platenspeler-voor-sonos-

Welke platenspeler werkt met Sonos?

Ook de moderne technologie van Sonos ondersteunt de oude vinyl. Middels Sonos krijgt het afspelen van een plaat weer een nieuwe beleving. Zo is het mogelijk om in elke kamer naar het geluid van je platenspeler te luisteren.

In het kort:

Vrijwel elke platenspeler werkt met Sonos. Zolang je een bekabelde aansluiting gebruikt is dit mogelijk. Dit is vaak een RCA of 3.5 mm kabel.

De beste platenspeler voor Sonos:

Welke platenspeler werkt met Sonos?

Bij het zoeken van een platenspeler voor Sonos is de ingebouwde phono-voorversterker het belangrijkstEen platenspeler met ingebouwde voorversterker is erg eenvoudig aan te sluiten op je Sonos apparaten. Verder is het fijn als het design van de platenspeler overeenkomt met het moderne design van Sonos producten. Tot slot is het uiteraard belangrijk dat de platenspeler een goed geluid kan produceren. Een high end platenspeler van 2000 euro voor op je Sonos is echter ietwat overdreven.

#1 Denon DP-450USB

Dit is absoluut niet de goedkoopste platenspeler in dit rijtje, maar ook zeker niet de minste. Kenmerkend aan deze platenspeler is de gebogen toonarm, wat er niet alleen goed uitziet maar ook vervorming in geluid tegengaat. Op de achterkant zie je duidelijk een RCA-aansluiting die is gelabeld met ‘PHONO OUT’. Net zoals een andere platenspeler in dit rijtje beschikt hij over een USB-aansluiting.

Denon DP-450USB voor sonos

Het is een halfautomatische platenspeler, wat betekent dat de arm na het afspelen van een plaat automatisch omhoog gaat. Er zijn 3 standen mogelijk, waardoor je veel verschillende soorten platen kunt afspelen. De platenspeler heeft geen ingebouwde speakers, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Ingebouwde speakers in platenspeler zijn vaak niet van hele hoge kwaliteit, dus aparte speakers erbij gebruiken is meestal een betere optie. Je wil immers je platenspeler op je Sonos geluidssysteem aansluiten, dus dan zijn ingebouwde speakers onnodig.

Het design is vrij robuust en erg strak. Alles wat de onderstaande platenspelers hebben heeft ook dit apparaat. Dat mag ook wel, want de platenspeler zit in een hogere prijsklasse.

#2 Audio-Technica AT-LP60-USB

Als je niet al te veel geld wil uitgeven is deze platenspeler een goede optie. Uiteraard beschikt de platenspeler over een ingebouwde phono-voorversterker. Dit betekent dat je geen aparte versterker of receiver nodig hebt en de platenspeler rechtstreeks op je Sonos apparaat kunt aansluiten. De geluidskwaliteit is niet geweldig, maar voor de meeste mensen meer dan voldoende. Voordelen zijn dus de lage prijs, de ingebouwde phono-voorversterker en het moderne design. De nadelen zijn dat je niet kunt upgraden van cartridge en dat het geluid niet geweldig is.

Audio Technica AT-LP60XBTWH met sonos

#3 Pro-Ject essential III RecordMaster

Iets duurder dan de Audio-Technica is deze platenspeler. Ook deze platenspeler maakt gebruik van een ingebouwde voorversterker. Een voordeel van deze platenspeler is de mogelijkheid om hem via een USB op bijvoorbeeld je pc/laptop aan te sluiten. Dit komt door de ingebouwde analoog-naar-digitaal-converter met USB-uitgang. Zo is het mogelijk om je lp’s te digitaliseren.

Pro-Ject essential III RecordMaster met sonos

#4 Audio Technica AT-LPW30TK

Dit is een platenspeler die veel overeenkomt met de bovenstaande spelers, alhoewel sommige functies ontbreken. Zo is hij niet volautomatisch en halfautomatisch. Je zult de toonarm dus handmatig omhoog en omlaag moeten doen tijdens het afspelen van platen. De Denon platenspeler waarover eerder is gesproken is wel halfautomatisch, waardoor de arm vanzelf omhoog gaat na het afspelen van de plaat.

Audio Technica AT-LPW30TK voor sonos

Uiteraard maakt hij gebruik van een ingebouwde phono-voorversterker en ondersteunt hij anti-skating. Door anti-skating blijft de naald en de toonarm in balans voor een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit. Je kunt de platen bij de platenspeler helaas niet digitaliseren, aangezien er geen USB-aansluiting wordt ondersteunt. Hier heb je overigens ook software voor nodig, wat vaak wordt meegeleverd met platenspeler die hier gebruik van kunnen maken. Helaas is dit bij deze platenspeler niet het geval.

Stuk voor stuk zijn het goede platenspelers die je kunt aansluiten op je Sonos systeem. Zolang je een platenspeler koopt met voorversterker zit je goed. Afhankelijk van je budget en de functies die je graag wil hebben kies je vervolgens een model.

Kun je een platenspeler aansluiten op Sonos?

Ja, alle platenspelers kan je aansluiten op Sonos. Je hebt wel een Sonos apparaat nodig dat het gebruik van kabels ondersteunt.

