Welke naald voor platenspeler kopen

Welke naald voor platenspeler kopen? – Naald vervangen

De naald van je platenspeler is uiteindelijk het onderdeel wat muziek produceert. Het is een gevoelig en belangrijk onderdeel van je platenspeler. Het kan zijn dat je deze wil vervangen. In deze blog kom je alles te weten over welke naald je nodig hebt en hoe je deze vervangt. 

In het kort:

Om erachter te komen welke naald je nodig hebt kan je het serienummer op de cartridge van platenspeler zoeken. Gebruik indien nodig de handleiding of schakel een professional in.

De beste naalden voor je platenspeler:

Welke naald heb je nodig voor je platenspeler?

Weten welke naald je kunt gebruiken voor jouw platenspeler is belangrijk, omdat platenspelers in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de naalden, waardoor ze elkaar lang niet altijd ondersteunen.

Het is belangrijk om te weten dat je bij het kopen van een naald meestal niet alleen de naald zelf koopt, maar ook de cartridge eromheen. Dit is het omhulsel van de naald. Verder op deze pagina zie je een afbeelding waarin alle onderdelen van een vinyl speler staan weergegeven.  

Welke naald je nodig hebt is uiteindelijk afhankelijk van het model van je platenspeler. Bepaalde merken zullen waarschijnlijk niet werken met andere. Een goedkope draagbare Crosley platenspeler kan waarschijnlijk geen high-end cartridge en naald zoals de Blend Glider ondersteunen. Er zijn meerdere methode waarmee je de juiste naald kunt vinden:

Zoek het serienummer

De meest eenvoudige manier om de juiste naald te vinden is door het serienummer op de cartridge van je platenspeler te zoeken. Op de afbeelding kun je goed zien hoe de cartridge eruitziet. Door naar de afbeelding te kijken heb je een goed idee van de onderdelen die in dit geval belangrijk zijn. Zodra je het serienummer hebt gevonden hoef je alleen even op Google op te zoeken welke naald hierbij hoort. Bij het vervangen van de naald zijn er 2 onderdelen waar je extra op moet letten:

  1. De naald zelf
  2. Het omhulsel van de naald die op de cartridge zit
cartridge naald lid platenspeler formaat

Gebruik de handleiding

Ook erg eenvoudig is om de handleiding te gebruiken. In de meegeleverde handleiding kun je vaak zien welke naald er gebruikt wordt. Het kan ook zijn dat er vervangingsprotocollen staan beschreven. Mocht je geen handleiding meer tot je beschikking hebben, kijk dan online. Vaak kun je online nog je handleiding vinden, bijvoorbeeld op de website van de fabrikant.

Schakel een professional in

Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een professional, indien:

  • Je het serienummer niet kunt vinden.
  • Je de vereiste informatie in de handleiding van je platenspeler niet kunt vinden.
  • Je geen handleiding online kunt vinden.

Een professional kan je helpen bij het zoeken van het serienummer. Nadat je het serienummer weet kan je verder met het vervangen van de naald.

Hieronder zet ik een paar goede naalden voor platenspelers voor je onder elkaar:

#1 Philips GP-400 MKII: dit is een naald van goede kwaliteit. Dit hoor je uiteraard terug in de geluidskwaliteit van je platenspeler, maar voorkomt ook beschadigingen aan je platen. Het nadeel van deze naald is dat je hem alleen kunt gebruiken voor Philips platenspelers. Om precies te zijn voor Philips platenspelers met een GP-400 MKII of GP-500 MKII element.

#2 Technics EPS-270ED: het voordeel van deze naald is dat je hem kunt gebruiken op meerdere soorten platenspelers. Het nadeel is dat hij een tikkeltje duurder is, maar daar krijg je wel goede kwaliteit voor terug. Bij de beschrijving op Bol.com kun je duidelijk zien door welke modellen hij wordt ondersteunt.

#3 Sony ND-150G: mocht je gebruik maken van een Sony platenspeler, dan kun je je huidige naald prima vervangen door deze. Hij kan gebruikt worden door een Sony platenspeler met een XL150 of ND150G element.

Zolang je goed kijkt of de naald op je platenspeler gebruikt kan worden heb je al 1 obstakel gehad. Zorg vervolgens dat je niet voor een te goedkope naald gaat.

Hoe vervang je de naald van je platenspeler?

Stap 1: De allereerste stap bij het vervangen van je naald is om de stroom van je platenspeler af te halen. Logisch, omdat je hiermee de kans op een schok verkleint. Verder raad ik je aan dat je (indien nodig) de plaat uit je platenspeler haalt. Je wil voorkomen dat je tijdens het vervangen je plaat per ongeluk beschadigd. Let er ook op dat je tijdens het vervangen de nieuwe naald niet vermengd met de oude naald. Zorg er dus voor dat je ze niet uit elkaar haalt.

