ps4 controller op ps5 gebruiken

Kan je een PS4 controller gebruiken op PS5?

Als je van ps4 gaat upgraden naar ps5, wat doe je dan met alle ps4 games en controllers? Je kan ze verkopen, maar wat als je ze op je ps5 wil gebruiken?  Zo hoef je niet meer extra controllers te bestellen voor de ps5. De vraag is echter of dit mogelijk is en wat precies wel en niet kan.

In het kort:

Ja, je kan een ps4 controller gebruiken op je ps5 console. Gebruik de meegeleverde micro usb-kabel. Sluit het USB-A uiteinde aan op 1 van de USB-poorten van je ps5. Sluit het micro USB-uiteinde aan op de ps4 controller zelf.

Sony Playstation 5 Console

Sony Playstation 5

Tijd voor een nieuwe console? Bekijk of de ps5 op voorraad is.

Kan je een PS4 controller gebruiken op PS5?

Ja, het is mogelijk om je oude ps4 controller te gebruiken op je ps5. Hier zitten echter een paar haken en ogen aan. Zo is het met een ps4 controller op je ps5 alleen mogelijk om ps4 games te spelen. Probeer je dit toch, dan krijg je de melding: ‘kan de DUALSHOCK 4 controller niet gebruiken om PS5-games te spelen’.

Voor het spelen van ps5 games zal je dus echt de nieuwe controllers moeten bestellen. Het is ook alleen mogelijk om deze spellen lokaal te spelen. Volgens Playstation zelf is de reden hiervoor als volgt: ‘voor PS5-games is het gebruik van de DualSense draadloze controller vereist, omdat ze zijn ontworpen om te profiteren van de meeslepende nieuwe functies’.

Er is echter een oplossing, waarbij het wel mogelijk is om met ps4 controllers games voor de ps5 te spelen. Dit is mogelijk als je Remote Play gebruikt om je ps5 games te streamen via een ander apparaat. Dit kan bijvoorbeeld een Apple TV of Chromecast zijn. Je ps4 controller koppel je in dit geval aan het streamingapparaat.

Hoe koppel je een ps4 controller aan je ps5?   

Wil je met je ps4 controller ps4 games spelen op je ps5, dan is het koppelen van je controller niet zo moeilijk. Een ps4 controller koppelen aan je ps5 gaat hetzelfde in zijn werking zoals je gewend bent. Dit kan dus met behulp van een USB-kabel of draadloos via bluetooth.

PS4 controller koppelen met een USB-kabel

De meest eenvoudige oplaadmethode is via de meegeleverde micro USB-kabel. Deze USB-kabel heeft 2 verschillende uiteindes. Sluit het USB-A uiteinde aan op 1 van de USB-poorten van je ps5. Sluit het micro USB-uiteinde aan op de ps4 controller zelf. Schakel de ps5 in en druk op de PS-knop van je ps4 controller. Zo schakel je je ps4 controller in en is hij automatisch gekoppeld met je console.

De nieuwe ps5 controllers maken gebruiken van een USB-A naar USB-C kabel. Het USB-C uiteinde sluit je dan aan op de controller. Ps4 controllers ondersteunen USB-C echter niet, dus je zult de oude micro USB-kabel moeten gebruiken. Heb je deze niet meer bewaard? Je kunt ze ook nog apart bestellen.

Micro Usb kabel voor ps4 controller

Micro Usb kabel

Gebruik de micro USB-kabel van je PS4 om de controller te koppelen aan je PS5 console.

PS4 controller draadloos verbinden met bluetooth

Het is net zoals bij je ps4 console mogelijk om je ps4 controller draadloos aan je ps5 te koppelen. Volg in dit geval de stappen hieronder:

 1. Schakel je ps5 in.
 2. Eenmaal in het hoofdmenu van je ps5 console ga je naar: Instellingen > Algemeen > Bluetooth Accessoires. Om hier te komen kan je een ps5 controller gebruiken.
 3. Zet je ps4 controller vervolgens in de pairing modus. Zorg er eerst voor dat je controller is uitgeschakeld. Houd de SHARE-knop en de PS-knop van je controller ingedrukt totdat het licht bovenaan de controller snel begint te knipperen.
 4. In de lijst van bluetoothapparaten zie je als het goed is de ps4 controller verschijnen.
 5. Gebruik je ps5 controller om de controller te selecteren en bevestig dat je verbinding wil maken.

Zijn de stappen hierboven niet duidelijk genoeg, bekijk dan eventueel de video hieronder:

De bovenstaande methode werkt ook voor de ps4 headsets. Je kunt ze op dezelfde manier synchroniseren en je kunt genieten van de nieuwe 3D-audio van je console. Het is dus mogelijk om je ps4 controller op je ps5 controller te gebruiken, maar andersom niet. Een ps5 controller kan je niet verbinden met je ps4 console, maar wel met een pc.

En hoe zit het met andere accessoires? Officiële Playstation accessoires, zoals Playstation VR accessoires en PS Move controllers kun je blijven gebruiken. Deze worden dus ondersteunt door zowel ps5 als ps4 games.