De onderstaande Sonos apparaten beschikken over de benodigde aansluitingen:

  • FIVE – 3.5 mm
  • PLAY:5 – 3.5 mm
  • PORT – RCA
  • AMP – RCA
  • CONNECT – RCA
  • CONNECT:AMP – RCA

Bij het gebruik van een platenspeler op Sonos moet je wel letten op een phono-versterker. Een platenspeler kan alleen gebruikt worden met een ingebouwde voorversterker. Dit kan een voorversterker in de platenspeler zijn, of een losse externe phono-voorversterker. Hier ga ik later dit artikel nog uitgebreid op in.

Hoe sluit je je platenspeler aan op Sonos?

Sonos verkoopt zijn eigen platenspelers die je bijvoorbeeld via bluetooth kunt verbinden. Het oude Sonos-systeem ondersteunt echter ook nog traditionele bedrade luidsprekers. Alhoewel dit niet altijd even makkelijk is, is het zeker niet onmogelijk. Een traditionele oplossing bestaat immers uit een heleboel draden, wat al snel tot een rommel kan leiden. Houd er echter rekening mee dat de meeste platenspelers meerdere componenten nodig hebben. Denk aan een draaitafel, een paar luidsprekers en een versterker.

Stap 1: controleren op een phono-voorversterker

Het belangrijkste waarop je moet letten bij het aansluiten van je platenspeler op Sonos is een ingebouwde voorversterker. Om je platenspeler te gebruiken heb je een voorversterker nodig. Draaitafels voeren namelijk een signaal uit op phono-niveau Dit is een laag, stil signaal dat wordt uitgedrukt in millivolt. De phono-voorversterker zet dit signaal om in een lijnniveau. Deze kan in je platenspeler zijn ingebouwd of in je receiver/versterker.

Heeft je platenspeler geen ingebouwde voorversterker, dan zal je een losse moeten gebruiken voor tussen de platenspeler en Sonos. Om te controleren of je platenspeler een phono-voorversterker heeft kun je opzoek gaan naar het label ‘PHONO’ aan de achterkant waar alle aansluitingen zitten. Indien je een aparte voorversterker koopt, moet je denken aan een versterker of receiver met ingebouwde phono-voorversterker.

Stap 2: gebruik de juiste kabels en aansluitingen

De manier waarop je je platenspeler met je Sonos apparaat verbindt hangt uiteraard af van de soort Sonos speaker die je gebruikt. Over het algemeen gebruik je een 3.5 mm aansluiting of een RCA-aansluiting. Stel dat je Sonos een 3.5 mm aansluiting heeft en je phono-voorversterker op je platenspeler een RCA-aansluiting, dan gebruik je een 3.5mm naar RCA kabel. De afbeelding hieronder illustreert deze aansluiting.

Op de afbeelding zie je een platenspeler met ingebouwde voorversterker. Het kan zijn dat je een losse phono-voorversterker gebruikt. In dit geval sluit je de Sonos niet aan op je platenspeler, maar op je versterker/receiver.

rca en 3.5 mm aansluiten sonos platenspeler

Bron: uploads-eu-west-1.insided.com

De Sonos Amp daarentegen maakt net zoals andere Sonos apparaten gebruik van een RCA-aansluiting. In dit geval gebruik je een RCA naar RCA kabel.

Stap 3: gebruik de juiste kabels en aansluitingen

Nu je platenspeler en Sonos speaker goed zijn aangesloten moeten we de line-in instellingen nog aanpassen. De instellingen die ik hieronder ga bespreken zijn beschikbaar voor alle Sonos apparaten met line-in aansluitingen. Eerder dit artikel heb ik het gehad over welke Sonos apparaten geschikt zijn voor platenspelers. Hier kun je de lijst van Sonos producten zien die over een line-in aansluiting beschikken.

Als voorbeeld gebruik ik de Sonos Play:5. Om de aanpassingen te doen gebruiken we de Sonos app op je telefoon of tablet. Ga naar: meer > instellingen > systeem > Play:5 (of een ander Sonos apparaat dat je gebruikt) > Line-In.

Allereerst kun je de naam van de line-in bron aanpassen. Hierdoor kun je voor jezelf duidelijk maken welk apparaat is aangesloten op de line-in. In dit geval gaat het om een platenspeler, maar die staat er helaas niet bij. Je kunt ook een aangepaste naam instellen.

Na het aansluiten van de platenspeler zijn er 2 redenen waarom je geen/weinig geluid hoort uit je platenspeler. Allereerst omdat je platenspeler geen ingebouwde phono-voorversterker heeft, maar dit hebben we eerder dit artikel al gecontroleerd. Iets waar we nog niet op hebben gelet is het line-in niveau. Dit heeft te maken met de spanning waarin het signaal wordt gedetecteerd. Hoe hoger je deze instelt, hoe luider het geluid zal zijn. Het line-in niveau is standaard ingesteld op level 2, wat niet zo luid is voor een platenspeler.

Wil je je platenspeler verder aanpassen? Lees dan hoe je je platenspeler kunt afstellen.

De beste platenspeler voor Sonos:

Scroll naar boven