Niets is zo vervelend als de momenten waarop je wel wifiverbinding hebt, maar geen toegang krijgt tot het internet. Toch is het een probleem dat zich regelmatig voordoet. Het is echter niet simpel om uit te zoeken waar de oorzaak ligt en er bestaat niet zoiets als een kant-en-klare oplossing.

In het kort:
- Start je apparaat of router opnieuw op.
- Voer een probleemdiagnose uit.
- DNS-cache-probleem.
- Stel een vaste DNS-server in.
- Schakel tijdelijk antivirussoftware uit.
- Werk het stuurprogramma van je netwerkadapter bij.
- Schakel de 5 GHz-brandbreedte uit.
- Schakel de functie ‘snel opstarten’ uit.
- Voer een malwarescan uit.
- Reset de netwerkinstellingen van je telefoon.
Heb je wifi, maar geen internet? Dan betekent het vaak dat je apparaat wel is verbonden met je lokale netwerk, maar geen verbinding kan maken met servers, zoals websites op het internet. Er is dus iets wat toegang tot het internet blokkeert.
Controleer van tevoren hoeveel apparaten last hebben van deze error. Dit is namelijk bepalend voor welke stappen je het beste kunt nemen. Pak meerdere apparaten erbij en kijk of deze wel gewoon verbinding kunnen maken met het internet. In de meeste gevallen is het slechts 1 apparaat waarbij het probleem voorkomt.
Ik begin eerst met het benoemen van de meest eenvoudige oplossingen. Gaandeweg worden de oplossingen steeds complexer. Heb je te weinig kennis over de programma’s die in dit artikel worden besproken, sla die oplossingen dan over.
Wel wifi, maar geen internet op 1 apparaat
De meeste mensen hebben het probleem maar op 1 apparaat. Je zult dan het probleem bij het apparaat zelf moeten oplossen. In dit geval kan je de stappen in deze paragraaf volgen.
Maak opnieuw verbinding
In veel gevallen kan je het probleem erg eenvoudig oplossen. Zo heb ik dit probleem in het verleden opgelost door simpelweg opnieuw verbinding te maken met wifi.
- Ga naar de wifi-instellingen van het desbetreffende apparaat en zet de wifi uit. Op je laptop kan je bijvoorbeeld ‘Verbinding verbreken’ selecteren.
- Wacht ongeveer 10 seconden en zet de wifi daarna weer aan.
- Selecteer het wifi-netwerk zodra deze is gedetecteerd. Wacht even en als het goed is heb je verbinding gemaakt.
Of start je apparaat opnieuw op: het opnieuw opstarten van je apparaat werkt als een soort soft reset. Een erg eenvoudige oplossing, maar zeer effectief. Na het opnieuw opstarten van bijvoorbeeld je laptop of telefoon, maakt het apparaat opnieuw verbinding met het internet. Open de netwerkinstellingen of surf op het internet en controleer of de error nog steeds zichtbaar is.
Voer een probleemdiagnose uit
Veel apparaten hebben een ingebouwde functie op netwerkproblemen op te sporen. Ik heb niet het idee dat het vaak werkt, maar het is het proberen waard. Het immers een vrij eenvoudige oplossing. Zowel Windows als Mac maken gebruik van deze functie.
Windows: klik met je rechtermuisknop op het wifi-icoontje rechtsonder in de taakbalk van Windows. Selecteer vervolgens ‘Problemen oplossen’. Een andere manier om hier te komen is via de instellingen > Netwerk en internet > scrol naar onder en selecteer ‘Probleemoplossing voor netwerk’. Windows gaat vervolgens opzoek naar eventuele oorzaken van het probleem. Ze stellen je vervolgens een aantal vragen.

Mac: MacOS-gebruikers kunnen het hulpprogramma Wireless Diagnostics inschakelen om de wifiverbinding te analyseren en wifiproblemen te detecteren en indien mogelijk op te lossen. Om dit te openen houd je de command-toets ingedrukt. Klik tegelijkertijd op het wifi-icoontje in de menubalk en open de probleemoplosser.
DNS-cache-probleem
Deze oorzaak is een stuk moeilijker om te begrijpen. Het zou ook kunnen dat je geen toegang tot het internet krijgt omdat er zich een DNS-cache-conflict voordoet. Via DNS-cache worden al je recente websitebezoeken opgeslagen, waardoor webpagina’s snel kunnen worden geladen. Maar hier kan wel eens iets fout lopen wanneer het besturingssysteem pagina’s uit het Cache-systeem haalt in plaats van ze te downloaden van het internet.