Kan je PS4 spellen spelen op PS5?

Ja, het is mogelijk om de overgrote meerderheid van alle ps4 games te spelen op de ps5. We hebben het dan over meer dan 4000 games.

Er zijn enkele games die niet werken op de ps5:

 1. Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
 2. Just Deal With It!
 3. Robinson: The Journey
 4. We Sing
 5. Hitman Go: Definitive Edition
 6. Shadwen
 7. Joe’s Diner
 8. TT Isle of Man – Ride on the Edge 2
 9. DWVR

Welke ps4 games je kunt spelen is verder afhankelijk van wat voor soort ps5 console je gebruikt. Gebruik je de ps5 digital edition, dan heb je geen cd-schijf. Het is in dit geval dus alleen mogelijk om de digitale ps4 games te spelen die je in de Playstation Store hebt gekocht. Heb je een ps5 console met disk-drive, dan kan je zowel fysieke als digitale ps4 games spelen.

Sommige ps4 games zullen profiteren van je ps5. Zo maakt de ps5 het mogelijk om bepaalde ps4 games te spelen met een hogere of vloeiendere framerate. Aan de andere kant zijn er ook enkele functionaliteiten die niet meer werken op je ps5. Sommige functionaliteiten van de ps4 zijn namelijk niet meer beschikbaar op de ps5.

Hoe speel je PS4 spellen op je PS5?

Het spelen van je ps4 spellen op je ps5 is vrij eenvoudig. De manier waarop je dit doet is afhankelijk van of je een digitale of fysieke game gebruikt. Wil je een fysieke ps4 game spelen op je ps5, dan werkt dit gewoon zoals je gewend bent. De stappen zijn dan ook niet zo ingewikkeld:

 1. Plaats je ps4-disc in de cd-lade van de ps5. Het kan zijn dat je console moet updaten voordat je het spel kunt spelen.
 2. Selecteer de Gamehub in je Games home.
 3. Plaats de disk telkens als je de game wil spelen.

Maar hoe zit het dan met digitale games? Digitale games download je niet in de Playstation Store. Je kunt ze namelijk vinden in de Game Library. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. In het beginscherm selecteer je de gamebibliotheek.
 2. Selecteer de game die je wil spelen.
 3. Heb je de game nog niet gedownload, selecteer dan ‘downloaden’.
 4. Het spel zal nu automatisch geïnstalleerd worden.

Bekijk eventueel de video hieronder voor meer informatie.

Je kunt je spel nu spelen op je ps5 console. Er zijn echter nog 2 dingen die je mogelijk wil doen:

 1. Het overzetten van alle gamegegevens naar je ps5. Zo verlies je geen gameprogressie.
 2. Het upgraden van de ps4 games naar de ps5-versie. Bij sommige ps4-games is het namelijk mogelijk om ze te upgraden naar een next-gen. Dit houdt in dat je het spel omzet naar een ps5-versie, wat betekent dat je een hogere framerate hebt en in 4K kunt spelen. Het kan zijn dat je hiervoor moet betalen.

Hoe upgrade je je PS4 game naar de PS5 versie?

Zoals ik net al zei kunnen sommige games een upgrade krijgen. Zo profiteer je van de betere gameprestaties van de ps5. Alhoewel je hier mogelijk voor moet betalen, is het zeker de moeite waard als je toe bent aan een betere game-ervaring. Zowel digitale games als fysieke games kunnen een upgrade krijgen naar de next-gen.

Fysieke PS4 games upgraden naar de PS5-versie

 1. Meld je aan bij je bestaande PS-account op je PS5 console. Je kan ook een nieuw account aanmaken.
 2. Stop de ps4-game in de cd-lade van de ps5.
 3. Ga naar de gamehub van je ps4 game. Hier vind je de upgrade-aanbieding.
 4. Selecteer ‘downloaden’ of koop de upgrade om te beginnen met upgraden.
 5. Na het downloaden is het mogelijk om de ps5-verie van de game te spelen.

Digitale PS4 games upgraden naar de PS5-versie

 1. Meld je aan met een bestaand PS5-account.
 2. Zoek de PS5 game in de Playstation Store en ga naar de gamehub van de desbetreffende game.
 3. Selecteer de upgrade-aanbieding en bekijk het.
 4. Selecteer ‘downloaden’ of koop de upgrade om het upgraden te beginnen.
 5. Na het downloaden is het mogelijk om je ps5-versie te gaan spelen.

In de video hieronder wordt duidelijk laten zien hoe het upgraden precies werkt. Als voorbeeld wordt het spel The Last of Us gebruikt.

Wil je weten welke games een ps5-versie hebben? Bekijk dan de lijst waar alle ps4 games met ps5-versies onder elkaar staan. Hier staat ook duidelijk bij wat de verschillen zijn in framerate en resolutie tussen de ps4-versie en de ps5-versie.

Gegevensoverdracht van PS4 naar PS5

Het is verder ook handig om alle opgeslagen gegevens en gameprogressie over te zetten naar je ps5 console. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

 1. LAN
 2. Wifi
 3. Uitgebreide opslag
 4. Plus-cloudopslag

Scroll naar boven