Stap 2: schroef allereerst de kop los. In het Engels noemen ze dit de ‘headshell’ wat het uiteinde is van je arm (afbeelding). Bij sommige platenspelers kun je het uiteinde van de arm losschroeven. In dit geval is het vervangen van de naald erg eenvoudig.

playenspeler namen onderdelen tekening

Bron: audioaffair.co.uk

Stap 3: ontgrendel de hendel van de arm. In de afbeelding kun je zien waar die zit. De meeste modellen hebben 2 schroeven aan het uiteinde van de toonarm. Als het goed is kun je ze makkelijk vinden. Je kunt een platte schroevendraaier gebruiken en tegen de klok in te draaien om ze los te maken.

Zodra je de hendel hebt ontgrendeld kun je de naald er makkelijk uittrekken. Pas op dat je niet teveel druk uitoefent op de metalen arm, aangezien dit al snel kan leiden tot een verbuiging.

Stap 4: zodra je de oude naald hebt verwijderd kun je de nieuwe naald erin doen. Steek de nieuwe naald er voorzichtig in met het puntige uiteinde naar beneden gericht. Het puntige uiteinde is hetgeen wat in contact komt met de plaat om muziek af te spelen.

Stap 5: als de naald er goed in zit kun je de schroeven op de toonarm weer dichtschroeven.

Stap 6: test de nieuwe naald. Je bent klaar met het vervangen van de naald van je platenspeler. Sluit het apparaat weer aan en controleer of je alles goed hebt gedaan en of het goed klinkt. Als er niks op te merken valt dan ben je klaar.

Maar wat als je na het vervangen een vervormd geluid hoort? Het kan zijn dat je een krassend geluid hoort of dat het geluid overslaat. Dit geeft aan, zoals je waarschijnlijk verwacht, dat er iets mis is met de plaatsing van de naald. Probeer de toonarm af te stellen om te kijken of dit het probleem oplost.

Mocht dit niet werken, overweeg dan om een professional in te schakelen. Hij/zij zal de naald waarschijnlijk weer opnieuw vervangen. Kijk dan goed of je kunt achterhalen wat er eventueel voorheen fout ging.

De video hieronder zou je eventueel ook een beter beeld kunnen geven over het vervangen van de naald:

Hoe vaak moet ik de naald van mijn platenspeler vervangen?

Hoe vaak is het nu daadwerkelijk nodig om je naald van je platenspeler te vervangen? Het vervangen van je naald is niet iets wat je regelmatig doet. Je doet het alleen als het nodig is. Wanneer dit precies nodig is lees je hieronder.

Wanneer vervang je de naald van je platenspeler?

Na langdurig gebruik: een algemene vuistregel is dat je naald van je platenspeler na 1000 uur muziek afspelen versleten raakt. Met de juiste zorg zou je er zelfs 3000 uur mee door kunnen. Dit hangt ook af van de soort platen die je afspeelt. Bekraste of vuile platen halen de levensduur van de naald naar beneden.

Wanneer je ongebruikelijke geluiden hoort: bij slecht geluid kan het een teken zijn dat je de naald moet vervangen. Het eerste wat je moet doen bij slecht geluid is je platenspeler schoonmaken. Soms zijn vreemde geluiden een gevolg van ophoping van stof. Zorg dus eerst dat je de platenspeler schoonmaakt en de toonarm controleert voordat je de naald gaat vervangen. Hoe je de naald van je platenspeler schoonmaakt ga ik straks verder op in.

Als je platenspeler geluid kraakt of ploft dan kan er ook sprake zijn van een versleten naald. Zeker als na het schoonmaken het probleem nog steeds niet is verholpen.

Als je een tweedehands platenspeler koopt: door de naald van een tweedehands platenspeler te vervangen klinkt hij weer zo goed als nieuw. 

Hoe maak je de naald van je platenspeler schoon?

De naald van je platenspeler is één van de belangrijkste onderdelen van je platenspeler. Als deze niet goed werkt, bijvoorbeeld doordat hij vies is, dan merk je dat meteen terug in het geluid. Er zijn verschillende manieren waarop je de naald kunt schoonmaken. Hieronder lees je een veelvoorkomende methode:

Naaldborstel: vaak als je een cartridge of naald koopt wordt deze meegeleverd met een naaldborstel. Mocht je niet beschikken over een borsteltje, dan kun je deze online bestellen. Ze hebben kleine ronde koppen en zachte haartjes. Tip: wrijf niet met het borsteltje zijwaarts, maar van voren naar achteren. Je naald kan afbreken als je het borsteltje van de ene kant naar de andere kant wrijft.

Scroll naar boven