De DNS-cache kan beschadigd geraken door technische storingen of door virussen. Daardoor correspondeert het IP-adres niet meer en krijg je geen connectie met het internet. De vraag is nu: wat moet ik doen? Heb je een internetprobleem op je Windows computer, dan kan je de onderstaande stappen volgen. De stappen hieronder vergen wat technische vaardigheden, dus sla deze over als je hier geen ervaring mee hebt.
- Klik met je rechtermuisknop op het Windowslogo linksonder in je beeldscherm.
- Selecteer ‘Uitvoeren’.
- Typ in de zoekbalk ‘cmd’ in en klik op ‘OK’.
- Typ de volgende commands één voor één in en druk telkens op enter na elke command.
- ipconfig /flushdns
- ipconfig /release
- ipconfig /renew
Sluit daarna het venster en start je computer opnieuw op. Controleer of het probleem is opgelost. In MacOS doe je kan je hetzelfde doen via de hulpprogramma’s onder ‘Toepassingen’.
Stel een vaste DNS-server in
De meeste problemen zijn gerelateerd aan DNS-servers. Werkt de oplossing hierboven niet, dan kan je een vaste DNS-server instellen. Als je verbinding maakt met je router zal je router aangeven welke DNS-server het apparaat moet gebruiken. Het kan voorkomen dat dit niet helemaal goed is gegaan.
Door een vaste DNS-server in te stellen geven we aan de computer door welke server hij moet gebruiken. Geen zorgen, je kan na het wijzigen van deze instellingen ook verbinding blijven maken met andere netwerken. Volg de onderstaande stappen om een vaste DNS-server in te stellen:
- Klik met je rechtermuisnop op het Windowsteken linksonder in je beeldscherm.
- Selecteer in dit menu ‘Netwerkverbindingen’.
- In het menu ‘Status’ vind je de optie ‘Adapteropties wijzigen’.
- Selecteer deze optie en dubbelklik daarna op ‘Wifi’.
- Selecteer ‘Eigenschappen’.
- Selecteer ‘Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)’ en daarna ‘Eigenschappen’.
- Selecteer de optie ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’.
- Stel het volgende in:
- Voorkeurs-DNS-server: 8.8.8.8
- Alternatieve DNS-server: 8.8.4.4
- Selecteer ‘OK’.
De DNS serveradressen die je hierboven ziet zijn van Google. Dit zijn één van de snelste DNS-servers van de wereld.
Wat ook kan helpen is om de IPv6 uit te zetten. Als het goed is zie je op de afbeelding hierboven de optie ‘Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6)’ die je uit kunt schakelen. Zorg dat deze optie niet is aangevinkt, start je computer opnieuw op en kijk of het probleem is opgelost.

Schakel tijdelijk antivirussoftware uit
Soms veroorzaakt antivirus- of andere beveiligingssoftware conflicten. Schakel tijdelijk antivirussoftware en andere beveiligingsapps uit (zoals malware) en kijk of je daarna opnieuw toegang tot het internet krijgt. Het is dan ook aan te raden om een volledige antivirusscan uit te voeren. Zo kom je te weten of je toestel niet is geïnfecteerd met een bepaald virus of malware waardoor je toegang tot het internet wordt geblokkeerd.
Nadat je je antivirussoftware hebt uitgezet start je je computer opnieuw op en controleer je of het probleem is verholpen. Het gaat hierbij voornamelijk om antivirussoftware van derden. Zet bijvoorbeeld Windows Defender Firewall op de volgende manier uit:
- Open het configuratiescherm op je computer. Gebruik hiervoor de Windows zoekbalk linksonder.
- Ga naar ‘Systeem en beveiliging’.
- Ga naar ‘Windows Defender Firewall’.
- Aan de linkerkant zie je als het goed is ‘Windows Defender Firewall in- of uitschakelen’.
- Zet de antivirussoftware uit voor het netwerk waar je problemen mee hebt.
Heb je de software uitgeschakeld en is het netwerkprobleem opgelost, dan weet je waar de oorzaak zit. Iets in de instellingen van de antivirussoftware blokkeert toegang tot het internet. Doorloop de instellingen van de software stap voor stap en ga na welke instelling de boosdoener is. Dit kost veel tijd, maar geeft je wel de mogelijkheid om efficiënt te werk te gaan.
Werk het stuurprogramma van je netwerkadapter bij
Het is belangrijk om zowel je computer als je hardware stuurprogramma’s bij te werken. Als 1 van de 2 niet wordt bijgewerkt kan dit leiden tot een communicatie-error. Het is echter mogelijk om je hardware stuurprogramma’s handmatig te updaten. Om dit te doen heb je echter wel verbinding nodig met het internet.
