Een videokaart is een uitbreidingskaart en is belangrijk voor de grafische aspecten van je computer. In dit artikel lees je alles over videokaarten voor in je laptop. Welke heb je nodig, kan je ze vervangen en welke heb je momenteel?
Meer details over welke games nu precies zwaar zijn en welke niet lees je later dit artikel.
Welke videokaart heb je nodig in je laptop?
Welke videokaart je precies nodig hebt hangt af van hoe zwaar de programma’s/games zijn die je wil gaan gebruiken. De soort game die je speelt is van invloed, maar ook de frames per seconde. Vergeet ook niet de invloed van het beeldscherm die je er mogelijk los bij gebruikt. Hierbij is voornamelijk de resolutie en de hoeveelheid hertz van invloed.
Speel je games die niet zo zwaar zijn, dan heb je genoeg aan een basis videokaart. Denk hierbij aan de NVIDIA GeForce MX150 of NVIDIA GeForce MX250. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de NVIDIA GeForce MX250 in mijn laptop. Dit werkt prima voor lichte games zoals Minecraft of The Sims.
Wil je zwaardere games gaan spelen, dan heb je laptops nodig die ook betere videokaarten gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schietspellen die je in hoge resolutie wil spelen met het liefst zo’n hoog mogelijke fps. Denk hierbij aan spellen zoals Fortnite en Call of Duty. Je kunt dan beter een NVIDIA GeForce GTX 1650 kopen voor voldoende prestaties.
Voor de echt hele zware games kun je nog een stapje verder gaan. Ik heb het dan over games zoals Red Dead Redemption 2 en GTA die wat meer vereisten hebben. Hiervoor kun je videokaarten gebruiken zoals de NVIDIA RTX 2060.
Maar welke videokaart heb je nodig als je van plan bent om video’s of foto’s te bewerken op je laptop. In principe is een extra zogeheten ‘dedicated’ videokaart niet noodzakelijk. Je kunt hiermee het bewerkingsproces wel erg versoepelen. Hierdoor kun je je video’s sneller renderen en gaat en verloop een stuk beter. Vooral als je van plan bent 4K beelden te bewerken is dit een goede optie. Desalniettemin is het de processor die het meeste werk doet bij het bewerken van films.
Heb je een videokaart in je laptop nodig?
Is het überhaupt noodzakelijk om een laptop te gebruiken met een videokaart? Ja, elke laptop heeft een videokaart nodig. Zonder videokaart kan je laptop geen weergave-uitvoer geven en kun je niks op je scherm zien. Grafische kaarten sturen beelden naar de monitor door gegevens om te zetten in signalen die de monitor kan begrijpen.
Er zijn 2 soorten grafische kaarten:
- Geïntegreerde (integrated) grafische kaarten
- Discrete (dedicated) grafische kaarten
De meeste laptops/computers worden meegeleverd met een geïntegreerde of ingebouwde grafische kaart. De echte vraag is of je een speciale videokaart nodig hebt. De zogenaamde dedicated videokaarten worden extern geïnstalleerd als een uitbreidingskaart. Deze worden gebruikt in pc’s. Vandaar dat je de videokaarten vrij eenvoudig kunt vervangen door een nieuwe.
Over het algemeen is het niet nodig om een videokaart in je laptop te gebruiken. Elke computer heeft namelijk een CPU (Central Processing Unit). Deze is verantwoordelijk voor de belangrijkste rekentaken. Dit is een soort alleskunner die kan internetten, spreadsheets kan uitrekenen en games kan afspelen. Echter heeft alles zo zijn limieten. Zodra je er teveel van vraagt zal hij langzamer werken en dat zal je bijvoorbeeld merken tijdens het spelen van zware games.
Zodra dit gebeurt zal je game haperen, zijn er merkbare vertragingen en ontstaan er diverse problemen. Het spelen van je game is hierdoor een stuk minder leuk. Met een speciale grafische kaart worden alle (zware en veeleisende) beelden verwerkt door een speciale chip (uitbreidingskaart). Deze zal de soepelheid van je game drastisch verbeteren en je resolutie verhogen.
Ben je van plan om zware bewerkprogramma’s en games te runnen, dan heb je een laptop met ingebouwde videokaart zeker nodig. Maar welke videokaart is dit dan? Daar ga ik nu verder op in.
Kan er een nieuwe videokaart in een laptop?
Nee, in de meeste gevallen is het niet mogelijk om de oude videokaart van je laptop te vervangen door een nieuwe. Het vervangen van je videokaart is bij een pc echter wel mogelijk. De meeste laptops hebben een geïntegreerde grafische kaart, wat inhoudt dat de GPU (grafische verwerkingseenheid) permanent op het moederbord is bevestigd. Deze kan niet worden verwijderd zoals bij een pc.
