Hoe herstel je je USB-stick

Hoe herstel je je USB-stick?

Misschien dat je je gegevens op de USB bent kwijtgeraakt door het per ongeluk te verwijderen, formatteren of door een malware. Wat er ook is gebeurt, er is een kans dat je je bestanden terug kunt krijgen. In dit artikel lees je alles over het terughalen van je bestanden op je USB.

In het kort:

 1. Gebruik USB-gegevenssoftware.
 2. Voer USB-gegevensherstel uit met behulp van de opdrachtprompt.
 3. Herstel verborgen bestanden met de CMD alternatieve tool.
 4. Herstel verloren bestanden van USB met back-up.
 5. gebruik de functie ‘vorige versies herstellen’.

Een nieuwe USB-stick nodig? Dit is mogelijk een goede optie:

Wat doe je als je USB kapot of beschadigd is?

USB-schijven worden gebruikt om bestanden op te slaan en over te zetten. Het kan echter voorkomen dat je niet meer bij je gegevens kan komen. Een onjuiste bewerking of onverwachte fouten kunnen dit probleem veroorzaken.

Zorg dat je het volgende niet doet als je USB-bestanden herstelt moeten worden:

 1. Ik raad je allereerst aan om te stoppen met het gebruik van de USB-drive waarop de bestanden verloren zijn gegaan. Je wil de USB niet gebruiken, omdat de bestanden hier zeer waarschijnlijk nog steeds op staan. Als je de USB alsnog gaat gebruiken heb je de kans dat ze worden overschreven. In dit geval ben je de gegevens wel echt kwijt. In plaats van je USB te blijven gebruiken kan je het beste de onderstaande oplossingen proberen voor gegevensherstel.
 2. Haal de USB-stick uit je computer voordat je gaat beginnen met het herstelproces.
 3. Probeer geen bestanden van de USB-stick naar een andere locatie te kopiëren. Dit kan het probleem namelijk erger maken.

Voor beginners raad ik aan om de USB-gegevenssoftware te gebruiken. Dit is een erg eenvoudige methode waarbij de kans op gegevensherstel het grootst is.

Oorzaken van verloren bestanden op je USB

Om het probleem op te lossen is het handig om te weten wat de oorzaken hiervan zijn. Dit helpt je niet alleen bij het oplossen van het probleem, maar ook om dit in het vervolg te voorkomen. Bijna iedereen heeft weleens te maken gehad met verloren bestanden die je wil herstellen. Het komt dus best wel vaak voor en dit is waarom:

 1. Per ongeluk verwijderen
 2. Niet goed nadenken voordat je gaat formatteren
 3. Ongeldige bestandssysteemfout
 4. Virus- of malware-infectie
 5. Hardware storing
 6. Verbindingsprobleem

Het kan dus zeker geen kwaad om een back-up te maken. Heel veel mensen zijn te eigenwijs om een back-up te maken, omdat ze niet het idee hebben dat het hen overkomt. Als je veel met bestanden bezig bent is het echter slechts een kwestie van tijd. Een back-up maken van USB-bestanden kan op 3 verschillende manieren:

 1. Kopieer en plak je bestanden handmatig van de ene schijf naar de andere schijf op je computer.
 2. Upload en bewaar USB-gegevens op een clouddrive.
 3. Gebruik een gratis back-upsoftware voor bestanden.

Oplossing 1: gebruik USB-gegevenssoftware

USB Data Recovery Software zorgt ervoor dat verloren bestanden van je USB-station herstelt kunnen worden. Iedereen die Windows en USB gebruikt kan gebruik maken van deze software. EaseUS Data Recovery Software is een voorbeeld van zo’n herstelprogramma. Ze maken gebruik van goede tools en een makkelijk te begrijpen interface.

 1. Stap 1 is dus om de software te downloaden. Na het gebruiken en herstellen van je gegevens kan je de software eventueel weer verwijderen.
 2. Sluit de USB aan op je computer en start de EaseUS voor gegevensherstel op je pc. Selecteer de USB-drive die is gelabeld als een verwijderbare schijf. Klik vervolgens op ‘Scannen’ om te beginnen met het zoeken naar bestanden.
 3. De EaseUS Data Recovery Wizard zal je USB grondig scannen en je verloren gegevens terugvinden. Zodra het scanproces is voltooid gebruik je de filterfunctie om te filteren op een bepaald bestandstype.
 4. Door dubbel te klikken kun je een voorbeeld van de scanresultaten bekijken. Selecteer vervolgens de bestanden die je wil herstellen en klik op ‘herstellen’. Of in het Engels: ‘Recover’. Dit betekent dat je de bestanden op een veilige locatie op je pc worden opgeslagen. Het kan ook zijn dat ze worden opgeslagen op een extern opslagapparaat.

Bron: easeus.com

Vergeet niet na het herstellen de bestanden op een andere locatie op te slaan en de USB-drive te formatteren. Het gebruik van dit softwareprogramma wordt in de video hieronder nog eens duidelijk gedemonstreerd. In de video wordt stap voor stap laten zien hoe je gegevens van je USB-apparaat kunt herstellen. Let erop dat je naast EaseUS ook andere softwareprogramma’s kunt gebruiken, zoals Disk Drill. Hieronder zie je een lijstje van software die je kunt gebruiken:

 1. Disk Drill USB Data Recovery Software
 2. Windows File Recovery
 3. PhotoRec
 4. EaseUS Data Recovery Software
 5. Recoverit USB Flash Drive Recovery Data

Oplossing 2: voer USB-gegevensherstel uit met behulp van de opdrachtprompt

Het softwareprogramma wat ik in oplossing 1 heb besproken is erg eenvoudig te gebruiken. Het gebruik van de Windows opdrachtprompt is een stuk moeilijker. Let op: de oplossing is niet voor iedereen geschikt. Sla deze methode dus over als je niet helemaal zeker bent van je zaak. Verkeerde opdrachten uitvoeren kan kwaad doen.

