Hoe update je een CI+ module

Hoe update je een CI+ module?

Een CI+ module is een kleine ontvanger die je in je tv kan stoppen. Deze kun je gebruiken ter vervanging van een tv ontvanger. Een smartcard (van je provider) maakt het vervolgens mogelijk om tv te kijken zonder ontvanger. Dit zorgt voor meer ruimte rondom je tv en kan het gebruik van je tv een stuk eenvoudiger maken.

In het kort:

Updates worden automatisch doorgevoerd via een internet connectie. De fabrikant voert deze op een afstand uit. Je hoeft dus zelf niets te doen zolang je een goede internetverbinding hebt. Controleer indien nodig het signaal van je tv.

Toch is een CI+ module geen garantie dat je zonder problemen tv kijkt. Zo kan je CI+ formule verouderd zijn of moet je een update doorvoeren. In dit artikel meer over hoe je je CI+ module update en hoe je erachter komt of je module is verouderd.

Quantis Interactieve CI+ 1.3 module

CI+ modules

Opzoek naar een nieuwe CI+ module? Let goed op welke module je nodig hebt en bekijk ze op Bol.com.

Hoe update je een CI+ module?

Nieuwe updates kunnen doorgevoerd worden door de fabrikant. Deze hebben al doel om je CI+ module te verbeteren. De updates worden vaak automatisch doorgevoerd via de internet connectie van je tv. Als je tv niet kan updaten kan je hiervan een melding krijgen op je tv. Controleer in dit geval of het signaal van je tv nog goed is. Het controleren van je tv-signaal gaat als volgt:

  1. Haal ten eerste de CI+ module uit je tv.
  2. Zet de tv vervolgens aan en check bij een Quantis module de zenders 997/998. Bij een Smith module ga je naar zender 13 van Ziggo TV. Hier kun je checken of je tv signaal heeft en of je eventuele signaalproblemen moet oplossen.
  3. Installeer daarna de CI+ module weer in de tv.

Neem bij aanhoudende problemen contact op met de klantenservice van je tv provider. Zij kunnen je verder helpen met meerdere oplossingen of een eventuele vervanging.

Kan een CI+ module verouderd zijn?

Een CI+ module kan verouderd zijn en zal dan niet worden ondersteund door nieuwere tv’s. Er zijn namelijk verschillende versies van CI+ modules. Deze worden door de jaren heen uitgebracht. Zo ondersteunen moderne tv’s geen CI+ modules die een versie hebben van 1.2 of lager.

Om te checken of je smartcard is verouderd kan je meestal achterop de CI+ module kijken. Hier kan je zien welke versie staat aangegeven en welke code erop staat, zoals: OAF, KAF, of P/N:PRD MCIZ. Een module met één van deze codes is een verouderde module.

achterkant ci module versie
Bron: sat4all.com

Controleer daarom vooraf goed of je de correcte CI+ module hebt gekocht die aansluit op de kwaliteit van je tv. Voor 4K interactieve tv heb je een CI+ module nodig van versie 1.3 of hoger. Er zijn op dit moment al CI+ modules van versie 1.4 of hoger.

Als je CI+ module inderdaad verouderd is kan je online een nieuwer module kopen en vaak bieden tv providers ook een upgrade naar een nieuwer model aan. Let er ook op dat een CI+ module soms simpelweg kapot is gegaan of is beschadigd. Kijk tijdens het verwijderen van de CI+ module uit je tv dus goed naar de module en smartcard voor schade, zoals krassen of stof.

Zit er een verschil tussen CI+ modules?

Afhankelijk van het merk van je CI+ module werken ze net allemaal weer iets anders. Zo hebben ze per merk andere netwerkfrequenties. Hierdoor moet je andere gegevens invoeren tijdens het instellen van je tv.

Verder zit er tussen de twee bekendste merken Smit en Quantis weinig verschil. Je zult ook als consument weinig merken van het verschil tussen de twee soorten CI+ modules. Dit komt vooral omdat de meeste modules worden verhuurd door de tv provider Ziggo. Dit is onderdeel van het interactieve tv pakket met CI+ module. Ondanks dat de CI+ modules ook los verkocht worden, werken de tv providers als de provider van de zenders die in je pakket zitten.

Waarom doet mijn CI+ module het niet?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je CI+ module niet werkt. Meestal gaat het om één van de bovengenoemde problemen. De 2 belangrijke oorzaken zijn:

  1. Een verouderde CI+ formule van versie 1.2 of lager wordt niet meer ondersteund door moderne tv’s.
  2. Daar komt bij dat problemen met automatisch doorgevoerde updates je tv functionaliteit flink in de weg kunnen zitten.

Check dus vooraf of één van deze oorzaken gelden voor jouw tv. Als je er zeker van bent dat het probleem niet ligt aan ouderdom of een vastgelopen update, dan kan je checken of je tv een bepaald bericht of error code weergeeft. Indien dit het geval is kan je online of in de handleiding zoeken naar de betekenis achter de error code.

Een andere optie is om de klantenservice van je tv provider te contacteren. Voor CI+ modules geldt dat de meeste pakketten worden aangeboden door Ziggo. Ook andere tv providers met CI+ module pakketten hebben vaak een klantenservice voor problemen. Ga naar de website van je tv provider en zoek bij de klantenservice naar een manier waarop je het bedrijf kan contacteren.

Ziggo biedt een stappenprocedure aan. Hierin staan tips en oplossingen die je nog eventueel kan proberen. Denk bij tips aan het controleren van je CI+ module op schade en vuil. Toch raden zij al snel aan om even te bellen. In veel gevallen kan een vervangende smartcard worden opgestuurd of vinden ze een andere oplossing.  

Over de auteur

Scroll naar boven