor zet je je laptop op een verhoging waardoor de warmte makkelijker kan ontsnappen.
Vermijd warme ruimtes
In een warme omgeving kan de warmte van je laptop minder snel wegkomen en dus zul je daar rekening mee moeten houden. Je kan ervoor kiezen om op warme dagen minder tijd achter je laptop door te brengen.
Ben je toch genoodzaakt om je laptop te gebruiken onder warme omstandigheden, zorg dan dat je de ruimte waarin je je bevindt koel houdt. Dit kan door een ventilator te gebruiken of door je laptop constant op een nieuwe ondergrond te zetten.
Gebruik een Cooling Pad
Oude laptops die moeite hebben met het verwerken van warmte kunnen een Cooling Pad gebruiken. Je laptop gebruikt kleine ventilators die de lucht door je laptop blaast. Een Cooling Pad doet in principe hetzelfde. Hierdoor blijft de laptop koeler en los je het probleem van een te warme ondergrond op.
Voor gaming laptops die erg hoge temperaturen kunnen bereiken is de Cooling Pad een slimme oplossing. Ik zou zelf de Trust – Azul – Laptop Cooling Stand aanraden. De Cooling pad heeft veel positieve reviews en heeft een prima prijs. Let echter op het formaat laptops waarvoor je de Cooling Stand kunt gebruiken. Degene die ik hieronder aanbiedt is bedoelt voor laptops van 17 inch. Het enige nadeel van dit accessoire is het geluid wat het produceert.
Deze laptopstandaard heeft ingebouwde ventilators die je laptop koel houden. Het nadeel is echter het geluid wat het produceert.
Voer updates uit
Zorg ervoor dat je laptop de nieuwste software gebruikt. Soms kan een laptop slechter werken of meer moeite hebben met taken zodra er nog updates uitgevoerd moeten worden.
Open op Windows laptops de instellingen. Selecteer in de instellingen ‘Bijwerken en beveiliging’ en ga daarna naar ‘Windows Update’. Installeer de nieuwe versie als dat mogelijk is. Bij macOS ga je via de Systeemvoorkeuren naar ‘Software update’ en selecteer je ‘Werk nu bij’.
Gebruik minder zware programma’s (tegelijk)
Als je laptop erg warm wordt betekent het dat de laptop moeite heeft met het uitvoeren van taken. Bij een oververhitte laptop betekent het dat de laptop simpelweg geen warmte meer kwijt kan. De taken die je probeert uit te voeren kosten dan simpelweg te veel inspanning. Een oplossing kan zijn om minder zware games of andere programma’s te draaien.
Als je zware programma’s gebruikt, zorg dan dat je niet meerdere programma’s tegelijk gebruikt. Dit kost meer geheugen maakt het moeilijker voor je laptop. Meestal gaat een verhitte laptop gepaard met een tragere uitvoer van taken, wat leidt tot ‘lag’.
Maak je laptop schoon
Veel warmte ontstaat door stof in en rondom de laptop die de warmte vasthoudt en de luchtafvoer blokkeert. Maak je laptop daarom regelmatig schoon door stof weg te halen en te vermijden. Ook de omgeving rondom je laptop schoon houden is belangrijk.
Als je stof echt goed weg wil halen moet je de laptop uit elkaar halen. Hierdoor kan overal goed bij en de stof voorzichtig eruit halen. Met compacte lucht en wattenstaafjes kan je proberen de stof te verwijderen.
Ik zou echter het zekere voor het onzekere nemen en een professional inschakelen. Niet iedereen heeft ervaring met het openschroeven van zijn/haar laptop. Daar komt bij dat de garantie van je apparaat vervalt zodra je er zelf aan gaat sleutelen. Er zijn verschillende reparatie winkels die een schoonmaak service voor je laptop aanbieden.
Waarom wordt mijn laptop zo warm?
Door de (hoeveelheid) programma’s die je gebruikt: een laptop kan warm worden door een aantal verschillende redenen. Meestal wordt de laptop warm omdat het te veel acties tegelijk moet verwerken. Denk aan:
- Je hebt veel verschillende programma’s tegelijk openstaan.
- Er staan veel verschillende tabbladen open op je browser.
- Maar meestal ligt het probleem bij games, omdat deze grafisch erg intensief zijn. Dit komt doordat de spellen meestal veel verschillende dingen tegelijk inladen op de achtergrond. Denk hierbij aan de map van het spel dat wordt ingeladen of het spel dat wordt opgestart.