De opdrachtprompt kun je gebruiken om gegevens van je USB te herstellen, maar het vergt wel wat technische vaardigheden. Let erop dat deze methode alleen werkt bij verborgen bestanden.

 1. Stop de USB-stick in je computer.
 2. Ga naar Start van Windows en typ in de zoekbalk ‘opdrachtprompt’. Zodra je dit hebt ingetypt komt de opdrachtprompt tevoorschijn. Klik met je rechtermuisknop op de opdrachtprompt en selecteer ‘Als administrator uitvoeren’.
 3. Je ziet nu als het goed is het programma voor je zoals je op de afbeelding ziet. Typ achter C:\WINDOWS\system32>attrib -h -r -s /s /d e:*.*. Vervang vervolgens de letter ‘e’ met de stationsletter van de USB-schijf/USB-stick waarop de bestanden herstelt moeten worden. Ik heb nu bijvoorbeeld een harde schijf op mijn computer aangesloten. Deze wordt in de bestandsverkenner aangegeven als: Hardeschijf DO (G:). De letter ‘G’ is dan de stationsletter die ik vervang door de letter ‘e’.
 4. Druk na het invoeren van code op ‘Enter’.
opdrachtprompt windows starten
opdrachtprompt opstarten als administrator
opdrachtprompt command intypen usb herstellen

Na het volgen van de stappen hierboven zouden je bestanden op je USB-station weer zichtbaar moeten zijn.

Oplossing 3: herstel verborgen bestanden met de CMD alternatieve tool

Handmatige uitvoering van de opdrachtregel is geschikt voor computerprofessionals. De onjuiste opdrachten doen namelijk meer kwaad dan goed. In plaats van deze methode zou je ook een alternatief kunnen gebruiken. EasueUS CleanGenius is een praktisch hulpmiddel waarmee je bestandssysteemfouten kunt controleren en herstellen. Verder kun je schrijfbeveiliging in-/uitschakelen en je systeem met 1 druk op de knop bijwerken, zonder ingewikkelde opdrachtregels te typen. Gebruik deze software door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Download EaseUS CleanGenius gratis.
 2. Start EaseUS CleanGenius en kies ‘optimalisatie’ in het linker venster. Of in het Engels: ‘optimization’. Klik vervolgens op ‘bestandsweergave’ of in het Engels ‘File Showing’ in het rechtervenster.
 3. Selecteer de harde schijf en klik op uitvoeren of ‘execute’.
 4. Nadat de bewerking is voltooid klik je op de link ‘hier’ om de verborgen bestanden te controleren.

Oplossing 4: herstel verloren bestanden van USB met back-up

Dit is van toepassing op mensen die eerder een back-up hebben gemaakt van de bestanden op het USB-station. Mocht je een back-up hebben gemaakt, dan is het terughalen van de bestanden niet zo erg moeilijk. Dit zijn de stappen:

 1. Zoek je USB-gegevensback-up op je computer of een extern apparaat.
 2. Zoek en selecteer je verloren gegevens uit de back-up.
 3. Kopieer een bewaar de bestanden op je USB-station.
 4. Heb je geen back-up gemaakt, wat waarschijnlijk het geval is als je op deze pagina bent, probeer dan oplossing 1 aan het begin van dit artikel. 

Oplossing 5: gebruik de functie ‘vorige versies herstellen’

Alle recente versies van het Windows-besturingssysteem (incl. Windows 7, 8 en 10) hebben een functie ingebouwd om verwijderde bestanden te herstellen. Hierbij heb je geen hulpmiddelen van derden nodig. Het is echter alleen mogelijk om deze functie te gebruiken als je voor het verwijderen van de bestanden de functie hebt ingeschakeld.

 1. Sluit de USB-stick aan op je computer.
 2. Open het menu Start en typ ‘deze pc’ in het zoekbalk. Druk vervolgens op Enter op je toetsenbord. Een andere manier is om op het icoontje van de bestandsverkenner te klikken.
 3. Klik daarna met je rechtermuisknop op je USB-stick en selecteer ‘eigenschappen’.
 4. Ga naar het tabblad ‘vorige versies’ en bekijk de lijst met beschikbare herstelopties.
 5. Mocht er een vorige versie beschikbaar zijn, selecteer deze dan en klik op ‘herstellen’. Hiervoor heb je verder dus geen software nodig. Zie je er geen vorige versies bij staan, dan werkt deze oplossing niet voor jou. In dit geval raad ik je aan 1 van de oplossingen hierboven te gebruiken.
usb-stick-in-laptop-stoppen-formatteren
bestandsverkenner-openen-windows-toolbar-usb
eigenschappen-usb-apparaat-gegevens-herstellen
eigenschappen harde schijf vorige versie terugzetten
vorige versie menu usb schijf bestanden herstellen

De video hieronder kan je eventueel nog verder uitleggen welke stappen je kunt volgen om verwijderde bestanden op je USB-stick te herstellen.

Mochten je bestanden op je USB nog steeds niet hersteld zijn, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Er zijn genoeg bedrijven die je hiermee kunnen helpen. Zij kunnen er op een professionele manier naar kijken en constateren of de gegevens überhaupt nog te herstellen zijn. Mogelijk moet je USB flashdrive gerepareerd worden om de bestanden ter te krijgen.

Scroll naar boven