Sluit als tijdelijke oplossing je computer aan op je router met behulp van een ethernetkabel. Nadat je dat hebt gedaan heeft je computer internet en kan je de onderstaande stappen volgen:
- Klik met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder in het beeldscherm.
- Selecteer ‘Apparaatbeheer’.
- Eenmaal in apparaatbeheer ga je opzoek naar ‘Netwerkadapters’.
- Ga opzoek naar je wifi adapter en selecteer deze. Vaak staat erbij dat het draadloos is. Zo zie je op de foto dat er ‘Wi-Fi’ achter staat.
- Klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’.
De meeste MacOS-gebruikers hoeven geen stuurprogramma’s te updaten, omdat deze worden geregeld met updates voor het besturingssysteem zelf.
Schakel de 5 GHz-brandbreedte uit
5 GHz gaat over de frequentie van je router. De frequentie gaat om het verband tussen de snelheid en het bereik van het internet. 5 GHz is sneller dan 2.4 GHz over een kleinere afstand. Het is mogelijk om over te schakelen van 5 GHz naar 2.4 GHz. Het apparaat zal dan voortaan automatisch gebruik maken van 2.4 GHz in plaats van 5 GHz. Op Windows doe je dit als volgt:
- Open de instellingen van je computer.
- Selecteer ‘Netwerk en internet’.
- Ga naar ‘Adapteropties wijzigen’.
- Klik met je rechtermuisknop op ‘Wi-Fi’ en selecteer ‘Eigenschappen’.
- Selecteer ‘Configureren’.
- Ga naar ‘Geavanceerd’.
- Selecteer ‘802.11a/b/g draadloze modus’.
- Onder ‘Waarde’ selecteer je vervolgens ‘802.11b/g’.
- Klik daarna op ‘OK’.
- Verbreek tot slot de verbinding met wifi en maak opnieuw verbinding.
Schakel de functie ‘snel opstarten’ uit
Windows heeft een ingebouwde functie die het opstarten van je computer versnelt. Het is een functie die op alle Windows 10 computer standaard is ingeschakeld. Het kan zijn dat deze functie het verbinden met internet niet mogelijk maakt. In dit geval kan je het uitschakelen. Het uitschakelen van deze functie gaat als volgt:
- Open het menu ‘Uitvoeren’. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op het Windowsteken linksonder in je beeldscherm. Je kan ook de Windowstoets + R van je toetsenbord gebruiken.
- Typ in de zoekbalk ‘powercfg.cpl’ in en klik op ‘OK’.
- Selecteer ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’.
- Selecteer ‘Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn’.
- Je ziet de optie ‘Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)’. Schakel deze optie uit, start je computer opnieuw op en kijk of dit het probleem oplost.
Lost dit het probleem niet op, volg dan de stappen hierboven nog een keer en schakel functie weer in.
Voer een malwarescan uit
Virussen en schadelijke programma’s op je computer kunne van allerlei problemen veroorzaken. Zo kunnen malware-virussen ook leiden tot internetproblemen. Moderne computers beschikken over een ingebouwd programma die deze kan detecteren.
Net hebben we het gehad over het uitschakelen van Windows Defender. We kunnen dit programma echter ook in ons voordeel gebruiken. Een malwarescan met Windows Defender gaat als volgt:
- Typ in de Windows zoekbalk linksonder ‘Windows Security’.
- Selecteer de eerste optie die verschijnt.
- Selecteer aan de linkerkant ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging’.
- Je ziet nu de knop ‘Snelle scan’ waar je op kunt klikken.
Wil je een volledige scan uitvoeren, selecteer dan onder de knop ‘scanopties’. Vervolgens krijg je een reeks aan opties te zien. Selecteer ‘Volledige scan’ en druk op de knop ‘Nu scannen’.
Reset de netwerkinstellingen van je telefoon
Op je computer zijn er een heleboel oplossingen die je kan proberen. Voor mobiele apparaten is dit echter vrij beperkt. Toch heb je de mogelijkheid om je netwerkinstellingen te resetten. Hoe je de netwerkinstellingen reset verschilt tussen Android en iOS.
Android
- Open de instellingen van je telefoon.
- Scrol naar beneden naar ‘Systeem’.
- Selecteer ‘Geavanceerd’.
- Tik op ‘Reset’ of ‘Reset opties’.
- Je kan in dit menu verschillende dingen resetten, waaronder wifi en bluetooth. Selecteer hier dat je je netwerkinstellingen wil resetten.
- Nadat je dit hebt geselecteerd en hebt bevestigd start je telefoon opnieuw op.
IPhone
- Open de instellingen van je telefoon.