Door je laptop die te lang aanstaat: hoelang je laptop al aanstaat speelt ook een rol. Als een laptop al een uur of langer aanstaat wordt deze vanzelf warmer. Dit komt doordat de warmte steeds minder makkelijk weg kan komen. Dat ligt vooral aan het koelsysteem die de laptop vaak niet voldoende kan afkoelen.
Ook kan je warmte minder snel ontsnappen zodra je hem op een tafel neerzet. De onderkant van de laptop verwarmt namelijk het oppervlakte eronder. Hierdoor kan een laptop nog sneller warmer worden.
De temperatuur van de omgeving: ook de temperatuur in de ruimte kan ervoor zorgen dat de warmte van de laptop minder makkelijk weg kan. Op een warme zomerdag kan het daarom een slimme zet zijn om je laptop iets vaker uit te zetten of in een andere kamer te zetten.
Je laptop zorgt er alleen maar voor dat de temperatuur in je kamer stijgt. Hierdoor kan de ruimte waarin je laptop staat al snel als een sauna aanvoelen. De laptop blaast koude lucht door de laptop via kleine ingebouwde ventilatoren. De koude lucht wordt opgewarmd in de laptop en de laptop blaast warme lucht uit. Als de omgeving warm heeft dit systeem weinig zin, omdat er alleen warme lucht aanwezig is.
De leeftijd van je laptop: de leeftijd van de laptop is ook een factor die je niet kunt vergeten. Een oudere laptop is simpelweg minder goed in staat om zichzelf koel te houden. Dit komt door:
- Oudere laptops moeten harder werken.
- Ze moeten langer opladen dan nieuwere laptops. Hierdoor beginnen oudere laptops vaak sneller en luider te blazen.
- Daarnaast is er in de oude laptop een grote hoeveelheid stof opgebouwd.
- En natuurlijk beschikken oudere laptops niet over moderne koelsystemen, waardoor ze meer moeite kunnen hebben met het verwerken van de hitte.
Is het normaal dat je laptop warm wordt?
Een laptop die een beetje warm wordt is erg normaal. Als je een laptop langdurig aan laat staan en veel taken laat uitvoeren is het logisch dat de laptop warmer wordt. Laptops hebben meestal meer moeite met het verwerken van warmte doordat ze compacter zijn dan een desktop. Er is dus minder ruimte om de warmte kwijt te raken.
Laptops hebben tegenwoordig echter slimme ingebouwde koelsystemen die ervoor zorgen dat de laptop zo koel mogelijk blijft. Een combinatie van verschillende factoren leidt echter vaak tot een warm apparaat. Dit kan zorgen voor prestatieproblemen en een kortere levensduur.
Hoe heet mag een laptop worden?
Zoals eerder genoemd is het dus normaal dat je laptop warm wordt. Dit is simpelweg wat er gebeurd als je laptop zware taken moet uitvoeren en langdurig aanstaat. Toch kan een laptop ook te warm worden als de temperatuur in de laptop maar blijft stijgen. Een laptop kan tot wel 70° tot 80° aan zonder dat er onderdelen kapotgaan. Als je laptop boven de 80° zit en dit aanhoudt moet je de laptop even laten afkoelen.
Je kan de temperatuur van je laptop meten door je hand bij de laptop te houden en te voelen of de laptop heet is. Als je de temperatuur accuraat bij wil houden kan een programma zoals Core temp handig zijn.
Core temp is een programma die de temperatuur van je processor (CPU) meet en bijhoudt. Hiermee kan je in de gaten houden hoe warm je laptop wordt. Via de link kan je de software installeren. Verder kan je instellen op welke manier je de temperatuurgegevens wil zien. Dit kan namelijk als een overlay op je scherm verschijnen. Hierdoor kan je het tijdens het gebruik goed in de gaten houden.
Als je laptop te warm wordt kan dat negatieve gevolgen hebben en de levensduur van je laptop inkorten. Dit komt omdat onderdelen bij een hoge temperatuur (zoals boven de 80 graden) het moeilijk gaan krijgen.
Onderdelen als het moederbord, de grafische kaart en de CPU gaan opgegeven moment minder goed presteren. Het gevolg hiervan is dat je laptop trager wordt en meer moeite krijgt met het uitvoeren van taken. Let dus goed op de temperatuur van je laptop en volg eventueel de stappen onder het kopje ‘Wat moet je doen als je laptop heet wordt?’.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.