Welke app moet ik downloaden voor Sonos

Welke app moet ik downloaden voor Sonos?

Voor Sonos producten zijn er tegenwoordig 2 apps beschikbaar. Voor sommige mensen leidt dit tot verwarring, want welke app hebben ze nu precies nodig? In dit artikel kom je alles te weten over de Sonos apps en de mogelijkheden die je hebt.

In het kort:

Vrijwel iedereen kan het beste de Sonos S2 app downloaden. Een aantal apparaten ondersteunen naast de S2 app ook de S1 app. Sommige oudere modellen gebruiken nog alleen de S1.

Voorbeelden van Sonos speakers die de S2 app ondersteunen:

Ben je bezig met het installeren van je Sonos speaker? Mogelijk zijn de onderstaande artikel interessant voor je:

Hoe sluit je de Sonos Beam aan?

Welke app moet ik downloaden voor Sonos?

Voor Sonos apparaten kun je de 2 officiële apps downloaden: de S1 en S2 app. Welke je van de 2 nodig hebt hangt af van het Sonos apparaat wat je gebruikt. Hieronder zie je in een schema staan welke producten de S1 app gebruiken, de S2 app gebruiken of allebei.

S1 appS2 appS1 + S2 app
BridgeArcAmp
CR200Beam (Gen 2)Beam (Gen 1)
Connect (Gen 1)FiveBoost
Connect:Amp (Gen 1)One SLConnect (Gen 2)
Play5: (Gen 1)RoamConnect:Amp (Gen 2)
ZonePlayer 80Sub (Gen 3)Move
ZonePlayer 90SYMFONISK-schilderijlijst Met wifi-speakerOne (Gen 1)
ZonePlayer 100SYMFONISK Leuchtenfuß Mit WiFi-speakerOne (Gen 2)
ZonePlayer 120 Play:1
ZonePlayer S5 Play:3
  Play:5
  Playbar
  Playbase
  Port
  Sub (Gen 1)
  Sub (Gen 2)
  SYMFONISK-boekenplankspeaker
  SYMFONISK-tafellamp met wifispeaker

Indien je Sonos apparaat zowel de S1 als S2 app kan gebruiken, kun je zelf kiezen welke app je downloadt. Veel mensen zijn de S1 app gewend en hebben een voorkeur voor deze versie. De nieuwe updates en functies worden echter toegevoegd aan de S2 app, vandaar dat de meeste kiezen voor de S2.

In de tabel is te zien dat dit ook afhangt van de Gen die je Sonos apparaat heeft. Het kan zijn dat je niet zeker weet welke Gen jij hebt. Je kunt dit achterhalen door naar je Sonos account te gaan en daarna naar systeem. Hier zie je of je product/producten ondersteunt worden door de S2 app. Er zijn producten waarbij de Gen niet wordt aangegeven. In dit geval kun je hier wel zien welke app vereist is.

Maar wat als je meerdere apparaten hebt met verschillende apps? Het kan voorkomen dat je meerdere Sonos apparaten gebruikt, waarvan sommige S1 gebruiken en sommige S2. In dit geval heb je 2 opties:

 1. Verdeel je geluidssysteem in 2 delen: de meest voor de hand liggende keuze is om de apparaten met de S1 en S2 app los van elkaar te gebruiken. Dit brengt echter nadelen met zich mee. Als de ene speaker S1 gebruikt en de ander S2, dan kunnen ze niet met elkaar communiceren. Dit betekent dat ze de liedjes nooit helemaal synchroon kunnen afspelen. Ook heb je minimaal 2 email adressen nodig, zodat je de S1 en S2 app kunt gebruiken. Tot slot heb je natuurlijk 2 apps op de telefoon staan, wat meer opslag inneemt.

Nu lijkt het een hele slechte optie, maar dat valt wel mee. Bij een gesplitst systeem moet je er gewoon rekening mee houden dat hij uit 2 delen bestaat. Sonos raadt je aan om de S1 producten te gebruiken in ruimtes die niet vaak gegroepeerd worden met de rest van je systeem. Doordat je 2 systemen gebruikt kun je je S1 systeem in handen geven van de kinderen, zonder dat ze toegang hebben tot de rest van de Sonos producten op S2.

sonos s1 app en s2 app

Bron: www.quadrantsystems.net

 • Vervang de S1 apparaten: als je alles vanuit 1 app wil beheren is het aan te raden om langzamerhand over te gaan op S2. Onthoud dat je voor het terugbrengen van oude Sonos apparaten 30% korting krijgt op de nieuwe Sonos producten.

Het is dus wel duidelijk dat je de Sonos apparaten het beste op 1 app kunt gebruiken. Het is dus helemaal geen raar idee om alleen de S1 app of alleen de S2 app te gebruiken. Je hebt een mogelijkheid om over te stappen. Dit betekent dat je kunt upgraden naar de S2 app of kunt downgraden naar de S1 app. Op die manier kan je er ook voor zorgen dat al je apparaten dezelfde app gebruiken. Het beste is dus om of de S1 app op alle apparaten te gebruiken of de S2 app op alle apparaten. Hieronder laat ik zien hoe je kunt overstappen.  