- Ga naar ‘Algemeen’.
- Scrol naar beneden naar ‘Zet over of stel iPhone opnieuw in’.
- Selecteer ‘Stel opnieuw in’.
- Kies ‘Herstel netwerkinstellingen’.
Wel wifi, maar geen internet op alle apparaten
Hebben meerdere apparaten in je omgeving hetzelfde probleem, dan komen algemenere oplossingen beter van pas. In dit geval heeft het zeer waarschijnlijk iets te maken met je router/modem. Ook externe factoren zoals storingen kunnen de oorzaak zijn.
Start je router opnieuw op
Als alle apparaten geen internet hebben ligt het zeer waarschijnlijk aan je router/modem. Alle apparaten die draadloos internet gebruiken zijn hier immers op aangesloten. In dit geval kan je het beste je router een soft reset geven. Dit betekent dat je je router tijdelijk van het stroom af haalt. Het opnieuw opstarten van je router gaat als volgt:
- Zet je router uit.
- Haal de stroomkabels uit je router.
- Wacht ongeveer 30 seconden.
- Sluit de stroomkabels weer aan.
- Wacht totdat je router weer helemaal is ingeschakeld.
Reset je router
Er zijn veel manieren waarop je problemen met je router kunt oplossen. Net zoals bij veel andere elektronische apparaten kan een reset de oplossing zijn. Let erop je bij een reset al je netwerkinstellingen verliest. Het gaat dan voornamelijk om het wifi-wachtwoord en de naam van je netwerk. Het resetten van je router gaat als volgt:
- Draai je router om zodat je de achterkant goed kan zien.
- Pak een pinnetje en ga opzoek naar de reset knop.
- Druk de reset knop (waar vaak ‘Reset’ boven staat) ingedrukt met het pinnetje.
- Wacht totdat je router is teruggezet naar de fabrieksinstellingen.
Controleer het statuslampje van je modem
Het hoeft niet altijd aan jouw internetverbinding of modem te liggen. In sommige gevallen zijn er externe factoren die roet in het eten gooien. Denk bijvoorbeeld aan een storing bij jouw internetprovider. Deze kunnen erg lokaal voorkomen en kunnen regelmatig de oorzaak zijn. Voorbeelden van situaties waar je niets aan kan doen:
- Controleer of het internetlampje op de modem werkt. Als de lampjes niet branden of flikkeren, dan ligt het probleem bij de internetprovider en kan je het beste daarmee contact opnemen.
- Ook overbelasting van een openbaar netwerk dat je gebruikt (in de trein, in de bieb of op school) kan ertoe leiden dat je tijdelijk geen toegang tot het internet krijgt.
Om dit op te lossen kan je het beste gewoon wachten of jezelf verplaatsen. Schakel desnoods tijdelijk over naar een ander wifi-netwerk.
Update je router
Het kan voorkomen dat je de firmware van je router moet updaten. Meestal gaat dit automatisch, maar soms moet je dit handmatig uitvoeren. Hoe het updaten van je router exact werkt is afhankelijk van het model. Zorg dat je router is verbonden met het stroom en dat je het proces tijdens het updaten niet verstoort.
- Log allereerst in op het webinterface van je router. Je kan inloggen op het webinterface van je router door het IP-adres op te zoeken*.
- Kopieer het IP-adres en plak deze in het webadres van je browser.
- Log in met je wachtwoord en gebruikersnaam.
- Ga naar het firmware update menu en download de meest recente versie.
*Je zult dus het IP-adres van je router moeten achterhalen. In Windows doe je dat als volgt:
- Open de instellingen.
- Ga naar ‘Netwerk en internet’.
- Ga naar ‘Status’.
- Selecteer ‘Hardware- en verbindingseigenschappen weergeven’.
- Achter ‘Standaardgateway’ zie je het IP-adres staan.
In Windows 11: Instellingen > Netwerk en internet > Geavanceerde netwerkinstellingen > Hardware- en verbindingseigenschappen.
Verwijder wifi versterkers
Veel mensen gebruiken wifi versterkers om het bereik en het sterkte van het wifi-signaal te verbeteren. Je maakt hiermee je netwerk echter een stuk complexer, wat tot problemen kan leiden. Niet alleen wifi versterkers, maar ook andere apparaten die aan je router zijn verbonden kunnen de boosdoener zijn. Denk bijvoorbeeld aan NAS schijven of netwerkswitches.
Gebruik je veel apparaten tegelijk, ontkoppel deze allemaal. Is je verbinding weer terug, sluit/verbind dan alla apparaten weer één voor één. Zo kan je erachter komen welk apparaat de oorzaak van het probleem is.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.