Veel CPU’s bevatten tegenwoordig de GPU. Je zal in dit geval de processor moeten vervangen om de grafische kaart te kunnen upgraden. Sterker nog, het hoeft niet altijd voor te komen dat je verbeteringen ziet in grafische prestaties. Daar komt nog een belangrijk punt bij. Zodra je de binnenkant van je laptop opent vervalt te garantie. Je kunt je geld dus niet terugkrijgen als er in het vervolg iets mis gaat. Als je de videokaart van je laptop wil verwijderen kan je wat betreft de tijd en het geld net zo goed een nieuw model aanschaffen.

Later dit artikel ga ik nog verder in op externe videokaarten als alternatief. Mocht je als laptopgebruiker echt een beter videokaart willen gebruiken, dan zou ik dit deel lezen. Verder is het ook nog mogelijk om een speciale adapter te gebruiken waarop je je videokaart kunt aansluiten. Maar ook hier kom ik later nog uitgebreider op terug.
Welke videokaart zit in mijn laptop?
Welke videokaart heb je momenteel eigenlijk in je laptop zitten? Zo kan je erachter komen of je tevreden bent of dat je beter kunt upgraden. Ook is dit handig om te controleren zodra je van plan bent om een zware game te gaan spelen. Videokaarten zijn immers een kritiek onderdeel voor als het gaat om het spelen van games. Mogelijk moet je een betere videokaart hebben om de game te kunnen spelen. Een andere optie is om ze met lagere grafische instellingen te spelen.
Op Windows 10 kun je de GPU-informatie en gebruikersdetails rechtstreeks vanuit taakbeheer controleren. Ga met je muis naar de taakbalk onderaan je scherm en klik hierop met je rechter muisknop. Je ziet nu een menu voor je waarbij je op ‘Taakbeheer’ kunt klikken. Een andere manier om je taakbeheer te openen is door Ctrl + Shift + Esc te gebruiken.
Nu je de taakbeheer hebt geopend zie je een menu voor je. In dit menu zie je meerdere tabbladen, waaronder het tabblad ‘prestaties’. Als je dit tabblad niet ziet staan, klik dan op ‘meer details’. Nu je op het tabblad ‘prestaties’ bent zie je aan de linkerkant allerlei onderdelen van je computer staan. Je ziet hier ook GPU 0 hiertussen zitten. Mogelijk moet je hiervoor iets naar onderen scrollen. Klik op ‘GPU 0’ en je ziet er allemaal informatie naast staan, zoals de hoeveelheid toegewezen geheugen.
Als je systeem meerdere GPU’s gebruikt zie je er ook als het goed is meerdere bij staan. Ik heb op mijn laptop bijvoorbeeld GPU 0 en GPU 1. Elk van deze staat voor een andere fysieke GPU. Nadat je op de GPU hebt geklikt zie je rechtsboven de soort videokaart staan. Denk bijvoorbeeld aan de ‘NVDIA GeForce GTX 980 Ti’.
Externe videokaart gebruiken voor je laptop
Je bent er gedurende dit artikel achter gekomen dat je een videokaart van je laptop eigenlijk niet kunt vervangen. Althans, het is niet rendabel en simpelweg niet slim om te doen. Er zijn echter een hoop mensen die zware programma’s en games op hun computer willen gebruiken. Je hebt in dit geval 3 opties:
- Gebruik een goede gaming laptop met een goede geïntegreerde grafische kaart.
- Gebruik een PC zodat je een goede dedicated videokaart kunt gebruiken.
- Gebruik je laptop en sluit hier een externe videokaart op aan.
Door een externe videokaart te gebruiken hoef je geen pc aan te schaffen. Zo behoud je het compacte design van een laptop die je eenvoudig mee kunt nemen. Zodra je zware programma’s gaat runnen sluit je een videokaart extern aan. Als je de externe videokaart niet gebruikt schakel je gewoon weer over naar de integrated grafische kaart in de processor van je laptop.
Een externe GPU is een speciale box die een open PCIe-slot, een voeding en een videokaart combineert. Deze kan vervolgens op je laptop worden aangesloten. Hierdoor heb je de verwerkingskracht van een gaming PC en behoud je het compacte design. Voor de aansluiting gebruik je een kabel zoals USB 3.0 en Thunderbolt 3. Hierdoor wordt een bliksemsnelle verbinding mogelijk gemaakt die nodig is om een GPU-verwerking naar je hardware te verplaatsen.
Er zijn echter ook keerzijden. Zo is het best een complex proces, waardoor universele oplossingen zeldzaam zijn. Bedrijven zoals Dell en Razer ondersteunen alleen externe grafische kaarten op specifieke laptopmodellen.
GeForce RTX 3080 TI Externe videokaart
Dit is een voorbeeld van een externe videokaart voor je laptop. Er bestaan ook adapters waarmee je ook andere videokaarten kunt aansluiten op je laptop.
Laat ons weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op.