Upgraden van S1 naar S2

 1. Download de S2 app van Sonos
 2. Verwijder de S1 app
 3. Open de S2 app en kijk of het apparaat wordt herkent
 4. Volg de stappen die in de S2 app staan
 5. Log opnieuw in bij de streamingdienst die je gebruikt (denk aan Spotify, Apple Music of Deezer Elite)

Downgraden van S2 naar S1

Sonos zelf raadt je niet aan om te downgraden van de S2 naar de S1 app nadat je je de update naar S2 hebt uitgevoerd. Het is echter wel mogelijk door de onderstaande stappen te volgen. Let erop dat je alleen je apparaat kunt downgraden als ze zowel de S2 als S1 app ondersteunen.

 1. Reset je Sonos apparaat. Hier kun je eventueel de handleiding voor raadplegen.
 2. Download de S1 app en stel deze in
 3. Verwijder de S2 app
 4. Log opnieuw in bij de streamingdienst die je gebruikt (denk aan Spotify, Apple Music of Deezer Elite)

Nadat je de app hebt gedownload kan je je Sonos speaker goed instellen.

Is de Sonos app gratis?

Ja, de Sonos apps kun je gratis downloaden. Na het maken van een account krijg je toegang tot de app. Uiteraard kun je hem alleen gebruiken zodra je een Sonos apparaat tot je beschikking hebt.

Hoe download je de Sonos app?

De Sonos app kun je installeren in de AppStore voor IOS en de Playstore voor Android. Naast een appversie zijn de Sonos apps ook beschikbaar in de desktopversie. De apps zijn zowel beschikbaar op Mac als op Windows.

sonos app downloaden gebruiken

Bron: mvie.nl

Wat is het verschil tussen de Sonos S1 en S2 app?

Om te kijken of je moet overstappen naar de S1 of S2 heb je natuurlijk wel genoeg kennis nodig over beide apps. Het verschil tussen de S1 en S2 app is hierbij van belang.

Het grootste verschil tussen de S1 en S2 app is dat de S2 app nieuwe updates kan doen en meerdere functies kan toevoegen. Door de jaren heen verbetert Sonos haar producten en komen er nieuwe functies beschikbaar. Deze nieuwe functies zullen worden toegevoegd aan de S2 app van Sonos.

In de afbeelding hieronder kun je het verschil tussen beiden apps goed zien. Op basis hiervan kun je een afweging maken welke app je het liefst gebruikt. Uiteraard is de S2 app beter, alleen zal je een afweging moeten maken zodra niet al je Sonos speakers de S2 app ondersteunen. Ga je dan over op de S1 of de S2 app?

verschillen tussen s1 en s2 app sonos

Bron: images.squarespace-cdn.com

Uit de tabel kunnen we afleiden dat er geen nieuwe functies worden toegevoegd aan de S1 app. Dit is hetzelfde als bij een oude telefoon. Wel worden er nog bugs opgelost, zodat je het systeem kunt blijven gebruiken. Verder heeft de S2 app een grotere brandbreedte dan de S1 app.

Hoe update je Sonos?

Het updaten van je Sonosapparaat doe je via de Sonos app. Over het algemeen zal het Sonos apparaat de nieuwste software vanzelf installeren. Let erop dat je S1-software niet automatisch wordt geüpdatet naar de software van de S2 app. Hiervoor zal je toch echt moeten overschakelen naar de nieuwe app. Alhoewel updates automatisch worden uitgevoerd, kan je wel controleren of gebruik wordt gemaakt van de nieuwste versie. Hieronder laat ik je zien hoe je dit kunt controleren.

IOS en Android:

Ga naar de instellingen. Klik op Systeem > Systeemupdates > updates controleren

Mac en PC:

Ga naar het menu Sonos op Mac of naar het menu beheren op PC. Kies voor de optie controleren op software-updates.

hoe sonos updaten

Sonos app werkt niet

Zorg er allereerst voor dat je zeker weet dat het aan de app ligt. Controleer hiervoor of het Sonos apparaat zelf helemaal werkt. Probeer de Sonos app eventueel uit op een ander Sonos apparaat, om te kijken of de app nog steeds niet werkt.

Als je Sonos app niet werkt zou je hem opnieuw kunnen downloaden. Dit is een vrij eenvoudige oplossing die dit probleem zou kunnen verhelpen. Een andere optie is om de Sonos app te resetten. Dit kan zowel bij de web versie als de appversie.

Hoe los je andere problemen op met je Sonos apparaat? >>

Sonos app resetten op Android/IOS:

 1. Open de Sonos app op je Android of IOS apparaat.
 2. Ga naar de instellingen > App voorkeuren.
 3. Scroll naar onderen totdat je de optie ‘App resetten’ tegenkomt.
 4. Sluit de app en open hem daarna.

Sonos app resetten op Windows/Mac:

 1. Open de web versie van Sonos op je Windows of Mac computer.
 2. Bovenaan het scherm op je Mac en bovenaan het Sonos-appvenster vind je het vervolgkeuzemenu ‘help’. Klik hier op.
 3. Klik vervolgens op ‘controller opnieuw instellen’.

Scroll naar boven